X

Η S&P προειδοποιεί για το ελληνικό χρέος

H S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-/B» της πιστοληπτικής ικανότητας της Eλλάδας, θέτοντας σταθερό outlook.

Γράφει: TheToc team

H S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-/B» της πιστοληπτικής ικανότητας της Eλλάδας, θέτοντας σταθερό outlook.

O oίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντανακλά την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εκπληρώνει τους επίσημος όρους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διάσωσης, αν και με καθυστερήσεις.

Το χρέος σε ύψη ρεκόρ

Οι αναλυτές της S&P προβλέπουν ότι στο τέλος του έτους το καθαρό χρέος της χώρας θα κορυφωθεί στο 179% του ΑΕΠ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη χώρα που αξιολογεί η S&P.

Οι αναλυτές προβλέπουν πως η σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης, η δημοσιονομική προσαρμογή και τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περίπου στο 2% του ΑΕΠ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πιθανότατα θα υποχωρήσει στο 173% του ΑΕΠ ως το 2018, την τελευταία χρονιά εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης, αλλά και πάλι θα είναι το υψηλότερο από όλα τα άλλα κράτη.

Ωστόσο σημειώνεται πως ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για μέση ανάπτυξη 4,5% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ με κόστος δανεισμού κάτω από το 2%, θα χρειαστούν 17 επιπλέον χρόνια προτού το καθαρό δημόσιο χρέος της Ελλάδας υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 100% του ΑΕΠ.

Η S&P επισημαίνει πως η μερίδα του λέοντος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας – περίπου το 83% - είναι χρέος του επίσημου τομέα, με πάνω από τα τέσσερα πέμπτα να έχουν χορηγηθεί από κυβερνήσεις και θεσμούς της ευρωζώνης με ευνοϊκά επιτόκια και ωριμάνσεις, καθώς και περιόδους χάριτος διάρκειας από τρία ως 17 έτη. Το κόστος εξυπηρέτησης αυτού του χρέους είναι πολύ χαμηλό, αυτήν την στιγμή μεταξύ 1% με 1,5%.

Με βάση τα κριτήρια αυτά, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι η ελλάδα μπορεί να αντέξει (affordable) αυτό το χρέος και μπορεί να παραμείνει έτσι εφόσον *η χώρα μπορεί να βρει χρηματοδότηση με ανάλογα ευνοϊκούς όρους στις αγορές στο τέλος του προγράμματος και η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με γρήγορο ρυθμό σε πραγματικούς και ονομαστικούς όρους.