Η «μητέρα των μαχών»: 7 θέματα-φωτιά στο κρίσιμο Eurogroup

Η επίσημη ατζέντα για την κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν μέχρι την σειρά των...πραγμάτων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η «μητέρα των μαχών»: 7 θέματα-φωτιά στο κρίσιμο Eurogroup

Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η συζήτηση για το χρέος και τα υπόλοιπα. Η επίσημη ατζέντα για την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου αποκαλύπτει ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη σειρά των πραγμάτων.

Έτσι, και σήμερα, αναμένεται βροχή υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων. Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται έκτακτη σύγκλιση του Euroworking Group η οποία θα πρέπει να επικυρώσει την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης αλλά και να καθορίσει το τελικό περιεχόμενο του κειμένου συμμόρφωσης (compliance report). Αυτό το κείμενο θα είναι και το «διαβατήριο» το οποίο θα ξεκλειδώσει τα υπόλοιπα θέματα για το ελληνικό ζήτημα.

Tο ελληνικό ζήτημα είναι το 2ο κατά σειρά στην ατζέντα καθώς θα προηγηθεί –και με δεδομένη την παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ- η παρουσίαση της έκθεσης που συνέταξε το ΔΝΤ για την Ευρωζώνη στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του οργανισμού.

Όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας, η ατζέντα αναφέρει:«Το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί, το Eurogroup θα αποφασίσει επί όλων των στοιχείων που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Στην τελευταία του συνεδρίαση (σ.σ πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαίου στις Βρυξέλλες) το Eurogroup χαιρέτησε την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην οποία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τα κλιμάκια των θεσμών. Επίσης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε ορισμένα βασικά θέματα που συνδέονται με την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα μεταξύ των οποίων η στρατηγική διαχείρισης του χρέους και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση».

Η συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος. «Αν τελειώσουμε γρήγορα θα είναι κακό σημάδι» έλεγε σχετικά κορυφαίος Ευρωπαϊος αξιωματούχος. Είναι πολλά τα επιμέρους θέματα που θα πρέπει να κλείσουν προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμφωνία. Το «πακέτο» με τις εκκρεμότητες, διαμορφώνεται ως εξής:

1. Κλείσιμο 4ης αξιολόγησης. Μετά την ψήφιση του πολυνόμου σειρά παίρνουν οι υπουργικές αποφάσεις. Ήδη βγήκαν αντικειμενικές αξίες, ΕΚΑΣ και κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης όπως και το επίδομα στέγασης ενώ έπεται συνέχεια μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το EWG θα συνεδριάσει έκτακτα την Τρίτη ή την Τετάρτη για να επικυρώσει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και συντάξει το κείμενο συμμόρφωσης.

2. Απόφαση για την τελευταία δόση (10-12 δις. ευρώ). Το ποσό δεν έχει οριστεί ακόμη αλλά θα κυμαίνεται στα επίπεδα που έχουν προαποφασιστεί στο πλαίσιο της 3η2 αξιολόγησης. Στο μεγαλύτερο μέρος του θα διατεθεί για τον κουμπαρά ασφαλείας.

3. Στόχοι πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2022. Το περίπου 2% θα γίνει… ακριβώς. Το ζητούμενο είναι να οριστεί ο στόχος του 2023 και το περίπου 2% να είναι πιο κοντά στο 2% ή και ακριβώς πάνω στο 2% ώστε να υπάρξει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος μετά το 2022.

4. Αξιοποίηση αδιάθετων κεφαλαίων του 3ου προγράμματος (27 δις. ευρώ). Θα μείνουν αρκετά αδιάθετα από τα περίπου 27 δις. ευρώ ωστόσο κάποια θα αξιοποιηθούν. Είτε για τον κουμπαρά ασφαλείας, είτε για την αποπληρωμή δανείων όπως της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τα οποία λήγουν σύντομα και είναι και ακριβά.

5. Πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας. Θα προβλέπονται σίγουρα τριμηνιαίες εποπτείες ενώ θα υπάρξει συμφωνία σύνδεσης της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων με παροχές στο μέτωπο του χρέους.

6. Μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Είναι φυσικά το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα με τον κατάλογο των εναλλακτικών να περιλαμβάνει την επιμήκυνση του δανείου του EFSF, τη μείωση του επιτοκίου και την επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (αλλά και η ΕΚΤ) από την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Το ποσό αυτό εκτιμάται στα 4 δις. ευρώ και θα επιστραφεί σε τέσσερις ετήσιες δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI/EUROPEAN UNION

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΣΕΕ 13 Αυγ 2020 | 21:15

Δεκαπενταύγουστος: Πώς θα πληρωθούν όσοι θα εργασθούν το Σάββατο

Φέτος, η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα του Σαββάτου

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 13 Αυγ 2020 | 19:36

Διορισμοί αναπληρωτών: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Πότε λήγει η προθεσμία

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Από σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου έως και την ερχόμενη Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020, ορίστηκε η προθεσμία για την υποβολή αίτησης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 13 Αυγ 2020 | 16:27

Τα ελληνικά τυριά εξαιρούνται των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε προϊόντα της ΕΕ

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε παράλληλα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ελληνοαμερικανική συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 13 Αυγ 2020 | 13:11

Κορονοϊός: Κατακόρυφη πτώση τζίρου πάνω από 90% καταγράφουν τα τουριστικά γραφεία

Πτώση τζίρου πάνω από 90% καταγράφουν τα τουριστικά γραφεία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 12 Αυγ 2020 | 16:40

Πρωτογενές έλλειμμα στα 8,19 δισ. ευρώ - "Βουτιά" στα έσοδα από φόρους

Πρωτογενές έλλειμμα του προυπολογισμού ύψους 8,199 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου - Μικρότερη η μείωση των εσόδων απο φόρους τον Ιούλιο

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 12 Αυγ 2020 | 16:23

Μειωμένη προκαταβολή φόρου: Στις 238.288 οι επιχειρήσεις δικαιούχοι έως τις 10 Αυγούστου

Οι δικαιούχοι έλαβαν προσωποποιημένο μήνυμα στο λογαριασμό τους, στο myTAXISNET, ή/και e-mail, με αναλυτικές οδηγίες

ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ 600.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ 12 Αυγ 2020 | 15:36

Τέλος επιτηδεύματος: Ερχεται κούρεμα 50% - Ποιους αφορά

Το όφελος που θα έχουν περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 11 Αυγ 2020 | 19:35

Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια: Εννέα μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων

Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε αποζημιώσεις, ενισχύσεις και παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Εύβοια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Αυγ 2020 | 18:44

Αίτηση απο την τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα "Ηρακλής"

Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της Τράπεζας Πειραιώς

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 11 Αυγ 2020 | 17:04

Επιστρέφουν οι κρουαζιέρες στη Μεσόγειο από τον όμιλο Costa

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Deliziosa θα σηκώσει άγκυρα στις 6 Σεπτεμβρίου από την Τεργέστη

ΕΥΡΩ-"BITCOIN" 11 Αυγ 2020 | 13:48

Η ΕΚΤ προχωρά στη δημιουργία ψηφιακού ευρώ

Η ΕΚΤ δρομολογεί το δικό της digital – euro

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ 11 Αυγ 2020 | 09:34

Ποιοι θα εισπράττουν τα 534 ευρώ έως και το τέλος Σεπτεμβρίου - Διέξοδος για χιλιάδες εργαζόμενους

Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ εισόδημα στους εποχικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας.