Κατατέθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού - Tι προβλέπει

Κατατέθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2018.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κατατέθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού - Tι προβλέπει

«Είναι προφανές πως αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παραδίδοντας, πριν από λίγο, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι εντός στόχων, ο προϋπολογισμός του 2017 έχει μία αρκετά σημαντική υπέρβαση στα έσοδα που θα αξιοποιήσουμε, ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης.

«Ελπίζουμε μέχρι να γίνει σχέδιο προϋπολογισμού και μέχρι να περάσει ο επόμενος καιρός για να το εγκρίνουμε, τον Δεκέμβριο, να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προβλέψεις και καλύτερες δυνατές πρόνοιες» τόνισε ο κ. Βούτσης παραλαμβάνοντας από τον κ. Χουλιαράκη το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TOC

Ημερομηνία λήξεως ολίγων ημερών θα έχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή. Οι βασικές προβλέψεις περί ανάπτυξης 2,4% κατά τη διάρκεια του 2018 αλλά και παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,53%, θα μπει στο «μικροσκόπιο» των θεσμών οι οποίοι θα εξετάσουν μια προς μια τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου πάνω στις οποίες έχουν στηριχθεί αυτές οι δύο προβλέψεις. Για οποιαδήποτε απόκλιση, θα ζητηθούν επιπλέον μέτρα ενώ η διαπραγμάτευση για μεγέθη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Νοεμβρίου, καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν σημαντικές υστερήσεις σε βασικούς κωδικούς, τελικώς οι δανειστές θα πειστούν ότι το 3,5% θα μπορεί να επιτευχθεί το 2018 χωρίς νέα μέτρα.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να αναθεωρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 στο 2,2% του ΑΕΠ από 1,9% που είχε εγγραφεί στο μεσοπρόθεσμο. Παρά την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα που παρατηρείται στο 8μηνο, το Γενικό Λογιστήριο πιστεύει ότι το κενό θα υπερκαλυφθεί και τελικώς ο προϋπολογισμός θα κλείσει με υπέρβαση στόχου περίπου 800 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτού του ποσού, εφόσον τελικώς «κλειδώσει» θα κατευθυνθεί και για τη χρηματοδότηση του έκτακτου μερίσματος το οποίο θα δοθεί όμως μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα και ότι θα δοθεί η έγκριση των θεσμών.


Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων θα εμφανίσουν μεγάλη υστέρηση φέτος η οποία μπορεί να ξεπεράσει το ένα δις. ευρώ. Αντίστοιχα, θα αναθεωρηθεί η εκτίμηση και για το 2018 καθώς πλέον ο στόχος για είσπραξη 21,5 δις. ευρώ από την άμεση φορολογία δεν θεωρείται ρεαλιστικός. Το υπουργείο Οικονομικών όμως θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και έτσι εκτιμά ότι θα υπερκαλύψει το κενό. Βέβαια, για να γίνουν πειστικά τα επιχειρήματα απέναντι στους δανειστές, θα πρέπει και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, να μην κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν, για παράδειγμα, τα έσοδα δεν φτάσουν στα 5 δις. ευρώ ανά μήνα στους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου και αν ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες δεν βγάλει τα νούμερα που έχουν προϋπολογιστεί, τότε θα αμφισβητηθούν και οι προβλέψεις της επόμενης χρονιάς.

Όσον αφορά στις μακροοικονομικές προβλέψεις, το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα περιέχει εκπλήξεις. Άλλωστε, τα βασικά μεγέθη αποκαλύφθηκαν από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο:

1. Η ιδιωτική κατανάλωση, ο δείκτης με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4% με την πρόβλεψη να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την αντίστοιχη του μεσοπρόθεσμου. Για το 2017, ο πήχης κατέβηκε από το +1,3% του μεσοπρόθεσμου, στο +1,1%. «Η αναθεώρηση αυτή θεωρείται ρεαλιστική λαμβανομένου υπόψη ότι το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους η ιδιωτική κατανάλωση είναι αυξημένη κατά 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016» αναφέρει η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

2. Η δημόσια κατανάλωση θα έχει μείωση 0,2% μέσα στο 2018 και όχι αύξηση 0,1% όπως προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο. Για το 2017, η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να κλείσει με μεγαλύτερη αύξηση από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί δηλαδή με +1% έναντι +0,1% που είναι η εκτίμηση στο μεσοπρόθεσμο για την φετινή χρονιά.

3. Στις επενδύσεις, προβλέπεται χειρότερη επίδοση για το 2017 και καλύτερη για το 2018. Έτσι, για την επόμενη χρονιά, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12,6% έναντι πρόβλεψης 10,8% στο μεσοπρόθεσμο. Για το 2017 όμως, ο πήχης κατεβαίνει καθώς η αρχική εκτίμηση για αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά +5,9% δεν θα επιτευχθεί και ο πήχης κατεβαίνει στο +4,3%. Το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο διατυπώνει επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για την αύξηση των επενδύσεων το 2018

4. Βελτιωμένες είναι οι προβλέψεις για τις εξαγωγές. Για το 2018, προβλέπεται αύξηση +4,7% αντί για +4,4% ενώ για το 2017 εκτιμάται ότι η χρονιά θα κλείσει με αύξηση +6,7% αντί για +3,3%. Προς τα πάνω αναθεωρείται βέβαια η πρόβλεψη και για τις εισαγωγές. Το 2018 εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι +4,4% και όχι +3,5% όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο ενώ για το 2017, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται πλέον ότι θα αυξηθούν κατά 5,6% έναντι 2,8% που ήταν η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου. «Οι αναθεωρήσεις αυτές κρίνονται σε μεγάλο βαθμό ρεαλιστικές, βασιζόμενες στο περαιτέρω «άνοιγμα» της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι χωρίς σημαντική βελτίωση της θέσης της χώρας στο διεθνή ανταγωνισμό, ελλοχεύει ο κίνδυνος επαναφοράς των εξωτερικών ελλειμμάτων ή αύξησης μεριδίου εισαγωγών για μη παραγωγικούς σκοπούς (ενίσχυση κατανάλωσης), με τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση, το αξιόχρεο και εν τέλει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας».

5. Καμία μεταβολή στην πρόβλεψη δεν υπάρχει για το δείκτη της απασχόλησης τουλάχιστον για το 2018. Η εκτίμηση για αύξηση 1,7% που υπήρχε στο μεσοπρόθεσμο, παραμένει και στο προσχέδιο ενώ για το 2017 το ποσοστό ανεβαίνει από το +1,4% του μεσοπρόθεσμου στο +1,6%. Για την ανεργία η πρόβλεψη βελτιώνεται τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου. Για το 2018, προβλέπεται αποκλιμάκωση στο 19% (αντί για αρχική πρόβλεψη 19,8%) ενώ για φέτος, η χρονιά προβλέπεται να κλείσει με την ανερχία στο 20,2% έναντι στόχου 21% που υπήρχε στο μεσοπρόθεσμο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ 25 Νοε 2020 | 14:59

Εκτός σχεδίου δόμηση: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη σε 15 ερωτήσεις και απαντήσεις

Αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:30

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Για μισθωτό των 800 ευρώ σημαίνει αύξηση 183 ευρώ- Αναλυτικά παραδείγματα

"Είναι ένα νομοσχέδιο που ενώνει", είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 25 Νοε 2020 | 13:12

Click away: Πώς θα γίνονται οι παραγγελίες για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop

Η μέθοδος του "click away" θα εφαρμοστεί από τα καταστήματα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Γ.Γ. ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 25 Νοε 2020 | 13:03

Σταμπουλίδης: Παράταση του lockdown έως τις 6 Δεκεμβρίου

Το lockdown θα παραταθεί έως τις 6 Δεκεμβρίου ανέφερε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

25 Νοε 2020 | 12:59
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 25 Νοε 2020 | 12:50

Όμιλος Olympia: Δίπλα στα παιδιά των εργαζομένων του με δωρεάν πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης

Ο όμιλος Olympia προσφέρει δωρεάν συνδρομή έως το τέλος του έτους στις σύγχρονες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διδασκαλίας της πλατφόρμας Brainy.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ 25 Νοε 2020 | 12:49

Χριστουγεννιάτικες αγορές: Το 60% των Ελλήνων δεν πτοείται από τις συνθήκες

Τι δείχνει έρευνα για το πως οι Έλληνες καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους την περίοδο των Χριστουγέννων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 11:57

Αλαλούμ με τους ιδιώτες γιατρούς που ήθελαν να συνδράμουν το ΕΣΥ - Γιατί μόλις 13 τελικά ανέλαβαν υπηρεσία

Μόλις 13 ιδιώτες γιατροί τελικά εντάχθηκαν στο ΕΣΥ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ" 25 Νοε 2020 | 11:40

Να ανοίξουν τα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Να δοθεί η δυνατότητα διέλευσης ανθρώπων και εμπορευμάτων από την Κρυσταλλοπηγή, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ 25 Νοε 2020 | 10:52

Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα μετά το lockdown: Mε τη μέθοδο "click away" και πρώτα τα μικρότερα

Κατά την άρση του lockdown, πριν από τα Χριστούγεννα, η μέθοδος του "click away" θα εφαρμοστεί από τα καταστήματα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 25 Νοε 2020 | 10:48

Εκτός σχεδίου δόμηση: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων

Προθεσμία έξι ετών θα έχουν για να χτίσουν με τους σημερινούς όρους, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου επιφανείας μικρότερης των τεσσάρων στρεμμάτων.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 25 Νοε 2020 | 09:35

Γεωργιάδης: Τα καταστήματα θα ανοίξουν κλιμακωτά - Πρώτα τα μικρότερα, μετά τα μεγαλύτερα με αυστηρούς κανόνες

"Κλιμακωτά θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων -από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα- όταν ανακοινωθεί η σταδιακή άρση του lockdown", είπε ο κ. Γεωργιάδης.