Kαύσωνας πλειστηριασμών από τα «κόκκινα δάνεια» - Ποιά σπίτια κινδυνεύουν

Οι οφειλέτες είτε θα πιέζονται ασφυκτικά να «συνθηκολογήσουν» με τις τράπεζες είτε θα βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να αλλάζουν χέρια.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Kαύσωνας πλειστηριασμών από τα «κόκκινα δάνεια» - Ποιά σπίτια κινδυνεύουν

Eπιτάχυνση των διαδικασιών για το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων –ακόμη και των στεγαστικών- και τήρηση σκληρής στάσης ειδικά απέναντι στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μέσω της έκθεσης για τη νομισματική πολιτική.

Οι οφειλέτες είτε θα πιέζονται ασφυκτικά να «συνθηκολογήσουν» με τις τράπεζες για τη διευθέτηση των οφειλών τους, είτε θα βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να αλλάζουν χέρια με συνοπτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες

Σκλήρυνση της στάσης στη συγκεκριμένη περίπτωση, σημαίνει καταγγελία των δανείων που δεν εξυπηρετούνται με διαδικασίες εξπρές –εφόσον βέβαια ο δανειολήπτης αρνείται να συνεργαστεί- και επιτάχυνση των αναγκαστικών μέτρων δηλαδή των πλειστηριασμών. Δεν είναι μόνο ο διοικητής της ΤτΕ ο οποίος ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών και εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Είναι και οι δανειστές οι οποίες έχουν βάλει στα 113 προαπαιτούμενα, το θέμα των πλειστηριασμών, αυτή τη φορά, όχι όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά την ενεργοποίηση στην πράξη. Τον Σεπτέμβριο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει άλλος ένας πονοκέφαλος για την κυβέρνηση.

Από την προηγούμενη Τετάρτη, οι συμβολαιογράφοι δεν κάνουν πλέον κινητοποιήσεις κάτι που σημαίνει ότι προωθείται η διαδικασία ακόμη και για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.Οι συγκεντρώσεις των αντιδρούντων-ακόμη και μερικών δεκάδων ατόμων- στα ειρηνοδικεία, προς το παρόν αποτρέπουν την προώθηση της διαδικασίας. Από το φθινόπωρο όμως, οι κινητοποιήσεις δεν θα είναι τόσο εύκολες καθώς οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά –ουσιαστικά από τα γραφεία των συμβολαιογράφων- και όχι στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων. Έτσι, ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, είναι πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση θα βιώσει και τις αντιδράσεις για την εκποίηση ακόμη και πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι Τετάρτες στα Ειρηνοδικεία δεν θα είναι ποτέ πλέον ίδιες. Η ανοικτή στο κοινό διαδικασία που στήνεται κάθε Τετάρτη απόγευμα προκειμένου να προχωρήσει ένας πλειστηριασμός, αντικαθίσταται από μια «κλειστή» ηλεκτρονική διαδικασία στην οποία πρόσβαση θα έχουν μόνο διαπιστευμένοι χρήστες. Είτε πρόκειται για τους «υπαλλήλους του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού» (ουσιαστικά τους συμβολαιογράφους που θα έχουν την ευθύνη της διαδικασίας) είτε για «υποψήφιους πλειοδότες» είτε για «παρατηρητές οφειλετών» οι συνθήκες γίνονται πλέον πολύ συγκεκριμένες: την ηλεκτρονική διαδικασία, θα μπορεί να παρακολουθήσει μόνο όποιος έχει διαπιστευτεί για πρόσβαση στο «Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμών» κοινοποιώντας μάλιστα μέχρι και στην… εφορία την πληροφορία ότι προτίθεται να «χτυπήσει» ακίνητο στον πλειστηριασμό. Μάλιστα, η διαπίστευση δεν εξασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πλειστηριασμούς αλλά μόνο στον συγκεκριμένο για τον οποίο θα εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Ουσιαστικά, το ακίνητο θα μπορεί να αλλάζει χέρια μέσω μιας διαδικασίας που θα θυμίζει έντονα «κλειστό ηλεκτρονικό club».

Το γεγονός ότι η νέα διαδικασία θα είναι πιο «κλειστή», σαφώς ποιο ελεγχόμενη και πλήρως «ονομαστικοποιημένη» οδηγεί για όσους γνωρίζουν τον χώρο των πλειστηριασμών στο συμπέρασμα ότι ειδικά από το φθινόπωρο, η περίοδος που η συντριπτική πλειοψηφία κατέληγε να είναι άγονη –είτε γιατί οι συμβολαιογράφοι απείχαν των καθηκόντων τους, είτε γιατί εμπόδιζαν τη διαδικασία διαμαρτυρόμενοι- θα τελειώσει ανεπιστρεπτί. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι τα ακίνητα θα μπορούν να βγαίνουν στο σφυρί σε τιμή και αρκετά χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας, εκτιμάται ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Οι οφειλέτες είτε θα πιέζονται ασφυκτικά να «συνθηκολογήσουν» με τις τράπεζες για τη διευθέτηση των οφειλών τους, είτε θα βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να αλλάζουν χέρια με συνοπτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Το γεγονός ότι η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνεται στο εξής μεταξύ ατόμων με δηλωμένο ονοματεπώνυμο και σαφή στοιχεία, προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η πλατφόρμα «ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ».

