Ηλεκτρονική "φάκα" της ΑΑΔΕ για 100.000 ιδιοκτήτες Airbnb και βραχυχρόνιων μισθώσεων

Tο μνημόνιο της ΑΑΔΕ με τις Airbnb, Booking, VRBO - Η κατάρρευση των εσόδων το 2020 λόγω πανδημίας - Οι προβλέψεις για εκρηκτική ανάπτυξη από το καλοκαίρι.

Χωρίς το όριο των 90 ημερών οι μισθώσεις τύπου Airbnb

Μπορεί η πανδημία να προκάλεσε μείωση άνω του 61% στα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb - τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης από τα 286 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 111 εκατ. ευρώ φέτος - ωστόσο οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά ευοίωνες για την μεταμνημονιακή περίοδο.

Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη μέσα στην καρδιά της πανδημίας, οι εγγεγραμμένοι στο σχετικό μητρώο της ΑΑΔΕ - την πλατφόρμα που πρέπει να δηλώνουν οι ιδιοκτήτες όλα τα ακίνητα που προορίζονται για αξιοποίηση με βραχυχρόνια μίσθωση- συνέχισαν να αυξάνονται: από τους 86.000 που ήταν εγγεγραμμένοι τον Ιούνιο του 2020, φτάσαμε στους 94.000 τον Απρίλιο του 2021. Εκτός από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, υπάρχει και η εικόνα που σχηματίζεται από τα στελέχη της κτηματαγοράς.

Tεράστια ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αττική μέσα στο Πάσχα

Η τεράστια ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αττική μέσα στο Πάσχα θεωρείται συγκυριακή και οφείλεται στο ότι θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός των αστικών κέντρων γεγονός που εκτόξευσε τη ζήτηση ειδικά για τις εξοχικές κατοικίες εντός νομού. Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι -και μάλιστα χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο όσον αφορά στο πώς θα λειτουργήσουν οι μετακινήσεις- είναι ένα σαφές δείγμα ότι στην μετα-κορονοϊό εποχή, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα παραμείνουν ένα ολοένα και αυξανόμενο κομμάτι της συνολικής πίτας.

Ήδη, το 2019, πριν δηλαδή την πανδημία, τα ετήσια έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είχαν φτάσει στα 286 εκατ. ευρώ από 182 εκατ. ευρώ το 2018 και μόλις 62 εκατ. ευρώ το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υποχώρηση του 2020 στα 111 εκατ. ευρώ είναι απόρροια της απαγόρευσης των μετακινήσεων και αναμένεται ότι θα αποδειχθεί "παρένθεση". Μάλιστα, μετά και τη συμφωνία που έκλεισε η ΑΑΔΕ με τις παγκόσμιες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb, Booking, VRBO) θα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολη η απόκρυψη εισοδημάτων.

Και αυτό γιατί:

1. Από την 1η Ιουνίου του 2021, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφουν τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (σ.σ χορηγείται από την ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά σε όσους θέλουν να διαθέσουν το ακίνητό τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για τους ιδιοκτήτες που για πρώτη φορά θα εγγραφούν στην πλατφόρμα, η αναγραφή θα καταστεί υποχρεωτική από την πρώτη ημέρα.

2. Για τους παλαιούς ιδιοκτήτες, θα δοθεί χρονικό περιθώριο προκειμένου να αποκτήσουν αριθμό μητρώου αν δεν το έχουν ήδη πράξει. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας, όσοι εξακολουθούν να "ανεβάζουν" καταχώρηση του ακινήτου τους στις πλατφόρμες χωρίς τον αριθμό μητρώου της ΑΑΔΕ, θα υφίστανται άμεσο αποκλεισμό της καταχώρησης από την πλατφόρμα.

