Follow us

Κενό... συγκεκριμένων υποσχέσεων το "ολιστικό" σχέδιο

Αφού πήγε και ήρθε αρκετές φορές από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης δόθηκε στη δημοσιότητα κενό συγκεκριμένων υποσχέσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κενό... συγκεκριμένων υποσχέσεων το "ολιστικό" σχέδιο

Αφού πήγε και ήρθε αρκετές φορές από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης –ολιστικό όπως ονομάστηκε- δόθηκε χθες στη δημοσιότητα κενό… συγκεκριμένων υποσχέσεων. Η αναφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι γενικόλογη, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης παραπέμπουν στο επερχόμενο κούρεμα ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι συνδεδεμένη με μια σειρά από προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται για μια ακόμη φορά για την παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 αλλά και για την υλοποίηση όλων των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων με τη σχετική λίστα να περιλαμβάνει από ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μέχρι ΔΕΗ, Ελληνικό και «Ελευθέριο Βενιζέλο». Ουσιαστικά, το κείμενο των 106 σελίδων και των 117 «δεσμεύσεων» που περιγράφονται στο παράρτημα, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο στα όσα έχουν συμφωνηθεί ήδη με τους δανειστές ενώ ενσωματώνει και μια σειρά μεταρρυθμίσεις οι οποίες εξαγγέλλονται ξανά και ξανά καθώς εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Σίγουρα, κανείς δεν ακούει για πρώτη φορά ούτε για το περιουσιολόγιο, ούτε για τα μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ούτε για την διαρκή επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ούτε για την υιοθέτηση των δασικών χαρτών.

Ακόμη και τα πολλά τυπογραφικά λάθη στην τελική έκδοση μαρτυρούν το γεγονός ότι γινόταν «κοπτοραπτική» μέχρι την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, το κείμενο δείχνει να μην είναι επικαιροποιημένο σε αρκετά σημεία. Για παράδειγμα, ο στόχος της ανάπτυξης για φέτος προσδιορίζεται στο 2,3% όταν ήδη από την περασμένη Παρασκευή, έχει γίνει γνωστό ότι κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει να χαμηλώσουν τον πήχη στο 2%.

Προφανώς, αυτό ανατρέπει τα δεδομένα και για το 2019 έτος κατά το οποίο προβλέπεται ανάπτυξη 2,5%. Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη καθ’ όλη την περίοδο 2019-2022 είναι προσαρμοσμένες στα μέτρα του μεσοπρόθεσμους και βρίσκονται πολύ κοντά με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων.

Ούτε στο θέμα του κατώτατου μισθού φαίνεται η κυβέρνηση να θέλει να «σπάσει αυγά» καθώς οι διατυπώσεις είναι πολύ προσεκτικές ενώ λείπουν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ιδού το χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού θα καθοριστεί μέσω του πρόσφατα βελτιωμένου συστήματος, το οποίο απαιτεί μια εκτεταμένη εκτίμηση επιπτώσεων ώστε να προβλεφθούν οι αντιδράσεις των παραγόντων της αγοράς εργασίας και οι επιπτώσεις στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Αυτή η εκτίμηση επιπτώσεων θα διεξαχθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης. Οι αλλαγές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού θα λάβουν υπόψη τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και το ποσοστό συνολικής ανεργίας, το ποσοστό ανεργίας των νέων, και τα ισχύοντα μισθολογικά επίπεδα».

Γενικόλογη η αναφορά και στις αναγκαίες μειώσεις των φορολογικών συντελεστών. Από τα… συμφραζόμενα προκύπτει ότι οι όποιες μειώσεις θα χρηματοδοτηθούν μόνο αν υπάρξει υπερπλεόνασμα κατά την επόμενη χρονική περίοδο. Δηλαδή, μειώσεις φόρων, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο πακέτο με τα αντίμετρα του 2020, μπορούν να προκύψουν μόνο αν παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% για την περίοδο μέχρι το 2022 το οποίο μάλιστα θα κριθεί και ως διατηρήσιμο.

Φωτο: eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΑΔΕ 13 Αυγ 2022 | 10:00

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξήθηκαν τα δηλωθέντα εισοδήματα - Πότε λήγει η προθεσμία, πόσοι παίρνουν επιστροφή

Το 65% όσων έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, δηλαδή οι 13 στους 20 φορολογούμενους δεν πρόκειται να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΑΔΕΙΑ 13 Αυγ 2022 | 09:17
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 12 Αυγ 2022 | 19:53

Fuel Pass 2: Συνεχίζονται οι πληρωμές, πάνω από 2 εκατ. δικαιούχοι έλαβαν την επιδότηση - Τα ποσά ανάλογα με τον τόπο κατοικίας

Η πλατφόρμα του Fuel Pass 2 θα παραμείνει ανοιχτή για επιπλέον αιτήσεις έως την 1η Σεπτεμβρίου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 12 Αυγ 2022 | 14:22

Πότε θα πληρωθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις Power Pass και Fuel Pass 2

Για την πιθανότητα Fuel Pass 3, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι μετά τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ 12 Αυγ 2022 | 12:22

Χατζηδάκης: Παραγραφή χρεών προς τον ΕΚΦΑ στη 10ετία - Ποιους αφορά

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, διευκρίνισε ότι πρόκειται για παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ 1Η ΠΛΗΡΩΜΗ 11 Αυγ 2022 | 10:38

Έρχεται νέος γύρος πληρωμών για τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς του ρεύματος – Πότε θα γίνουν οι πιστώσεις

Οι "τυχεροί" θα είναι και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες καθώς χρήματα θα διατεθούν σε όσους παρέλαβαν εκκαθαριστικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στον Ιούνιο.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΤΟ FUEL PASS 11 Αυγ 2022 | 10:31

Σταϊκούρας: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

ΣΤΑ 94 ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 11 Αυγ 2022 | 08:27

Καύσιμα: Πέφτει η αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο

Οι τιμές της αμόλυβδης καθημερινά κινούνται πτωτικά και στην Αττική δεκάδες πρατήρια πωλούν την αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟΥ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ 10 Αυγ 2022 | 18:28

Ελληνικό: Από 3.250 έως 8.000 ευρώ το τ.μ. οι αντικειμενικές στα "φιλέτα" της περιοχής

Μεταξύ 3.250 και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνονται οι αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ. 10 Αυγ 2022 | 18:20

Fuel Pass 2: Άρχισαν οι πληρωμές των δικαιούχων για το επίδομα βενζίνης

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων άρχισαν να πιστώνονται τα ποσά από την επιδότηση

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10 Αυγ 2022 | 17:18

Κωστής Χατζηδάκης: Η μείωση της ανεργίας απάντηση σε όσους θέλουν να μειώσουν το έργο της κυβέρνησης

"Η ανεργία έπεσε στο 12,1%, δηλαδή περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 10 Αυγ 2022 | 16:42

Koμισιόν: Από τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας - Πιο ανθεκτική η ελληνική οικονομία

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων

Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 10 Αυγ 2022 | 12:56

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του νέου μηχανισμού επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος

Ποιοι θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις με τους λογαριασμούς ρεύματος και ποιοι είναι οι κερδισμένοι.