Καμπανάκι από οίκους και διεθνή ΜΜΕ: Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν

Η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ έως το 2020 και αν δεν καταφέρει να κάνει βιώσιμη την πρόσφατη έξοδο στις αγορές θα οδηγηθεί σε 4ο μνημόνιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Καμπανάκι από οίκους και διεθνή ΜΜΕ: Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν

«Ρωγμές» στο αφήγημα της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 αφού κατάφερε να δανειστεί από τις αγορές,προκαλούν διεθνείς οίκοι και ξένα μέσα.

Λίγες μέρες μετά τα καμπανάκια από το Bloomberg ότι τα δύσκολα για τους έλληνες είναι μπροστά, η JP Morgan σε έκθεση της αναφέρει πως η Ελλάδα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ έως το 2020 και αν δεν καταφέρει να τα βρει από τις αγορές θα οδηγηθεί σε 4ο μνημόνιο.

Οι αναλυτές έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως η έξοδος από το Μνημόνιο ,την οποία και πρόσφατα προεξόφλησε ο πρωθυπουργός, προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα ξαναβγεί με επιτυχία στις αγορές τουλάχιστον δυο - τρεις φορές έως τον Αύγουστο του 2018.

Η«βιώσιμη» έξοδος στις αγορές προϋποθέτει όμως την πιστή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των δεσμεύσεων για να μην διαταραχθεί η εμπιστοσύνη κάτι που θα υπονόμευε απολύτως μια νέα απόπειρα η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές.

Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση των συμφωνηθέντων θα πρέπει να πιστοποιηθεί στην τρίτη αξιολόγηση που θεωρητικά θα αρχίσει το Φθινόπωρο αλλά η JPMorgan βλέπει πιθανές καθυστερήσεις και κλείσιμο στις αρχές του πρώτο τριμήνου του 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση επομένως θα πρέπει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το 2018 πολλές συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και πολλά ψηφισμένα μέτρα ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει να προκύψουν και έξτρα ζητήματα.

Ηδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί ταχύτερη εφαρμογή της νέας μείωσης του αφορολογήτου (προβλέπεται κανονικά για το 2020), επίσπευση των στρες τεστ για τις ελληνικές τράπεζες, πάγωμα των αντιμέτρων έως το 2023, αλλά και διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στα εργασιακά και μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος. Ενώ και η Ντέλια Βελκουλέσκου εκτίμησε ότι το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2018 θα κινηθεί στο 2,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος είναι 3,5% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος έως τον Αύγουστο του 2018 εξαρτώνται από την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ελλάδα και πιστωτές έχουν συμφωνήσει να υλοποιηθούν 140 μεταρρυθμίσεις και επιπλέον 100 πρόσθετες δράσεις, ώστε η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στα εναπομείναντα 26,9 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

JP Morgan: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 14 δισ. το 2019 και 5 δισ. το 2020

Σύμφωνα με το report της JP Morgan η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 14 δισ. ευρώ το 2019 και 5 δισ. ευρώ το 2020, και προκειμένου να επιτύχει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τον Αύγουστο του 2018,πρέπει να αποδείξει ότι έχει απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές και μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες. Εάν αποτύχει να το κάνει, τότε θα οδηγηθεί σε τέταρτο μνημόνιο

Μια καθαρή έξοδος πιθανότατα θα οδηγήσει στην απόσυρση του waiver στις αξιολογήσεις της από τους οίκους, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Κύπρου, καθώς τα rating της χώρας είναι απίθανο να αναβαθμιστούν άνω του επενδυτικού βαθμού έως τότε.

Έτσι, η χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στις αγορές και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μέχρι τότε είναι σημαντική.

Επίσης, εκτός από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές έως τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους , έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος του QE.

Τα 1,5 δισ. των νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν κατά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές θα προστεθούν στο ταμειακό υπόλοιπο, αυξάνοντας έτσι το σύνολο στα 10,5 δισ.

Οποιαδήποτε έκδοση ομολόγων από τώρα μέχρι το 2018 θα προσθέσει περαιτέρω στο ταμειακό υπόλοιπο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση αναγκών του 2019.

Ανοικτή ακόμη η πόρτα για είσοδο στο QE

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο της JP Morgan, η Ελλάδα θα μπει στο QE αφού με βάση τις εκτιμήσεις της η ΕΚΤ θα μειώσει τον ρυθμό του QE σε 40 δισ. ευρώ τον μήνα στο α' τρίμηνο και στα 20 δισ. ευρώ τον μήνα στο β' τρίμηνο του 2018, οπότε θα μπορούσε να περιλάβει ελληνικά ομόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο του 2018, πριν ξεπεραστεί το όριο του 33%.

Τι προβλέπει για τα ελληνικά spreads

Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, όπως υπολογίζει η JP Morgan, είναι περίπου 20 μ.β υψηλότερο από ότι θα έπρεπε μετά την έξοδο στις αγορές, οπότε διαβλέπει περιθώριο για μείωση από τα σημερινά επίπεδα.

Aντίθετα στο τέλος του έτους αναμένει διεύρυνση του spread από τα σημερινά επίπεδα, καθώς τα spreads στην ευρωζώνη θα διευρυνθούν λόγω της αυξανόμενης μεταβλητότητας, ενώ τα spreads της ευρωπεριφέρειας θα διευρυνθούν λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία και του tapering του QE της ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά, η προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE, γύρω στο τέλος του έτους με αρχές του α' τριμήνου του 2018, πιθανόν να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση αυτών των αυξανόμενων πιέσεων.

Ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους κοντά στη λήξη του προγράμματος

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο βελτιώνουν οριακά την βιωσιμότητα του χρέους. Τα πιο ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους του δημόσιο τομέα θα συζητηθούν πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος και θα περιλαμβάνουν ενδεχομένως μέτρα όπως επέκταση λήξεων, περίοδοι χάριτος για πληρωμές τόκων κ.λπ. για τη βελτίωση της βιωσιμότητας

Όπως σημειώνεται, το ΔΝΤ επιμένει στην εκ των προτέρων ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και οι Ευρωπαίοι διατηρούν τη θέση τους για εκ των υστέρων ελάφρυνση του χρέους και υπό όρους.

Πιο εποικοδομητικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσουν μετά τις γερμανικές εκλογές και τον ορισμό νέας κυβέρνησης, εκτιμάει η JP Morgan.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΑ 16 Μαϊ 2021 | 08:48

Ανοιχτά σήμερα καταστήματα και super market - Ποιες ώρες μπορείτε να ψωνίσετε

Ανοιχτά σήμερα τα μαγαζιά και τα super market - Το ωράριο

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΩΡΑΡΙΟ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ 15 Μαϊ 2021 | 14:53

Χατζηδάκης: "Δίνουμε δύναμη στους εργαζόμενους" - Οι 10 αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στον κόσμο της εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο και μίλησε για τις αλλαγές που προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Μαϊ 2021 | 10:58

Αδωνις Γεωργιάδης: Έως τις 30 Μαΐου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση γυμναστηρίων και παιδότοπων

Από 28 - 30 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση των γυμναστηρίων και των παιδότοπων δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 15 Μαϊ 2021 | 09:43

Θ. Φιλιππόπουλος στο Φόρουμ των Δελφών: Το μέλλον των εκδόσεων είναι ψηφιακό

Η παρέμβαση στο Φόρουμ των Δελφών του Θ. Φιλιππόπουλου, προέδρου του ΔΣ των Αττικών Εκδόσεων

ΝΕΟ ΟΧΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2021 | 08:59

"Ευλογία" τα e-ραντεβού: 75.000 λιγότερες ώρες μετακίνησης για τους πολίτες

Μεγάλη ανάσα για τους πολίτες αποδεικνύονται τα e-ραντεβού καθώς γλιτώνουν χιλιάδες ώρες μετακίνησης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ 14 Μαϊ 2021 | 20:42

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Γουάτσα: "Έχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη"

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Limited, Πρεμ Γουάτσα, επαίνεσε την κυβέρνηση στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 14 Μαϊ 2021 | 17:57

ΣτΕ: "Πράσινο φως" για να προχωρήσουν τα έργα στο Ελληνικό

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν υποβάλει κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΑ 14 Μαϊ 2021 | 17:53

Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου

Προαιρετική είναι η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 14 Μαϊ 2021 | 17:05

Ετοιμο σε 36 μήνες το Καζίνο του Ελληνικού- Θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας

Το Ελληνικό είναι μια επένδυση που θα αλλάξει την Αθήνα και θα εγκαινιαστεί το 2025-26

ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 16:29

Ερχονται κονδύλια 7,9 δισ. ευρώ μέσα στο 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κονδύλια ύψους έως 7,9 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν φέτος για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΤΑΞΙΔΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 15:54

Silver Moon: Εντυπωσιάζει το νεότευκτο πλωτό "παλάτι" κρουαζιέρας που κατέπλευσε στη Σούδα [Βίντεο-Εικόνες]

Ένα νεότευκτο υπερπολυτελές πλοίο κρουαζιέρας υψηλών ποιοτικών στάνταρντ, το Silver Moon, θα πλέει φέτος στις ελληνικές θάλασσες.

14 Μαϊ 2021 | 14:59

Κωνσταντίνα Ψαρράκου: Το δίλημμα μητρότητα ή καριέρα είναι λάθος

Η Γενική Διευθύντρια Marketing & Digital της Παπαστράτος τονίζει ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες γυναίκες - ηγέτες που θα έχουν θέση στο τραπέζι των αποφάσεων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14 Μαϊ 2021 | 12:55

Το υπουργείο Εργασίας απαντά στην "Αυγή": Είναι ψευδές ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν...13 ώρες την ημέρα

Το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για fake news της "Αυγής" σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι δεν θα δουλεύουν 13 ώρες την ημέρα.