Follow us

Καπέλο στις τιμές του ρεύματος και τον Μάιο λόγω ρευματοκλοπών

Και για τα τιμολόγια του Μαΐου οι προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν το επιπλέον καπέλο για τις ρευματοκλοπές και τις απώλειες του δικτύου του 2021 και του 2022.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ρευματοκλοπες

Παρά το γεγονός ότι η χονδρική του ρεύματος κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τον μήνα Απρίλιο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η μείωση αυτή θα περάσει στους καταναλωτές μέσω των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα για τον Μάιο.

Και αυτό διότι όπως συνέβη και με τα τιμολόγια του Απριλίου, έτσι και για τα τιμολόγια του Μαΐου οι προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν το επιπλέον καπέλο για τις ρευματοκλοπές και τις απώλειες του δικτύου του 2021 και του 2022, που είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς του ΔΕΔΔΗΕ. Το κόστος αυτό αναμένεται να μετακυληθεί στους καταναλωτές εξανεμίζοντας το όποιο όφελος καταγράφεται στη χονδρεμπορική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος για τον μήνα Απρίλιο βρίσκεται μέχρι στιγμής σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία ο μέσος όρος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 57,16 ευρώ/MWh περίπου 10 ευρώ χαμηλότερα από το κόστος της χονδρικής αγοράς τον μήνα Μάρτιο.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο εάν η σημαντική αυτή μείωση που φτάνει σε ποσοστό το 15% θα περάσει στις λιανικές τιμές των πράσινων τιμολογίων που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές την 1η Μαΐου όπως συμβαίνει κάθε μήνα. Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τα τιμολόγια του μήνα Απρίλιου: ενώ δηλαδή η τιμή χονδρικής του Μαρτίου ήταν αισθητά χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο (67,5 ευρώ/MWh έναντι 73,61 ευρώ/MWh) εντούτοις οι τιμές που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους ήταν σταθερές ή λίγο αυξημένες. Αιτία για την αύξηση αυτή ήταν το καπέλο ύψους 500 έως 600 εκατ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες προμήθειας προς το ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές και τις τεχνικές απώλειες του δικτύου για το έτος 2021. Προκειμένου να καλυφθεί το κόστος αυτό, οι προμηθευτές μετακύλησαν στους καταναλωτές τα επιπλέον ποσά με αποτέλεσμα αντί για μειώσεις να έχουμε αυξήσεις.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα τιμολόγια του Μαΐου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λογαριασμοί που καλούνται να πληρώσουν οι προμηθευτές μεταφράζονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για κάθε εταιρεία. Οι λογαριασμοί αυτοί αφορούν σε προηγούμενα έτη (σύντομα αναμένεται να φτάσουν και τα ποσά για το 2022) καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια για να κάνει εκκαθάριση του σχετικού κόστους.

Διαβάστε Επίσης

Γιατί προκύπτει επιπλέον κόστος που ουσιαστικά μετακυλίεται στους καταναλωτές; Επί της ουσίας πρόκειται για τον περίφημο συντελεστή κανονικοποίησης (normalisation factor) που υπολογίζει το δείκτη απωλειών και ρευματοκλοπών και ο οποίος είχε αρχικά υπολογιστεί στο 13%. Ωστόσο βάσει των τελευταίων αλλαγών στη νομοθεσία από το 2017 δίνεται η δυνατότητα στο ΔΕΔΔΗΕ να βάλει έναν πολλαπλασιαστή πάνω στο ποσοστό που είχε προβλέψει (13%) ώστε εφόσον διαπιστώνει ότι το ποσό είναι μεγαλύτερο να εισπράξει αναδρομικά τα επιπλέον ποσά. Για το έτος 2021 το ποσοστό των ρευματοκλοπών και των τεχνικών απωλειών υπολογίστηκε σε 18% που είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Αυτό το υψηλό ποσοστό των τεχνικών απωλειών καλούνται να επωμιστούν οι καταναλωτές με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται τα οφέλη από τη μείωση των τιμών χονδρικής του ρεύματος.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι τον Απρίλιο τα πράσινα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 11,29 λεπτά/KWh με τις τιμές να ξεκινούν από τα 9,06 λεπτά/KWh και να φτάνουν μέχρι τα 14,8 λεπτά/KWh. Αντίστοιχα ότι το Μάρτιο ο μέσος όρος των πράσινων τιμολογίων ήταν στα 10,6 λεπτά/KWh, ενώ το Φεβρουάριο ο μέσος όρος ήταν στα 13,3 λεπτά/KWh. ρευματοκλοπές και απώλειες δικτύου.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 15 Μαϊ 2024 | 10:54

Σε κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί στην περιφέρεια - Τι καταγγέλουν για το clawback

Σε αναβρασμό βρίσκονται τα ιδιωτικά εργαστήρια στην περιφέρεια στον χώρο της υγείας και προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ 05 Μαϊ 2024 | 09:40

ΡΑΑΕΥ: 3 εργαλεία σύγκρισης τιμών ενέργειας στην διάθεση των καταναλωτών

Στα εργαλεία αυτά προστέθηκε πρόσφατα και η δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους δημόσια προσβάσιμους φορτιστές.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ 02 Μαϊ 2024 | 10:13

Οι δύο "μόνιμου χαρακτήρα" επιβαρύνσεις που αφήνει πίσω της η ενεργειακή κρίση - Διψήφιες οι τιμές της κιλοβατώρας και τον Μάιο

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως παρόχου, μια κιλοβατώρα θα κοστίζει για τον Μάιο περίπου 10-11 λεπτά.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 01 Μαϊ 2024 | 10:12

Μηδενική τιμή στο ρεύμα σήμερα για ένα οκτάωρο - Τι σημαίνει για τον καταναλωτή

Σε ρυθμούς πράσινης ενέργειας αλλά και υποτονικής λόγω των ημερών ζήτησης, κινείται η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, με τις τιμές να υποχωρούν σημαντικά.

28 Μαϊ 2024 | 16:51

Fischer: Νέα τηλεοπτική καμπάνια με πρωταγωνιστή τον Αντίνοο Αλμπάνη

Σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου η νέα τηλεοπτική καμπάνια της Fisher με πρωταγωνιστή τον Αντίνοο Αλμπάνη

28 Μαϊ 2024 | 16:51

Φορολοταρία Απριλίου: Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της φορολοταρίας από ΑΑΔΕ, για τις συναλλαγές του Απριλίου 2024.

28 Μαϊ 2024 | 16:28

Νέος κύκλος του Προγράμματος Start4Health (2024) του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer

Eλληνικές startups σε διάφορα στάδια ανάπτυξης καλούνται να καταθέσουν τις καινοτόμες προτάσεις τους μέχρι τις 24 Ιουνίου

28 Μαϊ 2024 | 15:33

Εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Νίκαιας υπάρχει το Nikaia Project, μια υπερσύγχρονη πολυκατοικία που αλλάζει τα δεδομένα

Η GDM Assets αλλάζει την περιοχή της Νίκαιας με το Nikaia Project, μια πολυκατοικία πολυτελών διαμερισμάτων που συνδυάζει σύγχρονη αρχιτεκτονική, υψηλής ποιότητας κατασκευή και εργονομική διάταξη.

28 Μαϊ 2024 | 14:59

Τριπλό "ρεκτιφιέ" στο πρόγραμμα "ανακαινίζω – ενοικιάζω" - Οι αλλαγές που εξετάζονται

Το πρόγραμμα "ανακαινίζω – ενοικιάζω" δημιουργήθηκε με στόχο να μπουν στην αγορά περίπου 12.000 κλειστά ακίνητα και να διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση.

28 Μαϊ 2024 | 13:11

AEGEAN: 25 χρόνια ανάπτυξης, δημιουργίας και ποιοτικής εξυπηρέτησης

Η εταιρεία συνεχίζει το ταξίδι της με το πάθος των ανθρώπων της και στόχο τη διαρκή αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

MYTILINEOS 28 Μαϊ 2024 | 11:40

Χαρτοφυλάκιο 180 έργων δυναμικότητας 3,59 GW από την MYTILINEOS Energy & Metals στην Ιταλία

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε για την στρατηγική και το σχέδιο ανάπτυξης στην Ιταλία.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ 28 Μαϊ 2024 | 09:01

Πόσο θα αυξηθούν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο

Η αύξηση των τιμών της χονδρεμπορικής δε θα επηρεάσει μόνο τα πράσινα τιμολόγια αλλά και τα κίτρινα.

ΑΑΔΕ 28 Μαϊ 2024 | 08:16

Έρχεται το νέο Taxis - Τι αλλάζει για φορολογούμενους και ελέγχους

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε ριζικό λίφτινγκ του TAXIS αλλά και των πληροφοριακών συστημάτων Taxisnet και Elenxis.