Η "τέλεια φορο-καταιγίδα" σε μία ημέρα: Λήγουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 σοβαρές προθεσμίες

Λήγει ο χρόνος για πληρωμές και υποχρεώσεις με την εκπνοή του Σεπτεμβρίου.

Μια από τις πιο δύσκολες ημέρες της φετινής χρονιάς καθώς λήγουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 σοβαρές προθεσμίες ξεκίνησε και η αγορά στρέφει το βλέμμα της στο κατά πόσο τα εμπλεκόμενα υπουργεία –Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Εργασίας- θα ανακοινώσουν παρατάσεις της τελευταίας στιγμής για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Λήγει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά, λήγει ο χρόνος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων εκπνέει ο προθεσμία για τον έλεγχο των στοιχείων των ακινήτων στο κτηματολόγιο ενώ πρέπει να πληρωθεί φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές του Μαρτίου και ΦΠΑ.

Εν μέσω αυτής της "τέλειας καταιγίδας" υποχρεώσεων, προς το παρόν έχει ανακοινωθεί μόνο παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους 20 δήμους που χτυπήθηκαν από τον ΙΑΝΟ. Πολλές είναι οι πιθανότητες να δοθεί περιθώριο ενός μήνα για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ (χθες υπήρχαν ολοήμερες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς) ενώ όλα είναι ανοικτά για αδήλωτα τετραγωνικά και αυθαίρετα.

Πάντως, ήδη τα τελευταία 24ωρα, οι πλατφόρμες του δημοσίου έχουν βρεθεί στα όρια τους. Ειδικά το Taxis "βομβαρδίζεται" από αιτήσεις χορήγησης στοιχείων και για τον ΕΝΦΙΑ, και για το ΓΕΦΥΡΑ, και για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Η "τέλεια φορο-καταιγίδα" σε μία ημέρα: Λήγουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 σοβαρές προθεσμίες

Οι υποχρεώσεις και οι πληρωμές αναλυτικά

Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ: Πολύωρες ήταν χθες οι διαπραγματεύσεις και οι ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τους θεσμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Το πιθανότερο είναι ότι την τελευταία στιγμή θα δοθεί ένα πρόσθετο περιθώριο χρόνου καθώς η ελληνική πλευρά προβάλλει στους Ευρωπαίους το επιχείρημα της πολύ μεγάλης πίεσης που έχουν υποστεί οι πολίτες για να ανταποκριθούν σε σειρά υποχρεώσεων, την ανάγκη να δοθεί οικονομική βοήθεια σε όσο το δυνατόν περισσότερους προκειμένου να μην δημιουργηθεί καινούργια γενιά κόκκινων δανείων αλλά και το πόσο απαραίτητο είναι να εξασφαλιστεί χρόνος για τους λογιστές που σηκώνουν και όλο το φορτίο της υποβολής των δηλώσεων. Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 125.000 αιτήσεις και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ χαρακτηρίζεται ούτως ή άλλως πολύ επιτυχημένο. Το σενάριο κάνει λόγο για παράταση ενός μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους: Ήδη ανακοινώθηκε παράταση μόνο για τους 20 δήμους που έχουν χτυπηθεί από τον ΙΑΝΟ. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος δήλωσε στη Βουλή: ""Για τους συγκεκριμένους δήμους θα δοθεί παράταση, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν νοικοκυριά, υπάρχουν πολίτες οι οποίοι θα είχαν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία αυτό το τριήμερο, αλλά έτσι όπως είναι τα δεδομένα στην περιοχή έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολο. Άρα, θα τους διευκολύνουμε, σε κάθε περίπτωση, και αναμένουμε από την Περιφέρεια και τις αυτοδιοικήσεις να οργανώσουν ένα συνολικό πρόγραμμα παρέμβασης που θα ξαναφέρει την περιοχή στην κανονικότητα και στην άμεση αναπτυξιακή προοπτική, το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών θα το στηρίξει." ανέφερε ο Υπουργός.

Για το σύνολο της χώρας, μένει να φανεί εντός της ημέρας αν θα δοθούν κάποιες ημέρες επιπλέον κάτι που ζητάει όλη η αγορά, φορείς και επιμελητήρια. Είτε δοθεί παράταση είτε όχι, το πρόγραμμα που έχει "αποκαλύψει" πάνω από 45 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί. Πώς; Η πλατφόρμα θα κλείσει για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και στη συνέχεια θα ξανανοίξει για τους επόμενους. Στη δεύτερη φάση λειτουργίας βέβαια, θα επιβάλλεται κάποιο πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυθαίρετα: Η πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στα όρια της και το ΤΕΕ ζήτησε επίσημα από το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει περιθώριο χρόνου τουλάχιστον για τα ακίνητα της κατηγορίας "5" τα οποία δεν έχουν δυνατότητα τακτοποίησης από εδώ και στο εξής (είναι αυτά που δεν διαθέτουν άδεια οικοδομής). Προ ημερών, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα τακτοποίησης "τρέχει" ήδη 9 χρόνια. Άλλωστε, για όλα τα ακίνητα (πλην αυτών της κατηγορίας 5) θα υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης και από αύριο. Απλώς τα πρόστιμα θα γίνουν 20% πιο "τσουχτερά".

Πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών: Η προθεσμία για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών που νόμιμα έμειναν απλήρωτες μέσα στους μήνες της πανδημίας, λήγει και αυτή σήμερα (τουλάχιστον για τις εισφορές του Μαρτίου). Θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση για την αναστολή της συγκεκριμένης υποχρέωσης μέχρι τον Απρίλιο του 2021 όπως ακριβώς συνέβη και με τους φόρους. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπογραφεί σήμερα.

Φόρος εισοδήματος: Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Είναι η 3ηδόση. Επίσης πληρώνεται ο ΦΠΑ από τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία για τις συναλλαγές του Αυγούστου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ 21 Οκτ 2020 | 07:45

Πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης: Κέρδος x 2 μέχρι και το… 2022 - Ποιους αφορά, αναλυτικά παραδείγματα

Πάγωμα και αύξηση μισθού και μείωση φόρου στο εκκαθαριστικό της εφορίας – Πότε κερδίζουν και οι συνταξιούχοι του δημοσίου αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Οκτ 2020 | 08:49

Όλες οι ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία- Ποιοι κερδίζουν και πόσα [παραδείγματα]

Πώς θα γίνει η εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, με 43 ευρώ τον μήνα.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 08 Οκτ 2020 | 08:13

Ρυθμίσεις "ανάσα" για τις οφειλές στην εφορία ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας- 12 άτοκες η 24 έντοκες δόσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις του 2021 για τα χρέη στην εφορία- Τι θα ισχύσει για τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.

ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ 04 Οκτ 2020 | 08:58

Εκκαθαριστικά 2021: "Ανάσα" για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους - Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, το όφελος δεν θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2021 αλλά στη μισθοδοσία - Τι ισχύει ανά εισόδημα

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ 02 Οκτ 2020 | 07:34

"Χτίζεται" ο ΕΝΦΙΑ του 2021:  Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι περισσότερα

Μειώνονται οι συντελεστές, αυξάνεται η αξία των ακινήτων επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος.

"ΛΥΘΗΚΕ ΜΙΑ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ" 01 Οκτ 2020 | 12:05

Θεοδωρικάκος: Δηλώθηκαν 60 εκατ. επιπλέον τετραγωνικά από 2,6 εκατ. πολίτες

2,6 εκατομμύρια πολίτες προέβησαν σε διόρθωση τετραγωνικών.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 01 Οκτ 2020 | 11:59

Κορονοϊός: Έκλεισε η ΔΟΥ Κορίνθου λόγω κρούσματος

Εργαζόμενη στη ΔΟΥ Κορίνθου "κόλλησε" κορονοϊό από στενό συγγενικό της πρόσωπο.

ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΤΗ 2015 ΕΩΣ 2018 01 Οκτ 2020 | 11:01

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ευνοϊκή ρύθμιση για τη φορολόγησή τους - Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Οι συνταξιούχοι αυτοί είτε έχουν λάβει, είτε θα λάβουν σύντομα, ειδοποίηση από την εφορία προκειμένου να τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΕΝΦΙΑ 29 Οκτ 2020 | 08:21

Αύριο η φορολογικά πιο δύσκολη ημέρα του χρόνου – Πώς θα "αμυνθείτε"

Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πιο δύσκολη μέρα του έτους.

ΤΙ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 28 Οκτ 2020 | 09:54

Σενάριο για "ρεκτιφιέ" στις φορολοταρίες: "Υπερ-κληρώσεις" με χρηματικά έπαθλα, αυτοκίνητα και σπίτια! - Τί αλλάζει

Το σχέδιο για τις φορολοταρίες προβλέπει "υπερ-κληρώσεις" με πλούσια έπαθλα για όσους επιλέγουν να πληρώνουν με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 27 Οκτ 2020 | 15:44

Eurostat: Λιγότερες απολύσεις στην Ελλάδα μέσα στο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα χάθηκε κάτω από το 2% των θέσεων εργασίας όταν σε γειτονικές χώρες το ποσοστό απωλειών ήταν ακόμη και τριπλάσιο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 27 Οκτ 2020 | 07:50

Στεγαστικά δάνεια: Έως και 3.000 ευρώ "χριστουγεννιάτικος μποναμάς" σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε 3 δόσεις το κράτος θα δώσει 3.000 ευρώ σε δανειολήπτες ως τα Χριστούγεννα. Ποιο είναι οι δικαιούχοι.