Κάλπικη λύση για το χρέος ετοιμάζουν Ευρώπη και ΔΝΤ

Με συνταγή... Ρέγκλινγκ και με εμπειρία από το ΔΝΤ, οι δανειστές, πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών, καταστρώνουν το «αύριο» του ελληνικού χρέους...

Κάλπικη λύση για το χρέος ετοιμάζουν Ευρώπη και ΔΝΤ

Κάλπικη λύση για το χρέος ετοιμάζουν Ευρώπη και ΔΝΤ -- Περιμένοντας το αποτέλεσμα

Καθοριστικός για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα είναι, όπως έχει φανεί εδώ και καιρό, ο ρόλος του νέου μέλους του κουαρτέτου των δανειστών, που δεν είναι άλλο από τον ESM και τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ πριν λίγες μέρες είχε δηλώσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει «διαχειρίσιμο» κόστος εξυπηρέτησης του χρέους χάρη στους ευνοϊκούς όρους δανεισμού από τον ESM και τον EFSF.

«Διαφωνώ με την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο τρόπος για να δει κανείς τους αριθμούς δεν είναι υψηλό χρέος προς ΑΕΠ.

Όπως τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, «θα έπρεπε να κοιτούν την εξυπηρέτηση του χρέους και τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για κάθε έτος και αυτά τα ποσά είναι διαχειρίσιμα».

Με λίγα λόγια, ο επικεφαλής του ESM επιχειρεί να αλλάξει τον ορισμό του «βιώσιμου χρέους» και ανάλογη είναι και η άποψη του ΔΝΤ.

ESM όπως... ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έχει εδώ και καιρό επισημάνει ότι το να κοιτά κανείς τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ, σε μία χώρα η οποία έχει χρηματοδοτηθεί «βαριά» από τους επίσημους πιστωτές και η οποία απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια και μεγάλες διάρκειες, δεν λαμβάνει τις... σωστές πληροφορίες. Χρειάζεται, όπως έχει τονίσει, ένας διαφορετικός δείκτης, αυτός που χρησιμοποιεί και το ίδιο το Ταμείο, και ο οποίος υπολογίζει το τι χρήματα θα πρέπει να πληρώνει η χώρα ετησίως για το χρέος.

Αυτός ο δείκτης θεωρείται πιο... up to date, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκριθεί, η Ελλάδα π.χ, με τις χώρες των οποίων τα χρέη χρηματοδοτούνται από τις αγορές. Ο δηλωμένος στόχος του νέου προγράμματος του ESM είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Αλλά οι ιδιώτες επενδυτές θα δανείζουν στην Ελλάδα, μόνο εάν κρίνουν ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Μόνο τότε η Αθήνα θα είναι σε θέση να μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει στις αγορές. Και μόνο τότε οι επίσημοι πιστωτές θα έχουν την... ελπίδα να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Στην περίπτωση της Ελλάδας συγκεκριμένα, το ΔΝΤ υποστηρίζει από την εμπειρία του με άλλες υπερχρεωμένες χώρες, ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ κατά τις επόμενες δεκαετίες, έτσι ώστε να θεωρείται βιώσιμο από τις αγορές.

Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους το 2015 ήταν περίπου 11% του ΑΕΠ, ενώ αναμένεται να πέσει τα επόμενα χρόνια για να αυξηθεί ξανά μετά την περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων της ευρωζώνης, το 2023.

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το ΔΝΤ συμφωνεί με το 15% του ΑΕΠ και σε αυτήν την περίπτωση το χρέος τη Ελλάδας είναι όντως βιώσιμο. «Για την Ελλάδα γνωρίζουμε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης θα είναι κάτω του 15% για τα επόμενα χρόνια και πως μετά θα ανέβει. Ωστόσο χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία θα μπορέσουμε τότε να το μειώσουμε στο 15%».

«Ja» και από Μέρκελ

Με λίγα λόγια, αυτό είναι και το σχέδιο για το ελληνικό χρέος που διέρρευσε την Πέμπτη. Ουσιαστικά είναι η θέση του Ρέγκλινγκ, η οποία είναι και θέση του ΔΝΤ, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνη ακόμη και την Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει στις 31 Αυγούστου ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε πως το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους πρέπει να παραμένει κάτω του 15%».

Μ' αυτά και μ΄ αυτά, φαίνεται πως οι πιστωτές ανοίγουν νέα... σελίδα στο λεξιλόγιο του χρέους, χαρακτηρίζοντάς το πλέον... βιώσιμο. Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι προσανατολίζονται – αν και εφόσον η Αθήνα δείξει καλή διαγωγή - προς ένα σχέδιο εξυπηρέτησης του χρέους και όχι αναδιάρθρωσής του.

