Follow us

ING: Ύφεση 0,2% στην Ελλάδα το 2023 - Το μεγάλο "χτύπημα" θα έρθει πρώτο εξάμηνο

H ING ανέβασε στο 5,5% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022, ενώ προβλέπει ύφεση 0,2% του ΑΕΠ για το 2023.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τελικά το 2016 είχαμε...ύφεση- Τι λένε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Αν και ανεβάζει στο 5,5% την εκτίμηση της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος η ING, από 4,5% πριν, ωστόσο υποβαθμίζει σημαντικά την εκτίμησή της για το 2023 αναμένοντας πλέον ύφεση στη χώρα, αν και ήπια, με συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ από ισχνή ανάπτυξη 0,7% που ανέμενε πριν καθώς όπως εκτιμά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση.

Διαβάστε Επίσης

Για το τρίτο τρίμηνο του 2022 η ολλανδική τράπεζα εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί με ρυθμό της τάξης του 4,3%, ενώ στο μόλις 2,2% θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη στο τρέχον δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Capital.gr.

Το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η συρρίκνωση θα είναι ξεκάθαρη στην ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ στο -0,9% και στο -1,6% αντίστοιχα, ενώ στο γ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα είναι μηδενική πριν επιστρέψει στο 1,7% στο δ’ τρίμηνο.

ING: Στο μάτι του κυκλώνα η Ευρώπη τον χειμώνα - Ύφεση 0,2% η Ελλάδα το 2023

Καθώς η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση τον χειμώνα, η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, σημειώνει η ING. Το υψηλό ενεργειακό κόστος που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν δημιουργήσει "ψύχος" στην περιοχή, το οποία πρόκειται μόνο να επιδεινωθεί. Και όπως εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Carsten Brzeski, δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ING, από 2,9% ανάπτυξη φέτος η ευρωζώνη θα καταγράψει ύφεση 0,8% το 2023, με τα τρίτα πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους να είναι τρίμηνα συνεχούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Άλλωστε μόνο η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία εκτιμά ότι θα καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση το 2023 – καταγράφοντας πάντως πολύ χαμηλή ανάπτυξη, με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση να σημειώνει η γερμανική οικονομία στο 1,3%.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες δεν έχουν εξαφανιστεί. Αν μη τι άλλο, έχουν χειροτερέψει, τονίζει η ING. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να απέχει πολύ από το να τελειώσει, με τη Ρωσία να αποφασίζει για μερική κινητοποίηση μετά από μια αρκετά επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περικοπεί περαιτέρω και το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream 1 και 2 έχει δημιουργήσει κάποιους φόβους σχετικά με την ασφάλεια των αγωγών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις τελευταίες καιρικές αναλύσεις, ο κίνδυνος ενός κρύου χειμώνα έχει αυξηθεί.

"Συνεχίζουμε να περιμένουμε πολύ σφιχτές αγορές φυσικού αερίου κατά τους χειμερινούς μήνες, διατηρώντας τις τιμές σε δυσάρεστα υψηλά επίπεδα. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι τιμές δεν είναι πιθανό να μειωθούν σημαντικά το 2023", τονίζει η ING.

Αυτό, όπως επισημαίνει, θα βλάψει την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας, με έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών εταιρειών να μειώνουν την παραγωγή. Και ενώ οι κυβερνήσεις έχουν εντείνει τη στήριξή τους προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατανάλωση θα συρρικνωθεί. Ταυτόχρονα, οι ολοένα και πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι άλλος ένας αντίθετος άνεμος για την ανάπτυξη.

Αρνητική ανάπτυξη το 2023

Ενώ η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας φαινόταν να είναι περιορισμένη κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου "φωνάζουν" πλέον ξεκάθαρα ύφεση, τονίζει η ING. Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο ιστορικά, με τα νοικοκυριά να ανησυχούν ιδιαίτερα για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους 12 μήνες.

"Η εκτίμηση της ΕΚΤ ότι τα νοικοκυριά θα μειώσουν τις αποταμιεύσεις τους για να διατηρήσουν το επίπεδο κατανάλωσης μας φαίνεται απατηλή, καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές τείνουν να αποταμιεύουν περισσότερα σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας", σημειώνει η ολλανδική τράπεζα.

Ο δείκτης Eurocoin, ένας μέτρο του υποκείμενου ρυθμού ανάπτυξης, απεικονίζει τέλεια την έντονη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος τον Σεπτέμβριο: υποχώρησε από 0,23% σε -0,73%.

Διαβάστε Επίσης

Συνεπώς, η ING αναμένει ένα μικρό αρνητικό ποσοστό ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο του 2022 και μια βαθύτερη ύφεση κατά τους χειμερινούς μήνες. Με την ΕΚΤ σε καθεστώς σύσφιξης, αναμένει επίσης μια πιο υποτονική ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του 2023.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εξακολουθεί να αναμένει πως το 2023 θα διαμορφωθεί το 5,3% και πως μόνο στο β’ εξάμηνο του 2024 θα υποχωρήσει στον στόχο της ΕΚΤ του 2%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Φεβ 2023 | 12:24

Eurostat: Στο 7,2% έπεσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Σημάδια αποκλιμάκωσης και στην Ευρωζώνη

Πέρυσι ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2022 ήταν στο 5,5% σε μια περίοδο πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 31 Ιαν 2023 | 20:43

Καλίν: "Αν οι ΗΠΑ δώσουν τα F-35 στην Αθήνα, τότε θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ"

"Αν δεν ξεπεραστεί το εμπόδιο του Κογκρέσου, η Τουρκία θα ψάξει για εναλλακτικές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας για το πρόγραμμα των F-16

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 31 Ιαν 2023 | 18:13

ΕΚΤ: Αύξηση του ΑΕΠ 1,5% το 2023 και 3% το 2024 προβλέπει το βασικό σενάριο των stress test των ελληνικών τραπεζών

Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ και της ΕΒΑ προβλέπει ανάπτυξη 1,5% για το 2023, 3% για το 2024 και 2,8% το 2025

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ 31 Ιαν 2023 | 10:56

Μήνυμα στήριξης από το Ισραήλ: "Φίλε Νίκο Δένδια, στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Έλι Κοέν, προσφωνώντας τον κ. Δένδια "φίλε μου", υπογράμμισε πως είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών ευρωπαϊκής χώρας που φιλοξενεί.

ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗ 30 Ιαν 2023 | 22:40

Eurovision 2023: Ο 16χρονος Βίκτωρας Βερνίκος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το "What they say"

Είναι ο νεότερος εκπρόσωπος που έχει στείλει ποτέ η Ελλάδα στην Eurovision.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 30 Ιαν 2023 | 15:02

Ελλάδα - Ιαπωνία: Οι πέντε συμφωνίες που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Kishida - Η συνεργασία σε ναυτιλία, τουρισμό, ενέργεια

Στην Κοινή Δήλωση υπάρχουν σημαντικές αναφορές των δύο ηγετών στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 29 Ιαν 2023 | 17:17

Έως και 3,5 δισ. βαρέλια οι δυνητικοί πόροι υδρογονανθράκων στην Ελλάδα - Υψηλές προσδοκίες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Οι μεγαλύτερες προσδοκίες εντοπίζονται στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου είναι σε εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ 29 Ιαν 2023 | 12:16

Η Ελλάδα τέταρτη σε καταστροφικές πλημμύρες στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία 140 χρόνια

Η εκτίμηση που προκύπτει από μια νέα ελληνική μελέτη είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια, τέτοια περιστατικά πιθανώς θα είναι συχνότερα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ 28 Ιαν 2023 | 08:22

Fitch: Στο ΒΒ+ η οικονομία της Ελλάδας - Μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα

Ο Fitch προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,9% για φέτος και 2,3% για το 2024, αναθεωρώντας προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τον Οκτώβριο - Μείωση-ρεκόρ του χρέους το 2022

ΑΙΧΜΗΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 26 Ιαν 2023 | 12:07

Financial Times: Η Ελλάδα να σταματήσει τη δίωξη Γεωργίου για να πάρει επενδυτική βαθμίδα- Να δείξει ότι έχει ανεξάρτητους θεσμούς

"Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι διαθέτει ισχυρούς και ανεξάρτητους θεσμούς", υποστηρίζει το άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στους Financial Times.

ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ 25 Ιαν 2023 | 19:06

"Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο": Απειλές και θράσος από τους Τούρκους - Μας κατηγορούν για... προκλητικές ενέργειες

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 25 Ιαν 2023 | 09:48

Βρήκαν τη λύση οι Τούρκοι: Αν χρειαστεί, θα θυσιάσουμε δύο μαχητικά μας για να αντιμετωπίσουμε ένα ελληνικό Rafale

Βρήκαν τον "τρόπο" οι Τούρκοι για να αντιμετωπίσουν το ξεκάθαρο προβάδισμα της Ελλάδας στον αέρα λόγω των Rafale.

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 24 Ιαν 2023 | 17:20

Ελληνική Οικονομία: Το ΙΟΒΕ αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη το 2022 - Ηπιότερη ετήσια ανάπτυξη το 2023

Για το 2023, το ΙΟΒΕ αναμένει ηπιότερη ετήσια ανάπτυξη, κατά 1,4% σε πραγματικούς όρους, λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας