Καμπανάκι από τον ESM για την «ελληνική έξοδο» στις αγορές

Επιταχύνεται για να πάρετε τη δόση, προετοιμαστείτε προσεκτικά για την έξοδο στις αγορές, εφαρμόστε το πρόγραμμα για να έχετε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους λέει

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Καμπανάκι από τον ESM για την «ελληνική έξοδο» στις αγορές

Πολλαπλά μηνύματα στην Αθήνα στέλνει και πάλι ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράους που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion ο κ. Στράους αναφέρει πως η όποια απόφαση και τα νέα μέτρα για το χρέος θα εξαρτηθούν από την συμμόρφωση στο υφιστάμενο πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο του 2018, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταβολή της δόσης και ότι μια έξοδος στις αγορές προϋποθέτει προσεκτική προεργασία.

Συγκεκριμένα σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δείξει στο παρελθόν ότι είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του χρέους τονίζοντας ότι «οι ευνοϊκοί όροι που έχουν ήδη προσφερθεί στην Ελλάδα ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του χρέους που διακρατούν οι Ευρωπαίοι δανειστές».

«Αυτές είναι πολύ βιώσιμες μειώσεις για την Ελλάδα και δεν αποτελούν επιπλέον κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους» προσθέτει ο κ. Στράους.

Εκφράζει, δε, την πεποίθηση ότι όλες οι αποφάσεις για να «ξεκλειδώσει» η καταβολή της δόσης μπορούν να ληφθούν τον Ιούνιο μετά το επόμενο Eurogroup «αλλά πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα».

Κατά τον ίδιο στο τελευταίο Eurogroup έγινε καλή πρόοδος καθώς η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα πολύ εντυπωσιακό μεταρρυθμιστικό πακέτο 140 μέτρων που κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

«Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συζήτηση σχετικά με τη βιώσιμη στρατηγική που θα διασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει στο δικό του πρόγραμμα. Είχαμε μια καλή πρώτη συζήτηση αλλά όχι αποτέλεσμα ακόμα» προσθέτει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.

Στην ερώτηση για το αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για το χρέος της Ελλάδας ο κ. Στράους απαντά ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Ο ίδιος επικεντρώνεται στους ευνοϊκούς όρους δανεισμού σε σύγκριση με τους όρους της αγοράς που δημιούργησε εξοικονόμηση ύψους 6% στο ΑΕΠ του 2016 «και αυτό βοήθησε σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους».

«Ωστόσο υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αν κριθεί απαραίτητο και αν η Ελλάδα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια επιπλέον αναβολή στα επιτόκια και την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων» συμπληρώνει ο Στράους.

Όσον αφορά τέλος το πότε η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ο οικονομολόγος του ESM αφού ξεκαθαρίζει ότι πρόγραμμα αυτή τη στιγμή δεν επικεντρώνεται στο σχεδιασμό νέων μέτρων αλλά στην εφαρμογή τους, στη συνέχεια αρκείται στο ότι η έξοδος στις αγορές θα συμβεί «αν η Ελλάδα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της μέσω των μεταρρυθμίσεων» προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση «η Ελλάδα θα έχει πολλές ευκαιρίες».

«Αλλά αυτό δεν θα το αποφασίσουμε εμείς αλλά η κυβέρνηση. Χρειάζεται πάντα μια προσεκτική προετοιμασία, πολύ περισσότερο στην περίπτωση της Ελλάδας καθώς πρέπει να οργανωθεί η βάση των επενδυτών» καταλήγει ο κ. Στράους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:43

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Ποιους αφορά

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού - Η ΕΡΓΑΝΗ και ο Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ 20 Ιαν 2022 | 21:19

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Προθεσμία κατάθεσης φακέλου μέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού

ΑΠΟ ΤΟ TOP EMPLOYERS INSTITUTE 20 Ιαν 2022 | 16:43

Η Lidl Ελλάς "κορυφαίος εργοδότης" σε Ελλάδα και Ευρώπη για 6η συνεχόμενη φορά

Η βράβευση αποτελεί λαμπρή απόδειξη για το περιβάλλον εργασίας που προσφέρει η Lidl Ελλάς.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:13

ΑΑΔΕ: Από σήμερα "Τα Ραντεβού μου" σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας

Στο σύνολο των ΔΟΥ όλης της χώρας επεκτείνει την λειτουργία της πλατφόρμας, "Τα Ραντεβού μου"

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20 Ιαν 2022 | 13:44

ΤτΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό στους 11 μήνες Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ 20 Ιαν 2022 | 12:59

Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ - Από το δικαστήριο της ΕΕ

Η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΥ 20 Ιαν 2022 | 11:34

Γεωργιάδης: Το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 5%

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ 20 Ιαν 2022 | 07:28

Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο γ΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 15.125 κενές θέσεις εργασίας.

ΔΥΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 20:43

Σταϊκούρας: Θα κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Έχουν ενισχυθεί οι καταθέσεις των πολιτών, το διαθέσιμο εισόδημα τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Νέο 10ετές ομόλογο: Υπερέβησαν τα 15 δισ. ευρώ οι προσφορές - 3 δισ. άντλησε το Δημόσιο

Με ισχυρή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου με το Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.