Κατρούγκαλος: Δεν διαπραγματευόμαστε τη μείωση κύριων συντάξεων

Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να πληρώνουν. Δεν θα δεχθούμε εισοδηματικά κριτήρια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κατρούγκαλος: Δεν διαπραγματευόμαστε τη μείωση κύριων συντάξεων

Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται σήμερα στις 11.00 το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως δήλωσε χθες μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενικό». Παράλληλα, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.

Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος δεν εμφανίστηκε εξίσου «απόλυτος» για το θέμα των επικουρικών αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ελλείμματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΅Εργασίας, ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν ευοδώθηκε από τις εξελίξεις. «Βασιζόταν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια μορφή χρηματοδότησης από την ΕΕ», είπε.

«Μας κληρονόμησαν ένα στρεβλό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέστρεψε το ασφαλιστικό. Τα αδιέξοδα τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε προσθέτοντας πώς τον Ιούλιο κάναμε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό. Θέλουμε να μοιράσουμε την μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα δικαιότερα».

Υπογράμμισε πως ο νόμος είναι δικός μας και όχι μεταφρασμένος από τους θεσμούς. Υπακούει στις δυο αρχές της αριστεράς: ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Το κουαρτέτο ξέρει ότι το προηγούμενο σύστημα ήταν κατακερματισμένο γιατί έκανε χάρες με πελατειακά κριτήρια, τόνισε.

Αναγκαίο κακό

Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει στους μισθωτούς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ο υπουργός σημείωσε πως «για τους μισθωτούς είναι μία επιβάρυνση, αλλά είναι αναγκαίο κακό, γιατί θα ήταν μεγαλύτερο σοκ η περικοπή των συντάξεων. Γνωρίζετε ότι ο άνεργος συντηρείται σε πολλές περιπτώσεις από συντάξεις, γιατί δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, πέραν των 12 μηνών», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στόχος της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι να «ελαφρυνθούν» αυτοί που δεν μπορούν να πληρώνουν και διευκρίνισε ότι «κάποιος που είναι σε αναστολή επαγγέλματος δεν είναι δίκαιο να πληρώνει και δεν θα πληρώνει. Αυτό είναι μία από τις βελτιώσεις στην πρόταση μας», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για τη θέση του ΔΝΤ

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τη θέση του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να προταθούν από το Ταμείο περικοπές στις κύριες συντάξεις. «Το ΔΝΤ έχει διαφορετική λογική, ένα ακραίο φιλελευθερισμό. Δεν έχω από πρώτο χέρι κάτι από το Ταμείο, θέλω να δω τις θέσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πώς οι Ευρωπαίοι σε γενικές γραμμές «αποδέχονται την πρότασή μας».

Κόκκινες γραμμές

Οι «κόκκινες γραμμές» με τις οποίες ξεκινούμε τις διαπραγματεύσεις είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις και να παραμείνει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού. Το ΔΝΤ θέλει να ενισχύσει την ανταποδοτικότητα αλλά εμείς λέμε ότι αυτό μοιάζει πολύ με ιδιωτική ασφάλιση, ανέφερε.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί εισοδηματικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» και τα 15 χρόνια που προτείνει η κυβέρνηση ως ελάχιστο χρόνο για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης».

Αν υπάρξει εμπλοκή ο επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης της διαπραγμάτευσης του ευρωκοινοβουλίου θα έρθει στην Αθήνα για να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε.

Ο υπουργός τόνισε ότι η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό είναι έτοιμη, αλλά δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων θα καλυφθούν τελικά από τον προϋπολογισμό, γιατί με δεδομένη την ανεργία δεν γίνεται διαφορετικά.

Σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων, ο υπουργός Εργασίας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μη ελλειμματικά ταμεία, λόγω της κρίσης και της θηριώδους ανεργίας και γι' αυτό εντάσσουμε όλα τα ταμεία σε ένα, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτά τα ελλείμματα».

«Είμαι στρατιώτης στην πολιτική της κυβέρνησης. Δεν εφαρμόζω ξεχωριστή πολιτική, ανέφερε ο υπουργός. Εξέφρασε δε την άποψη ότι «οι αγρότες είναι στο δρόμο γιατί φοβούνται ότι θα τους έρθουν και άλλα».

