Η σιωπή του Βερολίνου κρύβει τα διλήμματα της Μέρκελ

Το μεγάλο δίλημμα της Μέρκελ, η ισχυρή πίεση που θέτει το ΔΝΤ στην καγκελαρία και οι τρικλοποδιές Σόιμπλε στην επίτευξη συμφωνίας.

Η σιωπή του Βερολίνου κρύβει τα διλήμματα της Μέρκελ

Οι τρικλοποδιές Σόιμπλε στη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της για το τρίτο πακέτο στήριξης καθόλου τυχαίες δεν είναι, αλλά αντίθετα είναι πολύ καλά «δουλεμένες», καθώς έχουν... ρίζες στον 7ο όροφο της καγκελαρίας.

Όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές αυτό το εξάμηνο και... βάλε, των διαπραγματεύσεων, οι διαρροές έχουν πάντα σκοπό να επιβάλλουν το κλίμα.

Οι διαρροές λοιπόν των τελευταίων ημερών, οι οποίες ήταν απανωτές, έχουν ένα κοινό μήνυμα: Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να πασχίζει να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, το Βερολίνο θέλει να την αποφύγει πάση θυσία και προκρίνει το σενάριο του δεύτερου δανείου-γέφυρα.

Οι λόγοι της εμπλοκής που θέλει να προκαλέσει η Γερμανία, αφενός έχουν να κάνουν με την διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα, καθώς όσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, και αφετέρου έχουν να κάνουν με έναν άλλο «πόλεμο», πιο υψηλού επιπέδου: Το μεγάλο δίλημμα της Μέρκελ και η ισχυρή πίεση που θέτει το ΔΝΤ στην καγκελαρία.

Το δίλημμα της Μέρκελ και η στάση του ΔΝΤ

Αν το ΔΝΤ μπορεί να «ενεργοποιηθεί» ώστε να παράσχει πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, δεν το γνωρίζει κανείς έως τώρα. Επιμένει σε ένα κούρεμα χρέους, το οποίο η Γερμανία αρνείται.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ειδικά το κούρεμά του, που συνιστά για το ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, φέρνει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο το οποίο επιμένει να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, αρνούμενο όμως ταυτόχρονα ένα κούρεμα χρέους.

Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο νέο μνημόνιο της Ελλάδας, σε καθαρά τεχνικό επίπεδο δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα, αφού το Ταμείο θα παρέμενε διατηρώντας συμβουλευτικό ρόλο.

Το πραγματικό πρόβλημα θα ήταν πολιτικό και θα προσέκρουε κατευθείαν στο γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ στον έβδομο όροφο της Καγκελαρίας.

Διότι ήδη ένα ευρύ τμήμα της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων συναινούν στο πεδίο της πολιτικής για την Ελλάδα από αίσθημα αφοσίωσης στη Μέρκελ. Αν τώρα υπάρξει είτε απομείωση χρέους είτε αποχώρηση του ΔΝΤ - και οι δύο επιλογές είναι εξίσου κακές για τη Μέρκελ- το καλό κλίμα ενδέχεται να ανατραπεί οριστικά, επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.

Σόιμπλε εναντίον Γιούνκερ

Σε άλλο άλλο άρθρο της με τίτλο με τίτλο: «Σόιμπλε εναντίον Γιούνκερ», επικαλούμενη κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι ένα τριετές πρόγραμμα ύψους 80 δισ. ευρώ απαιτεί ένα γερό θεμέλιο. Για το λόγο αυτό το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο μιας χρηματοδότησης-γέφυρα, δηλώνοντας ότι είναι προτιμότερη από ένα ημιτελές πρόγραμμα.

Οπως έγραψε και η Handelsbaltt, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται ανήσυχη για το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα να ολοκληρωθούν βιαστικά λόγω της μεγάλης χρονικής πίεσης. Επικαλούμενη εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ο οποίος δεν κατονομάζεται, η εφημερίδα τονίζει ότι «είναι καλύτερο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν 2 με 3 εβδομάδες περισσότερο, έτσι ώστε να έχουμε ένα σωστό πρόγραμμα».

Χωρίς το ΔΝΤ το Βερολίνο δεν στηρίζει την συμφωνία

Το δίλημμα για την Μέρκελ είναι λοιπόν σαφές, όπως σαφές είναι και το γιατί το Βερολίνο δεν βλέπει και δεν θέλει συμφωνία εντός του Αυγούστου.

Το νέο τρίτο δάνειο για την Ελλάδα δεν θα κερδίσει την στήριξη του Βερολίνου, αν δεν συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ.

Και το ΔΝΤ δεν αναμένεται να συμμετέχει έως ότου οι δύο κύριες ανησυχίες του – η απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και η απροθυμία των Ευρωπαίων να συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – δεν αντιμετωπιστούν.

Γι αυτόν τον λόγο το ΔΝΤ θα περιμένει και για αυτόν τον λόγο το Βερολίνο αρχίζει και… διαρρέει ότι είναι πιθανόν να μη υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και προκρίνει εμμέσως πλην σαφώς το πολιτικά καταστροφικό για τον Τσίπρα, δεύτερο δάνειο-γέφυρα.

Το ΔΝΤ θα περιμένει να δει πρώτα την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και μετά να «κινηθεί», κάτι που τοποθετείται γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Αυτό το διαμήνυσε άλλωστε και ο εκπρόσωπος της Σουηδίας στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, Τόμας Όστρος, υπογραμμίζοντας ότι «αν και υπάρχει ισχυρή στήριξη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη συμμετοχή του στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το Ταμείο δεν θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι πριν από το φθινόπωρο». Επιπλέον, είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ένα νέο πακέτο απλά να αναβάλλει την οριστική επίλυση της κατάστασης εκτός και εάν η Ελλάδα υιοθετήσει επίπονες μεταρρυθμίσεις.

Η στάση αναμονής λοιπόν θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να δει αν η ελληνική κυβέρνηση έχει πράγματι δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Αλλά θα δώσει επίσης στους Ευρωπαίους την ευκαιρία να εργαστούν πάνω στο σχέδιο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το κείμενο της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου το λέει ξεκάθαρα ότι οι πιστωτές θα προχωρήσουν στην ελάφρυνση, αν η πρώτη αξιολόγηση είναι επιτυχής.

Για να κερδίσει όμως έδαφος η τρίτη αυτή διάσωση στη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να έχει την… ευλογία του ΔΝΤ, και τη σταθερή δέσμευσή του ότι θα συμμετάσχει σύντομα και θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση συμφωνίας το 2018.

Διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος εκλογές

Και ενώ τόσο η Κομισιόν θέλει μια συμφωνία το ταχύτερο δυνατό - φοβούμενη τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, όσο και η ΕΚΤ – που επιδιώκει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με 25 δισ. ευρώ, θέλουν συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, το Βερολίνο επιθυμεί τις εκλογές και προτείνει και την καθυστέρηση πληρωμής της επίμαχης δόσης προς την ΕΚΤ.

Οπως γράφει σήμερα το Politico, το Βερολίνο επιδιώκει την επιβράδυνση των διαβουλεύσεων, θέλει να κερδίσει χρόνο. «Τον Σόιμπλε τον συμφέρει να καθυστερήσει η επίτευξη συμφωνίας.Όσο περισσότερο διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ και μοιραία η χώρα θα οδηγεί σε πρόωρες εκλογές», τονίζει.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα Προϋπολογισμού Γιοχάνες Καρς ζητά να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις της και προτείνει, αν χρειαστεί, η ΕΚΤ να δεχθεί την καθυστέρηση της πληρωμής που πρέπει να της καταβάλει η Αθήνα στις 20 Αυγούστου.

Παράλληλα, ο Καρς τονίζει χαρακτηριστικά την απόσταση που κρατά το ΔΝΤ «Αυτοί στο CDU και στο SCU που σκέφτονται καθαρά γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει στη δανειοδότηση μόνο μετά το 2016».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 17 Οκτ 2021 | 13:57

Άνγκελα Μέρκελ: Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Αθήνα - 'Έρχεται την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη

Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Θα επισκεφθεί την Ελλάδα πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ CDU 17 Οκτ 2021 | 08:55

Σόιμπλε: Η... φαιά εξοχότης της γερμανικής πολιτικής παίρνει θέση στην πίσω σειρά ως "απλός" βουλευτής

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από την προεδρία της Bundestag και παίρνει θέση στα έδρανα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 13 Οκτ 2021 | 14:47

Πρόβλεψη ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του δημόσιου χρέους από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

Το ΔΝΤ προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας από φέτος και πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Οκτ 2021 | 16:53

ΔΝΤ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος και 4,6% το 2022

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα - Πόσο θα μειωθεί η ανεργία.

ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ 12 Οκτ 2021 | 10:56

Χρυσό άγαλμα της "μουτρωμένης Μέρκελ" πάνω σε άλογο- Χειρότερο και από το άγαλμα της Κάλλας [εικόνες]

Τι πήγε στραβά στο άγαλμα της Άνγκελα Μέρκελ; Το άγαλμα που την απεικονίζει να ιππεύει, μάλλον δεν ήταν αυτό που περίμεναν να δουν οι Γερμανοί.

ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΣ 12 Οκτ 2021 | 07:06

ΔΝΤ: Παραμένει στο "τιμόνι" η Γκεοργκίεβα παρά τις κατηγορίες

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιβάλλει με την "πλήρη εμπιστοσύνη του" τη Γενική Διευθύντρια του, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη διατηρεί στη θέση

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 16:19

Ανάλυση: Γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ- "Κλειδί" η επιστολή Μπλίνκεν σε Δένδια

Μετά την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη συμφωνία με την Γαλλία, η επέκταση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη