Καυγάς στην ΕΕ για τα voucher: Σε σύγκρουση οι κυβερνήσεις

Οι 27 υπουργοί μεταφορών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν αύριο, Τετάρτη, για να συζητήσουν το πώς θα ευθυγραμμίσουν τα μέτρα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα κράτη μέλη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε συγκρουσιακή τροχιά ενδέχεται να μπουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, όσον αφορά τη στήριξη που προσφέρουν σε ταξιδιωτικές εταιρείες που εκδίδουν κουπόνια (vouchers) για τα ακυρωθέντα πακέτα διακοπών λόγω της πανδημίας, χωρίς όμως να προσφέρουν και στους πελάτες τη δυνατότητα επιστροφής χρημάτων σε μετρητά, όπως απαιτεί η κοινοτική νομοθεσία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ρουμανία και η Πολωνία δήλωσαν ότι έχουν υιοθετήσει μέτρα, ή ότι θα το πράξουν, για να επιτρέψουν την έκδοση τέτοιων κουπονιών για να προστατεύσουν τον τουριστικό κλάδο από τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κορονοϊού στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις.

Εντούτοις, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, το οποίο επιτηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ επιστροφής χρημάτων, ή αποδοχής του κουπονιού αυτού για ένα μελλοντικό πακέτο διακοπών.

Το ίδιο πρόβλημα αφορά και τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να αποτρέψουν εκατομμύρια αξιώσεις για επιστροφή χρημάτων, έτσι ώστε να αποφύγουν μία ακόμη αποστράγγιση των ταμειακών τους αποθεμάτων, μιας που όλα τα αεροσκάφη έχουν καθηλωθεί στο έδαφος λόγω της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Εάν προσφέρονται, τα κουπόνια θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα έναντι αφερεγγυότητας. Αυτό ισχύει για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά και για όλους τους άλλους τρόπους μεταφοράς, για άπαντες", δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αλντίνα Βαλεάν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όμως τα στοιχήματα είναι υψηλά. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και απασχολεί σχεδόν το 12% του εργατικού δυναμικού της ηπείρου, τονίζει ο Γκάρι Καπέλι, υπουργός Τουρισμού της Κροατίας, του οποίου η χώρα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το τρέχον διάστημα.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τα κουπόνια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα κατάλληλο εργαλείο, αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτά καλύπτονται "από ένα κατάλληλο καθεστώς προστασίας από την αφερεγγυότητα" των ταξιδιωτικών φορέων.

Ωστόσο, στο σημείο αυτό ο Μπρετόν τόνισε πως οι εταιρείες θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν επιστροφές χρημάτων εάν οι πελάτες το επιθυμούν, ενώ η Βαλεάν δήλωσε πως οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν κουπόνια μόνο στην περίπτωση που οι επιβάτες συμφωνούν ρητά ότι δεν θα αξιώσουν επιστροφή σε μετρητά.

Εάν δεν προσφέρεται στους πελάτες μια τέτοια επιλογή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε στο μέλλον να κινήσει διαδικασίες για παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας εναντίον των κρατών μελών που τις παραβιάζουν και οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πρόστιμα.

Ιδίως για τα μεσογειακά έθνη, που αποδείχθηκαν πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της πανδημίας, ο τουρισμός αποτελεί μια στρατηγική βιομηχανία.

Οι υπουργοί Τουρισμού της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Ισπανίας ζήτησαν σε κοινή δήλωση τους χθες τη λήψη "ομοιογενών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο" για όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να επανεκκινήσουν τα ταξίδια κι ο τουρισμός με έναν ασφαλή τρόπο, καθώς τα lockdown λόγω κορονοϊού μειώνονται.

Σε απάντηση, η Βαλεάν τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας τα κράτη μέλη να συντονίσουν τα βήματά τους για την έξοδο από τα lockdown προκειμένου να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ που προκαλείται από μονομερή μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Οι 27 υπουργοί μεταφορών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν αύριο, Τετάρτη, για να συζητήσουν το πώς θα ευθυγραμμίσουν τα μέτρα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στα κράτη μέλη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 07 Ιουλ 2020 | 22:40

Τι έλεγε ο Μπολσονάρου για τον κορονοϊό πριν νοσήσει: "Γριπούλα" - "Όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα"

Από την πρώτη μέρα, δε σταμάτησε να υποτιμά την πανδημία παρότι έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 65.000 Βραζιλιάνων.

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 21:26

Στις 12 το μεσημέρι θα ηχήσουν οι σειρήνες των πλοίων - Για τα εγκλωβισμένα πληρώματα λόγω κορονοϊού

Περίπου 400.000 ναυτικοί παγκοσμίως βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στη θάλασσα εξαιτίας της πανδημίας.

ΑΠΟ ΓΚΡΟΥΠ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ 07 Ιουλ 2020 | 20:44

Συναγερμός στη Λαμία: Ζευγάρι Σέρβων με κορονοϊό, πήγε στο νοσοκομείο με ταξί

Ταξιδιώτες από τη Σερβία που έφτασαν οδικώς με γκρουπ στην Αιδηψό

330 ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ 07 Ιουλ 2020 | 20:27

Κορονοϊός: Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βελιγράδι από Παρασκευή βράδυ - 13 νεκροί σε ένα 24ωρο

"Η κατάσταση στο Βελιγράδι είναι άκρως ανησυχητική", δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 07 Ιουλ 2020 | 19:56

Συναγερμός από ΠΟΥ: "Προκύπτουν αποδείξεις" για τη διασπορά του κορονoϊού από αέρα

"Η επιδημία του κορονοϊού επιταχύνεται - Ο όγκος των αποδεικτικών στοιχείων συνεχίζει να μεγαλώνει"

Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥΣ 65.000 ΘΑΝΑΤΟΥΣ 07 Ιουλ 2020 | 18:37

Κορονοϊός: Θετικός στον ιό ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου - Παίρνει υδροξυχλωροκίνη

Έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα την πανδημία του κορονοϊού και έχει αποκαλέσει "γριπούλα" την COVID-19.

07 Ιουλ 2020 | 18:31

Κορονοϊός: 27 νέα κρούσματα στη χώρα, τα 17 εισαγόμενα

Στους 193 οι νεκροί, 10 οι διασωληνωμένοι ασθενείς

ΠΛΗΡΩΣΑΝ 1,6 ΔΙΣΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΗΝ NOVAVAX. 07 Ιουλ 2020 | 18:26

Επιχείρηση "Warp Speed" από τις ΗΠΑ: Αγόρασαν 100 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό εφόσον αποδειχθούν αποτελεσματικά

Στόχος να αποκτήσουν 300 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου μέχρι τον Ιανουάριο

«ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ Ο ΙΟΣ» 07 Ιουλ 2020 | 17:41

O Βαρουφάκης βρήκε τη... λύση: Η ΕΚΤ να τυπώσει 750 δισ. ευρώ και να δίνει σε κάθε πολίτη 2.000 ευρώ τον μήνα!

Ο Γ. βαρουφάκης είπε πως την συγκεκριμένη πρόταση "την δουλέψαμε ξανά, ώστε να μην συγκρούεται με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την ΕΚΤ και την ΕΕ".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 07 Ιουλ 2020 | 17:22

Μήνυμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό: "Βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης, να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας"

"Έχουμε μία υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας, κυρίως στους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, σημειώνει ο πρωθυπουργός.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 07 Ιουλ 2020 | 16:07

Εικόνα κατάρρευσης στις εξαγωγές τον Μάιο λόγω κορονοϊού - Τα προϊόντα που χτυπήθηκαν, ποια διασώθηκαν

Τα περιοριστικά μέτρα έπληξαν την εξαγωγική δυναμική των ελληνικών προϊόντων και οδήγησαν σε αρνητικό αποτέλεσμα για το Μάιο

07 Ιουλ 2020 | 15:51

Τελικά, να πάμε διακοπές φέτος το καλοκαίρι;

Η απάντηση στο #1 ερώτημα που μας απασχολεί.

«ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ» 07 Ιουλ 2020 | 15:44

Ηχηρό "καμπανάκι" ΠΟΥ προς ταξιδιώτες: Να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις κάλεσε τον κόσμο να μην βρεθεί προ εκπλήξεων από την επανεμφάνιση τοπικών επιδημιών Covid-19