Καθυστερεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Στα 1.800€ ο μέσος φόρος

Μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβληθεί ούτε δύο εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων που θα πρέπει κανονικά να κατατεθούν.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Καθυστερεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Στα 1.800€ ο μέσος φόρος

Αν το υπουργείο Οικονομικών εννοεί αυτό που λέει τότε περίπου 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από έναν μήνα για να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση καθώς «παράταση αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει».

Ενώ η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στο τέλος Ιουνίου, μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβληθεί ούτε δύο εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων που θα πρέπει κανονικά να κατατεθούν. Όσο για το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι; Περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά τα οποία θα επιμεριστούν σε περίπου 2,5-3 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ο συνολικός λογαριασμός θα είναι βαρύτερος σε σχέση με πέρυσι ενώ και τα χρεωστικά εκκαθαριστικά –δηλαδή αυτά που υποχρεώνουν τον φορολογούμενο να βάλει το χέρι στην τσέπη- θα είναι περισσότερα συγκριτικά με το 2016.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ μέχρι στιγμής η μέση επιβάρυνση για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά διαμορφώνεται στα 800 ευρώ, αναμένεται ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο μέσος όρος θα έχει εκτιναχθεί στα 1700-1800 ευρώ.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους θα χρεωστικά εκκαθαριστικά θα είναι φέτος και περισσότερα αλλά πιο βαριά σε σχέση με πέρυσι:

1. Φέτος δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς το αφορολόγητο μειώθηκε στο μέσο του 2016 και όχι από την αρχή της χρονιάς.

2. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης. Διαφορά από το επιπλέον χαράτσι θα πληρώσουν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τους οποίους επίσης δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό από πέρυσι. Και η νέα πολύ βαρύτερη κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο και ενεργοποιήθηκε για το δεύτερο μισό του 2016.

3. Οι εισοδηματίες θα πληρώσουν περισσότερο φόρο και λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στα ενοίκια (από 12% σε 15% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 15.000 ευρώ) και μεγαλύτερη εισφορά αλληλεγγύης. Οι εισοδηματίες είναι η μοναδική κατηγορία που θα έχουν αύξηση επιβάρυνσης στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.

Έτσι, συγκριτικά με πέρυσι αναμένεται:

1. Αύξηση στον αριθμό των χρεωστικών εκκαθαριστικών. Πέρυσι, εκδόθηκαν συνολικά 2,319 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά δηλαδή περίπου το 37,95% του συνόλου με το συνολικό ποσό της βεβαίωσης να φτάνει στα 3,779 δις. ευρώ και τον μέσο φόρο να ανέρχεται στα 1629 ευρώ. Φέτος, τα χρεωστικά αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα τρία εκατομμύρια ακριβώς λόγω της διαφοράς φόρου που θα προκύψει κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους.

2. Όσο για τον μέσο φόρο, αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από τα 1800 ευρώ καθώς το συνολικό ποσό της βεβαίωσης εκτιμάται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι θα προσεγγίσει τα 4,5 δις. ευρώ. Την αύξηση «προαναγγέλλει» και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής μέσω του οποίου έγινε αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για τα έσοδα από την άμεση φορολογία. Πλέον εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από άμεσους φόρους 21,525 δις. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 20,415 δις. ευρώ. Η αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου οφείλεται και στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και στην εισφορά αλληλεγγύης.

3. Τα πιστωτικά και τα μηδενικά εκκαθαριστικά θα είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Σε καλύτερη θέση ωστόσο, αναμένεται να βρεθούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς γι’ αυτούς φέτος, ο φορολογικός συντελεστής έχει μειωθεί από το 26% στο 22%. Όσοι μάλιστα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% είναι πολύ πιθανό να παραλάβουν φέτος πιστωτικό εκκαθαριστικό καθώς λόγω και των επαγγελματικών δαπανών που θα εμφανίσουν, το φορολογητέο εισόδημα που θα εμφανιστεί στη δήλωση, θα είναι τελικώς μικρότερο από αυτό επί του οποίου έχει γίνει η παρακράτηση φόρου.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από τα περίπου 250.000 νομικά πρόσωπα (ανώνυμες εταιρείες, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες, ΕΠΕ κλπ) που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Οι τεχνικές δυσκολίες αλλά και οι καθυστερήσεις στη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τον προμηθευτή των ηλεκτρονικών εντύπων, οδήγησε στο φαινόμενο τα λογιστήρια των εταιρειών να έχουν φέτος στη διάθεσή τους κάτι λιγότερο από έναν μήνα για να ανταποκριθούν στη φορολογική τους υποχρέωση. Από το υπουργείο Οικονομικών προς τον παρόν δεν μιλάνε καν για παράταση εκτιμώντας ότι παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα ανοίξει την τελευταία στιγμή, ο χρόνος επαρκεί καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων είναι περιορισμένος.

Το μόνο θετικό φέτος για τις εταιρείες είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης. Με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, εκπνέει με την ολοκλήρωση του επόμενου μήνα από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης. Δηλαδή στο τέλος Ιουλίου.

Βέβαια, οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έξι δόσεις (μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου) και όχι σε οκτώ όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι. Η βεβαίωση για τα νομικά πρόσωπα, αναμένεται να είναι φέτος χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης που υπέστησαν πέρυσι τα νομικά πρόσωπα από την διαμόρφωση του συντελεστή παρακράτησης στο 100%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΠΛΗΣ ΔΟΣΗΣ 17 Σεπ 2020 | 08:01

ΕΝΦΙΑ: Στην... παράταση η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης – Πότε θα έρθουν τα εκκαθαριστικά

Η τελική εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ δεν αναμένεται να γίνει τελικώς ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΤΟ ΕΙΧΕ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Σεπ 2020 | 22:45

ΕΝΦΙΑ: Κατατέθηκε η τροπολογία για την κατάργησή του σε 28 ακριτικά νησιά

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν την κύρια κατοικία τους σε ακριτικά νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.200 κατοίκους

ΑΛΛΟ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΞΑΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕ 14 Σεπ 2020 | 16:56

Σταϊκούρας: Δημοσιονομική χαλάρωση λόγω κορονοϊού και το 2021

Η δημοσιονομική ευελιξία που ισχύει στην Ευρώπη λόγω κορονοϊού, θα συνεχίσει και το 2021 αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 10 Σεπ 2020 | 07:58

Αύξηση των καθαρών μισθών φέρνει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης - "Ψαλίδι" και στις ασφαλιστικές εισφορές

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο το ποσοστό μείωσης της εισφοράς να είναι "στοχευμένο" ώστε να ευνοηθούν περισσότερο οι πληγέντες από την πανδημία.

ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 09 Σεπ 2020 | 19:48

Μείωση ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από τον κορονοϊό - Ποιους κλάδους αφορά

Το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με το νέο πλαίσιο της προαιρετικής μείωσης των ενοικίων

ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 03 Σεπ 2020 | 14:20

Κορονοϊός: Εκκενώθηκε το υπουργείο Οικονομικών - Λόγω της επίσκεψης του επενδυτή που διαγνώσθηκε θετικός

Εκκενώθηκε το κτίριο του ΥΠΟΙΚ στην οδό Νίκης, προκειμένου να γίνει απολύμανση στους χώρους έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού σε επενδυτή.

Η ΛΙΣΤΑ 01 Σεπ 2020 | 08:05

Οι 7 υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου σε εφορία, δήμους, πολεοδομίες, τράπεζες: Αναλυτικά οι προθεσμίες

Σεπτέμβριος, ο μήνας "φωτιά" για σειρά πληρωμών μόλις ξεκίνησε - Όλες οι υποχρεώσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Αυγ 2020 | 08:47

Κορονοϊός: Υφεση ρεκόρ -16% το β' τρίμηνο λόγω καραντίνας - Οι δύο παράγοντες που περιορίζουν τη ζημιά

Η μείωση του 16% -εφόσον επιβεβαιωθεί- δεν θα είναι από τα χειρότερα νούμερα που θα έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη για το β’ τρίμηνο.

ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 29 Αυγ 2020 | 15:51

Τι αλλάζει στις ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες - Μπαίνει πλαφόν στις συναλλαγές

Το ανώτατο ποσό που αποθηκεύεται ηλεκτρονικά δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ελλάδα.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 27 Αυγ 2020 | 19:33

O κώδικας για την τακτοποίηση χρεών ύψους 240 δισ. ευρώ σε δημόσιο και τράπεζες

Δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα ο νέος πτωχευτικός κώδικας - Τι προβλέπει

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 27 Αυγ 2020 | 14:20

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 7,463 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου λόγω πανδημίας

Πρωτογενές έλλειμμα 7,463 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου στον προϋπολογισμό λόγω της πανδημίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ 25 Αυγ 2020 | 21:43

ΥΠΟΙΚ: Τα μέτρα για τους πληγέντες της φονικής πλημμύρας στην Εύβοια

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φυσική καταστροφή στην Εύβοια

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η "ΛΙΣΤΑ" 22 Σεπ 2020 | 09:24

Παράταση στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ - Το φορολογικό ημερολόγιο των επόμενων ημερών - Τι πληρώνουμε και πότε

Οι πληρωμές και οι προθεσμίες των επόμενων ημερών. Οι υποχρεώσεις στην εφορια μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στην... παράταση ο ΕΝΦΙΑ.