Η Κίνα τρομάζει τον πλανήτη για νέα «τέλεια καταιγίδα»

Οι κινέζικες χρηματαγορές καταρρέουν, συμπαρασύροντας και τις ευρωπαϊκές.Ο Σόρος μιλά για κλίμα 2008 και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για την "τέλεια καταιγίδα".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Κίνα τρομάζει τον πλανήτη για νέα «τέλεια καταιγίδα»

Σε κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται ο συνεχιζόμενος "κίτρινος πυρετός" που προκαλεί η Κίνα στις διεθνείς χρηματαγορές, την ίδια ώρα που ο μεγαλοεπενδυτής Τζόρτζ Σόρος προειδοποιεί για κλίμα που θυμίζει την κρίση του 2008 και η Παγκόσμια Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη "τέλεια καταιγίδα"¨.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα τα δύο κινέζικα χρηματιστήρια κατέρρευσαν με 7% και προχώρησαν σε αναστολή των συνεδριάσεων, ενώ αρνητικά αντέδρασαν και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές που σημειώνουν έντονη πτωτική πορεία. Πτώση 5% σημειώνει και το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο δρόμος προς την "τέλεια καταιγίδα"

Τον κίνδυνο να πληγεί η παγκόσμια οικονομία το 2016 από την «τέλεια καταιγίδα» επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα σε μια έκθεση που προειδοποιεί ότι μια ταυτόχρονη επιβράδυνση στις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές θα μπορούσe να ενισχυθεί από μια νέα περίοδο αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Τράπεζα υποστηρίζει ότι οι λεγόμενες BRICS ( Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα πολλά προβλήματα, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης το επόμενο έτος για την παγκόσμια οικονομία.

Σε περίπτωση που η ανάπτυξη στις οικονομίες BRIC μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από τις προσδοκίες, τότε αυτό θα πλήξει κατά 0,8% την ανάπτυξη σε άλλες αναδυόμενες αγορές και θα μειώσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,4%. Η Τράπεζα επεσήμανε επίσης τους κινδύνους από αυτό που ονομάζεται "τέλεια καταιγίδα". «Η διάχυση του κινδύνου θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν η επιβράδυνση των Brics συνδυαστεί με πιέσεις των χρηματαγορών".

Σόρος: Η κατάσταση μου θυμίζει την κρίση του 2008

«Όταν κοιτάζω τις χρηματοπιστωτικές αγορές, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, που μου θυμίζει την κρίση που είχαμε το 2008», δήλωσε ο Σόρος από το βήμα συνεδρίου στη Σρι Λάνκα την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταποντίζονταν μετά και τη νέα διακοπή στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Κίνα.

Ο μεγαλοεπενδυτής προειδοποίησε τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εκτίμησε ότι η Κίνα προσπαθεί να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης μέσω της νομισματικής υποτίμησης, γεγονός που μετατοπίζει το πρόβλημα στον υπόλοιπο πλανήτη. Η επιστροφή στα θετικά επιτόκια είναι μια πρόκληση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο συμπλήρωσε ο Σόρος και έκανε λόγο για ένα περιβάλλον με πολλές ομοιότητες με αυτό της κρίσης του 2008.

Kραχ στο κινεζικό χρηματιστήριο

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε στη ίδια εβδομάδα στην Κίνα 30 λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών όταν οι τιμές των μετοχών κατρακύλισαν κατά περισσότερο από 7% προκαλώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα επιτάχυνε την υποτίμηση του γιουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των κινεζικών εξαγωγών απέναντι στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση της δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας. Τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32% και 8,35% των χρηματιστηριακών δεικτών με τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διακοπής των συναλλαγών. Η Ρυθμιστική Αρχή επέβαλε περιορισμούς στην πώληση μετοχών.

"Κάποιες κερδοσκοπικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη από το να "παίζουν" με το γουάν", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της χώρας. Αυτές οι κινήσεις "δεν έχουν τίποτα κοινό με την πραγματική οικονομία της Κίνας" και έχουν μόνο προκαλέσει "μη φυσιολογικές διακυμάνσεις στο νόμισμα", ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση άνω του 3% ξεκίνησε τη συνεδρίασή του το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε περί τις 600 μονάδες με τις απώλειες να φτάνουν το 5%, ενώ είχε ξεκινήσει με πτώση άνω του 3%.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που υποχωρούν σε χαμηλό τριμήνου μετά τη νέα υποτίμηση του γουάν. Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 3,49% στις 342 μονάδες (πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του δείκτη από τον περασμένο Αύγουστο, μετά την πρώτη υποτίμηση του γουάν), ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 2,89% στις 5.898 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού κατά 3,25% στις 4.35 μονάδες και κατά 3,66% στις 9.840 μονάδες ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης. Πτώση 2,75% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 8.944 μονάδες, 2,55% για τον πορτογαλικό PSI στις 5.032 μονάδες και 2,43% για τον ιταλικό FTMIB στις 19.927 μονάδες.

Βουτιά και στην Wall Street

Με σημαντική πτώση έκλεισε και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρασυρόμενο από τη νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου και την υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 16.906,51 μονάδες, χάνοντας 252,15 μονάδες ή -1,47%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε στις 4.835,76 μονάδες, μειωμένος κατά 55,67 μονάδες ή -1,14%.

