Κατασχέσεις χρυσών νομισμάτων, καπνού και προϊόντων «μαϊμού» από την ΑΑΔΕ

Το συνολικό ύψος των διαφυγόντων φόρων από τον ΦΠΑ φθάνει τα 6.191.124,77 ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κατασχέσεις χρυσών νομισμάτων, καπνού και προϊόντων «μαϊμού» από την ΑΑΔΕ

Εκτεταμένο λαθρεμπόριο ποτών και τσιγάρων, αλλά και μεγάλες ποσότητες παραποιημένων προϊόντων μαζί με παράνομη διακίνηση ρευστών έφεραν στο φως οι έλεγχοι της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων δσόδων το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ «στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η γενική διεύθυνση Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της ΑΑΔΕ, συνεχίζει τους εκτεταμένους και στοχευμένους ελέγχους στην αγορά».

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, είναι τα ακόλουθα:

ΑΔΗΛΩΤΑ ΡΕΥΣΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ

Σε ελέγχους που διενεργήθηκαν από το τελωνείο του αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και από άλλα τελωνεία της χώρας και με τη βοήθεια σκύλου ανιχνευτή ρευστών διαθεσίμων, δεσμεύθηκαν συνολικά 131.900 ευρώ, 174.500 USD, 61.500 δολάρια Αυστραλίας, 4.100 τουρκικές λίρες, 17 επιταγές αξίας 395.006 δολαρίων Αμερικής καθώς και 33 χρυσά νομίσματα συνολικού βάρους 237 γραμμαρίων (με επιβολή προστίμου ύψους 3.440,64 ευρώ).

ΑΠΟΜΙΜΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ- ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ

Σε έλεγχο του τελωνείου Σερρών στον Ο.Α. Προμαχώνα-Σερρών, κατασχέθηκαν 4.200 συσκευασίες (σακουλάκια από αλουμινόφυλλο) στιγμιαίου καφέ, ποσότητας 550 γρ. έκαστο, συνολικής ποσότητας 2.310 κιλών και 908 χάρτινες συσκευασίες καθώς και οχήματος που χρησιμοποιείτο ως μέσο μεταφοράς τους. Τα εμπορεύματα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενα προσωρινής δέσμευσης, καθώς στα πλαίσια ελέγχου δημιουργήθηκαν βάσιμες υπόνοιες ως προς τη μη γνησιότητα τους, καθώς τα εν λόγω εμπορεύματα ήταν επιμελώς κρυμμένα (οι μεν συσκευασίες καφέ εντός χαρτοκιβωτίων χωρίς εξωτερικές ενδείξεις, οι δε χάρτινες συσκευασίες αμπαλαρισμένες ώστε να μην είναι δυνατή η εκ πρώτης όψεως διαπίστωση του περιεχομένου τους) ενώ και το αλουμινόφυλλο των συσκευασιών του καφέ είχε περίεργες γυαλάδες.

Με την έκθεση εμπειρογνώμονα, διαπιστώθηκε ότι τα παραληφθέντα δείγματα δεν αποτελούσαν γνήσια προϊόντα.

Επίσης, στο πλαίσιο διενέργειας εντατικών ελέγχων και σε άλλα τελωνεία της χώρας, εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν:

8.136 ζευγάρια αθλητικών υποδημάτων, προϊόντων απομίμησης.

960 τεμάχια προϊόντων (ρολόγια, τσάντες, πορτοφόλια)

640 πασμίνες.

1.250 τεμάχια αρωμάτων επώνυμων εταιρειών

112 τεμάχια διαφόρων εμπορευμάτων ένδυσης.

3.303 τεμάχια προϊόντων (τσάντες, πασμίνες, πορτοφόλια, ρολόγια, γυαλιά ηλίου, νεσεσέρ).

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ

Ύστερα από έλεγχο από το Β΄ τελωνείο εξαγωγών-εισαγωγών Πειραιά, διαπιστώθηκε η άσκηση δραστηριότητας χωρίς την έναρξη επαγγέλματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ από επαγγελματική εγκατάσταση σε περιοχή της Αθήνας, ενώ οι ποσότητες των αλκοολούχων ποτών που διατέθηκαν στην κατανάλωση και οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις υπολογίζονται ως ακολούθως:

A/A ΕΙΔΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

σε λίτρα Αξία σε Euro

01 ΟΥΖΟ 678,70 4.294,13

02 ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ 4.773,40 31.107,64

03 ΤΣΙΠΟΥΡΟ 1.519,90 9.977,95

04 ΚΡΑΣΙ 3.709,00 957,79

05 ΒΟΤΚΑ 53,50 779,47

06 ΟΥΪΣΚΥ 21,00 308,83

07 ΑΛΚΟΟΛ.ΠΟΤΑ 612,06 6.981,86

Σ Υ Ν Ο Λ Ο 11.367,56 54.407,67 ευρώ

Το τελωνείο Σερρών εντόπισε και κατέσχεσε 1.608 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, ποσότητας 1.136,40 λίτρων, καθώς και 174 τεμάχια αυτοκόλλητων ετικετών που προορίζονταν για επικόλληση σε φιάλες και σήμανση τους, οι οποίες φέρουν ενδείξεις με εμπορικές ονομασίες στην ελληνική γλώσσα και αφορούν ελληνικές εταιρίες διάθεσης αλκοολούχων ποτών. Παράλληλα, έγινε κατάσχεση και οχήματος ως μέσο μεταφοράς λαθρεμπορευμάτων.

Το τελωνείο Καλαμάτας, έπειτα από έλεγχο που διενήργησε, εντόπισε περίπτωση κατοχής, διάθεσης και πώλησης 14.223,48 λίτρων άνυδρου τσίπουρου καθώς και εμφιάλωσης τσίπουρου χωρίς την ύπαρξη νόμιμης άδειας ποτοποιού. Το ύψος των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων ανέρχεται στο ποσό των 248.823,80 ευρώ.

ΤΣΙΓΑΡΑ-ΚΑΠΝΟΣ

Ύστερα από φυσικό έλεγχο από το Α΄ τελωνείο εισαγωγών-εξαγωγών Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ύπαρξη καπνού για χρήση ναργιλέ με προκάλυμμα χυμούς. Κατασχέθηκαν ως μέσο λαθρεμπορίας 1.600 χαρτοκιβώτια, που περιέχουν 6 συσκευασίες του ενός κιλού με καπνό για χρήση ναργιλέ σε διάφορα αρώματα και 400 χαρτοκιβώτια με χυμούς ως μέσο προκάλυψης-τάπα καθώς και εμπορευματοκιβώτιο ως μέσο μέσω μεταφοράς των λαθρεμπορευμάτων. Οι αναλογούντες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.014.264,13 ευρώ.

Το Γ΄ τελωνείο εισαγωγής Πειραιά, έπειτα από τοπική ανάλυση κινδύνου και τη συνδρομή του συστήματος X-RAY, εντόπισε και κατέσχεσε ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, ένα εμπορευματοκιβώτιο με περιεχόμενο 9.800.000 τεμάχια τσιγάρων, των οποίων οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 1.894.041,6 ευρώ. Σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα, το εμπορευματοκιβώτιο προερχόταν από την Κίνα με δηλωθέν φορτίο ΣΤΑΧΤΟΔΟΧΕΙΑ και είχε παραλήπτη επιχείρηση στην Αττική.

Από το Α΄ τελωνείο εισαγωγών-εξαγωγών Θεσσαλονίκης, κατασχέθηκαν ως αντικείμενα λαθρεμπορίας, 1.415 χαρτοκιβώτια όπου περιέχονταν 14.150.000 τεμάχια τσιγάρων καθώς και εμπορευματοκιβώτιο ως μέσο μεταφοράς των λαθρεμπορευμάτων. Οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.645.115,21 ευρώ.

Ύστερα από ελέγχους που πραγματοποίησε το τελωνείο αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», κατασχέθηκαν 99.600 τεμάχια τσιγάρα και 9.963 γραμμάρια πούρα.

ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α.

Σημαντικές υποθέσεις σχετικά με τη διακίνηση και την άμεση αποστολή εμπορευμάτων με απαλλαγή ΦΠΑ σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τήρηση των προϋποθέσεων απαλλαγής από το Φ.Π.Α., έφερε στο φως το Β΄ τελωνείο εξαγωγών-εισαγωγών Πειραιά.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

* Εισαγωγική επιχείρηση εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος, υποκείμενη σε ΦΠΑ και με Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα, για τη χρήση 2017 κατέθεσε 14 διασαφήσεις εισαγωγής εμπορευμάτων, για άμεση αποστολή τους στη χώρα εγκατάστασής της, χωρίς όμως να προκύψει η άμεση αποστολή τους, ούτε ο τελικός παραλήπτης και χωρίς την καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α. συνολικού ποσού 98.061,38 ευρώ, ο οποίος συνεπώς κατέστη άμεσα απαιτητός.

