Kατώτατος μισθός και αναδρομικά στο τραπέζι των θεσμών

Kατώτατος μισθός και αναδρομικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Kατώτατος μισθός και αναδρομικά στο τραπέζι των θεσμών

Μεγαλύτερος έγινε από χθες το βράδυ ο βαθμός δυσκολίας για την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Κατά την σημερινή πρωινή διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών, εκτός από το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων μέσω των δικαστικών προσφυγών.

Στην χθεσινή πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων, οι θεσμοί έθεσαν επιτακτικά το θέμα των αναδρομικών και τις πιθανές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, το θέμα θα τεθεί καταρχήν σήμερα στη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας ενώ θα συζητηθεί εκ νέου και αύριο οπότε και είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το θέμα του προϋπολογισμού (δημοσιονομικά).

Στην χθεσινή «εισαγωγική» συζήτηση που διήρκησε μέχρι τις 10:30 το βράδυ, το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού τέθηκε αλλά οι λεπτομέρειες –και κυρίως τα δύο βασικά θέματα αιχμής που είναι το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και η κατάργηση του υποκατώτατου- έμεινε να συζητηθεί με λεπτομέρειες στη σημερινή συνάντηση με την υπουργό Εργασίας. Από τα όσα συζητήθηκαν αλλά και από τα όσα άκουσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων κατά τον χθεσινό γύρο διαβουλεύσεων, οι θεσμοί θέλουν ένα «συγκρατημένο» ποσοστό αύξησης το οποίο φαίνεται να απέχει αισθητά από το εύρος του 5-10% που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας. Οι θεσμοί θέτουν θέματα παραγωγικότητας και διασφάλισης της πτωτικής πορείας της ανεργίας, θέματα τα οποία έχει θέσει επισήμως στους θεσμούς και ο ΣΕΒ. Πάντως, η κυβέρνηση θα επαναλάβει κατά τη σημερινή συζήτηση να ανακοινώσει το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενώ η υπουργός Εργασίας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού θα προχωρήσει. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι αυτό θα συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης και κατά συνέπεια δεν θα επηρεάσει την πτωτική πορεία της ανεργίας.

Την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την παροχή κρατικών εγγυήσεων με στόχο την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους επικεφαλής των θεσμών κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνη. Κατά τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι η επεξεργασία της πρότασης θα συνεχιστεί και ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει αναλυτική παρουσίαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους επικεφαλής των θεσμών έχει το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στη σύσταση ειδικής ομάδας από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να προκειμένου να προχωρήσει η επεξεργασία και της πρότασης που έχει κατατεθεί από την ΤτΕ για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Αρμόδιες κυβερνητικές πλευρές, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης με τους θεσμούς χαρακτήριζαν πάντως ως πιο «ώριμη» την πρόταση του ΤΧΣ. Πάντως, με την ολοκλήρωση του έργου της κοινής ομάδας εργασίας του υπουργείου Οικονομικών με την ΤτΕ, θα παρουσιαστεί και η συγκεκριμένη πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

φωτο eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 01 Οκτ 2021 | 11:18

Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, θα εισπράξουν τα ανδρομικά- Ανοιξε η πλατφόρμα

Τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) πληρώθηκαν τον Ιούλιο και των παλαιών (πριν από τον Μάιο του 2016) στις 29 Σεπτεμβρίου.

29 Σεπ 2021 | 07:01

ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή αναδρομικών σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους

Από τον επανυπολογισμό προκύπτουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις που θα καταβάλλονται σταδιακά από τον επόμενο μήνα.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 11 Οκτ 2021 | 08:43

Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος - Από τι εξαρτάται η μείωση μέσω της επιδότησης

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 09 Οκτ 2021 | 09:12

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης πάνω από 500 ευρώ και ποιοι θα πάρουν 100 ευρώ - Αναλυτικοί πίνακες

Το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι - Τα ακριβή ποσά για τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ 08 Οκτ 2021 | 12:35

Μέτρα στήριξης: Επίδομα 100 έως 750 € για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο - 18 € τον μήνα για ρεύμα

Πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κυβέρνηση. Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται. Το ποσό θα λάβουν πάνω από ένα εκατ. άτομα.

ΣΤΙΣ 11:00 ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 07:36

Μέτρα - ασπίδα για θέρμανση και ρεύμα: Ποιοι θα λάβουν ενίσχυση από 200 έως 1000 ευρώ - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Διπλασιασμός του κονδυλίου για την επιδότηση του ρεύματος στα 300 εκατ. ευρώ και διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανακοινώνονται στις 11:00.