Η Κίνα τρομάζει τον πλανήτη για νέα «τέλεια καταιγίδα»

Οι κινέζικες χρηματαγορές καταρρέουν, συμπαρασύροντας και τις ευρωπαϊκές.Ο Σόρος μιλά για κλίμα 2008 και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για την "τέλεια καταιγίδα".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Κίνα τρομάζει τον πλανήτη για νέα «τέλεια καταιγίδα»

Σε κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται ο συνεχιζόμενος "κίτρινος πυρετός" που προκαλεί η Κίνα στις διεθνείς χρηματαγορές, την ίδια ώρα που ο μεγαλοεπενδυτής Τζόρτζ Σόρος προειδοποιεί για κλίμα που θυμίζει την κρίση του 2008 και η Παγκόσμια Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη "τέλεια καταιγίδα"¨.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα τα δύο κινέζικα χρηματιστήρια κατέρρευσαν με 7% και προχώρησαν σε αναστολή των συνεδριάσεων, ενώ αρνητικά αντέδρασαν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές που σημειώνουν έντονη πτωτική πορεία. Πτώση 5% σημειώνει και το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο δρόμος προς την "τέλεια καταιγίδα"

Τον κίνδυνο να πληγεί η παγκόσμια οικονομία το 2016 από την «τέλεια καταιγίδα» επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα σε μια έκθεση που προειδοποιεί ότι μια ταυτόχρονη επιβράδυνση στις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές θα μπορούσe να ενισχυθεί από μια νέα περίοδο αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Τράπεζα υποστηρίζει ότι οι λεγόμενες BRICS ( Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα πολλά προβλήματα, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης το επόμενο έτος για την παγκόσμια οικονομία.

Σε περίπτωση που η ανάπτυξη στις οικονομίες BRIC μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από τις προσδοκίες, τότε αυτό θα πλήξει κατά 0,8% την ανάπτυξη σε άλλες αναδυόμενες αγορές και θα μειώσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,4%. Η Τράπεζα επεσήμανε επίσης τους κινδύνους από αυτό που ονομάζεται "τέλεια καταιγίδα". «Η διάχυση του κινδύνου θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν η επιβράδυνση των Brics συνδυαστεί με πιέσεις των χρηματαγορών".

Σόρος: Η κατάσταση μου θυμίζει την κρίση του 2008

«Όταν κοιτάζω τις χρηματοπιστωτικές αγορές, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, που μου θυμίζει την κρίση που είχαμε το 2008», δήλωσε ο Σόρος από το βήμα συνεδρίου στη Σρι Λάνκα την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταποντίζονταν μετά και τη νέα διακοπή στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Κίνα.

Ο μεγαλοεπενδυτής προειδοποίησε τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εκτίμησε ότι η Κίνα προσπαθεί να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης μέσω της νομισματικής υποτίμησης, γεγονός που μετατοπίζει το πρόβλημα στον υπόλοιπο πλανήτη. Η επιστροφή στα θετικά επιτόκια είναι μια πρόκληση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο συμπλήρωσε ο Σόρος και έκανε λόγο για ένα περιβάλλον με πολλές ομοιότητες με αυτό της κρίσης του 2008.

Kραχ στο κινεζικό χρηματιστήριο

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε στη ίδια εβδομάδα στην Κίνα 30 λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών όταν οι τιμές των μετοχών κατρακύλισαν κατά περισσότερο από 7% προκαλώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα επιτάχυνε την υποτίμηση του γιουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των κινεζικών εξαγωγών απέναντι στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση της δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας. Τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32% και 8,35% των χρηματιστηριακών δεικτών με τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διακοπής των συναλλαγών. Η Ρυθμιστική Αρχή επέβαλε περιορισμούς στην πώληση μετοχών.

"Κάποιες κερδοσκοπικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη από το να "παίζουν" με το γουάν", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας. Αυτές οι κινήσεις "δεν έχουν τίποτα κοινό με την πραγματική οικονομία της Κίνας" και έχουν μόνο προκαλέσει "μη φυσιολογικές διακυμάνσεις στο νόμισμα", ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση άνω του 3% ξεκίνησε τη συνεδρίασή του το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε περί τις 600 μονάδες με τις απώλειες να φτάνουν το 5%, ενώ είχε ξεκινήσει με πτώση άνω του 3%.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που υποχωρούν σε χαμηλό τριμήνου μετά τη νέα υποτίμηση του γουάν. Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 3,49% στις 342 μονάδες (πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από τον περασμένο Αύγουστο, μετά την πρώτη υποτίμηση του γουάν), ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 2,89% στις 5.898 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 3,25% στις 4.35 μονάδες και κατά 3,66% στις 9.840 μονάδες ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης. Πτώση 2,75% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 8.944 μονάδες, 2,55% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.032 μονάδες και 2,43% για τον ιταλικό FTMIB στις 19.927 μονάδες.

Βουτιά και στην Wall Street

Με σημαντική πτώση έκλεισε και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρασυρόμενο από τη νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου και την υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 16.906,51 μονάδες, χάνοντας 252,15 μονάδες ή -1,47%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε στις 4.835,76 μονάδες, μειωμένος κατά 55,67 μονάδες ή -1,14%.

Ο διευρυμένος δείκτης Standard & Poors' 500, τον οποίο παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές, έχασε 26,45 μονάδες (-1,31%) και έκλεισε στις 1.990,26 μονάδες.υποχώρησης είναι οι κινήσεις του Πεκίνου προς νέα υποτίμηση του γουάν, που ενισχύουν τις ανησυχίες για την ορμή της κινεζικής οικονομίας.

