Η μετωπική σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών βάζει «φωτιά» στα ομόλογα

Ανοδος του κόστου δανεισμού για Ιταλία και Ελλάδα. Πάνω από το 3,5% η απόδοση του ιταλικού, πάνω από το 4,5% του ελληνικού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εβδομάδα για γερά νεύρα προοιωνίζεται αυτή που ξεκίνησε καθώς η μετωπική σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών προκαλεί νευρικότητα στις χρηματαγορές και ράλι ανόδου στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, ιταλικών και ελληνικών.  Σε αυτό συντελεί και ο φόβος για νέα τραπεζική κρίση, που ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα βάζοντας στο κάδρο εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα, δύο περιπτώσεις με το ίδιο σύμπτωμα αλλά διαφορετικά αίτια όπως επισημαίνει η Handelsblatt.  

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερες επιφυλάξεις το σχέδιο της Ρώμης για ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει σήμερα άνοδο 2,5% ή εννέα μονάδων βάσης, στο 3,51%- τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να ενισχύεται  κατά 0,67% ή τρεις μονάδες βάσης, στο 4,54%. 

Ολα άρχισαν από τις ΗΠΑ,όπου η απόδοση του δεκαετούς εκτινάχθηκε στο 3,23%- το υψηλότερο σημείο από το 2011- καθώς οι ισχυρές επιδόσεις της αγοράς εργασίας δίνουν τροφή σε σενάρια για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. 

Στο ξεκίνημα της Δευτέρας, οι ευρωπαϊκές αγορές  παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ασιατικές οι οποίες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με σημαντική πτώση μετά τη νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, άνοιξαν στο κόκκινο. 

Την ίδια στιγμή, αναταράξεις υφίσταται και το ελληνικό χρηματιστήριο με νέο "σφυροκόπημα" στις τραπεζικές μετοχές. Στις 13.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στο -1.91% ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται ξανά σε πτώση και συγκεκριμένα στο -4.13%. Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στο -8,39%, η Eurobank στο -7,72%, η Alpha στο -2,28% και η Εθνική στο -2,92%. 

Σαλβίνι: Δεν θα υποχωρήσουμε στην πίεση της αγοράς 

Ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε τη Δευτέρα πως η κυβέρνησή του δεν θα υποχρήσει στις πιέσεις της αγοράς και θα υποστηρίξει τον οικονομικό της σχεδιασμό.

Επιτέθηκε στον Τζορτζ Σόρος λέγοντας ότι «οι κερδοσκόποι όπως ο Σόρος έχουν στοιχηματίσει στην κατάρρευση της Ιταλίας για να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές υγιείς επιχειρήσεις και υπάρχουν πολλοί από αυτούς, βρίσκονται σε αυτή την χώρα». 

«Εάν κάποιος είχε κακές σκέψεις, θα πίστευε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν την Ιταλία να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Σαλβίνι.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Η Ιταλία αναπτύσσεται με προβληματικό τρόπο

Η Ιταλία αναπτύσσει την οικονομία της κατά τρόπο προβληματικό όχι τώρα, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg.  «Η ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στο 50% του μέσου όρου της Ευρωζώνης την τελευταία 20ετία και αυτό αποτελεί πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στο ότι δεν υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις με μακροχρόνια θετικές επιπτώσεις. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, από την άλλη πλευρά η Ιταλία δεν έχασε την πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και στο απόγειο της κρίσης, τη διετία 2011- 2012.

Handelsblatt: Φόβοι για νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα - Ιταλία

O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες σχολιάζει η  Handelsblatt.

«Σύμπτωμα δυο διαφορετικών αιτιών»

«Οι απώλειες στην Ελλάδα και την Ιταλία αποτελεί σύμπτωμα δύο διαφορετικών αιτιών» τονίζει η Handelsblatt και εξηγεί ότι στην Ελλάδα οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από το τεράστιο βάρος των «κόκκινων» δανείων ενώ στην Ιταλία η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προκαλεί πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Μαζί, αυτά, τροφοδοτούν τον φόβο νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» επισημαίνει.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή θεωρείται ότι βρίσκονται μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο φτάνουν τα 88,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης. Η απροσεξία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δάνειζαν σε καταναλωτές με αμφίβολη φερεγγυότητα – ανάμεσά τους πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης – πλέον τις τιμωρεί. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διαγραφούν», υπογραμμίζει η Handelsblatt.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα «προβληματικά» δάνεια σε 88,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018 και σε 64,6 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 35%.

«Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους, τα θεσμικά όργανα θέλουν τώρα να επιταχύνουν με πιο επιθετικό τρόπο τη μείωση των πιστωτικών κινδύνων», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας πως «θέλουν να προτείνουν στην ΕΚΤ τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 60% έως το 2021, σε 35-40 δισ. ευρώ… ».

«Προβληματισμένοι οι επενδυτές»

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, πιο πρόσφατα στα τέλη του 2015. Οι επανειλημμένες εισφορές κεφαλαίου θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις μετοχές των υφιστάμενων μετόχων. Από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, ο δείκτης τραπεζών της Αθήνας έχει ήδη χάσει περίπου το 60%.

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται ήδη σε ένα σχέδιο ανακούφισης για τις τράπεζες. Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες.

Είναι σαφές ότι, σύμφωνα με τους νέους αυστηρότερους κανονισμούς της ΕΕ, δεν υπάρχει πλέον μια bad bank που θα χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και θα αγοράζει επισφαλή δάνεια από τράπεζες, συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει πλάνο παρόμοιο με εκείνο που βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες, των οποίων τα κόκκινα δάνεια ανέρχονταν στα τέλη του 2017 σε 86 δισ. ευρώ και τώρα είναι μόνο 40 δισ. ευρώ.

Οσο για την Ιταλία, ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας, τονίζεται στο άρθρο.

 

ΦΩΤΟ: REUTERS