* Εισαγωγική επιχείρηση εγκατεστημένη στην Ελλάδα, υποκείμενη σε Φ.Π.Α. και με Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα, κατέθεσε για τη χρήση 2017, 6 διασαφήσεις

εισαγωγής εμπορευμάτων, για άμεση αποστολή τους σε επιχείρηση εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος και χωρίς καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α. συνολικού ποσού 144.677,47 ευρω. Διαπιστώθηκε όμως ότι η παραλήπτρια επιχείρηση δε λειτουργούσε, ενώ δεν προέκυψε ούτε η άμεση αποστολή των εμπορευμάτων, ούτε ο τελικός παραλήπτης τους, και συνεπώς ο Φ.Π.Α. που έτυχε απαλλαγής κατέστη άμεσα απαιτητός. Για την ίδια δε, εισαγωγική επιχείρηση, εκκρεμούν αποτελέσματα έρευνας για επιπλέον 4 διασαφήσεις σισαγωγής εμπορευμάτων με προορισμό άλλο κράτος μέλος, χωρίς την καταβολή του αναλογούντος Φ.Π.Α., συνολικού ποσού 97.747,71 ευρώ.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Από τον εκ των υστέρων έλεγχο και την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ελεγκτική υπηρεσία τελωνείων Θεσσαλονίκης σε επιχείρηση, διαπιστώθηκε ο μηχανισμός δόλου που χρησιμοποιείται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων από Τουρκία και την παράδοσή τους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, εξακριβώθηκε ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση (φερόμενη ως εισαγωγέας) δεν σχετίζεται με την αγορά των εμπορευμάτων από τους Τούρκους προμηθευτές, αλλά μόνο με τη μεταφορά των εμπορευμάτων από την Τουρκία, τον τελωνισμό τους και την παράδοσή τους στους πραγματικούς αγοραστές. Οι εν λόγω αγοραστές μεταβαίνουν οι ίδιοι στην Τουρκία, μεταφέροντας παράνομα χρηματικά ποσά, αγοράζουν τα εμπορεύματα μετρητοίς και δίνουν εντολή τα εμπορεύματα να μεταφερθούν σε κεντρική αποθήκη στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα εμπορεύματα χωρίζονται ανά τελικό παραλήπτη στην Ελλάδα, συσκευάζονται σε τσουβάλια και αποστέλλονται στην Ελλάδα με εικονικό τιμολόγιο πώλησης. Μετά τον τελωνισμό, τα εμπορεύματα με τιμολόγιο εισαγωγής με υποπολλαπλάσιες δηλωθείσες αξίες των πραγματικών, παραδίδονται σε κάθε ένα πραγματικό αγοραστή με επιλεκτική έκδοση των απαιτούμενων φορολογικών στοιχείων.

Στην περίπτωση που τα εκδοθέντα τιμολόγια υπερβαίνουν το ποσό των 500 ευρώ και η αποπληρωμή πρέπει να γίνει μέσω τραπέζης, πραγματοποιείται κατάθεση σε λογαριασμό του φερόμενου εισαγωγέα και παράδοση του σχετικού «καταθετηρίου» στον υποτιθέμενο πελάτη, ενώ οι πραγματικοί παραλήπτες καταβάλλουν στον φερόμενο ως εισαγωγέα, αμοιβή ανάλογη του βάρους των εμπορευμάτων που παραδίδονται, χωρίς την έκδοση σχετικών φορολογικών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση λειτουργούσε υπό την οργάνωση και την διαρκή καθοδήγηση άλλου προσώπου.

Συμπερασματικά, από τον ανωτέρω έλεγχο, που διενεργήθηκε επί μια διετία, και αφορούσε σε δηλούμενη δασμοφορολογητέα αξία σε 308 διασαφήσεις

Εισαγωγής κλωστοϋφαντουργικών κυρίως προϊόντων, διαπιστώθηκαν:

* η εισαγωγή εμπορευμάτων στην Ελλάδα, με υποτιμολόγηση της πράγματι καταβληθείσας αξίας (συναλλακτικής /δασμοφορολογητέας), με την κατάθεση συνολικά 289 διασαφήσεων εισαγωγής, στις οποίες είχαν επισυναφθεί ανακριβή - εικονικά ως προς την αξία - τιμολόγια εισαγωγής (288 στο Α' τελωνείο Θεσσαλονίκης, 1 στο Β' τελωνείο Θεσσαλονίκης) ενώ για τις υπόλοιπες19 δεν προέκυψαν διαφυγόντες φόροι, και στη συνέχεια

* η παράδοση των ανωτέρω εμπορευμάτων στις έδρες περίπου 600 πραγματικών αγοραστών σε 43 νομούς της χώρας, οι οποίοι και κατέβαλαν οι ίδιοι την αξία τους στην Τουρκία, υποπίπτοντας έτσι στο αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Η συνολική δασμολογητέα αξία των υπό έλεγχο 289 διασαφήσεων εισαγωγής προσδιορίσθηκε από το Α΄ τελωνείο Θεσσαλονίκης στο ποσό των 32,88 εκατ. ευρώ, ενώ η δηλωθείσα κατά τον τελωνισμό ήταν 6,37 εκ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των διαφυγόντων φόρων (ΦΠΑ) και λοιπών επιβαρύνσεων ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 6.191.124,77 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΘΕΙ 30 Νοε 2020 | 11:35

Υπουργείο Εργασίας: Μέχρι πότε υποβάλλεται το έντυπο για τις άδειες ειδικού σκοπού

Το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε τη δυνατότητα υποβολής του Ε11.1 για τις άδειες ειδικού σκοπού.

ΜΕΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ 30 Νοε 2020 | 11:12

Μυτιληναίος: Ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη μονάδα της Λιβύης

Η Mytilineos επανεκκινεί τις εργασίες της για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης.

9,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 30 Νοε 2020 | 10:58

Σταϊκούρας: Άρχισαν οι πληρωμές επιδότησης δανείων από το πρόγραμμα "Γέφυρα"

Σήμερα Δευτέρα πραγματοποιούνται οι πρώτες πληρωμές από το πρόγραμμα "Γέφυρα", όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών.

ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ 30 Νοε 2020 | 08:44

Αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην "καραντίνα 2" σε σχέση με την άνοιξη

H εικόνα της κατανάλωσης του Νοεμβρίου - λίγες ημέρες πριν κλείσει ο μήνας - παραπέμπει σε άνοδο της ζήτησης κατά 1,42 %

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ 30 Νοε 2020 | 08:25

Στην... παράταση lockdown και τέλη κυκλοφορίας - Έρχεται δώρο Χριστουγέννων & επίδομα θέρμανσης - Τι θα γίνει με φόρους και ενοίκια

Δώρα, επιδόματα και "bonus" σε υγειονομικούς και "κάτι σαν δώρο Χριστουγέννων" για τους εξαιρετικά χαμηλοσυνταξιούχους.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 29 Νοε 2020 | 12:59

Σκέρτσος: Η Ελλάδα έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα να περάσει την πανδημία του κορονοϊού

Τι είπε ο Άκης Σκέρτσος για τη δυνατότητα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας μέχρι να βγει η χώρα από την πανδημία του κορονοϊού

ΜΠΟΝΑΜΑΣ 29 Νοε 2020 | 11:32

Βρούτσης: Έκτακτο βοήθημα σε 105.818 συνταξιούχους πιστώνεται την Δευτέρα– Συνεχίζεται η αναστολή συμβάσεων

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μάλιστα δεν το γνωρίζουν και θα δουν εκτάκτως τα ποσά στους λογαριασμούς τους, είπε ο κ. Βρούτσης.

ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ LOCKDOWN 29 Νοε 2020 | 09:05

Νέο "πακέτο" μέτρων στήριξης για τον Δεκέμβριο - Παράταση ενός μήνα στα τέλη κυκλοφορίας

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι - Αναλυτικά τα μέτρα - Σκέψεις για έκτακτο δώρο σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 28 Νοε 2020 | 09:01

Ανάρπαστη η επιστρεπτέα προκαταβολή: Aναβάλλεται για τον Iανουάριο η 5η φάση - Ποιοι θα πάρουν το ένα δις ευρώ

Αρχές Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή των χρημάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή του τέταρτου γύρου.

ΥΠΟΙΚ 27 Νοε 2020 | 18:52

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Πιστώνονται σήμερα σε 97.662 δικαιούχων 410 εκατ. ευρώ

Μέχρι σήμερα, 364.244 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει την αίτηση χορήγησης της ενίσχυσης

OΙ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 27 Νοε 2020 | 16:29

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Νοε 2020 | 12:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:27

Ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα: Δοκιμαστικό δρομολόγιο Παγκράτι - Κυψέλη για 2 μήνες - Δωρεάν για όλους [εικόνες]

Δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτρικού λεωφορείου στη γραμμή 2 Παγκράτι - Κυψέλη στην Αθήνα. Επίσκεψη Καραμανλή στο ΡΟΥΦ.