Follow us

Σύνοδος κορυφής: Ράλι των ελληνικών ομολόγων μετά τη συμφωνία των 27

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής σημειώνει βουτιά της τάξης του 8% και διαμορφώνεται στο 1,085%.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Τα ιστορικά χαμηλά "βλέπουν" οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τις τιμές τους να ακολουθούν το εκρηκτικό ράλι που σημειώνουν σήμερα όλα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, μετά και την ιστορική συμφωνία ύστερα από θρίλερ τεσσάρων ημερών, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής.

Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει βουτιά της τάξης του 8% και διαμορφώνεται στο 1,085% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Φεβρουαρίου, επιστρέφοντας πλέον στην... κανονικότητα προ πανδημίας. Επιπλέον βρίσκεται μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που είχε σημειώσει στα μέσα του Φεβρουαρίου, με το spread να κινείται στις 155 μονάδες βάσης και κοντά στα χαμηλά έτους (1389 μ.β).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισχυρό ράλι σημειώνει και το 5ετές ομόλογο (λήξης Απριλίου 2024), με την απόδοσή του να βυθίζεται κατά σχεδόν 12% και στο 0,336% κινούμενη επίσης σε προ πανδημίας επίπεδα και κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,298% που είχε σημειωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Έντονη είναι η βελτίωση και στην υπόλοιπη ελληνική καμπύλη, με την απόδοση του 15ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιανουάριο να υποχωρεί κατά 6% και στο 1,262%.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του capital, λιγότερο έντονο είναι το ράλι στους ιταλικούς τίτλους οι οποίοι και είχαν "τρέξει" σημαντικά τις τελευταίες μέρες ενόψει της συμφωνίας, με την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων να υποχωρεί κατά 4% και στο 1,115% και να διατηρείται έτσι υψηλότερα από αυτήν των αντίστοιχων ελληνικών. Το spread της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειώσουμε πως αναλυτές, σε μία πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας των Ευρωπαίων, επισημαίνουν πως αν και είναι θετική για την Ιταλία βραχυπρόθεσμα, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει το πολύ υψηλό επίπεδο του ιταλικού χρέους.

Πτώση κατά 12% σημειώνουν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αγγίζοντας το 0,321% και το 0,327% αντίστοιχα.

Το γεγονός ότι οι χώρες της περιφέρειας, και ειδικά η Ελλάδα, θα είναι από τους περισσότερο ωφελημένους το νέου αυτού σχεδίου-Μάρσαλ της ΕΕ, οδηγεί τους επενδυτές να κυνηγήσουν τις αποδόσεις της περιοχής, δίνοντας σημαντική ώθηση στις αγορές του Νότου. Αντίθετα, για παράδειγμα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ελαφρώς, μόνο κατά 0,9%, και στο -0,467%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως σημειώνει η DZ Bank, η συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί θετική για την αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης στο σύνολό της αλλά ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Δεν χρειάζεται άλλη σύνοδος κορυφής εντός του καλοκαιριού και το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης, στα 750 δισ. ευρώ, είναι σύμφωνο με την πρόταση της Κομισιόν. Ακόμη και αν "μόνο" 390 δισ. ευρώ αντί 500 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις, το deal αποτελεί επιτυχία για όλα τα μέρη

Σε ό,τι αφορά τις αγορές ειδικότερα, οι χώρες της περιφέρειας θα περάσουν το καλοκαίρι βλέποντας τα spreads τους να μειώνονται, όπως προσθέτει η DZ Bank, καθώς μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου θα κατευθυνθεί προς αυτές.

Από την πλευρά της, η SocGen, επισημαίνει πως το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από δανεισμό της ΕΕ, δεν αντιμετωπίζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, καθώς και τις ανησυχίες γύρω από τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους, ωστόσο θα βοηθήσει στην στήριξη της ανάκαμψης των χωρών της περιοχής και επιπλέον δεν αλλάζει τα σχέδια και την πολιτική της ΕΚΤ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 29 Ιουν 2022 | 17:39

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί - Αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας

"Η αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και μαζικές μετακινήσεις", αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 29 Ιουν 2022 | 15:54

"Καρφί" Μητσοτάκη για την Τουρκία στο ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις για τη Ρωσία να εφαρμόζονται από όλους

Η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Ιουν 2022 | 12:31

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Αναχωρεί για την Μαδρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα παρευρεθεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ - Το πρόγραμμα του.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 28 Ιουν 2022 | 07:22

Ελληνοτουρκικό πόκερ στη Μαδρίτη: Με χάρτες και στοιχεία για τις προκλήσεις ο Μητσοτάκης - Δείπνο με Ερντογάν

Ιδιαιτέρως κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά στη Μαδρίτη - Θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ενότητα της Συμμαχία και τα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΚΑΥΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 27 Ιουν 2022 | 22:42

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Μαδρίτη: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης - Ερντογάν - Ετοιμότητα για απαντήσεις σε κάθε τουρκική πρόκληση

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στο δείπνο που θα παραθέσει ο Ισπανός βασιλιάς την Τρίτη το βράδυ στο παλάτι - Ο πλήρης φάκελος της τουρκικής προκλητικότητας στα χέρια του πρωθυπουργού

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 27 Ιουν 2022 | 17:09

Διπλωματικό "παζάρι" στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Πολύ πιθανή η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν για Φιλανδία και Σουηδία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Ιουν 2022 | 20:09

Πολλά "νεύρα" στην Τουρκία μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Ντροπή η ΕΕ να παραμένει σιωπηλή στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει "στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης"

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Ιουν 2022 | 15:28

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της έντασης - Ανυπόστατη η ρητορική της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 24 Ιουν 2022 | 13:29

G7 - NATO: Δύο σύνοδοι κορυφής για να διατηρηθεί η ενότητα της Δύσης απέναντι στη Ρωσία

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων έχουν ραντεβού από την Κυριακή στις βαυαρικές Άλπεις, για την ετήσια σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7).

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 24 Ιουν 2022 | 11:50

Σύνοδος Κορυφής, ημέρα δεύτερη: Ενεργειακό, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η οικονομική κατάσταση της ΕΕ

H μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το ζήτημα της ενέργειας είναι τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα οι ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξέλλών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 24 Ιουν 2022 | 07:23

Το ευρωπαϊκό χαστούκι εκνεύρισε την Τουρκία και άρχισε τις απειλές – Ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών για την τουρκική προκλητικότητα.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 23 Ιουν 2022 | 23:39

Σύνοδος Κορυφής μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη: "Η Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών της ΕΕ"

Παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την τουρκική προκλητικότητα: "Είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης"

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 23 Ιουν 2022 | 21:41

Ιστορική στιγμή: Οι "27" χορηγούν σε Ουκρανία - Μολδαβία καθεστώς χώρας υπό ένταξη στην ΕΕ

Οι "27" έδωσαν το "πράσινο φως" ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας και της Μολδαβίας