Καραμούζης: Οι ενστάσεις στο σχέδιο προστασίας της α΄κατοικίας

«Απαραίτητο να υπάρξει προστασία της α’ κατοικίας, αλλά να αφορά μόνο τις ασθενέστερες τάξεις και να αποκλείει τους κακοπληρωτές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Καραμούζης: Οι ενστάσεις στο σχέδιο προστασίας της α΄κατοικίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για το νέο νόμο προστασίας της α' κατοικίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Ρουά Ματ» υπάρχουν ακόμα ενστάσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά για το νέο νόμο προστασίας της α' κατοικίας, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά «εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν και να γίνουν και από τις δύο πλευρές έντιμοι συμβιβασμοί».

Περίπου το 30% που βρίσκονται στο νόμο Κατσέλη, έχουν τη δυνατότητα και δεν πληρώνουν. Αυτή είναι μια από τις ενστάσεις που έχουμε για το νέο νόμο

Ο κ. Καραμούζης είπε ότι «οι τράπεζες αντιλαμβανόμενες την κρίση που πλήττει την οικονομία προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και κατέληξαν σε μια συμφωνία αρχών για ορισμένο χρονικό διάστημα.

«Περίπου το 30% που βρίσκονται στο νόμο Κατσέλη, έχουν τη δυνατότητα και δεν πληρώνουν. Αυτή είναι μια από τις ενστάσεις που έχουμε για το νέο νόμο. Θέλουμε να δημιουργηθεί και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με διαφάνεια έτσι όσοι συμμετέχουν να περνάνε μέσα από την αξιολόγηση της πλατφόρμας και να εντοπίζονται και να αποκλείονται οι στρατηγικοί καλοπληρωτές. Δεν μπορούν να πληρώνουν οι λίγοι, τα κορόιδα, γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο ηθικό θέμα. Δεν μπορεί οι άνθρωποι που παρά την κρίση πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους να αισθάνονται αδικημένοι. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, τα στελέχη μας, τα στελέχη των τραπεζών, δουλεύουν σκληρά, συνεργάζονται για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σύντομα σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Εκτιμώ ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν και να γίνουν και από τις δύο πλευρές έντιμοι συμβιβασμοί. Είναι απαραίτητο να υπάρξει προστασία της α’ κατοικίας, αλλά να αφορά μόνο τις ασθενέστερες τάξεις, αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν και να αποκλείει τους κακοπληρωτές, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εκτιμώ ότι εντός της εβδομάδας θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση με την κυβέρνηση και δουλεύουμε σκληρά για να καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.


Συνεπείς πελάτες

Για τους συνεπείς πελάτες ο κ. Καραμούζης τόνισε πως «Ένα μεγάλο θέμα είναι οι συνεπείς πελάτες που παρά την κρίση πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Ήδη προς τις συνεπείς επιχειρήσεις οι τράπεζες μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης, είναι ακόμα πιο δύσκολο να μειώσουμε τα επιτόκια για τα νοικοκυριά αλλά θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, θα βρούμε ευκαιρίες να ελαφρύνουμε το βάρος που έχουν οι συνεπείς πελάτες. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα στρατηγικό θέμα».

Επιστροφή στην κανονικότητα

Οσον αφορά το θέμα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα ο κ. Καραμούζης τόνισε πως «έχει σημειωθεί πρόοδος στην ελληνική οικονομία, αλλά περπατάμε ενώ θα έπρεπε να τρέχουμε. Χρειαζόμαστε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θεωρώ ότι είναι επιτεύξιμοι, χρειάζεται να απελευθερωθούν και να ξεπεράσουμε τις παθογένειες και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος και να προχωρήσομε μπροστά. Αυτό που κρατάει δέσμια την οικονομία σήμερα είναι η υπερφορολόγηση, το υψηλό κόστος χρήματος και ενέργειας, οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση της τεράστιας δημόσιας περιουσίας, η διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να είναι πλέον η ατμομηχανή της ανάπτυξης, αλλά ο ιδιωτικός τομέας οι υγιείς επιχειρήσεις. Ανέφερε πως η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, η διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις, η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η διαμόρφωση πολιτικών που θα ωθήσουν σε διψήφιο αριθμό το ποσοστό των επενδύσεων είναι επιτεύξιμοι στόχοι και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Καραμούζης υπενθύμισε ότι το τραπεζικό σύστημα υπέστη μεγάλες ζημιές από την κρίση. «Να θυμίσω ότι χάσαμε τις μισές καταθέσεις στη διάρκεια της κρίσης, 117 δισ. ευρώ, τα μισά μας δάνεια δεν εξυπηρετούνται περίπου 107 δισ. ευρώ. Αναγκαστήκαμε να δανειστούμε περίπου 160 δισ. ευρώ στην κορύφωση της κρίσης από την ΕΚΤ για να επιβιώσουμε, για ν διασωθούμε. Σήμερα οι συνθήκες έχουνε βελτιωθεί, όπως απέδειξαν και τα stress test του Ιουνίου του 2018, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια.

