Χατζηδάκης: Χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις η καταβολή της εθνικής σύνταξης

Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης και των αναδρομικών, ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τους βασικούς άξονες των ρυθμίσεων για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΕΦΚΑ και τις εκκρεμείς συντάξεις, καθώς και της πολιτικής για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και την αναβάθμιση της κατάρτισης παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τα θέματα του Υπουργείου ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής:

ΕΦΚΑ-εκκρεμείς συντάξεις: Άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης και των αναδρομικών, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές δυσκολίες σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους. "Ένα κράτος που καθυστερεί για 2, 3, 4 χρόνια να δώσει συντάξεις, δεν δικαιούται να βγάζει γλώσσα στους ασφαλισμένους και να τους περνά από 40 κόσκινα μέχρι να τους δώσει έστω μια προσωρινή ενίσχυση. Το ξεκαθαρίζω για να το ακούνε και κάποιοι γραφειοκράτες. Το θέμα των συντάξεων θα λυθεί", τόνισε ο υπουργός απευθυνόμενος τόσο στους εργαζόμενους που εκδίδουν τις συντάξεις όσο και σε εκείνους που αναμένουν να τις πάρουν.

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι ψευδές ότι οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν μετά τις εκλογές, καθώς τον Αύγουστο του 2019 η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ 190.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Συνολικά μαζί με τις επικουρικές, τις συντάξεις χηρείας και λοιπές εκκρεμότητες εκκρεμούσαν 1.059.000 συντάξεις. "Αυτό είναι το ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ", ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ακόμη ότι οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις δεν εκδόθηκαν το 2017, όπως είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το 2020.

"Δεν υπερηφανεύομαι για την κατάσταση του ΕΦΚΑ. Είναι η συνέχεια του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και όλων των άλλων προβληματικών ταμείων που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν τους πολίτες. Εγώ δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα και προσπαθώ να το αντιμετωπίσω. Εσείς λέτε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ήταν όλα καλά. Γι’ αυτό είστε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις"

– Εργασιακά: Το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνει διατάξεις για την τηλεργασία, την επέκταση της γονικής άδειας στους πατέρες, ρυθμίσεις στο πλαίσιο της κοινής λογικής για το συνδικαλισμό και ρυθμίσεις προσαρμογής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

"Ο κορμός της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει σήμερα θεσπίστηκε το 1982, όταν δεν υπήρχε τηλεργασία, ούτε διαδίκτυο. Αν δεν σας αρέσει η Ευρώπη, να μας υποδείξετε μια περιοχή του πλανήτη που σας αρέσει", τόνισε ο υπουργός. Αναφορικά με την σεξουαλική παρενόχληση και τη βία στους χώρους εργασίας, το Υπουργείο θα προχωρήσει το συντομότερο στην ενσωμάτωση της σχετικής σύστασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

– Ανεργία: Η Ελλάδα έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. ως προς την εξέλιξη της ανεργίας κατά την περίοδο της πανδημίας. "Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Ως προς το επίδομα ανεργίας, μελετούμε προτάσεις και εξετάζουμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό για τους ανέργους", σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

– Ασφαλιστικό: Ο νόμος Βρούτση διόρθωσε τα ημαρτημένα του νόμου Κατρούγκαλου που κηρύχθηκε σε τέσσερα σημεία αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Είναι ένας νόμος θετικός και θα εφαρμοστεί πλήρως. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία και η κοινωνία εξελίσσονται. Όταν δομήθηκε το ασφαλιστικό η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους ήταν 4 προς 1, σήμερα είναι 1 προς 1. Δεν θα φέρουμε ρύθμιση που θα είναι δική μας πατέντα αλλά κοιτάζουμε αυτά που ισχύουν σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες.

– ΣΕΠΕ: Από το Μάρτιο ως το Δεκέμβριο του 2020 έγιναν 54.911 έλεγχοι, από τους οποίους οι 29.634 αφορούσαν τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία (χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τήρηση αποστάσεων, κ.ά.) Η ρύθμιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα, για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας, θα διευκολύνει τους ελέγχους από το Σώμα, το οποίο θα ενισχυθεί με 121 επιπλέον ελεγκτές.

