Follow us

JP Morgan: Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ισχυρή ανάπτυξη

Σύμφωνα με την JP Morgan, μια δεύτερη θητεία της Ν.Δ. είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πορεία της στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μία δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πορεία της στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις, οδηγώντας έτσι στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από τις DBRS, S&P και Fitch το τρέχον έτος, εκτιμά η JP Morgan.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η JP Morgan, οι γενικές εκλογές της 21ης Μαΐου προκάλεσαν μια μεγάλη έκπληξη σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις, καθώς η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από την αναμενόμενη. Ωστόσο, δεδομένου του καθαρά αναλογικού μηχανισμού αυτών των εκλογών, η Ν.Δ. δεν κατάφερε να πλειοψηφήσει σε έδρες. Ως αποτέλεσμα, ζήτησε τη διεξαγωγή δεύτερων εκλογών στις 25 Ιουνίου, οι οποίες θα βασιστούν σε έναν νέο εκλογικό νόμο.

Όπως επαναλαμβάνει η αμερικάνικη τράπεζα, το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η Ν.Δ. θα είναι σε θέση να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια δεύτερη πλήρη θητεία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς να χρειάζεται να επιτευχθεί συμφωνία συνασπισμού. Κατά την άποψη της JPM, μια δεύτερη θητεία της Ν.Δ. είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την πορεία της στις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις. Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει να αναμένει παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

JP Morgan: Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ισχυρή ανάπτυξη

Διαβάστε Επίσης

Επίσης, υπό το σενάριο μίας δεύτερης θητείας της Ν.Δ. η JP Morgan βλέπει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οι DBRS, Fitch και S&P, όπως επισημαίνει αξιολογούν αυτήν τη στιγμή την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και η Moody's εξακολουθεί να αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade.

Η Fitch θα είναι ο πρώτος οίκος που θα αξιολογήσει την Ελλάδα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει τη χώρα στις 27 Ιανουαρίου 2023 από BB σε BB+ και η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει χαμηλή πιθανότητα να την αναβαθμίσει σε BBB- στις 9 Ιουνίου, καθώς πιστεύει ότι θα προτιμήσει να περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου και τη μελλοντική κυβερνητική πολιτική ατζέντα πριν προβεί σε μία τέτοια κίνηση. Επομένως, η JPM βλέπει μεγάλη πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας σε investment grade από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, την S&P στις 20 Οκτωβρίου και την Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

καπιταλ 1

Διαβάστε Επίσης

Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η αμερικάνικη τράπεζα σημειώνει πως σημείωσαν ισχυρή υπεραπόδοση έναντι της υπόλοιπής περιφέρειας, λόγω των ισχυρών επιδόσεων της Ν.Δ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η JPM, όπως έχει σημειώσει και πρόσφατα, διατηρεί μια γενικά εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με χαμηλότερες αποδόσεις έναντι των ιταλικών. Δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών/δημοσιονομικών μεγεθών, του σταθερού πολιτικού τοπίου και της μεγάλης πιθανότητας ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας φέτος. Ωστόσο καθώς κινούνται σταθερά κάτω από τις ιταλικές αποδόσεις και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, η JPM πιστεύει ότι η αγορά τιμολογεί ήδη την πιθανή αναβάθμιση στο εγγύς μέλλον. Έτσι, δεν βρίσκει ελκυστική μία στάση overweight στα σημερινά επίπεδα, για αυτό και συνεχίζει να τηρεί ουδέτερη στάση, ωστόσο επαναλαμβάνει πως για τους επενδυτές που αναζητούν overweight θέσεις στην Ελλάδα τα ομόλογα διάρκειας 8 έως 10 ετών είναι ελκυστικά καθώς διαπραγματεύονται με τα υψηλότερα περιθώρια ανάκαμψης σε σχέση με άλλα ομόλογα της περιφέρειας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, η JP Morgan ανέβασε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 2,4% από 1% πριν, προβλέπει πως πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 4,2% από 6% που εκτιμούσε πριν, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,3% από 1,8% πριν, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 160%.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ 4,3% ΣΤΗΝ ΕΕ 29 Σεπ 2023 | 12:39

Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού: Έπεσε στο 2,4% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου, στην τρίτη χαμηλότερη μέτρηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

ΣΤΟ... ΠΕΡΙΜΕΝΕ Η ΑΓΚΥΡΑ 29 Σεπ 2023 | 09:49

Τουρκικά ΜΜΕ: Πράσινο φως για τα F-35 στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ - Θα εγκριθεί η πώλησή τους σε 3-4 βδομάδες

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα περιμένει το θέμα των F-16 στην Τουρκία, αλλά ανεξάρτητα από αυτό θα δώσει το "πράσινο φως" για την πώλησή των F-35 στην Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Σεπ 2023 | 07:31

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων: Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση - Στάση αναμονής για Κασσελάκη

Οι πρώτες μετρήσεις που έγιναν καταγράφουν μεν τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία των πολιτών για την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής, ωστόσο δεν γυρνούν την πλάτη στη ΝΔ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 28 Σεπ 2023 | 20:08

Αlco: Χειρότερη εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη, μπροστά με 17% διαφορά η ΝΔ - Απογοήτευση για την κυβέρνηση

Δυσαρεστημένοι από τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία οι πολίτες - Επιφυλακτικοί για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 28 Σεπ 2023 | 07:41

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα εγκεφαλικά - Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για 17 ειδικές μονάδες φροντίδας

Οι μονάδες προβλέπεται να αναπτυχούν σε 4 νοσοκομεία στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, σε 6 πανεπιστημιακά νοσοκομεία όπως στα Ιωάννινα και στην Πάτρα.

27 Σεπ 2023 | 20:21
"ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ" 26 Σεπ 2023 | 14:46
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 26 Σεπ 2023 | 10:12

Νέος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Ρωμανός

Τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο Νίκος Ρωμανός.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 25 Σεπ 2023 | 17:13

Ύμνοι των New York Times για την Ελλάδα: "Ανθεί έπειτα από μία δεκαετία"

"Η Ελλάδα παραλίγο να αποχωρήσει από την ευρωζώνη πριν από μία δεκαετία. Σήμερα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης", σημειώνουν οι New York Times

ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΙΞΕΩΝ 23 Σεπ 2023 | 10:37

Οι TIMES "ψηφίζουν" Ελλάδα: Ποια νησιά ξεχωρίζουν ως φθινοπωρινοί προορισμοί

Αμμώδεις παραλίες, γαλανά νερά και δραστηριότητες στη φύση προτιμούν όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας.

ΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ 22 Σεπ 2023 | 09:11

Ερντογάν: Ο στόχος μας με τον Μητσοτάκη είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο

"Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η προσέγγιση του Μητσοτάκη", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 22 Σεπ 2023 | 07:33

Ηταν μέλος της ΝΔ ο Στέφανος Κασσελάκης; - Τα καρφιά Φίλη και τι απαντούν οι "γαλάζιοι"

Γαλάζια στελέχη από… ακούσματα του παρελθόντος, υποστηρίζουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν φίλα προσκείμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο αναγνώριζε μεταρρυθμιστικό προφίλ.

ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 21 Σεπ 2023 | 09:07

Τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: "Άνοιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ήρθε με τα χέρια στις τσέπες"

Η Hurriyet αναφέρει ότι "θα συνεχιστεί η άνοιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", ενώ η Milliyet μιλά για "συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για συνεργασία στο μεταναστευτικό".