Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι ήδη εδώ και τα νοικοκυριά καλούνται να κατανοήσουν τις πτυχές αυτής της κρίσης για να προστατευτούν στον βαθμό του δυνατού. Από τον Σεπτέμβριο και μετά, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί όπως προκύπτει και από την έρευνα του thetoc.gr σε επίπεδα που δεν καλύπτονται από τις κρατικές επιδοτήσεις.

Πλέον απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

Διαβάστε Επίσης

1. Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής;

Αν η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνάει τα 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε επίπεδο μήνα (σ.σ μέση τιμή με βάση τα στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας) τότε ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία "φουσκώνει" την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσό της επιβάρυνσης, εξαρτάται πρώτον από την τιμή χονδρικής (σ.σ για τον Σεπτέμβριο στα 134 ευρώ) και δεύτερον από τον μαθηματικό τύπο που εφαρμόζει η κάθε εταιρεία για τον υπολογισμό.

2. Ποια μπορεί να είναι η επιβάρυνση από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής;

Είναι διαφορετική κάθε μήνα. Για τον Σεπτέμβριο για παράδειγμα, η μέση επιβάρυνση με βάση τους μαθηματικούς τύπους που εφάρμοζαν οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, έφτανε στα 11-12 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τον Αύγουστο ήταν γύρω στα 10 λεπτά για τον Ιούλιο στα 7-8 λεπτά, για τον Ιούνιο στα 5-6 λεπτά και για τον Μάιο στα 3-4 λεπτά. Για τον Οκτώβριο, τα πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα καθώς η τιμή χονδρικής έχει ξεφύγει.

3. Τελικά ποιο είναι το τελικό κόστος για κάθε κιλοβατώρα; Πώς προκύπτει;

Ο καταναλωτής πληρώνει την τιμή της κιλοβατώρας που χρεώνει η εταιρεία (μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 11 λεπτά ανάλογα με το κάθε πακέτο), την ρήτρα αναπροσαρμογής (ανάλογα με το που διαμορφώνεται για τον συγκεκριμένο μήνα) αλλά και τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις που είναι κοινές για όλους (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ κλπ). Για τον Σεπτέμβριο που σημειώθηκε και το ρεκόρ στην τιμή χονδρικής, η τελική επιβάρυνση έφτασε ακόμη και στα 22-23 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

ΔΕΗ

4. Η κρατική επιδότηση πώς υπολογίζεται;

Για τον Σεπτέμβριο, οι πρώτοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί βγήκαν με επιδότηση 3 λεπτά ανά κιλοβατώρα και δεν έχει διευκρινιστεί αν θα αποδοθεί εκ των υστέρων και η διαφορά. Κανονικά, η επιδότηση φτάνει στα 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με ανώτατο πλαφόν τις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, δηλαδή τα 18 ευρώ ανά μήνα. Δυστυχώς, για τον Σεπτέμβριο, η επιδότηση καλύπτει τη μισή επιβάρυνση που προκαλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και μόνο γι’ αυτούς που καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες. Για τιμολόγια μέσης τάσης (επιχειρήσεις) και για νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις, η επιβάρυνση είναι ήδη σημαντική.

5. Υπάρχουν εταιρείες που δεν εφαρμόζουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής;

Στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει πακέτα από αρκετά εταιρείες που υπόσχονται την μη εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ την τιμή που θα πληρώνουν. Δηλαδή πόσα ζητάει η κάθε εταιρεία ανά κιλοβατώρα για να μην αλλάζει κάθε μήνα την τιμή του ρεύματος και ποιο είναι το πάγιο που εφαρμόζεται. Υπάρχει σταθερό πακέτο με τιμή 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα και άλλο με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπάρχει σταθερό πακέτο με πάγιο 1,5 ευρώ και σταθερό πακέτο με πάγιο 15 ευρώ. Προσοχή, στα περισσότερα σταθερά συμβόλαια, δεν μπορούν να εγγραφούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου.

6. Μπορεί ο καταναλωτής να αλλάξει εταιρεία;

Τα συμβόλαια που υπογράφουν οι καταναλωτές έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, συνήθως ένα ή δύο χρόνια. Με τη λήξη του συμβολαίου, μπορεί όποιος θέλει να αλλάξει πάροχο αν βρει πιο συμφέρουσα λύση. Δυνατότητα αλλαγής υπάρχει και πριν τη λήξη του συμβολαίου. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το penalty που προβλέπει το συμβόλαιο το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί στον κάθε πάροχο.

7. Ποια θα είναι η επιβάρυνση μέσα στον χειμώνα;

Εξαρτάται από το πώς θα κινηθεί η τιμή χονδρικής. Αν συνεχιστούν τα 200άρια του Οκτωβρίου, ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή από τα νοικοκυριά ειδικά αν χρησιμοποιούν το ρεύμα για τη θέρμανση.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Νοε 2021 | 10:03

Αυξήσεις έως και 120% στους λογαριασμούς ρεύματος - Ποιοι μήνες επιδοτούνται και πόσο

Οι τιμές χονδρικής του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκονται στα ύψη και σε 4 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

ΑΠΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ «Α» ΩΣ ΤΟ «Ω» 22 Νοε 2021 | 16:40

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Πώς θα ξοδέψετε λιγότερα για πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο και ξύλα - Πρακτικές οδηγίες

Πόσο κοστίζει η θέρμανση ανά σύστημα και περιοχή - Για εξοικονόμηση ενέργειας, βασική προϋπόθεση αποτελεί η υιοθέτηση νέας και διαφορετικής νοοτροπίας

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ 2000 Η ΚΑΙ 3000 WATT 17 Νοε 2021 | 11:20

"Φαρμακείο" η χρήση ηλεκτρικής σόμπας: Γιατί μπορεί να κοστίζει έως και… ένα ευρώ την ώρα

Oι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υποχωρούν, μια κιλοβατώρα φτάνει να κοστίζει έως και 30 λεπτά του ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 13 Νοε 2021 | 14:24

Σε ποιους έρχονται λογαριασμοί ρεύματος "σοκ" των 400 - 600 ευρώ και γιατί

Πολύ μεγάλα ποσά που φτάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 500 ή τα 600 ευρώ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες καταναλωτές.

ΠΙΝΑΚΕΣ 11 Νοε 2021 | 08:22

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Πόσα κερδίζουμε με τον υπερδιπλασιασμό - Αναλυτικά παραδείγματα

Ο υπερδιπλασιασμός της κρατικής επιδότησης για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος θα καλύψει τα 2/3 της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αύξηση της τιμής του ρεύματος για όσους καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ 10 Νοε 2021 | 09:58

Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση ρεύματος: 39 ευρώ προς όλους για Νοέμβριο και Δεκέμβριο - Μειώνονται και τα τέλη του αερίου

Σε ανακοινώσεις για την αύξηση του κονδυλίου για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 09 Νοε 2021 | 13:44

Κλειδώνει πακέτο έξι μέτρων για την ενέργεια και τους λογαριασμούς του ρεύματος – Τι θα περιλαμβάνει

Για το Νοέμβριο, τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με 24-25 ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από 18 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη επιδότηση για τον Οκτώβριο.

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 08 Νοε 2021 | 07:48

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος: Αύξηση επιδότησης και αναστολη χρεωσεων

Νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια ετοιμάζει η κυβέρνηση.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 02 Δεκ 2021 | 07:29

Αυτά είναι τα σπίτια στην Αθήνα με ενοίκιο ως 600 ευρώ τον μήνα: Λίστα με 90 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" των ενοικίων στην Αττική.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.