3. Οι πλατφόρμες θα αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές κάθε Φεβρουάριο τα στοιχεία για τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και μάλιστα ανά ακίνητο. Έτσι, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η φοροδιαφυγή καθώς το μόνο "παράθυρο" που θα μείνει ανοικτό θα είναι η απευθείας συνεννόηση του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη προκειμένου η μίσθωση να γίνει κάτω από το ραντάρ της πλατφόρμας (που σημαίνει ότι και αυτή θα χάσει τις προμήθειες) αλλά και της εφορίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 12 Ιουν 2021 | 09:29

Γκάγκα: Θέμα κοινής λογικής ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες

Η Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε το πόσο σημαντική είναι η διαδικασία του εμβολιασμού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 12 Ιουν 2021 | 08:18

Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα: Eπιστρέφει η μουσική στην εστίαση και "έξω" έως τη 1:30

Η ύφεση των επιδημιολογικών δεδομένων σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων, δίνουν από σήμερα μια ακόμη σημαντική ανάσα στην κοινωνία.

ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ 11 Ιουν 2021 | 19:57

Συνέντευξη Μητσοτάκη στα παιδιά της Atraktos Kids: Η πιο δύσκολη απόφαση ήταν όταν τα κλείσαμε όλα για τον κορονοϊό [Βίντεο]

Σε μια διαφορετική συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, την οικογένεια του και τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς

ΠΙΘΑΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΠΑΝΙΟΥΣ ΘΡΟΜΒΟΥΣ 11 Ιουν 2021 | 15:44

Εμβόλιο AstraZeneca: Σε ποια κατηγορία ασθενών συνιστά ο ΕΜΑ να μην το κάνουν

Ο EMA συνιστά σε κατηγορία ασθενών να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 11 Ιουν 2021 | 14:13

Κορονοϊός: Ήρθε στην Ελλάδα η βραζιλιάνικη μετάλλαξη - Το πρώτο κρούσμα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ενας άνδρας στην Αθήνα είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΠΘ 11 Ιουν 2021 | 11:07

Σαρηγιάννης: Υπήρχε κίνδυνος για 25.000 κρούσματα την ημέρα - Δεν μίλησα για να μην προκληθεί πανικός

"Οταν πεις ότι θα έρθουν 25.000 κρούσματα την ημέρα, το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργήσεις πανικό κι ο κόσμος δεν θα τηρήσει κανένα μέτρο", είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Ιουν 2021 | 10:56

Πώς και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ενοικίων Μαΐου - Ιουνίου

Αποφάσεις, διατάξεις, εγκυκλίους και δηλώσεις covid, αναμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες των κουρεμένων ή μηδενικών ενοικίων

ΜΕ ΓΡΑΠΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 11 Ιουν 2021 | 09:05

Facebook: Eπεκτείνει επισήμως την τηλεργασία σε όλο το προσωπικό του και μετά την πανδημία

Kαι μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19, το Facebook θα επιτρέψει σε όλους τους εργαζόμενους του που δουλεύουν μακριά από το γραφείο, να συνεχίσουν την τηλεργασία.

ΒΟΥΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 09 Ιουν 2021 | 19:01

Economist: Αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς - Η θέση της Αθήνας

Οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζει κανείς, σύμφωνα με τον Economist

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ 09 Ιουν 2021 | 11:45

Ευρωκοινοβούλιο: Πράσινο φως στο ψηφιακό πιστοποιητικό από 1η Ιουλίου - Τι είναι και πως λειτουργεί - Όλες οι πληροφορίες

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία το Ενωσιακό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 09 Ιουν 2021 | 10:41

Ζωή Ράπτη: Στις ΜΕθ το 98% είναι ανεμβολίαστοι - Ανοίγει το θέμα και του εμβολιασμού των παιδιών

Το επόμενο διάστημα θα δούμε και τη δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών, δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

"ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ" 09 Ιουν 2021 | 09:43

Αγρια κόντρα Βασιλακόπουλου - Γιαννάκου για τα εμβόλια: "Μας είπες αμόρφωτους" - "Ο λαϊκισμός έχει και όρια"

Το εάν τα εμβόλια πρέπει να είναι υποχρεωτικά για κατηγορίες εργαζομένων ήταν η αιτία του on air καβγά μεταξύ του Θόδωρου Βασιλακόπουλου και του Μιχάλη Γιαννάκου.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 09 Ιουν 2021 | 07:22

Bonus εμβολιασμού με ελευθέρας σε εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, γήπεδα - Με νόμο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Τριπλή παρέμβαση Μητσοτάκη μέσα σε μία ημέρα. Στόχος η δημιουργία ισχυρού τείχους ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό μέχρι τον φθινόπωρο.