Ο κορονοϊός βάζει τέλος στη "θηλιά" του πρωτογενούς πλεονάσματος - Ανάσα για την οικονομία

Δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.

Από τον πρωθυπουργό αναμένεται να ανακοινωθούν –πιθανότατα αύριο- τα μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τις νομοθετικές διατάξεις και πλέον, μετά τη χθεσινή απόφαση το Eurogroup που αφήνει δημοσιονομικά περιθώρια άνω των δύο δις. ευρώ –δεν υπάρχει πλέον στόχος 3.5% του ΑΕΠ- όπως ξεκαθάρισε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας, προκύπτει και η πηγή χρηματοδότησης.

Αναμένεται ένα ευρύ πλέγμα μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για όλα τα φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες τα οποία είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε έχει κλείσει η επιχείρησή τους είτε έχουν υποστεί μεγάλη πίεση στα έσοδά τους. Ανακοινώσεις αναμένονται από τις τράπεζες σε ότι αφορά στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων –σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα απευθύνει έκκληση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα- όπου αναμένεται να υπάρξει αναστολή καταβολής δόσεων σε συνεννόηση με τους πελάτες τους.

Για τους μισθωτούς που μένουν χωρίς μισθό θα υπάρξει έκτακτο εφάπαξ επίδομα το οποίο θα κυμαίνεται στα 400-500 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις προγραμματίζεται ένα πλέγμα μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός από την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την χορήγηση κεφαλαίου κίνησης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και ουσιαστικά επιδοτούμενο επιτόκιο από την πλευρά του δημοσίου. Για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα προχωρήσει η κυβέρνηση και σε άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικά:

1. Οι φορολογικές υποχρεώσεις θα ανασταλούν για τέσσερις μήνες. Αρχικά, η αναστολή θα αφορά σε όλες τις υποχρεώσεις που καθίστανται ληξιπρόθεσμες στο τέλος Μαρτίου (δόσεις ρυθμίσεις, ΦΠΑ κλπ). Ωστόσο, αν χρειαστεί η αναστολή θα αφορά και στις υποχρεώσεις του Απριλίου που είναι και σαφώς περισσότερες καθώς ΦΠΑ στο τέλος Απριλίου πληρώνουν όλοι οι μικρομεσαίοι. Η αναστολή θα ισχύει και γι’ αυτούς που κλείνουν και γι’ αυτούς που έχουν μεγάλη μείωση εσόδων. Πρακτικά, οι υποχρεώσεις του Μαρτίου θα πληρώνονται στο τέλος Ιουλίου και οι υποχρεώσεις του Απριλίου στο τέλος Αυγούστου.

2. Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα ανασταλούν για τρεις μήνες. Άμεσα πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας για το τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των αυτοαπασχολουμένων οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές του Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου (σ.σ τα ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν από χθες). Η αναστολή των υποχρεώσεων θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει αλλά και όσες υφίστανται μεγάλη πίεση στα έσοδά τους.

3. Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ενεργοποιήσει άμεσα το υπουργείο Εργασίας, θα υποβληθούν αιτήσεις από τους εργαζόμενους που μένουν χωρίς μισθό προκειμένου να εισπράξουν το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί και το οποίο αναμένεται να διαμορφώνεται στα 400 ή 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας για τον αριθμό των δικαιούχων αναθεωρούνται συνεχώς και πλέον ο αριθμός μπορεί να φτάσει έως και το ένα εκατομμύριο. Για τους καθηγητές σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών κλπ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν εκτάκτως στο ταμείο ανεργίας όπως δηλαδή συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

4. Θα προχωρήσουν ενέσεις ρευστότητας με διάφορους τρόπους. Μεταξύ των οποίων και με χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους (ακόμη και μηδενικό επιτόκιο) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. Στο "παιχνίδι" θα μπει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία ανακοίνωσε χθες την απελευθέρωση 40 δις. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΣ ΜΙΛΑΝ 24 Σεπ 2020 | 17:26

Κορονοϊός: Θετικός βρέθηκε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

Θετικός στον κορονοϊό εντοπίστηκε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς

ΛΕΓΕΤΑΙ AVIFAVIR 24 Σεπ 2020 | 16:41

Κορονοϊός: Στα φαρμακεία το ρωσικό φάρμακο κατά του Covid – Θα κοστίζει 89 ευρώ

Προσεχώς, στα φαρμακεία της Ρωσίας αντιικό φάρμακο κατά του κορονοϊού – 89 ευρώ η αρχική τιμή – Δωρεάν στα νοσοκομεία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 24 Σεπ 2020 | 16:34

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί - 8 σε λίγες ώρες - Κατέληξε 60χρονος στην Αθήνα

Μέσα σε λίγες ώρες σημειώθηκε και 8ος θάνατος από τον κορονοϊό στη χώρα

ΟΙ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥ 24 Σεπ 2020 | 16:33

Επανεμφάνιση Σωτήρη Τσιόδρα- Τέλος στα σενάρια περί διαφωνίας με Κικίλια

Επανεμφανίστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας στο πλευρό του Βασίλη Κικίλια

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ 24 Σεπ 2020 | 14:51

Κορονοϊός - Φινλανδία: Με εκπαιδευμένους σκύλους θα εντοπίζουν τα κρούσματα

Στη Φινλανδία θα χρησιμοποιούνται εκπαιδευμένοι σκύλοι που θα μυρίζουν τον κορονοϊό και θα εντοπίζουν τα κρούσματα

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 24 Σεπ 2020 | 14:40

Κορονοϊός - Προειδοποίηση Κοτανίδου: Σε λίγο θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα

Αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι από κορονοϊό στις ΜΕΘ θα χρειαστεί να σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία τόνισε η Αναστασία Κοτανίδου

24 Σεπ 2020 | 13:43

Σοκ: Επτά νεκροί από κορονοϊό μέσα σε λίγες ώρες - Συνολικά 364 στη χώρα

Επτά άνθρωποι έχουν καταλήξει μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Συνολικά 364 είναι οι θάνατοι από τον κορονοϊό στη χώρα.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 24 Σεπ 2020 | 13:39

Βολές Γεννηματά: Αφησαν το ΕΣΥ στην τύχη του- Μητσοτάκης και Μπακογιάννης έδωσαν μήνυμα χαλαρότητας

Η κυβέρνηση ασχολήθηκε με την επικοινωνία και δεν έφτιαξε σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε η Φώφη Γεννηματά.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ 24 Σεπ 2020 | 13:09

Μεγάλη Βρετανία: Οι φοιτητές θα κάνουν Χριστούγεννα μακριά από τα σπίτια τους

Αισιόδοξοι με τις λιγότερες από 10.000 μολύνσεις ημερησίως οι ειδικοί.

ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 24 Σεπ 2020 | 12:48

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα - Ανησυχία για την Αττική

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί, δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα ή lockdown.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 24 Σεπ 2020 | 12:33

Πέτσας για κορονοϊό: Και όμως...τα πάμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες [πίνακες]

Η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 24 Σεπ 2020 | 11:55

Κορονοϊός - Λαζανάς: Χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ή lockdown

Υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων τάχθηκε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ο οποίος προειδοποίησε πως αλλιώς θα υπάρξει lockdown.

"ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ" 24 Σεπ 2020 | 11:44

Κορονοϊός - Κοντοζαμάνης: Τα μέτρα αποδίδουν, θα μπορούσαν τα κρούσματα να είναι περισσότερα

Από τις 107 κλίνες ΜΕΘ το 60% είναι καλυμμένες, υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω, είπε ο υφυπουργός Υγείας.