Αύριο η φορολογικά πιο δύσκολη ημέρα του χρόνου – Πώς θα "αμυνθείτε"

Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πιο δύσκολη μέρα του έτους.

Πώς θα γίνουν οι ελαφρύνσεις σε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης

Με την αγωνία για το αν θα ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και στην Ελλάδα -με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ακόμη περισσότερο η οικονομική δραστηριότητα- να κορυφώνεται, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πιο δύσκολη μέχρι σήμερα ημέρα του χρόνου, που είναι η αυριανή.

Πρώτη και δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (ή μέχρι το απόγευμα για όσους χρησιμοποιούν το e-banking) θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα η πρώτη και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, μια ακόμη δόση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και ο ΦΠΑ που αυτή τη φορά αφορά τόσο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία όσο και τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερες με τα απλογραφικά βιβλία.

Κάθε δόση του ΕΝΦΙΑ είναι 450 εκατ. ευρώ: σύνολο 900 εκατ. ευρώ. Μια δόση του φόρου εισοδήματος, είναι 500 εκατ. ευρώ μόνο για τα φυσικά πρόσωπα καθώς ο συνολικός λογαριασμός και φέτος ξεπέρασε τα τρία δις. ευρώ. Όσο για τον ΦΠΑ, μπορεί οι συναλλαγές να έχουν περιοριστεί λόγω της πανδημίας, ωστόσο επειδή αποτυπώνονται οι αγοραπωλησίες που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, ο συνολικός λογαριασμός μπορεί να ξεπεράσει τα 1,3-1,4 δις. ευρώ. Να γιατί η αυριανή είναι η πιο δύσκολη (μέχρι την επόμενη) ημέρα του χρόνου: για πρώτη φορά συγκεντρώνονται τόσα βάρη στα οποία οι φορολογούμενοι πρέπει να ανταποκριθούν και μάλιστα ταυτόχρονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρατάσεις για τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις δεν υπάρχουν αυτή τη φορά με εξαίρεση τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε "κόκκινες περιοχές" για τουλάχιστον 14 ημέρες μέσα στον Οκτώβριο (ουσιαστικά μόνο οι επαγγελματίες της Κοζάνης). Και αυτοί έχουν τη δυνατότητα να μεταθέσουν την πληρωμή του ΦΠΑ για το τέλος Απριλίου. Τι πρέπει και τι μπορούν να κάνουν οι υπόλοιποι;

1. Να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί "εδώ και τώρα"

2. Να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα για να σπάσουν τη φορολογική τους υποχρέωση (μία ή περισσότερες) σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η πιστωτική κάρτα αν έχει το απαιτούμενο υπόλοιπο μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο εργαλείο στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία καθώς ακόμη και όσοι διαθέτουν ρευστότητα, είναι πιθανό να θέλουν να την κρατήσουν καθώς όλα δείχνουν ότι έρχονται δύσκολες ημέρες.

3. Να σπάσουν την οφειλή σε 12 δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης. Το επιτόκιο, ξεπερνά το 4,5% αλλά η επιβάρυνση για μόλις 12 μήνες δεν είναι σημαντική και ουσιαστικά περιορίζεται στα 25-30 ευρώ ανά 1000 ευρώ οφειλής.

4. Να σπάσουν την οφειλή σε 24 δόσεις και πάλι μέσω της πάγιας ρύθμισης. Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί με ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι 24 δόσεις θα συνεχίσουν να πρέπει να πληρώνονται και ύστερα από ένα 12μηνο όταν θα έχουν "γεννηθεί" οι φορολογικές υποχρεώσεις της επόμενης χρονιάς κάτι που σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει ταυτόχρονα και τα τρέχοντα και τα προηγούμενα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΡΙΠΟΥ 2,5% - 3% 25 Νοε 2021 | 06:47

Μικρότερος ο ΕΝΦΙΑ για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022 - Πρώτη δόση τον Μάρτιο

Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2022.

ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 22 Νοε 2021 | 12:31

Ελαφρύνσεις φόρων 3,3 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2022: Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα οι μεγάλοι κερδισμένοι

Ελαφρύνσεις φόρων ύψους 3,3 δις ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022 με τους κερδισμένους να είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 10 Νοε 2021 | 15:05

Επίδομα Θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Το αργότερο την προσεχή Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Νοε 2021 | 10:09

Ασύλληπτο πάρτι φοροδιαφυγής εντόπισε η ΑΑΔΕ: 23 επιχειρήσεις με εικονικά τιμολόγια 430 εκατ. ευρώ

Τρελό "πάρτι" με εικονικά τιμολόγια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στήνουν επιχειρήσεις με στόχο να υφαρπάξουν ΦΠΑ και να αποφύγουν τον φόρο εισοδήματος.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 06 Νοε 2021 | 12:27

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ - Στους λογαριασμούς του ρεύματος o λογαριασμός για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο – Χαμηλότερος ο φόρος για τους περισσότερους

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 23 Νοε 2021 | 09:05

Πώς θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες – Ποιος θα πάρει τι και πότε

Μισό δισ. ευρώ σε έως και 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα μοιράσει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο. Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 22 Νοε 2021 | 08:03

Κούρεμα ως 75% στην επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς από μια επιδότηση 70.000 ευρώ θα επιστραφούν μόνο τα 20.230

Στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση" θα εμφανιστεί και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 08:32

Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως... 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεσίτες τονίζουν ότι αυτά που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Νοε 2021 | 08:31

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουμε αυτοκίνητο και καυστήρα - Τι προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα προγράμματα επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 18 Νοε 2021 | 12:54

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - Φρένο σε πετρέλαιο και βενζίνη - Οι χρονιές "σταθμοί"

Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.