Η WSJ έφτιαξε λεξικό για τις σχέσεις Ελλάδας - ΕΕ

Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει το γλωσσάρι των διαπραγματεύσεων, για να κατατοπίσει τους αναγνώστες της.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η WSJ έφτιαξε λεξικό για τις σχέσεις Ελλάδας - ΕΕ

Το «γλωσσάρι» των ελληνικών διαπραγματεύσεων δημοσιεύει η εφημερίδα Wall Street Journal, προκειμένου να κατατοπίσει τους αναγνώστες της.

Η WSJ έφτιαξε λεξικό για τις σχέσεις Ελλάδας - ΕΕ

«Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ξεκίνησαν την Τετάρτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες και ένα τεχνικό κλιμάκιο επιθεωρητών αναμένεται στην Αθήνα την Πέμπτη, ώστε να ξεκινήσει ο έλεγχος των τωρινών στοιχείων της Ελλάδας. Αλλά αυτό που μέχρι πριν λίγους μήνες γνωρίζαμε ως "η επιθεώρηση της τρόικας στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης", πλέον έχει διαφορετική ονοματολογία. Μετά τη νίκη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, η Αθήνα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια στην εύρεση καινοτόμων διατυπώσεων, ώστε να πείσει πιστωτές και λαό ότι οι διαπραγματεύσεις πλέον είναι εντελώς διαφορετικές από το παρελθόν. Όροι όπως «μνημόνιο» και «τρόικα» έχουν πεθάνει. Αντίθετα οι νέες λέξεις και οι ευφημισμοί έχουν πολλαπλασιαστεί», αναφέρει η εφημερίδα και προχωρά στην εξήγηση των όρων, έναν προς έναν.

Brussels Group: Τα πέντε μέρη που ξεκίνησαν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Το Brussels Group περιλαμβάνει αντιπροσώπους από τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας -την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που προηγουμένως γνωρίζαμε ως τρόικα- τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την ελληνική κυβέρνηση. Αναμένεται να αντικαταστήσει στην ουσία τη λέξη «τρόικα» και τη λέξη «θεσμοί».

Θεσμοί: Ο όρος αρχικά χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να περιγράψει την τρόικα των διεθνών επιθεωρητών που επισκέπτονταν τακτικά την Αθήνα για να επιβλέπουν την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας και περικοπών. Πολλοί υπουργοί της Ευρωζώνης προσπάθησαν να προσαρμοστούν στη χρήση του νέου αυτού όρου, αλλά, ενώ ο Γάλλος Μισέλ Σαπέν δηλώνει πως αξίζει η προσπάθεια, ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προφανώς δεν πιστεύει κάτι τέτοιο. Χρησιμοποίησε τη λέξη «τρόικα» τρεις φορές σε μια δήλωση ενός λεπτού, πριν το τελευταίο Eurogroup.

Τρέχουσα Συμφωνία: Ο όρος τώρα χρησιμοποιείται για να δηλώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Το νόμιμο όνομα του εγγράφου, «Μνημόνιο Κατανόησης» (MoU) έπεσε σε δυσμένεια (ή σκίστηκε, κατά τις λέξεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα). Είναι επίσης γνωστό και ως «πρόγραμμα».

Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας: Ο όρος επιλέχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να περιγράψει μια πιθανή νέα συμφωνία διάσωσης με τους πιστωτές στο τέλος του Ιουνίου, που λήγει η τρέχουσα. Αυτή θα είναι η τρίτη συμφωνία διάθεσης της χώρας από το 2010.

Ευελιξία: Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα περιθώρια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα για να αλλάξει ορισμένα από τα μέτρα στο σημερινό καθεστώς. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ξαναγράψει στο σύνολο της τη συμφωνία, ενώ οι πιστωτές της δέχονται μόνο μικρές αλλαγές.

Δανειακή Συμφωνία: Ο όρος χρησιμοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση για να περιγράψει την Δανειακή Σύμβαση (MFAFA), η οποία καθορίζει πότε γίνονται οι πληρωμές στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας. Αυτό ήταν το έγγραφο που έπρεπε να επεκταθεί, για να δοθεί στην Ελλάδα ένα διάστημα τεσσάρων μηνών, ώστε να εφαρμόσει την ευελιξία στην τρέχουσα συμφωνία.

