Καμπανάκι Ντράγκι:Κίνδυνος μόνιμης ζημιάς στην Ευρωζώνη

«Η πολυετής αδύναμη ανάπτυξη έχει εξαλείψει την παραγωγικότητα της Ευρωζώνης και έχει αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμης ζημιάς στην οικονομία της ζώνης του ευρώ».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Καμπανάκι Ντράγκι:Κίνδυνος μόνιμης ζημιάς στην Ευρωζώνη

Δημόσια προειδοποίηση προς την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης απηύθυνε ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, ζητώντας να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να ανακάμψει η οικονομία.

«Η πολυετής αδύναμη ανάπτυξη έχει εξαλείψει την παραγωγικότητα της Ευρωζώνης και έχει αυξήσει τον κίνδυνο μόνιμης ζημιάς στην οικονομία της ζώνης του ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε πως η νομισματική πολιτική δεν επαρκεί από μόνη της, για να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέδωσε σε πολιτικούς λόγους την ολιγωρία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Θα βρει κανείς πολλούς πολιτικούς λόγους για την ολιγωρία των μεταρρυθμίσεων αλλά ελάχιστους οικονομικούς» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «το κόστος της καθυστέρησης αναμένεται να είναι πολύ υψηλό».

Μάλιστα έκανε λόγο για κυβερνητικές αποφάσεις που κρατούν πίσω τις μεταρρυθμίσεις υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτό τις πολιτικές της Κεντρικής Τράπεζας, πληγώνοντας συνάμα και την αξιοπιστία της.

«Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης και πρωτοφανών μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, η ΕΚΤ εξακολουθεί να μην έχει πιάσει τον στόχο του πληθωρισμού με αποτέλεσμα να έρχεται αντιμέτωπη με επικρίσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που υιοθετεί και τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» υπογράμμισε ο επικεφαλής.

Προειδοποίηση για την ανεργία

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης της ΕΚΤ καταπολεμούν μία σειρά από παράγοντες που εμποδίζουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, η οποία θα πέσει σύντομα στην παγίδα της γήρανσης του πληθυσμού. Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, τα υψηλά επίπεδα «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και οι φόβοι για τη θεσμική σταθερότητα της Ευρωζώνης έχουν περιορίσει τα επεκτατικά αποτελέσματα των αρνητικών επιτοκίων και του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η γήρανση του πληθυσμού της Ευρωζώνης σύντομα θα «αρχίσει να δαγκώνει», περιορίζοντας τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της. Κατά την άποψή του, ο καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής, «θα σήμαινε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, πριν αυτός ο ίδιος ρυθμός κλονισθεί». Προειδοποίησε, επίσης, για τις επιβλαβείς συνέπειες της μακροπρόθεσμης ανεργίας στην Ευρώπη, ενώ κάλεσε τα κράτη - μέλη και τις Βρυξέλλες να προωθήσουν την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να γίνουν πιο ανοικτοί στο εμπόριο, επιτρέποντας στις εταιρείες τους να επωφεληθούν από τις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς που παράγουν αγαθά με τη μεγαλύτερη αξία. Το μεγαλύτερο γρήγορο κέρδος θα προέκυπτε, αν οι Βρυξέλλες ολοκλήρωναν την ενιαία αγορά των υπηρεσιών, σημείωσε ο Ντράγκι. Αυτό, πρόσθεσε, «θα επιτάχυνε αυτόματα την εξάπλωση από τα ευρωπαϊκά σύνορα, όπου έχουμε ήδη πολλές βιομηχανίες με ηγετική θέση στον κόσμο».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

07 Δεκ 2021 | 18:23

Vodafone everyone.connected: Μαζί χαρίζουμε το δώρο της συνδεσιμότητας

Φέτος τα Χριστούγεννα, την εποχή του χρόνου που χαρίζουμε δώρα μέσα από την καρδιά μας, η Vodafone προσφέρει το δώρο της συνδεσιμότητας

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 07 Δεκ 2021 | 12:47

Ελληνικό: Επίσημη παρουσίαση του Commercial Hub - Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα [εικόνες - βίντεο]

Τον σχεδιασμό του Commercial Hub του Ελληνικού ανέλαβε το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο υπογράφει σημαντικά έργα σε όλο τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Δεκ 2021 | 11:08

Συντάξεις Ιανουαρίου 2022: Ολες οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 2ας Δεκεμβρίου 2021.

07 Δεκ 2021 | 09:44

Ταξιδεύουμε οικονομικά σε όλη την Ελλάδα με το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο χωρίς να αγχωθούμε πού θα το φορτίσουμε

Τώρα μπορείτε να ταξιδέψετε σε όποιο μέρος της Ελλάδας θέλετε με το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, χωρίς να έχετε κανένα άγχος για το πού θα το φορτίσετε, χάρις στην nrg.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 07 Δεκ 2021 | 08:38

Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα

Η χώρα μας μπορεί να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την ερχόμενη δεκαετία, που θα ξεπερνούν το 3% κατά μέσο όρο.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 07 Δεκ 2021 | 07:27

Ακίνητα: Τι σπίτι αγοράζεις με έως 50.000€ μετρητά και 500€ τον μήνα - 50 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" της αγοράς ακινήτων στην Αττική.

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 06 Δεκ 2021 | 22:59

ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης - Έρχεται νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ

Παράλληλα με την υφιστάμενη απαλλαγή για την τρέχουσα χρονιά, το ΥΠΟΙΚ προχωρά στη θεσμοθέτηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για συνολικό διάστημα μίας τριετίας, για τα ακίνητα που έχουν πληγεί στην Κρήτη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 06 Δεκ 2021 | 21:30

Eurogroup: Σημαντική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι το 2023 - Ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. για την απομείωση του χρέους

Σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι και το 2023 προβλέπει το Eurogroup - Εκταμίευση του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ

ΣΤΟ POTHEN.GR 06 Δεκ 2021 | 15:20

Πόθεν Έσχες: Εκπνέει στις 16 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

Όσοι οριστικοποιήσουν τη δήλωση Πόθεν Έσχες μέχρι την 16 Δεκεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα για έναν ακόμη μήνα, να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

06 Δεκ 2021 | 15:18

Φέτος στις γιορτές θα προσφέρουμε ένα δώρο υγείας και ευεξίας - Γιατί είναι πάνω από κάθε υλικό αγαθό

Τίποτα άλλωστε δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα δώρο που θα βοηθήσει συνολικά την καλή λειτουργία του οργανισμού.

1127 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Συντάξεις - Δέσμευση Χατζηδάκη: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει όσες εκκρεμούν έως το 2019

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι εκκρεμείς υποθέσεις των συντάξεων των ετών μέχρι το 2019, είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

ΝΕΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Ευρώ: Αλλάζουν μετά από 20 χρόνια τα χαρτονομίσματα - Στη "θεματική συμβουλευτική ομάδα" ο Κώστας Βαρώτσος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανασχεδιάσει τα χαρτονομίσματα του ευρώ

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ 06 Δεκ 2021 | 14:01

Επίδομα μητρότητας: Ψηφιακά από σήμερα - Καταργείται η προσέλευση στα υποκαταστήματα

Σε λειτουργία τίθεται σήμερα το ψηφιακό επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας). Η διαδικασία και οι πληρωμές.