Ο διευρυμένος δείκτης Standard & Poors' 500, τον οποίο παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές, έχασε 26,45 μονάδες (-1,31%) και έκλεισε στις 1.990,26 μονάδες.υποχώρησης είναι οι κινήσεις του Πεκίνου προς νέα υποτίμηση του γουάν, που ενισχύουν τις ανησυχίες για την ορμή της κινεζικής οικονομίας.

Κατρακυλά και ο μαύρος χρυσός

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνέχισαν και σήμερα να κατρακυλούν σε νέα χαμηλά επίπεδα, που είχαν πολλά χρόνια να σημειωθούν, καθώς η αυξανόμενη αστάθεια των κινεζικών χρηματιστηρίων και η περαιτέρω εξασθένηση του κινεζικού γιουάν προκάλεσαν ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση της ζήτησής του, εν μέσω μίας αυξανόμενης υπερβάλλουσας προσφοράς του. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Η τιμή του αμερικανικού αργού μειώθηκε στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 32,68 δολάρια το βαρέλι για παραδόσεις του Φεβρουαρίου, υποχωρώντας κατά 1,29 δολάρια. Η τιμή του μπρεντ, για παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 1,40 δολάρια το βαρέλι στα 32,83 δολάρια, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου. Στην Ασία, η τιμή του μπρεντ κατρακύλησε 4,3% στα 32,78 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2004. «Αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των κινεζικών χρηματιστηρίων. Η αγορά φοβάται ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα μειωθεί με την επιβράδυνση της οικονομίας της», δήλωσε αναλυτής της ενεργειακής εταιρείας Phillip Futures.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ 25 Νοε 2020 | 09:10

Κορονοϊός : Η "έξυπνη" εφαρμογή που εντοπίζει τους φορείς – Τι λένε ο Γιώργος Καπογιάννης και η Ελένη Οικονόμου που ζουν στην Κίνα

Όπως εξήγησαν οι Γιώργος Καπογιάννης, καθηγητής πανεπιστημίου Νότιγχαμ στο Νίνγκμπο της ανατολικής Κίνας, και Ελένη Οικονόμου, επίσης καθηγήτρια πανεπιστημίου, η εν λόγω εφαρμογή έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα χρηστική.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΣΔ 24 Νοε 2020 | 09:22
ΣΕ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΤΖΗ 23 Νοε 2020 | 11:26

Κορονοϊός: Ανακαλύφθηκαν συγγενικοί με τον Covid19 ιοί, σε "κατεψυγμένες" νυχτερίδες σε εργαστήρια

Συγγενικοί με τον κορονοϊό ιοί ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε εργαστήρια εκτός Κίνας.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Νοε 2020 | 08:56

Πρόταση σοκ από Βατόπουλο: Πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα τύπου Γιουχάν - Να μην επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι

Πολιτική τύπου Γιουχάν από "αύριο", προτείνει ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος για να μπει φρένο στην πανδημία του κορονοϊού.

«ΕΠΑΝΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ» 16 Νοε 2020 | 20:37

Βγαίνει μπροστά ο Μακρόν για μία ισχυρή Ευρώπη: Είναι ανάγκη να αυτονομηθούμε όπως το κάνουν ΗΠΑ και Κίνα

"Έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της αυτονομίας μας για εμάς τους ίδιους", δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΜΕ 290 ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ 13 Νοε 2020 | 11:47

Νέα ήττα Τραμπ: Η Κίνα συγχαίρει τον Μπάιντεν

"Σεβόμαστε την επιλογή του αμερικανικού λαού" δήλωσε ο εκπρόσωπος διπλωματίας της Κίνας, συγχαίροντας τον Τζο Μπάιντεν.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 13 Νοε 2020 | 08:50

Κορονοϊός και στην... κατάψυξη: Εντοπίστηκε σε συσκευασία μοσχαρίσιου κρέατος από τη Βραζιλία

Οι αρχές της κινεζικής πόλης Ουχάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν κορονοϊό στη συσκευασία μοσχαρίσιου κρέατος που είχε εισαχθεί από τη Βραζιλία.

ΠΑΝΙΚΟΣ 11 Νοε 2020 | 12:58

Κίνα: Φρενίτιδα με πωλήσεις πάνω από 56 εκ. ευρώ για την "Ημέρα των Εργένηδων" - Η κινέζικη Black Friday

Κυριολεκτικά ξεχύθηκαν πάνω σε εκατομμύρια προϊόντα σε έκπτωση αφού δε μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΡΩΠΗ 08 Νοε 2020 | 15:16

Τι περιμένει ο πλανήτης από την εκλογή Μπάιντεν - Οι προθέσεις και οι σημαντικότερες προκλήσεις του

Η εκλογή Μπάιντεν και τι περιμένει η Δύση και η Κίνα. Οι προθέσεις του για την εξωτερική πολιτική.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 22:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - Σχέδιο για 1.200 θέσεις εργασίας

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η Pfizer για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:12

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισεκ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 18:52

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων - Τι αλλάζει για τα σούπερ μάρκετ

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 02 Δεκ 2020 | 16:59