Επιτόπου Ανταλλαγή Στοιχείων: Αυτό που θα κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών και του Brussels Group, κάθε φορά που θα επισκέπτονται την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει αυτές τις τακτικές επιθεωρήσεις του προγράμματος. Έχει, επίσης, είπε ότι οι επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων δε θα ξανάρθουν στην Αθήνα. Η ανταλλαγή των πραγματικών στοιχείων θα γίνεται από «τεχνικούς συμβούλους», οι οποίοι θα συναντούν Έλληνες αξιωματούχοι της ίδιας βαθμίδας και όχι υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ασάφεια, εποικοδομητική: Μια αγαπημένη φράση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που συνοψίζει όλους τους προηγούμενους όρους. Ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποιεί τον όρο τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα για να περιγράψει την ασάφεια της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τους πιστωτές της χώρας για την παράταση της ισχύουσας συμφωνίας. Αφήνει χώρο και στις δύο πλευρές για να περιγράψουν την συμφωνία στο αντίστοιχο εκλογικό τους ακροατήριο, όπως επιθυμούν. Πολλοί Έλληνες, ωστόσο, δεν έχουν πειστεί από τη νέα ονοματολογία και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει το κρέας ψάρι».

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ 05 Ιουν 2020 | 08:31

Παρέμβαση των ΗΠΑ: Προκλητικό και αντιπαραγωγικό το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, λέει η Ουάσινγκτον και τονίζει πως το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ 05 Ιουν 2020 | 07:23

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις με την Τουρκία - Έτοιμη για oλα τα ενδεχόμενα η Αθήνα

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου να μην το αποκλείουν στρατιωτικοί αναλυτές.

Η «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» 04 Ιουν 2020 | 15:58

Μαγιορκίνης: "Δεν είναι μηδενική η πιθανότητα για 2ο κύμα κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι"

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με την εκκίνηση του τουρισμο, προβλέπει ο Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας.

ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 04 Ιουν 2020 | 14:13
Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ 2Ο ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΥΜΑ 04 Ιουν 2020 | 07:23

Σε τεντωμένο σχοινί τα ελληνοτουρκικά – Σχέδιο Μητσοτάκη για διεθνή απομόνωση της Άγκυρας – Κινητικότητα στον Εβρο

Η Τουρκία δείχνει να θέλει να επαναλάβει τα όσα έγιναν τον προηγούμενο Μάρτιο προκαλώντας νέα ένταση στην περιοχή του Έβρου.

ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 03 Ιουν 2020 | 18:12

DW: Ανοικτά τα ελληνικά σύνορα για τους Γερμανούς τουρίστες - Άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης από τη Μέρκελ

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να την καταργήσει για 31 χώρες - Όχι για την Τουρκία

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 03 Ιουν 2020 | 15:25

Επικίνδυνη χαλάρωση: Ένας στους 3 Έλληνες δεν ανησυχεί για τον κορονοϊό, μόνο 4 στους 10 τηρούν μέτρα προφύλαξης

Τι δείχνει η έρευνα που διενήργησε η ΑLCO σε κοινό και γιατρούς για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 03 Ιουν 2020 | 13:08

Φίλης: Η Τουρκία θα θέσει τους δικούς της όρους - Θα μας βάλει "το πιστόλι στον κρόταφο"

"Η Τουρκία θεωρεί ότι είναι η ηγεμονική δύναμη της περιοχής", σημείωσε.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 03 Ιουν 2020 | 07:25

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Αγκυρα - Η Αθήνα ετοιμάζεται για τη νέα κρίση - Η Τουρκία βάζει φωτιά με τις γεωτρήσεις

Ο πρωθυπουργός στις 18:00 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένεται μεταξύ άλλων να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.

02 Ιουν 2020 | 22:45

Ξεκάθαρο μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ

"Πρέπει να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα"

«ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ 2020» 02 Ιουν 2020 | 19:51

Τζέφρι Πάιατ: Θα επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

Επιστολή του Αμερικανού πρέσβη μετλα την αποφαση να μην πραγματοποιήσει η φετινή δεξίωση για τον ετήσιο εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 02 Ιουν 2020 | 17:39

Der Standard: Η Ελλάδα καταπολέμησε τον κοροναϊό - Αντέδρασε γρήγορα και βοήθησαν πολλοί άνθρωποι

Στο άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα τόνιζε:" πρόσφατα, υπήρξαν δύο, τρία ή το πολύ έξι νέα κρούσματα ανά ημέρα.

«ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ» 02 Ιουν 2020 | 16:28

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Σταματήστε τις γεώτρησεις σε Ελλάδα και Κύπρο

Όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας, τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.