Η "τέλεια φορο-καταιγίδα" σε μία ημέρα: Λήγουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 σοβαρές προθεσμίες

Λήγει ο χρόνος για πληρωμές και υποχρεώσεις με την εκπνοή του Σεπτεμβρίου.

Μια από τις πιο δύσκολες ημέρες της φετινής χρονιάς καθώς λήγουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 σοβαρές προθεσμίες ξεκίνησε και η αγορά στρέφει το βλέμμα της στο κατά πόσο τα εμπλεκόμενα υπουργεία –Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Εργασίας- θα ανακοινώσουν παρατάσεις της τελευταίας στιγμής για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Λήγει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, λήγει η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά, λήγει ο χρόνος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων εκπνέει ο προθεσμία για τον έλεγχο των στοιχείων των ακινήτων στο κτηματολόγιο ενώ πρέπει να πληρωθεί φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές του Μαρτίου και ΦΠΑ.

Εν μέσω αυτής της "τέλειας καταιγίδας" υποχρεώσεων, προς το παρόν έχει ανακοινωθεί μόνο παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους 20 δήμους που χτυπήθηκαν από τον ΙΑΝΟ. Πολλές είναι οι πιθανότητες να δοθεί περιθώριο ενός μήνα για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ (χθες υπήρχαν ολοήμερες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς) ενώ όλα είναι ανοικτά για αδήλωτα τετραγωνικά και αυθαίρετα.

Πάντως, ήδη τα τελευταία 24ωρα, οι πλατφόρμες του δημοσίου έχουν βρεθεί στα όρια τους. Ειδικά το Taxis "βομβαρδίζεται" από αιτήσεις χορήγησης στοιχείων και για τον ΕΝΦΙΑ, και για το ΓΕΦΥΡΑ, και για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Η "τέλεια φορο-καταιγίδα" σε μία ημέρα: Λήγουν ταυτόχρονα τουλάχιστον 5 σοβαρές προθεσμίες

Οι υποχρεώσεις και οι πληρωμές αναλυτικά

Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ: Πολύωρες ήταν χθες οι διαπραγματεύσεις και οι ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τους θεσμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Το πιθανότερο είναι ότι την τελευταία στιγμή θα δοθεί ένα πρόσθετο περιθώριο χρόνου καθώς η ελληνική πλευρά προβάλλει στους Ευρωπαίους το επιχείρημα της πολύ μεγάλης πίεσης που έχουν υποστεί οι πολίτες για να ανταποκριθούν σε σειρά υποχρεώσεων, την ανάγκη να δοθεί οικονομική βοήθεια σε όσο το δυνατόν περισσότερους προκειμένου να μην δημιουργηθεί καινούργια γενιά κόκκινων δανείων αλλά και το πόσο απαραίτητο είναι να εξασφαλιστεί χρόνος για τους λογιστές που σηκώνουν και όλο το φορτίο της υποβολής των δηλώσεων. Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 125.000 αιτήσεις και το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ χαρακτηρίζεται ούτως ή άλλως πολύ επιτυχημένο. Το σενάριο κάνει λόγο για παράταση ενός μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους: Ήδη ανακοινώθηκε παράταση μόνο για τους 20 δήμους που έχουν χτυπηθεί από τον ΙΑΝΟ. Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος δήλωσε στη Βουλή: ""Για τους συγκεκριμένους δήμους θα δοθεί παράταση, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν νοικοκυριά, υπάρχουν πολίτες οι οποίοι θα είχαν προγραμματίσει να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία αυτό το τριήμερο, αλλά έτσι όπως είναι τα δεδομένα στην περιοχή έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολο. Άρα, θα τους διευκολύνουμε, σε κάθε περίπτωση, και αναμένουμε από την Περιφέρεια και τις αυτοδιοικήσεις να οργανώσουν ένα συνολικό πρόγραμμα παρέμβασης που θα ξαναφέρει την περιοχή στην κανονικότητα και στην άμεση αναπτυξιακή προοπτική, το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών θα το στηρίξει." ανέφερε ο Υπουργός.

Για το σύνολο της χώρας, μένει να φανεί εντός της ημέρας αν θα δοθούν κάποιες ημέρες επιπλέον κάτι που ζητάει όλη η αγορά, φορείς και επιμελητήρια. Είτε δοθεί παράταση είτε όχι, το πρόγραμμα που έχει "αποκαλύψει" πάνω από 45 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστεί. Πώς; Η πλατφόρμα θα κλείσει για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και στη συνέχεια θα ξανανοίξει για τους επόμενους. Στη δεύτερη φάση λειτουργίας βέβαια, θα επιβάλλεται κάποιο πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυθαίρετα: Η πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στα όρια της και το ΤΕΕ ζήτησε επίσημα από το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει περιθώριο χρόνου τουλάχιστον για τα ακίνητα της κατηγορίας "5" τα οποία δεν έχουν δυνατότητα τακτοποίησης από εδώ και στο εξής (είναι αυτά που δεν διαθέτουν άδεια οικοδομής). Προ ημερών, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα τακτοποίησης "τρέχει" ήδη 9 χρόνια. Άλλωστε, για όλα τα ακίνητα (πλην αυτών της κατηγορίας 5) θα υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησης και από αύριο. Απλώς τα πρόστιμα θα γίνουν 20% πιο "τσουχτερά".

Πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών: Η προθεσμία για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών που νόμιμα έμειναν απλήρωτες μέσα στους μήνες της πανδημίας, λήγει και αυτή σήμερα (τουλάχιστον για τις εισφορές του Μαρτίου). Θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση για την αναστολή της συγκεκριμένης υποχρέωσης μέχρι τον Απρίλιο του 2021 όπως ακριβώς συνέβη και με τους φόρους. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπογραφεί σήμερα.

Φόρος εισοδήματος: Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Είναι η 3ηδόση. Επίσης πληρώνεται ο ΦΠΑ από τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία για τις συναλλαγές του Αυγούστου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 19 Ιουλ 2021 | 16:52

Ίδιο φόρο ΕΝΦΙΑ με το 2020 θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι

Τον ίδιο φόρο ΕΝΦΙΑ με αυτόν που πλήρωσαν το 2020 θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι υπόχρεοι καταβολής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων .

ΣΕ 171.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 18 Ιουλ 2021 | 16:16

Τι καταβάλλεται από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από τις 19 Ιουλίου

Περί τα 105,5 εκατ. ευρώ σε 171.000 περίπου δικαιούχους θα καταβληθούν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ 14 Ιουλ 2021 | 16:02

Ρύθμιση 60 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας- Πότε έρχεται, ποιους αφορά

Οριστικοποιείται αύριο το ζήτημα της νέας ρύθμισης για τα χρέη της πανδημίας

83.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 12 Ιουλ 2021 | 07:24

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Περί τα 74 εκατ. ευρώ σε 83.000 περίπου δικαιούχους θα καταβληθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ την από σήμερα, 12 Ιουλίου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Ιουλ 2021 | 17:40

ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές συντάξεις - Οι ημερομηνίες

Οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Ιουλ 2021 | 10:58

Πληρωμές με κάρτες: Εκπτώσεις φόρου, "δώρα" αλλά και πρόστιμα - Τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022

Οι επτά άξονες της μεταρρύθμισης στις πληρωμές με κάρτες. Πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις φόρου κατά 30% για όσους κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Ιουλ 2021 | 11:48

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πότε καταβάλλεται - Αναλυτικά όλες οι πληρωμές από 5 έως 9 Ιουλίου

Οι ημερομηνίες για την αποζημίωση ειδικού σκοπού - Συνολικά από 5 έως 9 Ιουλίου θα καταβληθούν περίπου 104 εκατ. ευρώ σε περίπου 157.500 δικαιούχους.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 29 Ιουλ 2021 | 14:57

Νέο "εξοικονομώ" με 2 σημαντικές αλλαγές: Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες - Τέλος στον "αγώνα δρόμου" για την υποβολή

Ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ".

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ 28 Ιουλ 2021 | 09:21

Πόσα θα πληρώνουμε κάθε μήνα για να ρυθμίσουμε τα χρέη της πανδημίας - Οι δόσεις σε αναλυτικά παραδείγματα

Οι δόσεις για τα χρέη της πανδημίας θα φτάνουν στις 36 και θα είναι άτοκες - Αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ 27 Ιουλ 2021 | 08:55

Ετσι θα εκδοθούν τα "κουπόνια" για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την έκδοση των κουπονιών.

ΠΕΡΙΠΟΥ 600.000 ΟΙ "ΤΥΧΕΡΟΙ" 26 Ιουλ 2021 | 14:31

Αύξηση κατώτατου μισθού: Στα 663 ευρώ από 1 Ιανουαρίου 2022 – Οι νέες αμοιβές με τις τριετίες - Αναλυτικά παραδείγματα

Μεικτές αποδοχές ύψους 182 ευρώ τον χρόνο θα κερδίσουν όσοι λάβουν την αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ 11 Ιουλ 2021 | 10:17

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώνουν περισσότερα δημοτικά τέλη-Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις

Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις των δημοτικών τελών

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Ιουλ 2021 | 10:58

Πληρωμές με κάρτες: Εκπτώσεις φόρου, "δώρα" αλλά και πρόστιμα - Τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022

Οι επτά άξονες της μεταρρύθμισης στις πληρωμές με κάρτες. Πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις φόρου κατά 30% για όσους κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές.