
"Κλειδώνει" -με υπουργική απόφαση που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα- και ανακοινώνεται ο νέος μηχανισμός επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουλίου και θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2023.
Στην πράξη, οι καταναλωτές -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- θα βλέπουν στον λογαριασμό του ρεύματος μια επιδότηση, η οποία θα κυμαίνεται από μήνα σε μήνα, ώστε να κρατάει σταθερή την τιμή της κιλοβατώρας περίπου στα ίδια επίπεδα.
Το… ρίσκο από την μεταβολή των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα το φορτώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και όχι ο τελικός καταναλωτής. Έτσι, αν η τιμή του ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας ανεβαίνει -όπως δυστυχώς συμβαίνει αυτές τις ημέρες- το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα μεγαλώνει ενώ αν υποχωρεί, θα απελευθερώνεται δημοσιονομικός χώρος.
Αυτή τη στιγμή, έχουν "δεσμευτεί" 850 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτηθεί ο μηχανισμός αλλά για να φτάσουν αυτά τα χρήματα θα πρέπει η τιμή του ρεύματος να συγκρατηθεί στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Προς το παρόν, η τιμή έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 300 ευρώ, εξαιτίας του φυσικού αερίου. Αυτό εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο Ελλάδα και Ιταλία προωθούν το πλαφόν στο φυσικό αέριο όπως συζητήθηκε χθες στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα καταργηθεί, αλλά θα "εξουδετερώνεται" μέσα από έναν μηχανισμό επιδοτήσεων ο οποίος θα λειτουργεί διαφορετικά για κάθε είδος τιμολογίου. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο όπου εκεί θα έχουμε μηδενισμό των επιβαρύνσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ για τις επιχειρήσεις, το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 60%. Με σημείο αναφοράς την ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας που είχε πέρυσι ο μεγαλύτερος πάροχος (11 λεπτά του ευρώ) η κατάσταση αναμένεται να διαμορφωθεί από τον Ιούλιο ως εξής:
Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν μια κιλοβατώρα προς περίπου 15-16 λεπτά. Δηλαδή, Τα 11 λεπτά του παρόχου και άλλα τέσσερα-πέντε λεπτά ως μέρος της επιβάρυνσης από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή τη στιγμή, η επιβάρυνση που προκύπτει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής φτάνει περίπου στα 22 λεπτά. Αν αυτό συνεχιστεί και τον Ιούλιο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα φορτώνεται τα 17-18 λεπτά και ο πελάτης τα 4-5.
Προφανώς θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από εταιρεία σε εταιρεία (άλλος χρεώνει προς 6 λεπτά μια κιλοβατώρα και άλλος προς 10 ή 11 λεπτά πάντοτε στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα διαφοροποιήσει τον νέο μηχανισμό από αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια και για κύρια και για εξοχική κατοικία ενώ δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την κατανάλωση.
Σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα (δηλαδή τις επιδοτήσεις του Μαίου και του Ιουνίου) πιο κερδισμένοι θα βγουν όσοι έχουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος αλλά και οι ένοικοι σε δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr