Kατρακύλα στους μισθούς μετά τα capital controls

Κάτω από τα 815 ευρώ ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα. Νέο «τσουνάμι» περικοπών λόγω capital controls. Με 346 ευρώ απασχολούνται 469.350 μερικώς απασχολούμενοι.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Kατρακύλα στους μισθούς μετά τα capital controls

Ούτε η υποχώρηση των αποδοχών περίπου κατά 30% την τελευταία 3ετία, φαίνεται να βάζει «φρένο» στην πτωτική πορεία των μισθών του ιδιωτικού τομέα.

Μόνο από τις αθρόες μετατροπές θέσεων εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, είναι βέβαιο ότι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το… δράμα συνεχίζεται και μέσα στο 2015 ενώ τα χειρότερα είναι… μπροστά. Μετά την επιβολή των capital controls αλλά και το ξεκαθάρισμα ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 756 ευρώ θα παραμείνει απλώς μια… προεκλογική υπόσχεση, οι επιχειρήσεις επανήλθαν στην προσφιλή περικοπή των περικοπών είτε με την αλλαγή των συμβάσεων εργασίας (από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία) είτε ακόμη και με την απευθείας μείωση των ονομαστικών αποδοχών μέσω των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων.

Μόλις χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έδωσε στη δημοσιότητα την πορεία του δείκτη για τους μισθούς κατά το 2ο τρίμηνο του 2015. Υποχώρησε κατά 4,2% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2014. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ 10ετίας. Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για την περίοδο 2006-2015 προκύπτει ότι ουδέποτε σε αυτή την περίοδο, έχει καταγραφεί τέτοια τιμή στον συγκεκριμένο δείκτη. Μάλιστα, αν κανείς πάει ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, θα διαπιστώσει ότι οι μισθοί οδεύουν ολοταχώς προς τα επίπεδα της …δραχμής, δηλαδή τα επίπεδα που ίσχυαν το 2002.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν και άλλα αρνητικά μηνύματα. Ενώ ο δείκτης των μισθών εμφανιζόταν να ανακάμπτει κατά τη διάρκεια του 3ου και του 4ου τριμήνου του 2014, με το που άλλαξε η χρονιά, επανήλθαμε και πάλι στο αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, στο β’ τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός υποχώρησης των μισθών ήταν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο που καταγράφηκε από τη σύγκριση των αποδοχών του β’ τριμήνου του 2014 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2013.

Και όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει ακόμη καταγραφή της κατάστασης –παρά μόνο εμπειρική- που διαμορφώθηκε μετά την επιβολή των capital controls. Μόνο από τις αθρόες μετατροπές θέσεων εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, είναι βέβαιο ότι ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Τη «μαύρη εικόνα» έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία του ΙΚΑ τα οποία απορρέουν από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλουν όλες οι επιχειρήσεις. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυτή τη στιγμή, διαμορφώνεται –με βάση τα δεδομένα του Φεβρουαρίου που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα- μόλις στα 1008,13 ευρώ μεικτά. Επί αυτού του μισθού επιβάλλονται οι ακόλουθες κρατήσεις:

1. 156 ευρώ ως ασφαλιστική εισφορά

2. 37 ευρώ ως παρακράτηση για τον φόρο εισοδήματος

Έτσι, ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κυμαίνεται κάτω από τα 815 ευρώ (σ.σ τα 815 ευρώ είναι το μέσο ποσό που κατέγραψε το ΙΚΑ τον Φεβρουάριο και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ έχει αποτυπώσει νέα πτώση κατά το β’ τρίμηνο του 2015). Δραματική είναι η αύξηση των εργαζομένων που απασχολούνται… μερικώς. Ήδη, από τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, προκύπτει ότι οι 4ωροι ήταν 469.350 άτομα τον Φεβρουάριο. Πλέον, θεωρείται δεδομένο ότι θα έχουν ξεπεράσει τις 500.000 καθώς μόνο τον Ιούλιο, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν, αφορούσε είτε σε εκ περιτροπής εργασία είτε σε μερική απασχόληση.

Ο μέσος μισθός για τους μερικώς απασχολούμενους είναι 410 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές (σ.σ φόρος σε αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχει), το καθαρό ποσό που απομένει είναι μόλις 346 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Ιαν 2022 | 09:25

Σταϊκούρας: Στο τραπέζι το μόνιμο πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης - Τι θα γίνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

"Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

23 Ιαν 2022 | 08:35

PQH: Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

Διεθνής διαγωνισμός για τη μεταβίβαση απαιτήσεων από μικτό χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 12:39

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση "αγορά" δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Wood αναφέρει ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:43

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Ποιους αφορά

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού - Η ΕΡΓΑΝΗ και ο Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ 20 Ιαν 2022 | 21:19

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Προθεσμία κατάθεσης φακέλου μέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού

ΑΠΟ ΤΟ TOP EMPLOYERS INSTITUTE 20 Ιαν 2022 | 16:43

Η Lidl Ελλάς "κορυφαίος εργοδότης" σε Ελλάδα και Ευρώπη για 6η συνεχόμενη φορά

Η βράβευση αποτελεί λαμπρή απόδειξη για το περιβάλλον εργασίας που προσφέρει η Lidl Ελλάς.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:13

ΑΑΔΕ: Από σήμερα "Τα Ραντεβού μου" σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας

Στο σύνολο των ΔΟΥ όλης της χώρας επεκτείνει την λειτουργία της πλατφόρμας, "Τα Ραντεβού μου"

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.