Κατρακυλά και ο μαύρος χρυσός

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνέχισαν και σήμερα να κατρακυλούν σε νέα χαμηλά επίπεδα, που είχαν πολλά χρόνια να σημειωθούν, καθώς η αυξανόμενη αστάθεια των κινεζικών χρηματιστηρίων και η περαιτέρω εξασθένηση του κινεζικού γιουάν προκάλεσαν ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση της ζήτησής του, εν μέσω μίας αυξανόμενης υπερβάλλουσας προσφοράς του. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 32,68 δολάρια το βαρέλι για παραδόσεις του Φεβρουαρίου, υποχωρώντας κατά 1,29 δολάρια. Η τιμή του μπρεντ, για παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 1,40 δολάρια το βαρέλι στα 32,83 δολάρια, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου. Στην Ασία, η τιμή του μπρεντ κατρακύλησε 4,3% στα 32,78 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2004. «Αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των κινεζικών χρηματιστηρίων. Η αγορά φοβάται ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα μειωθεί με την επιβράδυνση της οικονομίας της», δήλωσε αναλυτής της ενεργειακής εταιρείας Phillip Futures.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ 29 Νοε 2021 | 14:37

Γιατί η μετάλλαξη Ομικρον ονομάστηκε Ομικρον και όχι Νι ή Ξι;- Ο ρόλος της Κίνας

Γιατί η μετάλλαξη Ομικρον ονομάστηκε Ομικρον, ενώ υπάρχουν άλλα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου που προηγούνται

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΩΝ 28 Νοε 2021 | 10:07

Κίνα: "Κολοσσιαίο" ξέσπασμα της πανδημίας εάν άνοιγε η οικονομία όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία

Μελέτη υποδεικνύει πως θα προκαλείτο "κολοσσιαίο" ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού εάν η χώρα άνοιγε την οικονομία της όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ 22 Νοε 2021 | 10:54

Ανακοίνωση και του κινεζικού ΥΠΕΞ για την τενίστρια - Συνεχίζεται η ανησυχία για την υγεία της

Η Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι παρευρέθη πρόσφατα σε δημόσιες δραστηριότητες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ 21 Νοε 2021 | 21:01

Αίσιο τέλος στο θρίλερ με την Κινέζα τενίστρια - Επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ

Η Κινέζα τενίστρια είχε εξαφανιστεί μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ζανγκ Γκαολί.

ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 21 Νοε 2021 | 11:11

Παράταση αγωνίας για την αγνοούμενη κινέζα τενίστρια - Αμφισβητούν τα νέα βίντεο που δημοσιεύτηκαν

Τα ίχνη της Κινέζας τενίστριας είχαν χαθεί από τότε που κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για σεξουαλική επίθεση.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 20 Νοε 2021 | 09:33

Παγκόσμιος σάλος για την αγνοούμενη Κινέζα τενίστρια - "Είναι σπίτι της, θα εμφανιστεί σύντομα", λέει κυβερνητική εφημερίδα

Η τενίστρια Πενγκ Σουάι θα εμφανιστεί δημοσίως "σύντομα", δήλωσε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times.

ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ 19 Νοε 2021 | 23:15

#WhereIsPengShuai: Παγκόσμιες αντιδράσεις για την Κινέζα τενίστρια - Αγνοείται μετά την καταγγελία για σεξουαλική επίθεση

Η Πενγκ Σουάι κατήγγειλε τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης για σεξουαλική επίθεση - Έκτοτε αναζητούνται τα ίχνη της - Ανησυχία στον κόσμο του τένις.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΥΕΙ ΠΕΝΓΚ ; 19 Νοε 2021 | 13:55

Θρίλερ με Κινέζα τενίστρια: Εξαφανίστηκε όταν κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης [εικόνες]

Η Κινέζα τενίστρια Σουάι Πενγκ, αγνοείται εδώ και μέρες μετά τις αποκαλύψεις με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρώην αντιπρόεδρο του Κομμουνιστικού Καθεστώτος

Ο ΙΟΣ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΖΩΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 19 Νοε 2021 | 11:17

Αμερικανική έρευνα: Πωλήτρια στην αγορά της Ουχάν ο πρώτος άνθρωπος που νόσησε με κορονοϊό

Το πρώτο γνωστό κρούσμα της covid-19 εντοπίστηκε σε μια πωλήτρια που εργαζόταν στην αγορά της Ουχάν στην Κίνα, στις 11 Δεκεμβρίου 2019.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ - ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 18 Νοε 2021 | 19:03

Πούτιν: Η Δύση δεν έλαβε αρκετά σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας να μην περάσει τις "κόκκινες γραμμές"

Ομιλία Πούτιν σε αξιωματούχους εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα - Τι είπε για ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα και την κατάσταση σε Ουκρανία, Λευκορωσία και Αρμενία

ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ 10 Νοε 2021 | 23:36

Κοινό ανακοινωθέν από Κίνα και ΗΠΑ για την ενίσχυση δράσης για το κλίμα

Στην άκρη οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, θα συνεργαστούν και με άλλα μέρη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ 08 Νοε 2021 | 08:05

Γουάνγκ Γιαπίνγκ: Αυτή είναι η πρώτη Κινέζα που περπάτησε στο διάστημα

Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος διαστημικός περίπατος από μια Κινέζα αστροναύτισσα, έξω από τον υπό κατασκευή κινεζικό διαστημικό σταθμό.

ΑΠΟ ΤΟ 2025 07 Δεκ 2021 | 18:31

Καλά νέα από το Ecofin: Άνοιξε ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά και ακίνητα

Η παρέμβαση και στις δύο φάσεις θα αφορά ακίνητα, τον ΦΠΑ στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι κ.ά.