Η καταιγίδα των φόρων απειλεί να... γκρεμίσει το Taxis

Τις αντοχές των φορολογουμένων αλλά και του… Taxis δοκιμάζει το υπ. Οικονομικών. τα σενάρια για παρατάσεις στις προθεσμίες.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Η καταιγίδα των φόρων απειλεί να... γκρεμίσει το Taxis

Τις αντοχές των φορολογουμένων αλλά και του… Taxis δοκιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν γίνει περισσότερα από… οκτώ εκατομμύρια συναλλαγές και αντίστοιχες πληρωμές με τον προβληματισμό για το αν θα αντέξουν τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αλλά και οι …τσέπες των φορολογουμένων να μεγαλώνει.

6,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Ο όγκος των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ τρομάζει από μόνος του καθώς πρέπει να εκτυπωθούν και να πληρωθούν περίπου 6,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά (σ.σ οι πληρωμές αυξήθηκαν μάλιστα σε σχέση με πέρυσι μετά την πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να περάσει νόμο ώστε να μην απαλλαγούν από τον φόρο ούτε καν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν… 2 ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο ο ΕΝΦΙΑ. Μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί ο ΦΠΑ του 3ου τριμήνου από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες, τα αναδρομικά από 300.000 αγρότες, (σ.σ πηγάζουν από την αναδρομική αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου), ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά και η δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.

Το νέο χαράτσι

Μάλιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζουν ένα ακόμη «χαράτσι»: την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του 2014. Περισσότερες από 120.000 εταιρείες, θα συνειδητοποιήσουν ότι εκτός από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, θα πρέπει να καταβάλουν και το «καπέλο» που προκύπτει από την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 80% που ήταν μέχρι τώρα, στο 100%.

Το ζητούμενο βέβαια για το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι το αν θα ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι αλλά το αν θα εισπραχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα. Μόνο η δόση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να αποδώσει περίπου 600 εκατ. ευρώ ενώ 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να αποφέρει η δήλωση του ΦΠΑ (σ.σ είναι η πρώτη δήλωση που περιλαμβάνει τους αυξημένους συντελεστές ενώ ακόμη και το έντυπο είναι καινούργιο). Περί τα 80 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβάλλουν οι οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων ενώ 60 εκατ. ευρώ θα είναι και η πρώτη δόση από την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις.

«Συγκεντρωτικές καταστάσεις» για ελεύθερους επαγγελματίες

Σαν να μην έφτανε η καταιγίδα των ειδοποιητηρίων, ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες πρέπει να υποβάλλουν μέχρι το τέλος του μήνα και τις λεγόμενες «συγκεντρωτικές καταστάσεις» στις οποίες θα αποτυπώνονται όλες οι συναλλαγές του 2014 από το 1ο ευρώ. Η απαίτηση να αποτυπώνονται ακόμη και οι μικροσυναλλαγές του επιχειρηματικού κόσμου και μάλιστα να ταυτίζονται ηλεκτρονικά (σ.σ δηλαδή το τιμολόγιο του εκδότη και του λήπτη να διασταυρώνονται μέσω Taxis) έχει προκαλέσει χάος. Η προθεσμία και γι’ αυτή την υποχρέωση λήγει στο τέλος του μήνα.

Σενάρια για παρατάσεις

Μπροστά στο ενδεχόμενο να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα τόσο με τη λειτουργία του Taxis όσο και με την είσπραξη των φόρων, η Καραγιώργη Σερβίας εξετάζει εναλλακτικά σενάρια.

Ήδη, για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φαίνεται να έχει αποφασιστεί η παράταση κατά τουλάχιστον έναν μήνα (σ.σ παράταση για το μακρινό 2016 θα υπάρξει και για τις συναλλαγές του 2015). Επίσης, μελετάται παράταση για την πληρωμή της αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Αν η βεβαίωση του φόρου γίνει μέχρι το τέλος του μήνα (κάτι που δεν είναι δεδομένο αυτή τη στιγμή) θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η πληρωμή της 1ης δόσης να γίνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Στους διαδρόμους της Καραγιώργη Σερβίας έχει ακουστεί και το ενδεχόμενο η παράταση στην πληρωμή να ισχύσει και για τον ΕΝΦΙΑ με το σκεπτικό ότι άργησαν πολύ να δημοσιευτούν στο Taxis τα 6,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ 24 Νοε 2020 | 09:57

"Κούρεμα" φόρου 50% για όσους έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα - Φορολογικά κίνητρα από το ΥΠΟΙΚ

Προσκλητήριο με "κούρεμα" φόρων στους Έλληνες του εξωτερικού για να έρθουν στην Ελλάδα.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ 20 Νοε 2020 | 15:45

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Θα είχαμε ύφεση 17,5% φέτος χωρίς τα μέτρα στήριξης

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν ότι το α΄τρίμηνο θα είναι μία περίοδος ύφεσης λόγω του lockdown που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 18 Νοε 2020 | 10:55

Αλλαγές σε τέλη κυκλοφορίας και πινακίδες: Πώς θα γίνεται φέτος η κατάθεση στην εφορία

Τι μελετά το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και της κατάθεσης των πινακίδων μέχρι τέλος του χρόνου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 15 Νοε 2020 | 10:15

Κάντε αίτηση για χαμηλότοκο δάνειο από το Taxis έως 30/11 και τα μισά λεφτά… χάρισμα!

Θα μπορούσε να είναι διαφήμιση του τύπου το "αφεντικό τρελάθηκε" ωστόσο αποτελεί το συμπέρασμα της απόφασης για την "επιστρεπτέα προκαταβολή IV".

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΜΕ 3 ΚΙΝΗΣΕΙΣ 13 Νοε 2020 | 17:40

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Αναρτήθηκαν στο Taxisnet - Πώς θα τα πληρώσετε

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2021 μπορούν να βρουν από σήμερα στο Taxisnet οι ιδιοκτήτες οχημάτων.

ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 12 Νοε 2020 | 16:25

"Ελλάδα 2021": Ανακοινώθηκε το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής

Στη δημοσιότητα το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021".

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 10 Νοε 2020 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Μετά το εμβόλιο του κορονοϊού έρχεται η "θεραπεία" των αντικειμενικών αξιών - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Εκτός από την "διπλή ταχύτητα" στην εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών έχει ήδη αποφασιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με νέους συντελεστές.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 09 Νοε 2020 | 16:05
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ 09 Νοε 2020 | 08:13

Τα τρία μέτωπα των ιδιοκτητών ακινήτων: O "μικρός ΕΝΦΙΑ", οι επιστροφές φόρου και το "δώρο Χριστουγέννων"

Τα τρία κρίσιμα μέτωπα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και πώς θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

ΤΑ "ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ" ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 08 Νοε 2020 | 09:33

Έρχεται ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες – Πώς πόσα (και γιατί) θα τον πληρώσουμε

Τι είναι ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" που θα φθάσει σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες

ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ 04 Νοε 2020 | 11:45

Πόθεν Έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή το Νοέμβριο – Αναλυτικά η διαδικασία

Η διαδικασία για τη συμπλήρωση του Πόθεν Έσχες και τι θα κάνουν φέτος οι υπόχρεοι.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 29 Νοε 2020 | 12:59

Σκέρτσος: Η Ελλάδα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα να περάσει την πανδημία του κορονοϊού

Τι είπε ο Άκης Σκέρτσος για τη δυνατότητα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας μέχρι να βγει η χώρα από την πανδημία του κορονοϊού

ΜΠΟΝΑΜΑΣ 29 Νοε 2020 | 11:32

Βρούτσης: Έκτακτο βοήθημα σε 105.818 συνταξιούχους πιστώνεται την Δευτέρα– Συνεχίζεται η αναστολή συμβάσεων

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μάλιστα δεν το γνωρίζουν και θα δουν εκτάκτως τα ποσά στους λογαριασμούς τους, είπε ο κ. Βρούτσης.