– Πολίτες με αναπηρία: "Υλοποιούμε εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως ο προσωπικός βοηθός και η κάρτα αναπηρίας, ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν 1700 προσλήψεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί πολίτες με αναπηρία". Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ακόμη ότι με δική του πρωτοβουλία ως ευρωβουλευτή θεσπίστηκε η υποχρεωτική λήψη μέτρων προσβασιμότητας προκειμένου τα έργα να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Κατάρτιση: "Τα προβλήματα είναι διαχρονικά. Θα πάρουμε πρωτοβουλία με νομοσχέδιο ώστε να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μας ενδιαφέρει η σύνδεση της αμοιβής εκείνων που παρέχουν κατάρτιση με τα αποτελέσματα, δεν θέλουμε να πετάμε λεφτά από το παράθυρο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Φεβ 2021 | 20:20

Χατζηδάκης: Εντός διμήνου η προκαταβολή της σύνταξης – Αφορά 105.000 δικαιούχους

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, τόσο για την προσωρινή όσο και για την οριστική σύνταξη.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ 15 Φεβ 2021 | 13:04

Παύλος Χαϊκάλης: Πώς κάηκε το "αρσενικό παλαιάς κοπής" που "δρόσιζε την πατάτα" ως υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες εις βάρος του Παύλου Χαϊκάλης και οι συμπεριφορές ενός "αρσενικού παλαιάς κοπής".

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ 13 Φεβ 2021 | 12:42

Εκκρεμείς συντάξεις: Έρχεται τροπολογία για άμεση εθνική σύνταξη και αναδρομικά

Τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 12 Φεβ 2021 | 12:13

Κορονοϊός: Έρχονται δωρεάν tests για τους εργαζόμενους- Δύο φορές τον μήνα μέσω πλατφόρμας, με ειδική άδεια από τη δουλειά

Το κόστος των rapid tests για τον κορονοϊό θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10 Φεβ 2021 | 10:53

Χατζηδάκης: Δύο μήνες παράταση για τα επιδόματα ανεργίας

Την παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας για άλλους δύο μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 09 Φεβ 2021 | 11:10

Υπέρ σκληρού lockdown και ο Χατζηδάκης: Αν η Ελλάδα γίνει Μπέργκαμο, θα είναι δύσκολη η οικονομική ανάταξη

"Εάν αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει Μπέργκαμο θα είναι δυσκολότερη και η ανάταξη της οικονομίας" είπε ο Κ. Χατζηδάκης, τασσόμενος εμμέσως υπέρ του lockdown.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 07 Φεβ 2021 | 16:11

Χατζηδάκης: Πότε αυξάνονται οι συντάξεις για τους ασφαλισμένους με 30ετία - Έρχονται αλλαγές στα εργασιακά

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, την επόμενη εβδομάδα εισάγεται νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την εθνική σύνταξη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 04 Φεβ 2021 | 18:37

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων - Ολα τα Ταμεία

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΣΑΜΕΑ 01 Φεβ 2021 | 19:49

Χατζηδάκης: Ξεκινούν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις 1.700 ατόμων ειδικών κατηγοριών στο δημόσιο

Άμεσα ξεκινούν οι διαδικασίες για πρόσληψη 1.700 ατόμων ειδικών κατηγοριών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΚΑ 31 Ιαν 2021 | 11:33

Χατζηδάκης: Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις - Ποιοι θα τις λάβουν πρώτοι

Προτεραιότητα θα δοθεί στην καταβολή 15.000 συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν το 2018. Ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα για καταχώρηση δεδομένων (data entry) και δημιουργία φακέλων.

ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ Ο ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ 29 Ιαν 2021 | 08:27

Τομή στις εκκρεμείς συντάξεις: Εθνική σύνταξη 384 ευρώ εδώ και τώρα σε 70.000 δικαιούχους

Δικαιούχοι της εθνικής σύνταξης όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης, η οποία εκκρεμεί για μήνες και για χρόνια.

ΗΤΑΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ 27 Ιαν 2021 | 13:31

Μιχαήλ Κεφαλογιάννης: Αυτός είναι ο project manager του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Ποιος είναι ο Κρητικός οικονομολόγος που αναλαμβάνει project manager του ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις.