Ιδού ο νέος ΕΝΦΙΑ: Ενα ποσό ανά τετραγωνικό και τέλος στις "κρυφές χρεώσεις"

Ένα απλό και δίκαιο φόρο, ο οποίος δεν θα έχει "κρυφές χρεώσεις" και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, θα παρουσιάσει τον χειμώνα το οικονομικό επιτελείο.

Ένα απλό και δίκαιο φόρο, ο οποίος δεν θα έχει "κρυφές χρεώσεις" και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, θα παρουσιάσει τον χειμώνα το οικονομικό επιτελείο.

Με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, αίρεται το συγκεκριμένο αντικίνητρο για επενδύσεις σε ακίνητα. Καταργούνται επίσης οι πολύπλοκοι μηχανισμοί εκπτώσεων και επιβαρύνσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει μια κλίμακα που θα επιβαρύνει το κάθε ακίνητο ξεχωριστά, ώστε ο ιδιοκτήτης να γνωρίζει το ποσό με το οποίο τον "χρεώνει" η εφορία. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο.

Εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 2-3 ευρώ ανά τετραγωνικό, φτάνοντας ακόμη και πάνω από τα 15-20 ευρώ ειδικά για ακίνητα πολύ μεγάλης αξίας.

Η τελική κλίμακα θα διαμορφωθεί αφού οριστικοποιηθεί η μελέτη επίπτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην φορολογητέα αξία των ακινήτων.

1. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων. Δεν θα υπάρχει δηλαδή από το 2022 και μετά επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων με βάση το άθροισμα της περιουσίας τους.

2. Καταργούνται οι εκπτώσεις επί του τελικού λογαριασμού που προκύπτει από κύριο και συμπληρωματικό φόρο. Σήμερα, οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% (για όποιον έχει ατομική περιουσία άνω του ενός εκατ. ευρώ) και φτάνουν στο 30% για όποιον έχει περιουσία κάτω των 60.000 ευρώ. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν αυτοί οι συντελεστές έκπτωσης να αυξηθούν (μεσοσταθμικά) κατά 8% ώστε να εκπληρωθεί και η κυβερνητική δέσμευση για "κούρεμα" του ΕΝΦΙΑ κατά 30% συνολικά (σ.σ σήμερα η μεσοσταθμική μείωση είναι 22% κάτι που φάνηκε και πέρυσι και θα φανεί και φέτος στα εκκαθαριστικά).

Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση αυτής της έκπτωσης θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της νέας κλίμακας υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ

3. Θεσπίζεται μια προοδευτική κλίμακα υπολογισμού φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου. Οι συντελεστές της κλίμακας θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Μάλιστα, σχεδιάζεται η κλίμακα να έχει σαφώς περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη δικαιοσύνη στον υπολογισμό του φόρου.

Διαβάστε Επίσης

4. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένας "φόρος πολυτελείας" ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα πολύ μεγάλης αξίας ακίνητα. Αυτή θα είναι και η διαφορά του νέου ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τον σημερινό. Αντί να επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες με βάση το άθροισμα της περιουσίας τους, θα επιβαρύνονται μόνο αν έχουν στην κατοχή τους πολύ ακριβά πολυτελή ακίνητα (βίλες κλπ). Αυτό το μέτρο στερεί ουσιαστικά και το κίνητρο για "σπάσιμο" της περιουσίας ώστε να αποφεύγεται ο συμπληρωματικός φόρος.

5. Η επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο εκτιμάται ότι θα ξεκινά από τα 2-3 ευρώ ανά τετραγωνικό και θα φτάνει να ξεπερνά τα 15-20 ευρώ ανά τετραγωνικό.

6. Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου. Αντί να πληρώνεται σε 6 δόσεις από Σεπτέμβριο μέχρι Φεβρουάριο, θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.

7. Διατηρείται η έκπτωση του φόρου για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ιδιοκτήτες με πολύ χαμηλό εισόδημα θα εξακολουθήσουν να έχουν έκπτωση που θα φτάνει και στο 50% ενώ για τα άτομα με προβλήματα αναπηρίας θα προβλέπεται ακόμη και πλήρης απαλλαγή.

8. Ενεργοποιούνται για τις ανάγκες υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες και παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο. Αυτές θα αυξήσουν κατά δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τη συνολική φορολογητέα αξία των ακινήτων.

9. Τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα παραμείνουν στα 2,5 δις. ευρώ. Ωστόσο, θα αλλάξει η κατανομή των βαρών. Στόχος, όπως είπε και ο πρωθυπουργός είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών να πληρώσει λιγότερο φόρο κάτι που θα φανεί τελικώς αφού εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά.

10. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο ο "συμπληρωματικός φόρος" να παραμείνει μόνο για τις επιχειρήσεις αν και αυτό είναι υπό εξέταση.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

24 Σεπ 2021 | 09:47

ΕΝΦΙΑ: Γιατί ο ένας στους έξι ιδιοκτήτες θα πληρώσει φέτος μισό φόρο

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

ΣΕ 2,588 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ 23 Σεπ 2021 | 20:55

ΕΝΦΙΑ 2021: 1,3 εκατ. πολίτες είδαν μειώσεις από 50% έως και 100%

Συνολικός φόρος 2,588 δισ. για 6,214 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - 1,3 εκατ. είδαν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από 50% έως και 100%

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.

MYAADE 22 Σεπ 2021 | 20:05

ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά - Πέντε δόσεις, η πρώτη "διπλή" - Τα 6 βήματα που πρέπει να κάνετε

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2021 στο myAADE - Πώς θα γίνει η πληρωμή του

22 Σεπ 2021 | 09:02

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων - Οι τελικές προθεσμίες - Σήμερα τα εκκαθαριστικά

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται πιθανότατα εντός της ημέρας στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 22 Σεπ 2021 | 07:14

ΕΝΦΙΑ: Ξεκινά σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών - Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ή μηδενικό φόρο

Μέσα στην ημέρα θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2021, η πληρωμή του οποίου θα πραγματοποιηθεί σε 6 δόσεις.

"ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ 2/3 ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ" 21 Σεπ 2021 | 11:59

Σταϊκούρας: Ερχονται νέες ελαφρύνσεις εάν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από 5,9%

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει με ποσοστό 5,9%.

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΕΝΦΙΑ 21 Σεπ 2021 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Πώς θα σπάσετε το ποσό σε έως και 24 δόσεις - Ποιοι θα δουν κούρεμα 50%

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ και θα δουν το ύψος του φετινού λογαριασμού.

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ 20 Σεπ 2021 | 11:32

ΕΝΦΙΑ - Σταϊκούρας: Δυνατότητα καταβολής διπλής δόσης τον Οκτώβριο - Την Τετάρτη η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Ο φορολογούμενος που το επιθυμεί μπορεί να καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου.

ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 19 Σεπ 2021 | 10:04

ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα "ραβασάκια" – Μειωμένα τα νέα εκκαθαριστικά κατά 50% για 1.500.000 ιδιοκτήτες

Τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ ετοιμάζεται να στείλει η ΑΑΔΕ σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 18 Σεπ 2021 | 16:29

ΥΠΟΙΚ: Επέκταση της πλατφόρμας για τους πυρόπληκτους και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Επεκτείνεται η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους. Πως θα χορηγηθούν οι απαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ.

Η PROP TECH ΕΤΑΙΡΕΙΑ PROSPERTY 17 Σεπ 2021 | 11:55

Δέκα επενδυτικά οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα από 592 ευρώ το τετραγωνικό

Δέκα επενδυτικά οικιστικά ακίνητα - ευκαιρίες, με την τιμή τους να ξεκινά από τα 592 ευρώ ανά τετραγωνικό.

ΓΙΑ 6,3 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. 17 Σεπ 2021 | 07:09

ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο για διευκόλυνση των φορολογουμένων

Τη δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ, που είναι προγραμματισμένη για τέλος Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι θα έχουν 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.