Follow us

Κίνδυνοι επιστροφής του πληθωρισμού σε ανοδική τροχιά, λόγω της τιμής του φυσικού αερίου

Μια νέα αύξηση κυρίως του φυσικού αερίου που θα συμπαρασύρει και την τιμή του ηλεκτρικού, θα ανατρέψει και πάλι τις ισορροπίες και τους υπολογισμούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σούπερ Μάρκετ

Νέες πληθωριστικές πιέσεις εγκυμονεί η ανοδική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου που καταγράφεται εδώ και λίγες ημέρες, την οποία αναμένεται να ακολουθήσει και το αργό πετρέλαιο αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι ο OPEC+ θα μειώσει την παραγωγή του.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρακολουθούν την εξέλιξη, αφήνοντας πίσω τους την υποχώρηση που κατέγραψε ο πληθωρισμός στο 9% από το 12,1% που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο. Τούτο με δεδομένο ότι γνωρίζουν ότι το επίπεδο των τιμών έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα (ο δομικός πληθωρισμός έχει φτάσει πλέον το 5%), πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Μια νέα αύξηση κυρίως του φυσικού αερίου που θα συμπαρασύρει και την τιμή του ηλεκτρικού, θα ανατρέψει και πάλι τις ισορροπίες και τους υπολογισμούς που είχαν γίνει μετά το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, όταν οι τιμές έδειχναν να έχουν σταθεροποιηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Εκτός από τις πρωτογενείς συνέπειες, δηλαδή μια νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα οδηγούσε σε νέους κύκλους ανατιμήσεων στα τρόφιμα μετά το τέλος του χρόνου, την στιγμή που ακόμη αναζητούνται μέτρα για να καλυφθεί μέρος των αυξήσεων για τους οικονομικά ευάλωτους μετά την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ που θα δοθεί σε 2,3 εκατ. ευάλωτους οικονομικά πολίτες.

Διαβάστε Επίσης

Τι φοβούνται

Παρότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στα 138 ευρώ την μεγαβατώρα από τα 110 ευρώ που ήταν μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου δεν συγκρίνεται με την κατακόρυφη αύξηση στα 320 ευρώ που κατέγραψε τον Αύγουστο, η ανησυχία βρίσκεται στο χρόνο που παρατηρείται το φαινόμενο. Η αύξηση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα λόγω του χειμώνα, κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη και απειλεί να σταθεροποιήσει την τιμή του φυσικού αερίου και των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος σε υψηλά επίπεδα μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Πιο ήσυχοι είναι με τις εξελίξεις στο αργό πετρέλαιο. Αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ εκτιμούσε ότι η κίνηση του ΟΠΕΚ είναι "αμυντική" και όχι "επιθετική". Ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών χωρών θέλει απλώς να κρατήσει την τιμή του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα των 87-88 δολαρίων το βαρέλι και να μην υποχωρήσει στα 50 δολάρια που βρέθηκε το καλοκαίρι του 2021. Πίσω από την μείωση της παραγωγής βρίσκεται η εκτίμηση ότι η σημαντική οικονομική επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας θα έχει ως αποτέλεσμα η κατανάλωση των παραγώγων το πετρελαίου να μειωθεί και οι τιμές να υποχωρήσουν σημαντικά.

Τι ελπίζουν

Οι προσδοκίες για αναστροφή μιας νέας αυξητικής πορείας στα καύσιμα επαφίονται κατά αρχήν στις Βρυξέλλες. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι μια αυξητική τάση στο φυσικό αέριο -την στιγμή που η Γερμανία και η Ολλανδία καταναλώνουν αποθηκευμένο φυσικό αέριο και πανάκριβο LNG- θα κάμψει τις αντιστάσεις τους για την επιβολή ενός πανευρωπαϊκού, "λογικού" πλαφόν, για το φυσικό αέριο ώστε οι τιμές να έχουν πια ένα ανώτατο όριο και πλέον να μπορούν να γίνονται πιο ρεαλιστικές προβλέψεις από όλα τα κράτη μέλη και κατά συνέπεια και την Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης

Μια δεύτερη ρεαλιστική προσδοκία είναι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλίων. Κάτι τέτοιο δεν θα μειώσει άμεσα την τιμή, αφού πλέον το φυσικό αέριο που προμηθεύεται η ΕΕ από την Ρωσία δεν ξεπερνά το 10-15% των αναγκών της. Ωστόσο, θα αποσυμπιέσει τις τιμές που "φουσκώνουν" και από αυτούς που κερδοσκοπούν με τα προθεσμιακά συμβόλαια, διατηρώντας τις τιμές σε παράλογα υψηλά επίπεδα.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Φεβ 2023 | 12:24

Eurostat: Στο 7,2% έπεσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην Ελλάδα - Σημάδια αποκλιμάκωσης και στην Ευρωζώνη

Πέρυσι ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2022 ήταν στο 5,5% σε μια περίοδο πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

ΓΙΑ 14Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 01 Φεβ 2023 | 12:06

Υπουργείο Ανάπτυξης: Σε ποια προϊόντα στο "Kαλάθι του Nοικοκυριού" μειώθηκαν οι τιμές

Σε ποια προϊόντα οι τιμές μειώθηκαν και σε ποια έμειναν σταθερές σε σύνολο 833 προϊόντων στο "Καλάθι του Νοικοκυριού".

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 30 Ιαν 2023 | 08:28

Γιατί κάποια σούπερ μάρκετ εξαγοράζουν ευκολότερα αλυσίδες έναντι των ανταγωνιστών τους

Μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ "εμπιστεύονται" κυρίως συγκεκριμένες αλυσίδες για να διαθέσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσω εξαγοράς

ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ 27 Ιαν 2023 | 15:14

Παπαθανάσης: Θα διορθώσουμε τα καρτελάκια στα σούπερ μάρκετ - Με την ίδια γραμματοσειρά η τιμή του προϊόντος και ανά κιλό

Σήμερα χρησιμοποιείται μικρότερη γραμματοσειρά για την τιμή ανά κιλό ή μονάδας όγκου στα καρτελάκια του σούπερ μάρκετ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 26 Ιαν 2023 | 14:43

Γεωργιάδης: Να προτιμάτε το Καλάθι για να κερδίζετε λεφτά και να ωθούμε την αγορά να πηγαίνουν οι τιμές προς τα κάτω

Ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε δύο καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ "Market In" και "Μασούτης".

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "ΜΑΧΗ" 23 Ιαν 2023 | 20:52

Ακρίβεια: Ερχεται μεγάλη άνοδος στις τιμές σε 400 προϊόντα τον Φεβρουάριο- Ζυμαρικά, τυροκομικά στους "πρωταθλητές"

Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα θα επιμείνει, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ GRAND ΜΑΣΟΥΤΗΣ 23 Ιαν 2023 | 18:07

Μασούτης: Ποια καταστήματα σούπερ μάρκετ αγόρασε - Η μεγάλη επέκταση στην Αττική

Νέες επενδύσεις στα σούπερ μάρκετ Μασούτης και διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 23 Ιαν 2023 | 13:26

Γεωργιάδης: Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι βιομηχανίες τροφίμων έκαναν μειώσεις τιμών

"Όχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις" ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης για τις βιομηχανίες τροφίμων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΦΕΚ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 21 Ιαν 2023 | 16:25

"Μarket pass": Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ – Από 1/2 ανοίγει η πλατφόρμα, οι δικαιούχοι και τα ποσά

Από την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.

ΕΞΑΓΟΡΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ 17 Ιαν 2023 | 08:34
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ 15 Ιαν 2023 | 12:39
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Ιαν 2023 | 11:56

Market Pass: Ξεκινούν οι αιτήσεις από την 1η Φεβρουαρίου - Τα ποσά και οι δικαιούχοι, ποιοι εξαιρούνται

Ακόμα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις η πλατφόρμα υποβολής για το Market Pass - Οι δικαιούχοι είναι περί τα 3,5 εκατ.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 13 Ιαν 2023 | 07:54

Ανάλυση: Γιατί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι διπλάσιος από τον συνολικό - Πότε θα αρχίσει η πτώση

Η εξέλιξη των τιμών αποτυπώνεται στον κλαδικό δείκτη των "ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών".