Η συμφωνία, οι αστερίσκοι και ο "διάβολος" στις λεπτομέρειες

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» της ρύθμισης για την κύρια κατοικία και τότε θα φανεί η πραγματική εικόνα.

Η συμφωνία, οι αστερίσκοι και ο "διάβολος" στις λεπτομέρειες

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» της ρύθμισης για την κύρια κατοικία και τότε θα φανεί η πραγματική εικόνα. Τα κομμάτια του παζλ της ρύθμισης θα πρέπει να συνδεθούν καθώς οι επιλεκτικές πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Η κυβέρνηση μιλάει για ένα νέο πλαίσιο προστασίας το οποίο θα καλύπτει μεγάλο αριθμό δανειοληπτών λόγω του διευρυμένου κριτηρίου αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αλλά και του ύψους των στεγαστικών δανείων που θα καλύπτονται, δεν «φωτίζει» όμως αρκετά τις λεπτομέρειες που στην πράξη θα αποδειχθούν αρκετά «σκληρές» για τους δανειολήπτες. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι –όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη- η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή για μόλις έναν χρόνο. Μετά, ο καθείς και η τύχη του. Όσοι δεν κάνουν αίτηση σε αυτό το χρονικό διάστημα, όσοι δεν πληρούν για κάποιο λόγο τα κριτήρια ή όσοι μπουν στη ρύθμιση αλλά δεν κατορθώσουν να φανούν συνεπείς (σ.σ η ασυνέπεια θα κρίνεται με την μη καταβολή τριών δόσεων) θα αποβάλλονται από τη ρύθμιση και θα έρχονται αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Με βάση τα όσα υποστήριζαν χθες κυβερνητικές πηγές μετά και την ολοκλήρωση της νέας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, επήλθε περαιτέρω σύγκλιση των εμπλεκόμενων πλευρών ενώ είναι πλέον εφικτή η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Από τα όσα έγιναν γνωστά, οι τράπεζες έριξαν το βάρος στο να έχει ημερομηνία λήξης και η καινούργια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν οι ρυθμίσεις (σ.σ φαίνεται ότι ελήφθη απόφαση για διάρκεια ενός έτους) αλλά και στο να επιδιωχθεί το ταχύτερο δυνατό το «ξεκαθάρισμα» των 135.000 αιτήσεων που έχουν συσσωρευτεί στον υφιστάμενο νόμο Κατσέλη.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν θα επιδιωχθεί να επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις μέσω της νέας πλατφόρμας. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι τράπεζες ζήτησαν συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας. Όπως για παράδειγμα, να μην μπορεί να καταφύγει κάποιος στην προστασία του νόμου όταν έχει κινηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού ή να μην μπορεί να αμφισβητήσει την τιμή του πλειστηριασμού χωρίς να έχει έκθεση από ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή. Ο στόχος και αυτών των προτάσεων είναι να μειωθεί ταχύτατα ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει και η υποχρέωση για πληρωμή του 30% της δόσης που είχε αρχικά υπολογιστεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της προστασίας από τον πλειστηριασμό και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Πεδίο το οποίο χρήζει διευκρινήσεων αποτελεί και αυτό της διαδικασίας επιδότησης της δόσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι πλέον δεδομένο ότι η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα εξαρτάται από το εισόδημα. Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι θα αξιολογείται κάθε χρόνο το ποιοι θα μπορούν να συνεχίσουν να επιδοτούνται και ποιοι όχι.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 13:49

Τροπολογία Κινήματος Αλλαγής για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Με τροπολογία του στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ προτείνει αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 21 Νοε 2020 | 10:34

Σταϊκούρας: Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή συνεχίζεται και το 2021 - Πληρώνονται τη Δευτέρα 19.830 επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 δόθηκαν 3,4 δισ ευρώ σε 150.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στα νησιά και αφορούν στον τουρισμό.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 11 Νοε 2020 | 10:04

ΑΑΔΕ: Αφορολόγητα μέχρι 150.000 ευρώ οι γονικές παροχές για αγορά πρώτης κατοικίας

Αφορολόγητα έως 150.000 ευρώ που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους και για την εξόφληση της δανείων της πρώτης κατοικίας.

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων – "Δήμευση οχήματος" για τους παραβάτες

Πώς θα καταθέσετε πινακίδες ηλεκτρονικά από το σπίτι - Η άδεια και οι πινακίδες δεν θα παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

02 Δεκ 2020 | 08:10

Επαναλειτουργεί η πλατφόρμα για τα "ξεχασμένα τετραγωνικά" - Ευκολίες πληρωμής για τον "μικρό ΕΝΦΙΑ"

Να ενεργοποιήσει εκ νέου την πλατφόρμα για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών, σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, ικανοποιώντας το αίτημα και των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 01 Δεκ 2020 | 14:14

Τον Ιανουάριο ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Ολη η διαδικασία

Τον Ιανουάριο θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η πλατφόρμα my business support προκειμένου να υλοποιηθεί ο 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

ΠΟΙΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 01 Δεκ 2020 | 11:07

Έρχονται 120 δόσεις "ειδικού σκοπού" για όλες τις οφειλές της πανδημίας: Ποιους αφορά, τι αλλάζει στα χρέη

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο όλες οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της πανδημίας να ενταχθούν σε μια ρύθμιση 120 δόσεων "ειδικού σκοπού".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 01 Δεκ 2020 | 07:44

Αναστολή εργασίας: Τι θα εισπράξουν τον Δεκέμβριο οι δικαιούχοι - Πώς θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων [παραδείγματα]

Με λιγότερα χρήματα θα τα βγάλουν πέρα μέσα στον Δεκέμβριο οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ 30 Νοε 2020 | 08:25

Στην... παράταση lockdown και τέλη κυκλοφορίας - Έρχεται δώρο Χριστουγέννων & επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με φόρους και ενοίκια

Δώρα, επιδόματα και "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ LOCKDOWN 29 Νοε 2020 | 09:05

Νέο "πακέτο" μέτρων στήριξης για τον Δεκέμβριο - Παράταση ενός μήνα στα τέλη κυκλοφορίας

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι - Αναλυτικά τα μέτρα - Σκέψεις για έκτακτο δώρο σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28 Νοε 2020 | 09:01

Ανάρπαστη η επιστρεπτέα προκαταβολή: Aναβάλλεται για τον Iανουάριο η 5η φάση - Ποιοι θα πάρουν το ένα δις ευρώ

Αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή των χρημάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή του τέταρτου γύρου.