Οι επικουρικές

Ξεκινάμε με αίτημα να μην μειωθούν και οι επικουρικές αλλά αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να συγκρατήσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη και τα ελλείμματα των Ταμείων είναι μεγαλύτερα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Θα προχωρήσει το μητρώο των αγροτών

Δεν θέλουμε τους αγρότες πολίτες β΄ κατηγορίας, δήλωσε ο υπουργός. Ανέφερε πως ο ΟΓΑ λαμβάνει από τον κρατικό κορβανά χρηματοδότηση περίπου 3,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, όταν οι εισφορές των αγροτών ανέρχονται στα 340 εκατ. Η βασική σύνταξη που παρέχει ο ΟΓΑ είναι τα 172 ευρώ, τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι θα προχωρήσει το μητρώο των αγροτών.

Διευκρίνισε πως όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας καταγράψει ζημιές μια χρονιά θα κληθεί να πληρώσει την ελάχιστη εισφορά που αντιστοιχεί στον ανειδίκευτο εργάτη.

«Η επιβάρυνση για τους αγρότες που ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, που είναι και η πλειοψηφία, θα είναι το 2017 λιγότερο από 0,50 ευρώ την ημέρα», επεσήμανε, ενώ προσέθεσε ότι το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΕ ΣΚΑΙ ΚΑΙ MEGA 22 Νοε 2020 | 11:36

Αναδρομικά, συντάξεις, Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλονται - Οι δηλώσεις Βρούτση

Τι ισχύει με συντάξεις, αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Διευκρινίσεις από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Νοε 2020 | 07:50

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά συντάξεων στους κληρονόμους – Πώς θα κάνετε την αίτηση – Πόσα θα πάρετε [πίνακας]

Το υπουργείο Εργασίας, έχει υπολογίσει ότι οι αιτήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων θα φτάσουν στις 172.222 ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στους κληρονόμους, θα φτάσει στα 167,8 εκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2020 | 08:05

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε Ταμείο

Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 19 Νοε 2020 | 07:51

Ζεστό χρήμα 4 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους, ανέργους - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα

Ζεστό χρήμα 4 δις. ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου- Μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 16 Νοε 2020 | 14:50

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής τους

Δείτε τις μερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 15 Νοε 2020 | 20:43

Συντάξεις, επιδόματα και τέλη κυκλοφορίας – Οι ημερομηνίες πληρωμής και καταβολής των χρημάτων

Ο "οδικός χάρτης" με όλες τις ημερομηνίες έως τις εορτές των Χριστοιυγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Νοε 2020 | 08:11

Συντάξεις Δεκεμβρίου και επιδόματα: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2020, στους δικαιούχους.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΚΑ 05 Νοε 2020 | 18:43

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι, ημερομηνίες - Ταμεία

Οι ημερομηνίες που θα λάβουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι τις συντάξεις Δεκεμβρίου

ΑΦΟΡΑ 1,5 ΕΚΑΤ. ΠΑΙΔΙΑ 02 Δεκ 2020 | 15:18

Έναν μήνα νωρίτερα η πληρωμή των επιδομάτων παιδιού – Η ημερομηνία πληρωμής

Η τελευταία δόση του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί πριν την Πρωτοχρονιά.

ΜΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 02 Δεκ 2020 | 14:45

Η Eurolife FFH και η ethelon γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Με την εταιρεία να είναι ο αποκλειστικός χορηγός των ethelon Days.

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 02 Δεκ 2020 | 13:54

Handelsblatt: "Ράλι" στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τον κορονοϊό

Όπως και πολλά άλλα χρηματιστήρια παγκοσμίως, έτσι και το Χρηματιστήριο Αθηνών έσπασε κάθε ρεκόρ τον Νοέμβριο. Με αύξηση του δείκτη κατά 33%, η Αθήνα σημείωσε ιδιαίτερη άνοδο.

#STAYTECH 02 Δεκ 2020 | 13:41

JA Greece: Συγκέντρωσε δωρεές και εξοπλίζει δημόσια σχολεία με πάνω από 2.500 φορητούς υπολογιστές

Το JA Greece διευκολύνει την τηλεκπαίδευση μέσω της συμβολής του στην τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 02 Δεκ 2020 | 12:18

Ισπανία: 87% μειώθηκε ο τουρισμός τον Οκτώβριο- Καταστροφή για τη χώρα

Τους πρώτους 10 μήνες του έτους, περίπου 17,9 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία.