Follow us

Η Ομικρον και οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο φέρνουν νέα μέτρα στήριξης- Τι συζητούν στο ΥΠΟΙΚ

Η διπλή κρίση των ανατιμήσεων και της πανδημίας επαναφέρουν τα σχέδια για πρόσθετα μέτρα στήριξης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πηγές ΥΠΟΙΚ: Η οικονομική πολιτική βοηθά το 89% της κοινωνίας

Η συνέχιση της διπλής κρίσης των ανατιμήσεων και της πανδημίας, επαναφέρει το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2022, γράφει σήμερα το Capital.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα προέρχεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος που επηρεάζουν σημαντικά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και τις επιχειρήσεις. Στο ΥΠΟΙΚ κυριαρχεί η αίσθηση ότι μετά από 6 μήνες υψηλών τιμών, το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν δεν υπάρξει κάποια λύση το αυξημένο κόστος παραγωγής θα οδηγήσει σε παράταση του υψηλού πληθωρισμού στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα μπορεί να πλήξει και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει υποβληθεί ήδη αίτημα από το ΥΠΟΙΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG com) για το αν μια άμεση επιδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης, θα συνιστούσε κρατική επιδότηση και κατά συνέπεια θα είχε εκ των υστέρων, συνέπειες και για το δημόσιο αλλά και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, το ΥΠΟΙΚ έχει προχωρήσει σε παράταση όλων των μέτρων στήριξης που έληγαν κανονικά στις 31/12/2021. Το πρόγραμμα κάλυψης παγίων δαπανών και η έναρξη αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 60 δόσεις παρατάθηκαν για έξι μήνες μέχρι και το τέλος Ιουνίου. H αποπληρωμή της επιστρεπτέας εφάπαξ και η εξασφάλιση της επιπλέον έκπτωσης του 15% παρατάθηκε ως το τέλος Μαρτίου. Πριν τα Χριστούγεννα, παρατάθηκε και η έναρξη αποπληρωμής των δόσεων της ρύθμισης των 36 έως 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας, μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου.

Αν η κρίση συνεχιστεί, τότε είναι βέβαιο ότι και προσωρινό πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ είναι πολύ πιθανό να παραταθεί ξανά από τα τέλη Ιουνίου στα τέλη Σεπτεμβρίου ή ακόμη και το τέλος του 2022. Κάτι τέτοιο δίνει νέο περιθώριο στο υπουργείο Οικονομικών, να βοηθήσει έμμεσα τις επιχειρήσεις, παρατείνοντας ακόμη περισσότερο τόσο την έναρξη αποπληρωμής των 3 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής, όσο και των χρεών της πανδημίας.

Στα νοικοκυριά οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο θα δίνονται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια από "οριζόντια" που θα δοθούν μέχρι και το τέλος του μήνα, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας. Σε δεύτερη ανάγνωση, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο σχεδιασμός για την επιδότηση των ενεργειακών προϊόντων θα επεκταθεί και πέρα από το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση, ειδικά για την Ελλάδα, η πίεση από τις ανατιμήσεις στα προΪόντα ενέργειας, αναμένεται να αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται μετά το τέλος του Μαρτίου λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών. Με βάση στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, η κατανάλωση για ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, πέφτει κάθετα κάθε Απρίλιο σε όλες τις πεδινές περιοχές της χώρας στις οποίες περιλαμβάνονται και τα μεγάλα αστικά κέντρα.


Οι φόβοι για τη μετάλλαξη "Όμικρον"

Απέναντι στην εξάπλωση της μετάλλαξης "Όμικρον", αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ επιμένουν στην πάγια θέση τους ότι "το 2022 δεν θα είναι 2021". Τούτο υπό την έννοια, ότι δεν υπάρχει σκέψη να γίνει νέο γενικό lockdown στην οικονομία.

Σχολιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα τόνιζαν ότι σε αυτήν την φάση εφαρμόζονται μόνο μέτρα που πλήττουν ένα σχετικά μικρό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας που αφορά την εστίαση, η οποία όμως συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο δεν αποκλείουν κάποια στήριξη στις επιχειρήσεις αν καταγραφεί μεγάλη απώλεια στον τζίρο τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΛΕΥΡΗΣ 26 Μαϊ 2022 | 11:36

Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για επιστροφή των μέτρων από τον Σεπτέμβριο

Οσα είπε ο υπουργός Υγείας για επιστροφή μέτρων για τον κορονοϊό από τον Σεπτέμβριο. "Ολα είναι στο τραπέζι", τόνισε.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 24 Μαϊ 2022 | 19:39

Με βεντάλιες οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισπανία: Οδηγία για περιορισμό των κλιματιστικών στη δουλειά

Η κυβέρνηση της Ισπανίας λέει στους δημόσιους υπαλλήλους να περιορίσουν την χρήση κλιματιστικών στους χώρους εργασίας τους

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ 24 Μαϊ 2022 | 15:01

Πόσο θα πληρώνουμε για το ρεύμα από 1ης Ιουλίου με τον νέο μηχανισμό – Αναλυτικά παραδείγματα

Ο ελληνικό μηχανισμός για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος εγκρίθηκε από την Κομισιόν και θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Μαϊ 2022 | 12:32

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς καταλαβαίνουμε ένα κρούσμα και πότε πάμε στον γιατρό - Οι επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων - Τι πρέπει να προσέχουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Μαϊ 2022 | 10:38

Ευρωζώνη: Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό

Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατήρησαν το θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος και το 2023

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 22 Μαϊ 2022 | 10:31

Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα: Πιθανότητα στοχευμένων μέτρων και το καλοκαίρι - "Μεγάλο το πρόβλημα στα νησιά"

Σε στοχευμένα μέτρα και το καλοκαίρι για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στα καύσιμα προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΕ ΡΟΥΒΛΙΑ 21 Μαϊ 2022 | 09:18

Η Ρωσία κλιμακώνει τη διαμάχη με τη Δύση για το φυσικό αέριο: Σταμάτησε την παροχή και στη Φινλανδία

Η ρωσική Gazprom σταμάτησε σήμερα τις εξαγωγές αερίου στη γειτονική Φινλανδία

ΘΕΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED 21 Μαϊ 2022 | 08:28

ΕΕ: "Κλειδί" η Ελλάδα για την απεξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από το ρωσικό αέριο

Nέες υποδομές εισαγωγής και διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην Ελλάδα για την ολική απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ 20 Μαϊ 2022 | 15:21

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει αύριο τη στρόφιγγα και στη Φινλανδία - Δεν πλήρωσαν σε ρούβλια

Η Ρωσία θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στη Φινλανδία στις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε η κρατική πάροχος Gasum

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ 20 Μαϊ 2022 | 08:56

Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Αμερικανικό LNG και φυσικό αέριο Αν. Μεσογείου για ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Την σημασία των εισαγωγών αμερικανικού LNG και την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο τονίζει μελέτη που εκπόνησε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 19 Μαϊ 2022 | 17:11

Κορονοϊός: Για πρώτη φορά στη χώρα το στέλεχος ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον - Πιο μεταδοτικό και διαφεύγει της ανοσίας

Δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού στο κρούσμα κορονοϊού, ενώ είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση.

ΜΕ ΤΗΝ SPV CCGT GRUDZIADZ 19 Μαϊ 2022 | 10:58

Συνεργασία MYTILINEOS και Siemens για εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στην Πολωνία

Η κοινοπραξία έχει υπογράψει σύμβαση σχεδιασμού, προμήθειας εξοπλισμού και κατασκευής για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΘ. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ 19 Μαϊ 2022 | 09:04

Μάσκες στα σχολεία: Γιατί δεν θα βγουν μέχρι το τέλος της χρονιάς - Ο Εξαδάκτυλος εξηγεί

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως μαθητές και εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν και μετά από την 1η Ιουνίου να φορούν μάσκες στον χώρο του σχολείου.