Κέρδη, ζημιές και γκρίζες ζώνες από τη συμφωνία στο Eurogroup

Όσο περνούν οι ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του Λουξεμβούργου, τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα και τόσο έρχονται στην επιφάνεια οι «γκρίζες ζώνες».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κέρδη, ζημιές και γκρίζες ζώνες από τη συμφωνία στο Eurogroup

Μετά τη συμφωνία του Eurogroup η Ελλάδα θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και αν ναι με ποιο επιτόκιο; Πώς θα υποδεχτούν οι επενδυτές το «κενό ενημέρωσης» όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2032; Θα αντέξει η οικονομία (και η κοινωνία) στην πίεση επί… δεκαετίες για την παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων; Και τελικώς από πού θα προκύψουν τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης;

Όσο περνούν οι ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του Λουξεμβούργου, τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα και τόσο έρχονται στην επιφάνεια οι «γκρίζες ζώνες». Μπορεί η Ελλάδα να εξασφάλισε μεγαλύτερη επιμήκυνση από αυτή που ήθελαν να δώσουν οι Γερμανοί, ωστόσο, η συνολική εικόνα για την επόμενη ημέρα δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

1. Οι δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ανέλαβε η ελληνική πλευρά είναι πολύ μεγάλες και διαρκούν για δεκαετίες. Εκτός από το 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, θα πρέπει να επιτυγχάνονται πλεονάσματα 2,2% μέχρι και το 2060. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης σε μια περίοδο κατά την οποία είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και νέοι υφεσιακοί κύκλοι.

2. Το ποσό της εκταμίευσης της δόσης (15 δις. ευρώ) φαντάζει μεγάλο και το ποσό του μαξιλαριού ασφαλείας (24,4 δις. ευρώ) ακόμη μεγαλύτερο. Ωστόσο, η περίοδος που καλύπτεται με αυτό το ποσό είναι συγκεκριμένη και δεν ξεπερνά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Στην πράξη θα κριθεί το πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές αυτή την κατάσταση. Θα «επιβραβεύσουν» την Ελλάδα μειώνοντας τα spread των ομολόγων και ανοίγοντας την πόρτα για τις αγορές ή θα υπάρξουν νέες πιέσεις; Είναι μια πιθανότητα ότι με του που θα χρειαστεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να… αγγίζει τον κοιυμπαρά θα αρχίσουν οι πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώνει πιστά όλες τις δεσμεύσεις με πρωταρχικό στόχο την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων ώστε αυτά να χαρακτηριστούν και πάλι ως κατάλληλα για επένδυση (σ.σ χρειάζονται αναβαθμίσεις κατά τουλάχιστον έξι βαθμίδες).

3. Όλες οι επίσημες δηλώσεις αναφέρονται σε βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση και πρακτικά «δείχνουν» έως το 2032. Μπορεί να φαίνεται μακρινό αλλά δεν είναι όταν μιλάμε για διαχείριση δημόσιου χρέους. Ο «γαλλικός μηχανισμός» απουσιάζει από τη συμφωνία παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, κράτησαν για περισσότερο από 10 μήνες. Πρακτικά, ο μηχανισμός έφυγε και στη θέση του μπήκε μια πολιτική δέσμευση ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί και πάλι εφόσον χρειαστεί.

4. Η κυβέρνηση είχε βρει ένα «καταφύγιο» στα υπερπλεονάσματα εκτιμώντας ότι με την επίτευξή τους, θα μπορεί να μοιράσει χρήμα στην αγορά κυρίως μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και κοινωνικών επιδομάτων. Από τα τελικά κείμενα προκύπτει αφενός ότι για την αξιοποίηση των υπερπλεονασμάτων θα έχουν λόγο οι δανειστές, αφετέρου αμφισβητούνται οι εντυπωσιακές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου βάσει των οποίων τα πλεονάσματα ανεβαίνουν έως το 5,2% μέχρι το 2022. Η διαφορά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς φτάνει να ξεπερνά ακόμη και τη μια ποσοστιαία μονάδα.

ΦΩΤΟ REUTERS/Yves Herman

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 08 Σεπ 2021 | 20:14

Eurogroup: Την Παρασκευή αρχίζει η συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει το Eurogroup μετά την τεράστια αύξηση του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

16 Σεπ 2021 | 17:06

Γιατί τα AKS Hotels στο Πόρτο Χέλι πρέπει να αποτελούν την Νο1 επιλογή σας για διακοπές

Στον πιο γραφικό, καταπράσινο και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικο προορισμό του Αργοσαρωνικού, δυο ξενοδοχεία οδηγούν την εμπειρία των διακοπών στο ύψιστο επίπεδο -ακόμη και το φθινόπωρο.

ΚΟΣΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 16 Σεπ 2021 | 14:42

Το νέο σούπερ- λουξ 5άστερο ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος- Athens Capital Hotel

Το νέο σούπερ λουξ ξενοδοχείο Athens Capital Hotel στην πλατεία Συντάγματος έκανε χθες εγκαίνια

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 16 Σεπ 2021 | 13:54

Κωστής Χατζηδάκης: Από 160 έως και 691 ευρώ, το όφελος για τους εργαζόμενους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, από τον Κ. Χατζηδάκη. Τι θα ισχύσει για την επιδότηση των 1.200 ευρώ.

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 16 Σεπ 2021 | 13:00

Τέλος εποχής για το TaxisNet: Ήρθε το myAADE - Πώς λειτουργεί η νέα ψηφιακή πύλη για 250 συναλλαγές

Μέσα από το myAADE οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ. Ποιες είναι οι λειτουργίες της νέας πλατφόρμας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 16 Σεπ 2021 | 12:34

Πιερρακάκης: "Σχέδιο Μάρσαλ" έξι δισ. ευρώ στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών

Πόροι συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στους τομείς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΟ ΑΕΠ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 12,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 16 Σεπ 2021 | 12:32

Στον διάδρομο απογείωσης η ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη άνω του 7% βλέπουν για φέτος οι θεσμοί

Ευχάριστα νέα για το οικονομικό επιτελείο από το μέτωπο των θεσμών με την ελληνική οικονομία να μεγεθύνεται κατά τουλάχιστον 7%.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 16 Σεπ 2021 | 12:17

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων: Έως 30% οι αυξήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Η αύξηση των τιμών στα ενοίκια μετά το 2017 στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει φτάσει το 30%, ενώ πέριξ του κέντρου σημειώνεται άνοδος τιμών της τάξεως του 10% με 15%.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ 16 Σεπ 2021 | 12:12

Φοιτητική στέγη: Τα πιο ακριβά και τα πιο φτηνά ενοίκια - Πανελλαδική έρευνα του Spitogatos [πίνακες]

Το κόστος της φοιτητικής ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένει παραδοσιακά υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟ 2022 16 Σεπ 2021 | 06:20

Ξαναγράφεται ο φορολογικός χάρτης - Τι αλλαγές έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία σειρά από παρεμβάσεις στη φορολογία οι οποίες και θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 15 Σεπ 2021 | 20:47

Νέος πρόεδρος του ΕΒΕΑ ο Γιάννης Μπρατάκος - Τι είπε για τον Κωνσταντίνο Μίχαλο

Ο Γιάννης Μπρατάκος αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ από το 2006, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν αντιπροέδρος.

ΑΝΑΛΥΣΗ 15 Σεπ 2021 | 20:36

Evergrande: Είναι η νέα Lehman Brothers της παγκόσμιας οικονομίας; Φοβίζει το χρέος 302 δισ. δολαρίων του κινεζικού κολοσσού

Πώς η Evergrande, από τον μεγαλύτερο όμιλο ακινήτων, μετετράπη πλέον στην πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων στην Κίνα