Ωστόσο όπως είπε ο κ. Καραμούζης «πρέπει να ομολογήσω ότι οι αγορές είναι προβληματισμένες για το κατά πόσο μπορούν να εξυγιάνουμε πλήρως τους ισολογισμούς μας χωρίς κεφαλαιακές ενέργειες, αλλά από την άλλη πλευρά η ρευστότητα έχει βελτιωθεί. Το 2018 επέστρεψαν περίπου 8 δισ ιδιωτικές καταθέσεις και η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί. Είμαστε στο σωστό δρόμο, ωστόσο υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη. Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το ύψος των NPEs είναι υπέρογκο είναι 85 δισ. περίπου τα μισά δάνεια και παρά την μείωσή τους κατά 30 δισ. τα τελευταία δύο – τρία χρόνια παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι τράπεζες έχουν θέσει ένα μεγάλο στόχο, φιλόδοξο να μειώσουν τα NPEs κατά 50 δις τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι «ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος. Για να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα πρέπει το βαρίδι – ο ελέφαντας στο δωμάτιο- να αντιμετωπιστεί. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι υγιής οικονομία πάει μαζί με τις υγιείς τράπεζες. Θα πρέπει να βελτιωθούν ακόμα περαιτέρω οι συνθήκες στην οικονομία και στις αγορές».

Φωτο: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 11 Νοε 2020 | 10:04

ΑΑΔΕ: Αφορολόγητα μέχρι 150.000 ευρώ οι γονικές παροχές για αγορά πρώτης κατοικίας

Αφορολόγητα έως 150.000 ευρώ που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους και για την εξόφληση της δανείων της πρώτης κατοικίας.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 04 Νοε 2020 | 12:39

Lockdown στη Θεσσαλονίκη, αλλά... ατελείωτες ουρές στις τράπεζες [εικόνες]

Σε δρόμους της Θεσσαλονίκης παρατηρήθηκε συνωστισμός, όχι λόγω κάποιου κορονο-πάρτι, αλλά λόγω... τράπεζας.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 03 Νοε 2020 | 16:19

Συνταγματική η εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων του νόμου "Κατσέλη" μέχρι το τέλος του 2021

H Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε πως η εκδίκαση υποθέσεων του νόμου "Κατσέλη" μέχρι το τέλος του 2021 είναι συνταγματική

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ 26 Νοε 2020 | 22:35

Μεταφορικό ισοδύναμο: Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα των επιχειρήσεων για την παράταση της προθεσμίας του μεταφορικού ισοδύναμου.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 26 Νοε 2020 | 21:25

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από MorganStanley, J.P. Morgan και Goldman Sachs

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, το Project Galaxy και την μείωση των ΜΕΑ

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Νοε 2020 | 21:08

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει φέτος - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλάζει ριζικά. Θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες.

ΣΕ 328.360 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 26 Νοε 2020 | 18:45

Καταβάλλονται αύριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας

Πιστώνονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2020 | 18:30

Χρηματιστήριο: Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου - Έκλεισε με κέρδη 3,08%

Έντονες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να διασπά ανοδικά τα επίπεδα των 720 μονάδων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ 26 Νοε 2020 | 16:20

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών

Για τους δύο πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι προθεσμίες έληγαν στις 30 Νοεμβρίου και στις 30 Ιανουαρίου

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ 26 Νοε 2020 | 16:06

ΟΑΕΔ: 20.000 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα και δωρεάν πρόσβαση ανέργων στην πλατφόρμα του Coursera

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα και οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 20.000.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΗΣ 26 Νοε 2020 | 15:17

H EKO επαναφέρει την μεγάλη προσφορά για το Πετρέλαιο Θέρμανσης

Προσφέρει ευελιξία στην πληρωμή, με τη δυνατότητα για έως και 12 άτοκες δόσεις για τις πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών

ΕΛΑΧΙΣΤΗ Η ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ 26 Νοε 2020 | 15:07

Και όμως: Τον Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων, αν και μειωμένη

Μειωμένη μεν, αύξηση δε καταγράφηκε στις καταθέσεις των νοικοκυριών τον μήνα Οκτώβριο

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 26 Νοε 2020 | 13:17

To efood έχει αποστολή αγάπης

O κοινωνικός απολογισμός του έτους αναδεικνύει την κουλτούρα προσφοράς του efood προς την κοινωνία και το περιβάλλον.