Follow us

Η Κομισιόν προτείνει το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα και φρένο στα μέτρα στήριξης

Τον τερματισμό του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα μέχρι και τις 20 Αυγούστου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παγώνει και για το 2023 η ρήτρα του Συμφώνου Σταθερότητας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τον τερματισμό του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα μέχρι και τις 20 Αυγούστου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για την 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε ή πέτυχε σημαντική πρόοδο στις υποχρεώσεις που ανέλαβε μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Όπως τονίζεται, οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει ορισμένες ειδικές δεσμεύσεις σε τομείς όπως διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, φορολογία ακινήτων, επιδόματα αναπηρίας, περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και Δικαιοσύνη, ενώ συμφώνησαν για την παράταση της λειτουργίας του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να συνεχίσουν να αυξάνουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύουν τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις τον τομέα των πολιτικών του χρηματοοικονομικού τομέα, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργασίας νομοθεσίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών.

Παράλληλα, προτείνει και την εκταμίευση μίας ακόμη δόσης από τα κέρδη των ομολόγων ως εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων υπό αίρεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με βάση την συμφωνία του Ιουνίου του 2018.

Στην έκθεση της για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Κομισιόν ζητά για όλες τις χώρες της Ένωσης την παράταση της ρήτρας συνολικής διαφυγής και για το 2023, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των ασυνήθιστα υψηλών τιμών στα ενεργειακά προϊόντα.

Όπως τονίζεται, η Επιτροπή θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο για να δώσει νέες οδηγίες για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούν τα κράτη-μέλη στους προϋπολογισμούς του 2023.

Φρένο στις δαπάνες

Στην έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, αλλά και τη στήριξη των προσφύγων από την Ουκρανία.

Για την περίοδο μετά το 2023, οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη σταδιακής μείωσης του χρέους και δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα, μέσω σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων τους, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup

Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup, "ανάβει" η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της 14ης έκθεσης μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ποσό των 748 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.α.

Η Επιτροπή τονίζει ότι δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την ελληνική οικονομία, μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022. "Εάν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο τόσο της μετα-προγραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου", τονίζει η Επιτροπή. Θα συνεχίσουν επίσης να ακολουθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Η παρακολούθηση των ειδικών δεσμεύσεων που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την τελική δόση των μέτρων για το χρέος θα πραγματοποιηθεί σε μια πρώτη έκθεση εποπτείας μετά το πρόγραμμα που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022.

Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή τονίζει τα εξής: "Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας. Οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών στοιχείων."

Πρόταση για διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2023 και την απενεργοποίησή του από το 2024

Τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2023 και την απενεργοποίησή του από το 2024, συνέστησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας το "εαρινό πακέτο ευρωπαϊκού εξαμήνου".

Η Επιτροπή εκτιμά ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να διατηρηθεί το πάγωμα των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και το 2023, δεδομένης της "αυξημένης αβεβαιότητας και των ισχυρών καθοδικών κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές", λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και οι συνεχιζόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας δικαιολογούν την παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής έως το 2023, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής το 2023 θα δώσει τον απαραίτητο "χώρο" στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές να αντιδράσουν άμεσα όταν χρειαστεί. Παράλληλα, θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση από την ευρεία στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προς μια αυξανόμενη εστίαση σε προσωρινά και στοχευμένα μέτρα και προς τη "δημοσιονομική σύνεση" που απαιτείται για τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Για το 2022, η Επιτροπή συνιστά για την ΕΕ στο σύνολό της μια "επεκτακτική δημοσιονομική στάση", λόγω των πολιτικών για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και της υποστήριξης που χρειάζονται οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Για το 2023, η Επιτροπή συστήνει "συνετή" δημοσιονομική πολιτική και "προσεκτικό σχεδιασμό", λόγω της "ειδικής φύσης" του μακροοικονομικού σοκ που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να διευρύνει τις δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια. "Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) είναι το κλειδί για την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων επενδύσεων", τονίζει η Επιτροπή.

"Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι συνετή το 2023, ελέγχοντας την ανάπτυξη των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο, επιτρέποντας παράλληλα τη λειτουργία αυτόματων σταθεροποιητών και παρέχοντας προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα που φεύγουν από τη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας".

Τέλος, κατά την Επιτροπή, τα δημοσιονομικά σχέδια των κρατών μελών για το 2023 θα πρέπει να στηρίζονται σε συνετές μεσοπρόθεσμες διαδρομές προσαρμογής που αντανακλούν τις προκλήσεις της δημοσιονομικής βιωσιμότητας που συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα χρέους προς το ΑΕΠ που έχουν αυξηθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας. Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει τις τρέχουσες δαπάνες στην εξελισσόμενη κατάσταση.

Πηγή: capital.gr / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΝΟ 16 Ιουν 2022 | 10:52

Ηχηρό μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία: Να σταματήσει τις απειλές - Διαφορετικά θα εξετάσουμε κατάλληλη απάντηση

"Η Τουρκία να σταματήσει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών". Δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 15 Ιουν 2022 | 20:08

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα στο νέο ΕΣΠΑ σε όλη την ΕΕ

Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ 21 ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 15 Ιουν 2022 | 14:00

"Η πορεία της γραμμής": Προσβάσιμη έκθεση με έργα χαρακτικής του Παναγιώτη Πριστούρη

Την πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, διοργανώνει η MYARTIST, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, με έργα του εικαστικού και χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη.

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 15 Ιουν 2022 | 12:52

Η κοσμοπολίτικη Υδρα του '50 και '60 μέσα από τον φακό του Robert McCabe [εικόνες]

Έκθεση με τίτλο "Η Ύδρα του Robert McCabe, 1950s-1960s" θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 20:30, στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη.

ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP 14 Ιουν 2022 | 19:59

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σε βιώσιμη πορεία η Ελλάδα - Τελειώνει η ενισχυμένη εποπτεία

Η 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας είναι μεταξύ των θεμάτων του Eurogroup και, όπως επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η έκθεση είναι θετική.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ EURACTIV 10 Ιουν 2022 | 19:27

ΕΕ: Αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού προανήγγειλε η Φον ντερ Λάιεν - "Δεν λειτουργεί πλέον"

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι τα τωρινά μέτρα για αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών δεν κατόρθωσαν να αντιμετωπίσουν δομικά ζητήματα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ 08 Ιουν 2022 | 14:09

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 2,5% το 2023 - Μείωση της ανεργίας

Ανάπτυξη στο 2,8% για φέτος και στο 2,5% για το 2023 προβλέπει έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ 07 Ιουν 2022 | 17:48

Τουρκία: Έκθεση κόλαφος από το Ευρωκοινοβούλιο - Καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς προς Ελλάδα και Κύπρο

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ 07 Ιουν 2022 | 12:13

Σκληρή κριτική της Ευρωβουλής στην Τουρκία: "Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας"

Δριμεία κριτική στην Τουρκία ασκεί σε εισηγητική του έκθεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως στην Άγκυρα "έχουμε μία εσκεμμένη παλινδρόμηση από μία καλύτερη κατάσταση".

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 02 Ιουν 2022 | 11:10

Ράπισμα Κομισιόν στην Τουρκία: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά

"Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου", αναφέρει η Κομισιόν.

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROCLEAR 27 Ιουν 2022 | 13:10

Αθέτηση πληρωμής χρέους από τη Ρωσία: Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι δεν πλήρωσε αλλά κατηγορεί τη Δύση

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι αθέτησε την πληρωμή χρέους και επιρρίπτει ευθύνες στη Δύση.

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Ιουν 2022 | 12:58

Δεν αυξάνεται τελικά ο ΦΠΑ στις μάσκες - Παραμένει στο 6% λόγω έξαρσης της πανδημίας, λέει ο Γεωργιάδης

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα γίνει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα.

80% ΤΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 27 Ιουν 2022 | 12:02

ΕΕ: Το Συμβούλιο υπουργών υιοθέτησε κανονισμό για την αποθήκευση φυσικού αερίου - Απάντηση στους ρωσικούς εκβιασμούς

Ο κανονισμός προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον χειμώνα του 2022-2023.