Η «συμμορία της δραχμής» και ο πόλεμος στο Ελληνικό

Μήπως πίσω από όλους αυτούς τους πολέμους, τους δήθεν επιχειρηματικούς, κρύβονται οι «καρχαρίες της δραχμής».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η «συμμορία της δραχμής» και ο πόλεμος στο Ελληνικό

Σε μία από τις πιο cult ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, τον «Ράφτη του Παναμά» ένας μικροαπατεώνας κατάσκοπος, από ψέμα σε ψέμα, κοντεύει να προκαλέσει έναν παγκόσμιο πόλεμο. Τις τελευταίες ημέρες, στην Ελλάδα, το ίδιο έργο, σε βαλκανική παραλλαγή βέβαια, παίζεται από τα γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα που πολεμούν λυσσαλέα την επένδυση του Ελληνικού. Από ψέμα σε ψέμα και αυτοί, προσπαθούν να τορπιλίσουν ακόμη και την τελευταία στιγμή μία τεράστια διεθνή επένδυση της τάξης των 10 δισ. ευρώ, η οποία έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να ανασυγκροτήσει τον «θρύλο της αθηναϊκής Ριβιέρας»,αλλά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και αύξηση του εθνικού πλούτου της χώρας.

Ο Παναμάς είναι η... έμπνευση. Στη συνέχεια, τα αναλαμβάνει όλα η ευφάνταστη «δημοσιογραφική» φαντασία του τύπου: Κάποιος αναφέρεται στα περίφημα Panama Papers, ο ίδιος κάποια στιγμή είχε κάποια σχέση με το διαγωνισμό για το Ελληνικό, άρα τα συμπεράσματα προφανή. Το Ελληνικό στα Panama Papers.Κάποιος,κάπου,κάποτε καθότανε και έπλεκε…Ρίχνεις και έναν πολυπράγμονα Παπασταύρου στο μύλο που τα αλέθει όλα και το «βραβείο Πούλιτζερ» σε περιμένει. Είναι το ίδιο παιδικό ανέκδοτο που χρησιμοποιούσαμε παλιά για να χαρακτηρίσουμε τους ηλίθιους. Το «θεώρημα του μπουζουκιού». Το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι. Τέτοιας ποιότητας δημοσιογραφική ανάλυση και τόσο συγκλονιστικό το δημοσιογραφικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς όμως το θέμα δεν προσφέρεται για χλευασμό. Αποτελεί ένα case study που πρέπει να διδάσκεται στα ξένα πανεπιστήμια με τίτλο «Πως μια χώρα διώχνει τις μεγάλες επενδύσεις». Δυστυχώς είναι η περίπτωση της χώρας μας. Ίσως το μεγαλύτερο αντικίνητρο στις διεθνείς επενδύσεις πέρα από τα γνωστά και ομολογημένα προβλήματα που αφορούν το ρόλο των κυβερνήσεων, του κράτους, της γραφειοκρατίας της φορολογίας και της διαφθοράς είναι ο ανίερος εσωτερικός επιχειρηματικός πόλεμος που συνήθως κάποιοι εξαπολύουν σε όσους είναι πρόθυμοι να βάλουν τα κεφάλαιά τους στο ρίσκο μιας μεγάλης επένδυσης. Ένας επιχειρηματικός πόλεμος που καμμιά δεν έχει σχέση με τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό,ούτε φιλοδοξεί σε μεγαλύτερες επενδύσεις, ούτε αφορά διαφορετική προσέγγιση των επιχειρηματικών projects.Είναι πόλεμος απλώς καταστροφικός,ένα διαρκές «κατενάτσιο» για να μπλοκαριστεί ένα επενδυτικό σχέδιο,μόνο και μόνο για «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Πόλεμος που συνήθως χρησιμοποεί ως «τάγματα εφόδου» εξαγορασμένα παραδημοσιογραφικά συστήματα και «αποκαλύψεις» επιπέδου του «Ράφτη του Παναμά».

Η επανεμφάνιση των «γνωστών-αγνώστων» συμφερόντων που πολεμούν λυσσωδώς την επένδυση στο Ελληνικό γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική περίοδο-κι αυτό ασφαλώς δεν είναι τυχαίο.Την περίοδο που η κυβέρνηση φαίνεται να πλησιάζει σε μια σημαντική συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μια συμφωνία που μπορεί να φέρει πολιτική σταθερότητα και να ανοίξει το δρόμο για κινητικότητα στο οικονομικό πεδίο.

Αν τελικά «κλείσει» η συμφωνία με τους δανειστές για την «αξιολόγηση» δημιουργούνται οι κατ΄αρχήν προϋποθέσεις για να ξανανοίξει ο κύκλος της επένδυσης και της επιχειρηματικότητας που παραμένει ερμητικά κλειστός τα τελευταία 6 χρόνια. Να επανέλθει η χώρα στα «ραντάρ» των διεθνών επενδυτών,να εισρεύσουν χρήματα και κεφάλαια σε τομείς που η ελληνική οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα και να επαναφέρουν σταδιακά την οικονομία σε κανονικότητα. Χωρίς το άνοιγμα του επενδυτικού κύκλου, όσες συμφωνίες και να υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές μας θα παραμείνουμε αδρανείς και «στον αναπνευστήρα» και η χώρα μετά από μικρό χρονικό διάστημα θα ξαναζητάει για να αναπνεύσει δόσεις και δανεικά.

Στον διεθνή επιχειρηματικό χάρτη η επένδυση στο Ελληνικό καταγράφεται ως ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς,τόσο λόγω του μεγέθους όσο και εξ αιτίας του αντικειμένου της.Είναι λοιπόν προφανές ότι η «κακομεταχείρισή» της και πολύ περισσότερο το «μπλοκάρισμά» της θα σημάνει για τους διεθνείς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι χώρα εχθρική για την επιχειρηματικότητα.

Άρα ο πόλεμος κατά της επένδυσης του Ελληνικού έχει και μία διάσταση μεγαλύτερη. Κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα πιθανώς δεν θέλουν όχι μόνο την επένδυση του Ελληνικού, αλλά γενικότερα να ξεφύγει η χώρα από το βάλτο της «στασιμοχρεοκοπίας». Γιατί; Μήπως γιατί προτιμούν τη χώρα μονίμως στο χείλος του γκρεμού προς το Grexit; Μήπως πίσω από όλους αυτούς τους πολέμους, τους δήθεν επιχειρηματικούς, κρύβονται οι «καρχαρίες της δραχμής» που ποτέ δεν εγκατέλειψαν το σχέδιο τους να υπερκερδοσκοπήσουν πάνω στα ερείπια μιας ρημαγμένης και τελειωμένης «αφρικανικής» χώρας; Μόνο βάσιμες μπορεί να χαρακτηριστούν αυτές οι υποψίες…

Είναι βέβαιο όμως ότι τους έχουν πάρει πλέον χαμπάρι όλοι. Και αυτοί που μέχρι τώρα «λιβάνιζαν». Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να διορθώσει την εσφαλμένη πρόταση να μετατραπεί ένα κομμάτι της αθηναϊκής Ριβιέρας, το beαch volley, σε δικαστικές αίθουσες και φυλακές. Είναι προφανές ότι πλέον οι περισσότεροι καταλαβαίνουν την ανάγκη για επενδύσεις και την ευκαιρία να αξιοποιηθεί κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά το διαμάντι του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Γι΄αυτό το λόγο και τα γνωστά-άγνωστα επιχειρηματικά συμφέροντα δίνουν πλέον την ύστατη μάχη τους για να ανακόψουν την πρόοδο και την ανάπτυξη και να επαναφέρουν από το παράθυρο τα εφιαλτικά σενάρια της εξόδου από το ευρώ.Ο πόλεμος «τους» δεν είναι για το Ελληνικό,αλλά για την Ελλάδα της δραχμής.Τώρα όμως είναι μόνοι τους και δαχτυλοδειχτούμενοι. Παρέα με κάποια χαμερπή δημοσιογραφικά «υπαλληλάκια» που εκτελούν,ως συνήθως, διατεταγμένη υπηρεσία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Ιαν 2021 | 12:44

Αλέξης Πατέλης στο Capital.gr: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, μόλις το 10% θέλει να επιστρέψει στο γραφείο

"Η πανδημία φέρνει μαζί της δομικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Η βασικότερη, θα έλεγα, είναι αυτή της ψηφιοποίησης", τονίζει ο Αλέξης Πατέλης.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Ιαν 2021 | 12:20

Επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η τελική "συνταγή" υπολογισμού - Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

Το ανώτατο πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 11:52

Παπαθανάσης: Δάνεια 30.000 - 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις με 90% εγγύηση Δημοσίου

Για το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι "πρέπει όλοι να τηρήσουν τα μέτρα για να έχουμε διάρκεια. Πρέπει να δουλέψει η αγορά για να μπορέσει να καλύψει κάποια από τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί".

"ΓΕΛΟΙΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ" 17 Ιαν 2021 | 09:12

Γεωργιάδης: Αν πάνε όλα καλά, σε 2-3 βδομάδες θα δούμε τα επόμενα βήματα - Πληττόμενες οι επιχειρήσεις παρά το άνοιγμα

"Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, κάνει όσους τα λένε εξαιρετικά αντιπαθείς έως και γελοίους", είπε δηκτικά ο κ. Γεωργιάδης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 17 Ιαν 2021 | 08:38

Ανοιγμα καταστημάτων τη Δευτέρα: Το χρονικό όριο, τα SMS και οι αλλαγές για τις "κόκκινες" περιοχές

Ξαναζωντανεύει από αύριο, Δευτέρα, το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα. Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα, τι πρέπει να προσέχουμε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 16 Ιαν 2021 | 13:30

Προειδοποίηση Παπαθανάση: Αν υπάρξει συνωστισμός θα επιστρέψουμε στο click away

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ 16 Ιαν 2021 | 13:28

Λαικές αγορές: Από Δευτέρα επιστρέφουν πλαστικά και βιομηχανικά προιόντα στους πάγκους

Τι ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΝΤΜΙΤΡΙ ΡΙΜΠΟΛΟΒΛΕΦ 16 Ιαν 2021 | 11:07

Πώς ο Σκορπιός θα γίνει το ελληνικό "Μόντε Κάρλο" - Η επένδυση των 165 εκατ. ευρώ στο νησί

Το πρότζεκτ με τις 7 vip σουίτες τις 12 επαύλεις από μηδενική βάση, την ανάπλαση των χώρων με αθλητικές εγκαταστάσεις, τους παιδότοπους, την τεχνητή λίμνη, αναμένεται να ξεπεράσει τα 165 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Ιαν 2021 | 08:53

Ανοιγμα καταστημάτων: Με SMS και δύο ώρες διορία - Οι έξι οδηγίες που πρέπει να ξέρουμε

To σχέδιο "ψωνίστε-γυρίστε σπίτι - τελειώσατε" για να μείνει ανοικτό το λιανεμπόριο. Δεν υπάρχει click in shop και το click away θα το χρησιμοποιούν μόνο όσοι κατατάσσονται σε κόκκινες περιοχές.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΗ 15 Ιαν 2021 | 21:54

Η κορυφαία σειρά Galaxy διαθέσιμη για προπαραγγελία στο public.gr, από 14 έως και 28 Ιανουαρίου

H καλύτερη σειρά Galaxy έως τώρα, έρχεται για να συναρπάσει τους λάτρεις των social media και της τεχνολογίας

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ 15 Ιαν 2021 | 20:44

Ανοίγουν εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά με "πλαφόν" και αποστάσεις

Από τη Δευτέρα μαζί με το λιανικό εμπόριο ανοίγουν και τα mall, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:25

Εκκίνηση λιανεμπορίου: "Οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας θα τηρηθούν", λένε οι έμποροι

Θετικά υποδέχεται ο εμπορικός κόσμος τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εκκίνηση του λιανεμπορίου

TΑ SMS ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 19:01

Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα - Το ωράριο και οι νέοι κανόνες λειτουργίας της αγοράς

Οι προϋποθέσεις που ανοίγει το λιανεμπόριο και οι κλάδοι - Αυξημένες ποινές για τους παραβάτες, επιχειρήσεις και καταναλωτές