Η συμφωνία για την Ελλάδα, τα κέρδη & οι «γκρίζες ζώνες»

Τα συν και τα πλην της χθεσινής συμφωνίας στο Eurogroup και η ασάφεια για το χρέος.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Η συμφωνία για την Ελλάδα, τα κέρδη & οι «γκρίζες ζώνες»

Η εξασφάλιση της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μέχρι το τέλος του έτους, η παροχή ρευστότητας η οποία θα πέσει σταδιακά στην αγορά μέχρι το φθινόπωρο –και η οποία συνολικά δεν θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ- για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και η αύξηση των πιθανοτήτων να αποκατασταθεί το waiver από την ΕΚΤ όπως και το να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι τα ορατά κέρδη της Ελλάδας από το Eurogroup που τελείωσε τα ξημερώματα.

Τα κέρδη δεν θα φανούν αμέσως καθώς η κυβέρνηση θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την «εξεταστική επιτροπή» των θεσμών προκειμένου να κλείσει εκκρεμότητες που αφορούν από το ασφαλιστικό μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις. Μάλιστα, πριν προλάβει να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες της α’ αξιολόγησης θα βρεθεί αμέσως αντιμέτωπη με τις υποχρεώσεις της β’ αξιολόγησης.

Όσον αφορά στο χρέος, απτά αποτελέσματα μέχρι το 2018 δύσκολα θα υπάρξουν καθώς το καλάθι των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων που συμφωνήθηκαν χθες (πλαφόν στα τοκοχρεολύσια, προστασία από αύξηση επιτοκίων κλπ) δεν θα έχει μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση.

Πώς θα κυλήσει το επόμενο χρονικό διάστημα μετά το χθεσινό Eurogroup;

Οι διαπραγματεύσεις επανέρχονται σε επίπεδο Euroworking Group προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης (σ.σ η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει ότι καλωσορίζει την υιοθέτηση από το ελληνικό κοινοβούλιο των περισσότερων εκ των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων). Οι εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με το άνοιγμα της αγοράς των κόκκινων δανείων, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση (σ.σ πρέπει άμεσα να υπάρξουν οι αποφάσεις για την εφαρμογή των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ, εφάπαξ κλπ), τις συμφωνηθείσες αποκρατικοποιήσεις (σ.σ ζητείται άμεση προώθηση της υπόθεσης του Ελληνικού) αλλά και την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τα διοικητικά όργανα του ESM θα εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο, ένα κείμενο τουλάχιστον 40 σελίδων το οποίο θα συμπληρώσει και θα εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015.

Θα εγκριθεί η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης συνολικού ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Μέρος αυτών των χρημάτων θα κατευθυνθούν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου. Εκτιμάται ότι από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, θα πέσουν στην αγορά όχι περισσότερα από δύο δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι τα ληξιπρόθεσμα θα πέσουν από τα 6 δισ. ευρώ περίπου στα 4 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (και ενώ η κυβέρνηση θα προετοιμάζεται για την εκτέλεση της 2ης αξιολόγησης η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τα εργασιακά) οι θεσμοί, το EWG και ο ESM θα παρακολουθούν την εκτέλεση των συμφωνηθέντων.

Το 2ο τμήμα της δόσης που συμφωνήθηκε θα δοθεί μόνο αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την υπηρεσία Εσόδων αλλά και τις αλλαγές στον ενεργειακό τομέα. Εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα εκταμιευτεί και το δεύτερο κομμάτι της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα μπει στη διαδικασία να «καθαρίσει» και τη δεύτερη αξιολόγηση κάτι που θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Με τη 2η αξιολόγηση θα συνδεθεί η εκταμίευση μιας ακόμη δόσης η οποία θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς τα 10,3 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από το χθεσινό Eurogroup επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπογραφεί και το μνημόνιο της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα είναι ένα ξεχωριστό κείμενο το οποίο, εφόσον υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μέχρι το φθινόπωρο θα φέρει και την οικονομική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το συνολικό ποσό δεν έχει γίνει γνωστό αλλά όλα δείχνουν ότι η συμμετοχή δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Η ασάφεια για το χρέος

Το χρονοδιάγραμμα επιβολής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν τα ξημερώματα δεν είναι σαφές καθώς το επίσημο κείμενο μιλάει για παρεμβάσεις που θα γίνουν από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί οριστικά η πρώτη αξιολόγηση (μέσα στον Ιούνιο) και μέχρι το τέλος του προγράμματος (δηλαδή μέχρι το 2018). Ως βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ορίστηκαν:

  • Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει των τρεχόντων σταθμισμένων ωριμάνσεων
  • Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα
  • Επιβολή ορίου στην αύξηση επιτοκιακού περιθωρίου που αφορούν την επαναγορά χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2017.

Ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων που θα έχουν αυτές οι παρεμβάσεις δεν έχει γίνει. Σε κάθε περίπτωση «χειροπιαστή» θα είναι μόνο η θέσπιση του πλαφόν για τον αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων (στα επίπεδα του 15% του ΑΕΠ σύμφωνα με το nonpaper του υπουργείου Οικονομικών) αλλά και η εξάλειψη του κινδύνου επιβαρύνσεων λόγω πιθανής αύξησης των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις στο χρέος δεν επιδρούν στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει κάποια επιπλέον βοήθεια στην προσπάθειά της να κρατήσει ανενεργό τον δημοσιονομικό κόφτη. Όλα τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος (προληπτικός μηχανισμός για το χρέος, επιστροφή ANFAs επαναγορά ελληνικού χρέους κλπ) θα υλοποιηθούν μετά το 2018.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ DRONES 20 Ιαν 2021 | 14:17

Εξοπλιστικά: Τι θα αγοράσει η Ελλάδα μετά τα Rafale - Αναβάθμιση φρεγατών και drones

Ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 13:35

Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων

Σε κατάσταση αποσυμπίεσης βρίσκονται αγορά και καταναλωτές, από τη Δευτέρα όπου "επανήλθαν" σε μια νέα μορφή κανονικότητας μετά από δύο και πλέον μήνες καραντίνας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2021 | 13:05

Βεσυρόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις το 2020

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος

145 ΗΜΕΡΕΣ LOCKDOWN 20 Ιαν 2021 | 13:04

Γεωργιάδης: Άνοιγμα της εστίασης "όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν"

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι επιτακτική η ασφαλής και βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 20 Ιαν 2021 | 12:58

Παπαθανάσης: Είναι πολύ νωρίς ακόμα για άνοιγμα της εστίασης

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο άνοιγμα της εστίασης δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης

ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 20 Ιαν 2021 | 10:37

Αστυπάλαια: Πώς μπορεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης - Μελέτη της Deloitte

Ένα ακριτικό νησί όπως η Αστυπάλαια, μπορεί α επιτύχει ένα βιώσιμο μέλλον, να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο και να αυξήσει τον πληθυσμό του.

732.000  ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 20 Ιαν 2021 | 10:36

Σταϊκούρας: Δεν εξετάζεται κούρεμα οφειλών - Στο τραπέζι πρόγραμμα 9 μηνών για τα δάνεια πληγέντων από την πανδημία

Τι είπε ο Χ. Σταϊκούρας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ 20 Ιαν 2021 | 09:52

Σταμπουλίδης: Αυτό είναι το σχέδιο για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων - Σχολεία, μετακινήσεις, εστίαση [βίντεο]

Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα προσκομίσει στην Επιτροπή των Ειδικών - Τι αποκάλυψε ο Π. Σταμπουλίδης.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ 20 Ιαν 2021 | 08:41

To Netflix είναι ο μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας: Έφθασε τους 204 εκατ. συνδρομητές

Η πανδημία ωφέλησε το Netflix που έφθασε τους 204 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως και μπορεί πια να "φρενάρει" τα χρέη του.

ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2021 | 07:59

Πότε ανοίγουν γυμνάσια, λύκεια, χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σχολές οδηγών - Γιατί είναι κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επόμενες κινήσεις "απελευθέρωσης" της οικονομίας. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Παρασκευή.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 19 Ιαν 2021 | 14:11

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα εθνικά σχέδια χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά

"Πολύ αδύναμα για να προχωρήσουν" χαρακτήρισε η Κομισιόν τα εθνικά σχέδια για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ζημιές από την πανδημία

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 19 Ιαν 2021 | 14:10

Κατεβάζει ρολά το Notos Home στο Golden Hall

Η απόφαση για το κλείσιμο του πολυκαταστήματος στο Golden Hall είχε ληφθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΥΑ 19 Ιαν 2021 | 14:09

Σούπερ μάρκετ: Ολα τα προϊόντα που επιστρέφουν στα ράφια με την άρση των μέτρων [ΚΥΑ]

Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, χθες Δευτέρα, ήρθαν και αλλαγές στην πώληση προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.