Το deal ΔΝΤ-Σόιμπλε και η ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης

Βερολίνο και ΔΝΤ φέρεται να έχουν ήδη καταλήξει στο συμβιβαστικό σχέδιο για το ελληνικό ζήτημα το οποίο θα φέρουν στο τραπέζι του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το deal ΔΝΤ-Σόιμπλε και η ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης

Βερολίνο και ΔΝΤ φέρεται να έχουν ήδη καταλήξει στο συμβιβαστικό σχέδιο για το ελληνικό ζήτημα το οποίο θα φέρουν στο τραπέζι του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, την ώρα που η Αθήνα θα πλησιάζει πάλι στην κρίσιμη στιγμή της αποπληρωμής των ομολόγων του Ιουλίου.

Σύμφωνα με κομμάτια του σχεδίου που αναφέρονται σε δημοσιεύματα των «Financial Times» και «Handelsblatt» σε αυτή τη... λύση-βιτρίνα, οι δανειστές θα χορηγήσουν στην Ελλάδα τις δόσεις για να αποπληρώσει τα ομόλογα και θα μεταθέσει τη συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές.

Το ΔΝΤ θα εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με τον όρο ότι δεν θα προσφέρει χρηματοδότηση έως ότου οι ευρωπαίοι του παράσχουν τις διαβεβαιώσεις που ζητεί για τα μεσοπόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Αυτό συνιστά μετακίνηση από την θέση ότι θα αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα μόνο αν η ευρωζώνη δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους που θα προσφέρει.

Αν η αλλαγή αυτή λάβει σάρκα και οστά, τότε η Γερμανία θα έχει πετύχει διπλό στόχο: και το ΔΝΤ να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα έστω και χωρις χρηματόδότηση αλλά και η συζήτηση για το χρέος να μετατεθεί μετά τις εκλογές.

«Η προσέγγιση αυτή θα προσφέρει χρόνο στις πολιτικά ευαίσθητες συζητήσεις για το πακέτο ελάφρυνσης χρέους, που το ΔΝΤ λέει ότι είναι απαραίτητο για να ανακάμψει η Ελλάδα», αναφέρουν σχετικά οι FT.

Το σενάριο αυτό φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από τις πηγές της γερμανικής Handelsblatt».

"Σοιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό πρόγραμμα» αναφέρει ότι με βάση αυτή τη συμφωνία το Ταμείο θα χρειαστεί να δώσει χρήματα αν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο" αναφέρει η εφημερίδα.

Ακόμη, αναφέρει ότι η κίνηση αυτή, δηλαδή να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα είναι μία νίκη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επέμενε στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά -σημειώνει η εφημερίδα- οι επικριτές κάνουν λόγο για συμφωνία «βιτρίνα».

Η έκρηξη του Τσακαλώτου και το τηλεφώνημα Τσίπρα

Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο Εurogroup οφείλεται στην έντονη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος αντέτεινε ότι η πρόταση των δανειστών δεν προσφέρει στην Αθήνα ούτε καθαρή λύση για το χρέος αλλα κυρίως δεν της επιτρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» αποκαλύπτει πως λίγο μετά τις 11 χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε τηλεφώνημα από την Αθήνα και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του διαμήνυσε πως δεν θα πρέπει να συμφωνήσει με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στη βάσει της πρότασης, για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τον όρο ότι δεν θα προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι η ευρωζώνη να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος.

Σόιμπλε: Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άλλαξαν θέση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη επιβεβαίωσε εμμέσως την αλλαγή στάσης της ελληνικής πλευράς.

Οπως είπε, αν και γύρω στα μεσάνυχτα υπήρχε η αίσθηση για συμφωνία, «ένα μέλος της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτή τη βάση και ότι έπρεπε να επεξεργαστεί αυτό στο οποίο χτες τα μεσάνυχτα είχαμε καταλήξει».

Και ο Σόιμπλε συνέχισε: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν είχαμε βέβαια την πιο ενθουσιώδη των διαθέσεων που συνέβη αυτό, αλλά πρέπει να δει κανείς ότι δεν χάνουμε χρόνο για το θέμα της Ελλάδας, διότι τα τεχνικά θέματα θα διαρκούσαν ούτως ή άλλως μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία».

Τζανακόπουλος: Ηταν προτιμότερη η απόφαση αναβολής λίγων ημέρων

Τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο Εurogroup αντιμέτωπη με την συμφωνία- βιτρίνα επιβεβαιώνουν και οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Η λύση εξάλλου που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα ούτε όμως και στις θυσίες του ελληνικού λαού» ανέφερε και πρόσθεσε «Ηταν απολύτως σαφές για την ελληνική πλευρά αλλά και για πολλούς από τους εταίρους μας ότι ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών που μας δίνει χρόνο να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν ασφαλή διέξοδο».

Για την από εδώ και πέρα φάση, «η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σε όλα τα επίπεδα, με στόχο στο προσεχές EG να έχουμε μια καθαρή λύση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια. Μια λύση που θα ανοίγει το δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση και φυσικά θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Και όταν λέμε καθαρή λύση εννοούμε καθαρή λύση», σημείωσε με έμφαση ο Δ. Τζανακόπουλος.

Χωρίς το ΔΝΤ και μεσοπρόθεσμα δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΙ ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς αν ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ελήφθησαν κατά απαίτησή του ήταν σχετικά ασαφής. Οπως είπε σε συζητήσεις του Πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ η επικεφαλής του ΔΝΤ του έχει αναφέρει πως είναι απολύτως εύλογο το αίτημα της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν συμμετέχει το Ταμείο στο Ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει όλοι οι παράγοντες του ελληνικού ζητήματος να τεθούν εκ νέου σε διαπραγμάτευση.

Στο επίμονο ερώτημα αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί είπε " Εννοείται πως τα μέτρα του 2019 και του 2020 δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρχουν μεσοπρόθεσμα".

"Αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα δεν είναι απλά μία υπόσχεση. Είναι κάτι σαφές και συγκεκριμένο για το ελληνικό χρέος. Ανάλογα με τις προβλέψεις που θα γίνουν από τη Γερμανία και το ΔΝΤ θα αποφασιστεί ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν ώστε το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο το ποίο περιλαμβάνει μη εκταμίευση δόσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία λύση που θα έχει τέτοια μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα οδηγεί το ΔΝΤ σε μία μελέτη που θα αναφέρει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30 Νοε 2020 | 21:53

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στα 534 ευρώ τελικά το επίδομα του Δεκεμβρίου και όχι στα 800

Οι δηλώσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού στην "Εργάνη" αρχίζουν στις 8 Δεκεμβρίου.

767 ΕΚ. ΕΥΡΩ 30 Νοε 2020 | 19:05

"Πράσινο φως" από το Eurogroup στην Ελλάδα: Ξεκλειδώνει η δόση των 767 εκατ. ευρώ - Διθύραμβοι Ντόναχιου για τη χώρα

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η απόφαση του Eurogroup ενισχύει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ - Το tweet Μητσοτάκη.

30 Νοε 2020 | 18:02

OCTaNe: Ένα…"ανοιχτό" μουσείο για όλους

Η Πράξη με τίτλο "OCTaNe" υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας "Interreg V/A Ελλάδα-Ιταλία (EL-IT) 2014-2020"

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30 Νοε 2020 | 16:13

Καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ η έκτακτη ενίσχυση σε 104.721 συνταξιούχους

Ο e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει την έκτακτη ενίσχυση.

ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ 30 Νοε 2020 | 15:23

Δωρεές της οικογένειας Λάτση στο ΕΣΥ- Στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης και στο Γεννηματάς

Το υπουργικό Συμβούλιο κύρωσε δυο δωρεές της οικογένειας Λάτση στο ΕΣΥ

Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:43

DW: Το "θετικό σοκ" της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό

Η DW με άρθρο της επισημαίνει πώς ο ελληνικός τουρισμός θα ξεπεράσει τις δυσκολίες μόνο εάν ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:10

Eldorado Gold: Διπλασιασμός των τελών στον δήμο Αριστοτέλη - Restart στις Σκουριές

Τα τέλη της Eldorado Gold αναμένεται να διπλασιαστούν, γεγονός που θα δώσει ρευστότητα στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ 30 Νοε 2020 | 13:56

Forthnet: Άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών

Αίρεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών και των ομολογιών του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου της "Forthnet".

ΓΙΑ 24 ΩΡΕΣ 30 Νοε 2020 | 13:32

Cyber Monday από το Public: Μοναδικές προσφορές μόνο για 24 ώρες στον μεγαλύτερο online προορισμό

Μόνο για σήμερα στο Public.gr, χιλιάδες προϊόντα από 2.000 συνεργαζόμενα καταστήματα σε προνομιακή τιμή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΘΕΙ 30 Νοε 2020 | 11:35

Υπουργείο Εργασίας: Μέχρι πότε υποβάλλεται το έντυπο για τις άδειες ειδικού σκοπού

Το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε τη δυνατότητα υποβολής του Ε11.1 για τις άδειες ειδικού σκοπού.

ΜΕΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ 30 Νοε 2020 | 11:12

Μυτιληναίος: Ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μονάδα της Λιβύης

Η Mytilineos επανεκκινεί τις εργασίες της για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης.

9,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 30 Νοε 2020 | 10:58

Σταϊκούρας: Άρχισαν οι πληρωμές επιδότησης δανείων από το πρόγραμμα "Γέφυρα"

Σήμερα Δευτέρα πραγματοποιούνται οι πρώτες πληρωμές από το πρόγραμμα "Γέφυρα", όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών.

ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ 30 Νοε 2020 | 08:44

Αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην "καραντίνα 2" σε σχέση με την άνοιξη

H εικόνα της κατανάλωσης του Νοεμβρίου - λίγες ημέρες πριν κλείσει ο μήνας - παραπέμπει σε άνοδο της ζήτησης κατά 1,42 %