Follow us

Η νέα επιδότηση καυσίμων για το καλοκαίρι: 60 ευρώ για τρεις μήνες - Θα καλύπτει εισοδήματα ως 45.000 ευρώ

Η αύξηση των δημοσίων εσόδων στο πεντάμηνο βοηθά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε γενναιότερα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η αύξηση των δημοσίων εσόδων στο πεντάμηνο βοηθά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε γενναιότερα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Το ράλι των τιμών στα καύσιμα φέρνει μεγαλύτερη επιδότηση, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει η βεντάλια των δικαιούχων.

Όπως αναφέρει το capital.gr, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στα 45.000 ευρώ (αντίστοιχα με το power pass) από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το ποσό ενδεχομένως να φθάσει έως και τα 60 ευρώ.

Συνολικά στο 5μηνο η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων έναντι του στόχου ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα που εισήλθαν στον κρατικό κορβανά τον Μάιο έχουν δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο περίπου 300 εκατ. ευρώ και άνοιξαν τον δρόμο για τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Στα σίγουρα μέτρα όπως προαναφέρθηκε είναι η επέκταση του προγράμματος επιδότησης για τη βενζίνη (fuel pass) για άλλους τρεις μήνες. Σε ό,τι αφορά στο ντίζελ κίνησης, πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο επιδότησης που εφαρμόζεται σήμερα, με ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης πάνω από τα 0,12 ευρώ το λίτρο που δίνονται στην αντλία.

Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο θέμα τόνισε (ΣΚΑΙ) ότι η βοήθεια που θα δοθεί για τα καύσιμα είναι για το επόμενο τρίμηνο, ενώ σημείωσε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονταν ούτως η άλλως την επόμενη εβδομάδα γιατί οι παρεμβάσεις που είχαν ανακοινωθεί για τα καύσιμα ολοκληρώνονται τέλος Ιουνίου και θα ισχύσουν από τον Ιούλιο.

Οι παρεμβάσεις στα καύσιμα:

-Επέκταση του επιδόματος στη βενζίνη για τρεις μήνες. Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, από τα 30-50 ευρώ που είναι σήμερα η επιδότηση να φθάσει ενδεχομένως στα 40-60 ευρώ (θα κλιμακώνεται το ποσό ανάλογα με την περιοχή), ενώ το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει και για την επιδότηση ρεύματος.

-Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο. Η νέα επιδότηση του ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά το λίτρο.

Διαβάστε Επίσης

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά.

Η πλατφόρμα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου και στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα πιστωθεί η οικονομική ενίσχυση των 18-600 ευρώ στα νοικοκυριά.

Στη ΑΑΔΕ δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ όπως αναφέρουν μετά το τέλος των αιτήσεων θα ακολουθήσει ο σχετικός έλεγχος των αιτήσεων και οι διασταυρώσεις με βάση τα στοιχεία των εταιρειών ενέργειας ώστε να πιστωθεί το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την οικονομική ενίσχυση.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επιστρέφει το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΛΕΝΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 08 Αυγ 2022 | 13:16

Στα τρόφιμα μεταφέρεται το πληθωριστικό σοκ - Έρχεται δεύτερος κύκλος ανατιμήσεων

Η ακρίβεια στα τρόφιμα προβληματίζει τα νοικοκυριά, με τα στελέχη της αγοράς να μιλούν για χειρότερες ημέρες από το φθινόπωρο

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 08 Αυγ 2022 | 09:29

Βενζίνη: Πτωτικά κινείται η μέση τιμή - Κάτω από δύο ευρώ η αμόλυβδη σε ορισμένα πρατήρια [βίντεο]

Όλο και περισσότερα είναι τα πρατήρια σε Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, που πωλούν την αμόλυβδη κάτω από τα δύο ευρώ.

ΚΑΥΣΙΜΑ 07 Αυγ 2022 | 12:45

Πόσο θα κόστιζε σήμερα ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης; Η εξωφρενική τιμή

Πώς αποτυπώνεται στο δελτίο τιμών χονδρικής καυσίμων η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 07 Αυγ 2022 | 11:17

Ακρίβεια: "Φρενάρει" ο πληθωρισμός, αλλά οι τιμές στα ύψη - Το "ράλι" σε ενέργεια και τρόφιμα

Τα δύο καυτά μέτωπα της ενέργειας και των τροφίμων. Οι τάσεις για Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ 05 Αυγ 2022 | 09:29

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης ετοιμάζει η κυβέρνηση - "Κλειδί" ο τουρισμός και τα φορολογικά έσοδα

Τα έσοδα από τον Τουρισμό και η καλή ροή στα Ταμεία του κράτους από την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να ανοίξει το πουγκί των παροχών το Φθινόπωρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 1.000.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ 04 Αυγ 2022 | 07:54

Fuel Pass 2: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων - Πώς και πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ είναι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Fuel Pass 2 - Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 03 Αυγ 2022 | 08:13

Νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις 2 δισ "ανάχωμα" στην ενεργειακή κρίση

Έως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει το "οπλοστάσιό" της έναντι της ενεργειακής κρίσης.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ VOUCHERS.GOV.GR 03 Αυγ 2022 | 06:56

Fuel Pass 2: Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα ΑΦΜ - Πάνω από 1.000.000 οι αιτήσεις

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 8,9 και 0.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ 02 Αυγ 2022 | 08:40

Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος παρά το πλαφόν

Η αύξηση στο χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος, αναμένεται να επιβαρύνει τα τελικά κόστη του ρεύματος στη λιανική για τους καταναλωτές.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ 01 Αυγ 2022 | 16:53

Fuel Pass 2: Ξεπέρασαν τις 200 χιλ. οι αιτήσεις σε λίγες ώρες - Ποια οχήματα παίρνουν επιδότηση καυσίμων - Ποια απορρίπτονται

Πάνω από 200 χιλ. είναι οι αιτήσεις που υποβλήθησαν στη ειδική πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για την επιδότηση καυσίμων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 01 Αυγ 2022 | 10:31

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αίτηση του Fuel Pass 2- Πάνω από 75 χιλιάδες αιτήσεις μέσα σε λίγες ώρες

Άνοιξε σήμερα το πρωί η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων. Πότε θα ξεκινήσει η εξαργύρωση του Fuel Pass 2.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 01 Αυγ 2022 | 06:38

Fuel Pass 2: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2 και 3 - Τα ποσά, οι δικαιούχοι και η διαδικασία αίτησης

Οι αιτήσεις για το Fuel Pass 2 θα γίνονται προοδευτικά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, ενώ η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή μέχρι και τις 29 Αυγούστου.

30 Ιουλ 2022 | 21:01

Fuel Pass 2: Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση - Τα ποσά, οι δικαιούχοι και η διαδικασία αίτησης

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το Fuel Pass 2 αναμένεται να παραμένει ανοικτή μέχρι και τις 29 Αυγούστου