Προτείνουν να τεθεί ένα συγκεκριμένο όριο στο κόστος εξυπηρέτησής του το οποίο θα αγγίξει το 15% του ΑΕΠ, ανάλογα και με την πορεία ανάπτυξης. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την ευθεία αναδιάρθρωση αφού δεν προσφέρεται άμεσα ούτε επέκταση της περιόδου χάριτος, ούτε μείωση των επιτοκίων (κάτι που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο να δοθεί αφού η Γερμανία είχε επανειλημμένως διαμηνύσει ότι ήδη τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά), ούτε επέκταση του χρόνου αποπληρωμής. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Η όποια «χάρη» θα δοθεί και θα τεθεί στο τραπέζι όταν – μετά από 10 χρόνια - το κόστος εξυπηρέτησης ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ.

Η συζήτηση λοιπόν για την ελάφρυνση του χρέους, όχι μόνο θα αργήσει να έλθει, καθώς δεν αναμένεται το ζήτημα να θιγεί πριν τον Δεκέμβριο, αλλά και να έλθει θα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που μέχρι τώρα θα περίμενε κανείς να είναι.

Το κούρεμα είχε αποκλειστεί κάθετα από όλους τους πιστωτές. Τώρα φαίνεται πως η αναδιάρθρωση του χρέους μπαίνει στο ψυγείο, αφού σύμφωνα με τον ESM και το ΔΝΤ, το χρέος της Ελλάδας είναι και θα είναι για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον, βιώσιμο. Το «φοβάμαι ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στο να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους» που είχε πει ο Τσακαλώτος σε συνέντευξη του την περασμένη εβδομάδα, αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά...Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 28 Δεκ 2020 | 17:46

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ: Ακόμη 3,6 δισ. ευρώ καταβάλει η κυβέρνηση - Απομένει 1,8 δις

Πρόωρη αποπληρωμή το αμέσως προσεχές διάστημα ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ.

ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 28 Δεκ 2020 | 16:51

DW: "Ο κορονοϊός πάει την Ελλάδα πολύ πίσω" - Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό

Ανάλυση του RND εστιάζει στις καταρχάς δυσοίωνες προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

OΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 21 Ιαν 2021 | 19:58

Πώς θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Οι βασικοί άξονες για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ISAACMAN 21 Ιαν 2021 | 19:26

Ο Δισεκατομμυριούχος των Αιθέρων: Η περιουσία του είναι σήμερα 1,4 δισ δολ.

Ο 37χρονος Isaacman συνηθίζει να λέει ότι ο καθένας μας έχει μία συγκεκριμένη διάρκεια "ωφέλιμης ζωής"

21 Ιαν 2021 | 17:00

Σύμπραξη Public marketplace με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Εξάμηνη δωρεάν συνδρομή για τους εμπόρους της Αθήνας στο Public.gr

ΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΗΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 16:19

Καλά νέα από την Capital Economics: Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι πιο έντονη από ό,τι σε άλλες χώρες

Η Ελλάδα η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από ότι άλλες χώρες, από τη διάθεση των εμβολίων.

21 Ιαν 2021 | 15:25

Το Φυσικό Αέριο ΕΕΕ στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης: Ανοίγει τον δρόμο στην ηλεκτροκίνηση

H εταιρεία στήριξε ως χορηγός και συμμετείχε στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 20 Ιανουαρίου από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ).

ΛΟΓΩ LOCKDOWN ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Ιαν 2021 | 13:42

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στα δημόσια έσοδα - Ανήλθαν σε 21,283 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο έναντι 24,027 δισ. το 2019

Τα αποτελέσματα της πανδημίας γίνονται ορατά στους δείκτες δημοσίων εσόδων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 21 Ιαν 2021 | 11:31

Απίθανοι Πρυτάνεις: Λένε όχι στην βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ γιατί…θα μειωθεί η επιδότηση

Η ανακοίνωση των Πρυτάνεων για τις αλλαγές στα ΑΕΙ προκαλούν οργή

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ 21 Ιαν 2021 | 11:03

PwC: 5% ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 - Επαναφορά στα προ κρίσης επίπεδα στο τέλος του 2021 ή αρχές 2022

Σύμφωνα με την μελέτη της PwC, η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι δεδομένη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 21 Ιαν 2021 | 10:49

Πώς η πανδημία αλλάζει τον κλάδο των ταχυμεταφορών - Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες

Αυξάνεται η ανάγκη για μεγαλύτερα logistics και πιο ισχυρές εταιρείες ταχυμεταφορών, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 10:19

Γεωργιάδης για τα σαλέ και τα χιονοδρομικά: Τι να πούμε στους ανθρώπους, να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν;

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναλειτουργίας, του χειμερινού τουρισμού, κάνοντας λόγο για "κοινωνικό κανιβαλισμό".

ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ 21 Ιαν 2021 | 09:48

Επίδομα θέρμανσης: Τα ποσά για τους δικαιούχους - Πότε καταβάλλεται

Φέτος, για πρώτη φορά, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης δεν αφορά μόνο στο πετρέλαιο, αλλά και σε άλλες μορφές θέρμανσης.