Follow us

Η νέα επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα πληρώνουμε πλέον από την 1η Ιουλίου - Οι κερδισμένοι

"Κλειδώνει" ο νέος μηχανισμός επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουλίου και θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΡΕΥΜΑ

"Κλειδώνει" -με υπουργική απόφαση που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα- και ανακοινώνεται ο νέος μηχανισμός επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουλίου και θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Στην πράξη, οι καταναλωτές -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- θα βλέπουν στον λογαριασμό του ρεύματος μια επιδότηση, η οποία θα κυμαίνεται από μήνα σε μήνα, ώστε να κρατάει σταθερή την τιμή της κιλοβατώρας περίπου στα ίδια επίπεδα.

Το… ρίσκο από την μεταβολή των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα το φορτώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και όχι ο τελικός καταναλωτής. Έτσι, αν η τιμή του ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας ανεβαίνει -όπως δυστυχώς συμβαίνει αυτές τις ημέρες- το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα μεγαλώνει ενώ αν υποχωρεί, θα απελευθερώνεται δημοσιονομικός χώρος.

Αυτή τη στιγμή, έχουν "δεσμευτεί" 850 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτηθεί ο μηχανισμός αλλά για να φτάσουν αυτά τα χρήματα θα πρέπει η τιμή του ρεύματος να συγκρατηθεί στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Προς το παρόν, η τιμή έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 300 ευρώ, εξαιτίας του φυσικού αερίου. Αυτό εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο Ελλάδα και Ιταλία προωθούν το πλαφόν στο φυσικό αέριο όπως συζητήθηκε χθες στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του.

Διαβάστε Επίσης

Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα καταργηθεί, αλλά θα "εξουδετερώνεται" μέσα από έναν μηχανισμό επιδοτήσεων ο οποίος θα λειτουργεί διαφορετικά για κάθε είδος τιμολογίου. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο όπου εκεί θα έχουμε μηδενισμό των επιβαρύνσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ για τις επιχειρήσεις, το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 60%. Με σημείο αναφοράς την ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας που είχε πέρυσι ο μεγαλύτερος πάροχος (11 λεπτά του ευρώ) η κατάσταση αναμένεται να διαμορφωθεί από τον Ιούλιο ως εξής:

Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν μια κιλοβατώρα προς περίπου 15-16 λεπτά. Δηλαδή, Τα 11 λεπτά του παρόχου και άλλα τέσσερα-πέντε λεπτά ως μέρος της επιβάρυνσης από την ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτή τη στιγμή, η επιβάρυνση που προκύπτει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής φτάνει περίπου στα 22 λεπτά. Αν αυτό συνεχιστεί και τον Ιούλιο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα φορτώνεται τα 17-18 λεπτά και ο πελάτης τα 4-5.

Διαβάστε Επίσης

Προφανώς θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από εταιρεία σε εταιρεία (άλλος χρεώνει προς 6 λεπτά μια κιλοβατώρα και άλλος προς 10 ή 11 λεπτά πάντοτε στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα διαφοροποιήσει τον νέο μηχανισμό από αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια και για κύρια και για εξοχική κατοικία ενώ δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με την κατανάλωση.

Σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα (δηλαδή τις επιδοτήσεις του Μαίου και του Ιουνίου) πιο κερδισμένοι θα βγουν όσοι έχουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος αλλά και οι ένοικοι σε δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Ιουν 2022 | 10:13

Αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής: Οι λογαριασμοί ρεύματος επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα, λέει ο Γεωργιάδης

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι από τον Ιούλιο και για έναν χρόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα ισχύει στην Ελλάδα.

ΟΔΗΓΙΕΣ 25 Ιουν 2022 | 09:27

Power Pass: Ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ η πλατφόρμα μέχρι τις 30 Ιουνίου

Η πλατφόρμα Power Pass θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την 30η Ιουνίου.

"ΤΡΕΛΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ" 23 Ιουν 2022 | 19:04

Πρωταθλητές σε παράπονα οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος: Πάνω από 2.500 αναφορές στον Συνήγορο του Καταναλωτή

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή άφησε αιχμές κατά της ΡΑΕ για ελλιπείς ελέγχους στους ιδιώτες παρόχους ρεύματος.

"ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΙΟΣ" 22 Ιουν 2022 | 15:02

Ο Σταϊκούρας άνοιξε "παράθυρο" για νέα στήριξη για καύσιμα και ρεύμα από το φθινόπωρο

"Παράθυρο" για νέες παρεμβάσεις σε καύσιμα και ρεύμα από το φθινόπωρο άνοιξε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Ιουν 2022 | 19:17

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και 4 - Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Μέχρι στιγμής πάνω από 300.000 πολίτες έχουν υποβάλει την αίτησή τους μέσω του vouchers.gov.gr για την επιδότηση Power Pass που αφορά λογαριασμούς ρεύματος

ΠΟΙΑ ΑΦΜ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 19 Ιουν 2022 | 21:37

Power Pass: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι αιτήσεις για επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ

"Βροχή" κατατίθενται οι αιτήσες των πολιτών για το Power Pass. Ξεπέρασαν τις 200.000 την Κυριακή το βράδυ.

ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 19 Ιουν 2022 | 10:56

Power Pass: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση για επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ

Η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος είναι σε λειτουργία. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και την 30ή Ιουνίου.

ΔΙΑΡΚΕΙ ΩΣ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 18 Ιουν 2022 | 16:07

Power Pass: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι αιτήσεις για επιδότηση έως 600 ευρώ στο ρεύμα

Έως το απόγευμα του Σαββάτου οι αιτήσεις για το power pass ήταν πάνω από 100.000. Η επιδότηση αφορά λογαριασμούς που εκδόθηκαν από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ 18 Ιουν 2022 | 09:24

Ρεύμα: Μπαίνει "πάγος" στη ρήτρα αναπροσαρμογής - Πλαφόν στις τιμές από 1η Ιουλίου

Τι προβλέπει η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος.

ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ 17 Ιουν 2022 | 23:42

Μπαίνει πλαφόν στις τιμές χονδικής του ρεύματος: Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση - Σε ισχύ από 1η Ιουλίου

Στόχος της ρύθμισης η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και η επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του φθινοπώρου.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 17 Ιουν 2022 | 22:40

Power Pass: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος - 14+1 ερωτήσεις και απαντήσεις

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις έως και 600 ευρώ από τις επιπλέον χρεώσεις στο ρεύμα

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ VOUCHERS.GOV.GR. 17 Ιουν 2022 | 21:22

Επίδομα ρεύματος: Άνοιξε η πλατφόρμα για το Power Pass - Πώς θα πάρετε έως 600 ευρώ - Πώς θα κάνετε την αίτηση - Όλη η διαδικασία

Η επιδότηση ρεύματος που ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα φτάνει έως τα 600 ευρώ, αφορά στους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.