Καταρχήν, η επιλογή του να γίνει ένας πλειστηριασμός ηλεκτρονικά, ανήκει στον επισπεύδοντα. Δηλαδή, η τράπεζα ή όποιος έχει εγγράψει την προσημείωση στο ακίνητο, θα είναι αυτός που θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα ο πλειστηριασμός να διενεργείται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ενώ τη διαδικασία θα την προωθεί ο «υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού» που θα είναι συμβολαιογράφος: Οι υπάλληλοι ηλεκτρονικού πλειστηριασμού υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω της οικείας ιστοσελίδας αίτηση εγγραφής παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ΑΦΜ, διεύθυνση έδρας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό μητρώου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου στον οποίο υπάγονται, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και ταυτοποιούνται μέσω των διαπιστευτηρίων τους που τηρούνται στα συστήματα TAXISNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μετά την ταυτοποίηση, εγκρίνεται η εγγραφή τους στα συστήματα». Δηλαδή, η τράπεζα ή ο επισπεύδων, θα έχει δύο δρόμους: ή θα μπορεί να ακολουθήσει την παραδοσιακή οδό της… Τετάρτης στα ειρηνοδικεία όπου η διαδικασία θα γίνεται εκ του σύνεγγυς και κατά πρόσωπο, ή θα μπορεί να απευθυνθεί στο «κλειστό ηλεκτρονικό club».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΓΕΦΥΡΑ" 01 Σεπ 2020 | 10:03

Σταϊκούρας: Στο σπίτι τους με επιδοτούμενο ενοίκιο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους [βίντεο]

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε παράταση των μειωμένων ενοικίων και για τον Σεπτέμβριο στους πληττόμενους κλάδους.

ΑΔΥΝΑΜΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 31 Αυγ 2020 | 12:15

Moody’s: Ανθεκτικό το αξιόχρεο της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης παρά την πτώση του τουρισμού

Οι κανόνες της καραντίνας και η οικονομική ύφεση λόγω της κρίσης σημαίνουν ότι η τρέχουσα πτώση είναι όλο και περισσότερο πιθανό να διαρκέσει και μετά την περίοδο του καλοκαιριού του 2020".

ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ 22 Σεπ 2020 | 21:39

Βρήκε κελεπούρια η ΑΑΔΕ: "Εισαγόμενη" φοροδιαφυγή με αδήλωτες συντάξεις από χώρες της ΕΕ

Οι κύριες κατηγορίες φορολογουμένων στις οποίες ύστερα απο εκτεταμένες διασταυρώσεις εντοπίστηκαν κρυμμένα εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥ 22 Σεπ 2020 | 19:25

Κορονοϊός: Μόνο με ραντεβού στις ΔΟΥ της Αττικής

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι λόγω κορονοϊού η εξυπηρέτηση του κοινού εντός Αττικής γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 22 Σεπ 2020 | 18:04

Στουρνάρας: Βλέπει χειρότερη ύφεση που θα φτάνει το 7,5% για φέτος

Αναθεώρηση επί τα χείρω για την οικονομία ανακοίνωσε ο Γιάννης Στουρνάρας που "βλέπει" για φέτος ύφεση 7,5%

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Σεπ 2020 | 15:53

Τηλεργασία-Βρούτσης: Συνολική ρύθμιση με νομοσχέδιο τον Οκτώβριο

O υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνολική ρύθμιση του πλαισίου που διέπει την τηλεργασία

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ 22 Σεπ 2020 | 13:35

Γερμανία: Η Deutsche Bank θα κλείσει το 20% των εγχώριων καταστημάτων της

Θα αξιοποιήσει τις νέες συνήθειες που απέκτησαν οι πελάτες της - Λιγότεροι υπάλληλοι περισσότερες ανέπαφες συναλλαγές.

ΟΥΤΕ ΕΝ ΣΥΝΟΛΩ ΟΥΤΕ ΕΝ ΜΕΡΕΙ 22 Σεπ 2020 | 12:58

Δεν πωλείται το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία - Η ανακοίνωση του ομίλου Λάμψα

Πρόκειται για "εικασίες δημοσιογραφικών και επιχειρηματικών κύκλων", τονίζει ο όμιλος.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ 22 Σεπ 2020 | 12:48

Τράπεζες: Ανέπαφες συναλλαγές έως 50 ευρώ μέχρι το τέλος του 2020

Η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε σχεδόν καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών.

ΕΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ DEAL ΓΙΑ ΤΗΝ OLYMPIA 22 Σεπ 2020 | 12:08

Το χρυσό deal του Πάνου Γερμανού που έφερε 440 εκατ ευρώ στο ταμείο της εταιρείας

Ο Πάνος Γερμανός πούλησε την Play στον γαλλικό κολοσό Iliad και έβαλε στο ταμείο 440 εκατ ευρώ

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΜΕΤΟΧΗ 22 Σεπ 2020 | 11:53

Μάσκες: Εφθασε τα 1,4 εκατ η ημερήσια παραγωγή της Πλαστικά Θράκης

Τα Πλαστικά Θράκης κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή μασκών στα 1,4 εκατ ημερησίως

22 Σεπ 2020 | 11:50

Σταϊκούρας: Αντέχουμε και δεύτερο lockdown - Τον Οκτώβριο η πρώτη "διπλή" δόση ΕΝΦΙΑ

Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η "ΛΙΣΤΑ" 22 Σεπ 2020 | 09:24

Παράταση στην πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ - Το φορολογικό ημερολόγιο των επόμενων ημερών - Τι πληρώνουμε και πότε

Οι πληρωμές και οι προθεσμίες των επόμενων ημερών. Οι υποχρεώσεις στην εφορια μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Στην... παράταση ο ΕΝΦΙΑ.