Η τηλεϊατρική στην υπηρεσία της προληπτικής φροντίδας υγείας

Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone εδώ και 14 χρόνια φέρνει το "μακριά κοντά" για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ψηφιακή τεχνολογία έχουν φέρει την επανάσταση όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε αλλά και στο πολύ σημαντικό κομμάτι της υγείας μας. Πλέον, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών δεν νιώθουν αποκομένοι αφού χάρις στην Τηλεϊατρική, έχουν τον γιατρό τους δίπλα στο σπίτι τους.

Ήδη, 500.000 πολίτες απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας, ενώ μέχρι σήμερα περισσότερες από 51.000 εξετάσεις έχουν διενεργηθεί, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εδώ και 14 χρόνια φέρνει το "μακριά κοντά" στον τομέα της υγείας, αξιοποιώντας το δίκτυο της Vodafone, προκειμένου να εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε βασικές εξετάσεις προληπτικής ιατρικής σε κατοίκους 100 απομακρυσμένων περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας: Από το Σουφλί και το Νευροκόπι έως τους Λειψούς και τη Γαύδο.

Η τηλεϊατρική στην υπηρεσία της προληπτικής φροντίδας υγείας

Προληπτικές εξετάσεις από απόσταση και χωρίς συνωστισμό

Mε το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, η ανάγκη για περιορισμό των μετακινήσεων ευπαθών ομάδων και τον συνωστισμό τους σε χώρους ιατρείων και νοσοκομείων έγινε επιτακτικότερη. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Vodafone ευαισθητοποιήθηκε άμεσα και έθεσε τον φορητό εξοπλισμό του προγράμματος Τηλεϊατρικής στη διάθεση των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία αξιοποίησε τον φορητό εξοπλισμό και ενίσχυσε τις κινητές μονάδες στον νομό Λακωνίας. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Κορωνιό, Αναπληρωτή Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας & Διοικητή του Νοσοκομείου Μολάων: "Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών η ανάγκη μιας κινητής μονάδας εξετάσεων ήταν επιτακτική για τη δυσπρόσιτη περιοχή της Λακωνίας. Μέσω της Τηλεϊατρικής και της αξιοποίησής της στην κινητή μονάδα καταφέραμε να διενεργήσουμε περισσότερες από 800 εξετάσεις".

"Θέλουμε να φέρουμε τον γιατρό και την υγεία δίπλα στο σπίτι μας"

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του προγράμματος είναι ότι αξιοποιώντας τις δυνατότητες του συνεχώς εξελισσόμενου δικτύου της Vodafone, καταργεί τους γεωγραφικούς περιορισμούς στον τομέα της παροχής ειδικευμένων υπηρεσιών υγείας. Μέσα από την Τηλεϊατρική, ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα περιφερειακά ιατρεία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ειδικευμένες υπηρεσίες στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία ειδικευμένων ιατρών, όπως για παράδειγμα πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι και ενδοκρινολόγοι.

"Η κινητή μονάδα καλύπτει την ανάγκη του να μπορέσουμε να φέρουμε τον κάθε γιατρό ή γιατρούς πολύ σημαντικών ειδικοτήτων όπως καρδιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους, δίπλα σε κάθε σπίτι ανεξάρτητα του πόσο απομακρυσμένο είναι. Θέλουμε να φέρουμε το γιατρό – την υγεία δίπλα στο σπίτι μας. Κι όλα αυτά εντελώς δωρεάν" ανέφερε ο κ. Κορωνιός, απαντώντας σε χρόνια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

  • "Λείπουν γιατροί ειδικοτήτων, ακόμα και ιδιώτες".
  • "Θα ήθελα να ερχόταν πιο συχνά η μονάδα στο χωριό μας".
  • "Είναι πολύ σημαντικό γιατί τον καιρό της πανδημίας κάποιοι άνθρωποι ακόμα και από φόβο δεν μπορούν να μετακινηθούν".
  • "Είναι πολύ σημαντική η κινητή μονάδα για τον κόσμο που δεν μπορεί να πλησιάσει τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία".

Οι παραπάνω δηλώσεις είναι ενδεικτικές της ανησυχίας που βιώνουν οι πολίτες απομακρυσμένων περιοχών σε ό,τι αφορά την υγεία τους.

VODAFONE
Παναγιώτα Δρίβα, Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μολάων

Όπως μας δήλωσε η κ. Παναγιώτα Δρίβα, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μολάων "Αυτές οι δράσεις δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας και νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε", εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι "η τεχνολογία και η τηλεϊατρική είναι εργαλεία που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τους πολίτες να έχουν μια ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία".

Σημαντικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με την κ. Δρίβα, η οποία εργάζεται εδώ και 35 χρόνια στο Νοσοκομείο Μολάων, "η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για όσους εργάζονται στο χώρο της υγείας και στη βάση αυτή ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια και πραγματικά μόνο θετικά αποτελέσματα έχουμε να αναφέρουμε και μόνο θετικές εντυπώσεις έχουμε αποκομίσει".

VODAFONE
Γρηγορία Φελλούρη, Αγροτικός Ιατρός στο Νοσοκομείο Μολάων

Είναι ενδεικτικό ότι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αξιοποιώντας τον φορητό εξοπλισμό το προγράμματος Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone, πραγματοποίησε από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο του 2020, πέντε δράσεις σε χωριά της Λακωνίας, όπου 259 κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν 827 δωρεάν εξετάσεις προληπτικής ιατρικής. Σύμφωνα με την κ. Γρηγορία Φιλούρη, μία από τις αγροτικούς γιατρούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή" ενώ η κ. Χάνια Βιλέζον, επίσης αγροτική ιατρός, ανέδειξε την προληπτική αξία της δράσης αναφερόμενη στην περίπτωση πολίτη που μετέβη στο νοσοκομείο Μολάων για περαιτέρω διερεύνηση ενός θέματος υγείας που ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων από την κινητή μονάδα.

Στην προληπτική διάσταση του προγράμματος Τηλεϊατρικής αναφέρθηκε και ο κ. Ιωάννης Μιχαλέτος, Συντονιστής Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης Λακωνίας: "Αυτές οι δράσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο όπλο στην πρόληψη του -καρδιαγγειακού κυρίως- κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας σε απομακρυσμένες περιοχές. Με χαρά συμμετείχαμε ως Κέντρο Υγείας και με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να επαναλάβουμε και σε άλλα χωριά της περιοχής μας παρόμοιες δράσεις".

Το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής του Ιδρύματος Vodafone υλοποιείται σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ενώ την τεχνική υλοποίησή του έχει αναλάβει η εταιρεία Vidavo.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ 27 Φεβ 2021 | 13:51

Σκρέκας: Αυτά είναι τα κριτήρια για την συμμετοχή στο νέο "Εξοικονομώ - Αυτονομώ"

Ο κ. Σκρέκας εξηγεί ότι στο νέο πρόγραμμα, η ηλικία κατασκευής του κτιρίου αλλά και άλλοι παράγοντες θα λαμβάνονται υπόψη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 27 Φεβ 2021 | 09:31

Αποκάλυψη Σκυλακάκη: Στις 16 Μαρτίου πιθανόν θα ανοίξει η αγορά

Η αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου, ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΑ 26 Φεβ 2021 | 18:03

Τηλεργασία: Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου για το 50% των εργαζομένων

Η παράταση της τηλεργασίας αφορά όλη τη χώρα και όχι μόνο τις "κόκκινες" περιοχές.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ 26 Φεβ 2021 | 17:20

Λειτουργεί ήδη το 13032 για μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα- Δεν επιτρέπει δεύτερο μήνυμα

Λειτουργεί ήδη η υπηρεσία 13032 για έξοδο σε εμπορικό κατάστημα, αν και ακόμα δεν επιτρέπεται τέτοια έξοδος

26 Φεβ 2021 | 17:19

Η ELPEN  μετέχει ενεργά στον διάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα φάρμακα

Κίνητρα και ορθολογικές πολιτικές για να ενθαρρυνθεί η παραγωγή βασικών φαρμάκων στην Ευρώπη

26 Φεβ 2021 | 16:11

7 σημάδια, μια λύση: Πώς θα καταλάβετε ότι τα κουφώματά σας θέλουν αλλαγή

H αντικατάσταση των κουφωμάτων, μπορεί να γίνει με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς και οικονομικούς όρους

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 26 Φεβ 2021 | 13:00

Αλλαγές στις λαϊκές αγορές προαναγγέλλει ο Γεωργιάδης - "Θα κάνουμε εξαντλητικό διάλογο"

"Σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση των λαϊκών αγορών δεν υπάρχει προς το παρόν", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 26 Φεβ 2021 | 11:51

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεές και γονικές παροχές

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021, η προθεσμία για φόρο κληρονομιάς, δωρεές και γονικές παροχές - Αφορά όσες έληξαν ή λήγουν Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ 26 Φεβ 2021 | 11:29

Αυτές είναι οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

Η υποβολή δηλώσεων για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό για τον Μάρτιο 2021.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Φεβ 2021 | 09:38

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία διορία σήμερα - Έρχονται τα τέλη με τον μήνα - Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απρόθυμος στο να δώσει έστω και μια ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

OAED 25 Φεβ 2021 | 23:45

Επίδομα ανεργίας: Οι δικαιούχοι και τα ποσά για την δίμηνη παράταση

Πώς θα καταβληθεί η δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν ή λήγουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 25 Φεβ 2021 | 19:47

Der Standard: Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για το σχέδιο του Ταμείου Ανάπτυξης

Το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που εκπονήθηκε από την επιτροπή Πισσαρίδη, περιλαμβάνει 242 σελίδες και είναι συγκριτικά λεπτομερές, γράφει η Der Standard: