ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο και βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε τον Απρίλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, συνεχίζοντας τη γενική θετική τάση των προηγούμενων μηνών, μετά την έντονη υποχώρησή του τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώνεται στις 103,6 μονάδες από 99,8 τον Μάρτιο (και 104,3 τον Φεβρουάριο).

Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ανόδου των επιμέρους δεικτών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της οικονομίας, πλην των Κατασκευών, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η τάση που πλέον διαμορφώνεται κατά τους τελευταίους πολλούς μήνες είναι συνεπής με το ρυθμό ανάπτυξης που διαγράφεται στην οικονομία, η οποία ανακάμπτει σταδιακά ακολουθώντας και την ισχυρή ανάπτυξη στο διεθνές περιβάλλον.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βελτίωση του δείκτη τον Απρίλιο πρέπει επίσης να αποδοθεί και σε εποχικούς παράγοντες και την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου, όπου διαφαίνεται ισχυρή άνοδος της ζήτησης από το εξωτερικό, με θετικές επενέργειες στην απασχόληση και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, η αναμενόμενη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και του προγράμματος, παρά τις σημαντικές αβεβαιότητες που παραμένουν, δημιουργεί την προσδοκία ότι η οικονομία θα κινηθεί ανοδικά σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Η εξέλιξη, όμως, των προσδοκιών τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί κατά κρίσιμο τρόπο από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν για την πορεία της ίδιας της οικονομίας εκτός του προγράμματος. Εάν, δηλαδή, θα μπορεί να δημιουργηθεί μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική ή εάν η οικονομία θα κινηθεί αδύναμα μέσα σε κινδύνους.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένει αμετάβλητο, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να χάνουν έδαφος, αλλά ήπια

- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων κινούνται θετικά, αλλά εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνονται

- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σημαντικά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται περαιτέρω, με τον δείκτη εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται

- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να βελτιώνονται οριακά

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώνονται αισθητά, ενώ στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφεται οριακή βελτίωση

Σταθεροποίηση οικονομικού κλίματος σε Ευρωζώνη και ΕΕ

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο παραμένει στα ίδια επίπεδα στην Ευρωζώνη, στις 112,7 μον.), ενώ σχεδόν αμετάβλητος διατηρείται και στην ΕΕ, κερδίζοντας 0,3 μονάδες (στις 112,5 μον.). Οι δείκτες γενικά σταθεροποιούνται μετά από ένα τρίμηνο πτωτικής πορείας, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση των προσδοκιών είναι το αποτέλεσμα αφενός της μείωσης των δεικτών στις Κατασκευές (-0,7), το Λιανικό εμπόριο (-1,3) και τις Υπηρεσίες (-1,0), αφετέρου της οριακής ανόδου της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (+0,3), με το δείκτη της Βιομηχανίας (+0,1) να σημειώνει σταθερότητα. Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης επιδεινώνεται στην Ολλανδία (-2,3) και την Ιταλία (-0,4), ενώ βελτιώνεται αντίθετα στην Ισπανία (+1,6), την Γερμανία (+0,0) και την Γαλλία (+1,1).

Σε επίπεδο ΕΕ, καταγράφεται πτώση στον δείκτη κλίματος στην Πολωνία (-0,7) και οριακά στο Ηνωμένο Βασίλειο (-0,4). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες ακολουθούν την τάση της Ευρωζώνης στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, αλλά στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές καταγράφεται βελτίωση, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδείνωση.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ 18 Μαϊ 2020 | 14:36

"Καμπανάκι" Bloomberg για την ιταλική οικονομία: Κίνδυνος το χρέος της να καταστεί μη διαχειρίσιμο

Η Ιταλία, αρχικό επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη έχει πληγεί σοβαρότατα σε οικονομικό επίπεδο από τις επιπτώσεις του δίμηνου lockdown.

ΤΖΕΡΟΜ ΠΑΟΥΕΛ 18 Μαϊ 2020 | 08:17
ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 12 Μαϊ 2020 | 11:38

Πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος εκτίναξης του πληθωρισμού

H επανεμφάνιση τρομερά εκφοβιστικών προβλέψεων περί ενός καλπάζοντος πληθωρισμού.

12 Μαϊ 2020 | 11:30

Με "λιτανείες" δεν σώζεται η οικονομία...

Η χώρα μετά τη χρεοκοπία του 2010 ελάχιστα άλλαξε από τα κακώς κείμενα που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 11 Μαϊ 2020 | 14:55

Πρωτοφανής πτώση έως και 50% στη βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας λόγω κορονοϊού

Σε τομείς, όπως αυτοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ενδυμάτων και των δερμάτινων ειδών, η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 50%

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Μαϊ 2020 | 13:20
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 10 Μαϊ 2020 | 15:45

Κ. Καραμανλής: Προγραμματίζουμε έργα ύψους 13 δις για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Υπό διαμόρφωση ένα ολοκληρωμένο πλάνο στήριξης για την επόμενη, πολύ δύσκολη μέρα.

ΠΑΣΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ 09 Μαϊ 2020 | 18:50

Συμβαίνει στην Ελβετία: Ουρές 1.000 ατόμων για δωρεάν τρόφιμα στην πλούσια Γενεύη

Εθελοντές διένειμαν περίπου 1.500 πακέτα σε ανθρώπους που είχαν άρχισει να συγκεντρώνονται ήδη από τις 5.00 π.μ.

08 Μαϊ 2020 | 12:43

Πρέπει να διαλέξουμε…

Το μέλλον της Ευρώπης είναι πρωτίστως μια πολιτική απόφαση.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 05 Μαϊ 2020 | 10:22

Παγκόσμια έρευνα: Φοβόμαστε τον κορονοϊό και λιγότερο την ύφεση στην οικονομία

Το 67% των ανθρώπων πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να σώσουν ζωές και όχι την οικονομία.

ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΤΟΥ BLOOMBERG 04 Μαϊ 2020 | 10:56

Η ανάκαμψη του πετρελαίου θα χρειαστεί δεκαετίες

Κανείς δεν προβλέπει ταχεία ανάκαμψη στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ 02 Μαϊ 2020 | 15:15

Πιέζουν την Μέρκελ οι Γερμανοί βιομήχανοι: "Κάθε εβδομάδα με κλειστή την οικονομία κοστίζει δισεκατομμύρια"

Οι γερμανικές επιχειρήσεις στις 6 Μαΐου θέλουν να γνωρίζουν με ποια βήματα θα συνεχιστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΥΦΕΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ 30 Απρ 2020 | 12:59

Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν, ένα βήμα πριν από το ΔΝΤ - Εκλιπαρεί για βοήθεια τις ΗΠΑ

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ θέλουν το ΑΕΠ της γείτονος να συρρικνώνεται κατά 5% το 2020 και την ανεργία να εκτινάσσεται στο 17%.