Η Μεγάλη Δευτέρα των συντάξεων: Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός

Η Δευτέρα θα είναι μεγάλη για το φλέγον θέμα που αφορά σε περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Μεγάλη Δευτέρα των συντάξεων: Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός

Ακόμη και σήμερα, δεν είναι απολύτως σαφές αν η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει τη Δευτέρα στην Κομισιόν έναν προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει το «διπλό σενάριο» που ενσωματώθηκε και στο προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου ή αν θα κάνει το βήμα παραπάνω καθιστώντας σαφέστερη την πρόθεσή της να «σπρώξει» το σχέδιο προϋπολογισμού που δεν περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, η Δευτέρα θα είναι μεγάλη για το φλέγον θέμα που αφορά σε περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Διότι από τη μια η κυβέρνηση θα στέλνει στις Βρυξέλλες έναν προϋπολογισμό γεμάτο από πλεονάσματα και από την άλλη το Γενικό Λογιστήριο στην Αθήνα θα αποκαλύπτει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 9μηνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το 2019 δεν θα έχει μέτρα: « Το πιο ενδιαφέρον θα είναι όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2019, διότι τότε θα αποδειχθεί ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα. "Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα; Τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα; Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα...».

Από τις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Μπαλί –ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται στην Αθήνα τα ξημερώματα της Δευτέρας- το μόνο που προέκυψε ότι το θέμα των συντάξεων θα «παιχτεί» στην πραγματικότητα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ΔΝΤ, δεν…. υποχώρησε. Εξακολουθεί να έχει τη θέση ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν για να χρηματοδοτηθούν μέτρα ενίσχυσης άλλων κοινωνικών ομάδων. Στο μόνο σημείο στο οποίο έριξε νερό στο κρασί του, είναι στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων (σ.σ τα οποία βλέπει στο 3,5% του ΑΕΠ και για το 2018). Σε κάθε περίπτωση, πριν ακόμη ταξιδέψει ο κ. Τσακαλώτος στο Μπαλί, ήταν γνωστό ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον δικαίωμα βέτο στα της ελληνικής υπόθεσης. Η όλη προσπάθεια έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια αρνητική έκθεση από το Ταμείο η οποία να «πληγώσει» την πορεία εξόδου της Ελλάδας προς τις αγορές.

Πλέον, όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τελικές συζητήσεις που θα γίνουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει πολύ μεγάλη προετοιμασία ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός αιφνιδιασμός των Ευρωπαίων με την κατάθεση των στοιχείων. Το σχέδιο της μη περικοπής των συντάξεων θα αποτυπώνεται στα στοιχεία αλλά το τελικό συμπέρασμα που θα προκύπτει θα είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγαίνει σε κάθε περίπτωση πάνω από το 3,5%.

Μετα την κατάθεση του προϋπολογισμού τη Δευτέρα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη δηλαδή μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου που θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Μέχρι τότε, είναι πιθανό να υπάρξει και νέα αποστολή των θεσμών στην Αθήνα καθώς ταυτόχρονα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Από τους θεσμούς αναμένονται δύο εκθέσεις. Μια της Κομισιόν για το θέμα του προϋπολογισμού και των διαδικασιών που προβλέπονται από το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και μια δεύτερη από τους τέσσερις θεσμούς για την πορεία των μεταμνημονιακών διαπραγματεύσεων.

O Ντάισελμπλουμ υπέρ της Αθήνας για τις συντάξεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη που εξέφρασε μέσω του blog του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος προτρέπει το Eurogroup να δείξει ευελιξία απέναντι στη χώρα μας να ασχοληθεί περισσότερο με άλλα συνταξιοδοτικά συστήματα, όπως εκείνο της Γερμανίας.

«Εχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα είναι ήδη ξανά στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή τη φορά είναι για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι είναι αχρείαστες περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, λόγω της υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για περικοπή συντάξεων. Οι δανειστές είναι επικριτικοί. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που προειδοποιεί για ένα “κακό σήμα προς τις αγορές”. Ποιος έχει δίκιο», αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ καταγράφοντας το ζήτημα.

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά προκειμένου να γίνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα, αναγνωρίζει ο Ολλανδός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν κλείσει οι «παρακάμψεις» για πρόωρη συνταξιοδότηση, ότι η θεσμοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης θα πάει στα 76 και πως έχουν καταργηθεί σταδιακά επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ.

Παραδέχεται ότι οι Ελληνες «έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο» σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα. «Μακροπρόθεσμα (σ.σ. το μέτρο) δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που- καλοδεχούμενος- θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων. Οπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%», γράφει ο Ντάισελμπλουμ.

Το κλειδί, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η καλύτερη είσπραξη φόρων, με μία ανακάμπτουσα οικονομία. «Οταν το Eurogroup συζητήσει τα επόμενα βήματα για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, μπορεί να ανακαλύψει ότι υπάρχει πεδίο ευελιξίας, με δεδομένα τα αποτελέσματα στην Ελλάδα έως τώρα. Μπορεί να θέλει να ξοδέψει περισσότερο χρόνο στο συνταξιοδοτικό σύστημα άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας», καταλήγει.

φωτο αρχειου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:29

Εκπρόσωπος Κομισιόν για κυρώσεις στην Τουρκία: "Τα πάντα είναι στο τραπέζι"

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο είπε αναφορικά με την Τουρκία ότι "τα πάντα είναι στο τραπέζι".

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 12:30

Φον ντερ Λάιεν: Πριν τα τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί των Ευρωπαίων πολιτών

Οι πρώτοι πολίτες της ΕΕ μπορεί να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν τα τέλη Δεκεμβρίου ανέφερε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

ΓΡΑΠΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Νοε 2020 | 17:52

Κομισιόν για τουρκικό πλοίο σε Λιβύη: Καθ' όλα νόμιμη η επιχείρηση IRINI- Το ΥΠΕΞ αγνόησε την προειδοποίηση

Τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η Επιχείρηση IRINI κατά τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου εξηγεί η Κομισιόν

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ REUTERS 24 Νοε 2020 | 13:50

Εμβόλιο Moderna: Συμφωνία της Κομισιόν για την αγορά 80 εκατ. δόσεων- Αποτελεσματικό 94,5%

Συμφώνησε η Κομισιόν με την εταιρεία Moderna για την αγορά του εμβολίου

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ Ε.Ε. ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 15:12

Κομισιόν: Αποκλιμάκωση προσδοκά η Ε.Ε. από την Τουρκία

"Η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση" διαμηνύνει η Κομισιόν στην Τουρκία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ 23 Νοε 2020 | 08:37

"Βροχή" επιδομάτων για 10 μέρες: 1.000άρικα σε 50.000 επαγγελματίες, αναδρομικά σε συνταξιούχους, επιδόματα σε ανέργους

Πάνω από 50.000 επαγγελματίες θα λάβουν σήμερα από 1000 ευρώ και πάνω στους λογαριασμούς τους λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΕ ΣΚΑΙ ΚΑΙ MEGA 22 Νοε 2020 | 11:36

Αναδρομικά, συντάξεις, Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλονται - Οι δηλώσεις Βρούτση

Τι ισχύει με συντάξεις, αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Διευκρινίσεις από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ 20 Νοε 2020 | 15:45

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Θα είχαμε ύφεση 17,5% φέτος χωρίς τα μέτρα στήριξης

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκτίμησαν ότι το α΄τρίμηνο θα είναι μία περίοδος ύφεσης λόγω του lockdown που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 20 Νοε 2020 | 14:42

Προϋπολογισμός: Έσοδα 58,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει πως το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει έσοδα 58,5 εκατ. ευρώ.

ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ 20 Νοε 2020 | 14:17

Προϋπολογισμός 2021: Στις 25 Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και σταθεροτητας

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε ορίζει πως στις 25 Νοεμβρίου ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ 20 Νοε 2020 | 13:59

Προϋπολογισμός: Οι 62 κατηγορίες μέτρων που θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε περιλαμβάνει 62 κατηγορίες μέτρων οι οποίες θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 7,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 20 Νοε 2020 | 13:10

Kατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021: Υφεση 10,5% για το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021

Ύφεση της τάξεως του 10,5% για το 2020 και ανάπτυξη με ρυθμό 4,8% για το 2021, προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.