Κατατίθεται ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κατάθεση του νομοσχεδίου - Σήμερα οι τελικές αποφάσεις - Κάμφθηκαν οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ

katatithetai-o-nomos-gia-tin-anakefalaiopoiisi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μετά από πίεση της Τρόικας, μέσα στην εβδομάδα ή το πολύ στις αρχές της επόμενης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί ο νόμος που αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, γεγονός που θα επιτρέψει στην Eurobank να βγει στις αγορές.

Ωστόσο, για να βγει η Eurobank στις αγορές, θα πρέπει στο σημερινό Eurogroup να επιβεβαιωθεί η πληροφορία που έρχεται από το υπουργείο Oικονομικών ότι «το ζήτημα των τραπεζών είναι λυμένο» και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με βάση το «βασικό» σενάριο, δηλαδή σύμφωνα με αυτές που έβγαλε η Τράπεζα της Ελλάδος (6,38 δις. ευρώ) και όχι με εκείνες που θέλει το ΔΝΤ (8,4 δις. ευρώ). Σημειώνεται ότι πρωταρχικό στοιχείο για τους Ευρωπαίους είναι να μην «πειραχτούν» τα κρατικά κεφάλαια του ΤΧΣ, εν αντιθέσει με το ΔΝΤ που επιθυμεί σύμφωνα με πληροφορίες να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες με κρατικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή από το uπουργείο Οικονομικών, το ΔΝΤ στη βραδινή σύσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής δέχθηκε την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές. Ωστόσο, αυτό που εννοούσε η πηγή του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα πρέπει να εκτιμηθούν (αν είναι περισσότερες ή λιγότερες) από τα ευρωπαϊκά stress testπου θα ολοκληρωθούν στο τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου και θα λάβουν μέρος 128 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης και μαζί τους και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η διαρροή αυτή του υπουργείου Οικονομικών δεν αφορά δηλαδή, σύμφωνα με τραπεζίτες, τις παραδοχές και τη μεθοδολογία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς όλα τα stress test όλων των τραπεζικών συστημάτων γίνονται με το δυσμενές σενάριο και όχι με το βασικό. Σε αυτό το θέμα, χαρακτηριστική μάλιστα ήταν μια δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των stress tests που έγιναν υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και των stress tests που θα γίνουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος τόνισε: «θα φρόντιζα οι τεχνικές των μεθόδων αξιολόγησης να είναι συμβατές με αυτές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ τον Οκτώβριο», είπε και διευκρίνισε ότι η διεξαγωγή των τεστ αντοχής των τραπεζών δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΝΤ ούτε του Eurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ είναι η αρμόδια.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα, λόγος για τον οποίο η διοίκηση του ΤΧΣ ζήτησε να αναβάλει για την επόμενη Πέμπτη η Eurobank το Διοικητικό Συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης που είχε θέμα τη λήψη  απόφασης για σύγκλιση γενικής συνέλευσης με θέμα την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 3 δις. ευρώ. Και τούτο, διότι σύμφωνα με πηγές από το ΤΧΣ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σημερινό Eurogroup και ανάλογα με τις αποφάσεις να επιλεγεί:

1) Αν δεν θα μπει καθόλου στην Αύξηση Κεφαλαίου της Eurobank το ΤΧΣ

2) Αν θα τοποθετήσει τμήμα των κεφαλαίων της Αύξησης (περί τα 700 εκατ. ευρώ)

3) Αν δεν θα συμμετάσχει καθόλου στην Αύξηση Κεφαλαίου. Πάντως, από την πλευρά των πολιτικών της χώρας, μέχρι τώρα πρόθεση ήταν το ΤΧΣ να τοποθετηθεί με περίπου 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διατηρήσει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει «πίσω» στις αντιρρήσεις που πρόβαλε όλο το προηγούμενο 3μηνο και σύμφωνα με βουλευτές του, θα το ψηφίσει. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει δύο βασικές αρχές. Η πρώτη αφορά τις αλλαγές στους όρους επανακεφαλαιοποίησης και η δεύτερη την παροχή δυνατότητας στο ΤΧΣ να διενεργεί δημόσιες προσφορές στους κατόχους warrants των τραπεζών. Το πρώτο θα επιτρέψει στις τράπεζες (Eurobank και Εθνική) να βγουν στις αγορές και το με το δεύτερο, θα έχει το ελληνικό δημόσιο τη δυνατότητα να λάβει γρηγορότερα στα «ταμεία» του τα κρατικά κεφάλαια που έβαλε στις τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook