Follow us

Κίνδυνος να επιστρέψουν και αυτά που πήραν από τις λίστες

Από τα 919 εκατομμύρια ευρώ που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τώρα σε 1934 φορολογούμενους, από τις λίστες με τους φοροφυγάδες, έχουν εισπραχθεί ως τώρα μόλις 107 εκατ. ευρώ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κίνδυνος να επιστρέψουν και αυτά που πήραν από τις λίστες

Από τα 919 εκατομμύρια ευρώ που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τώρα σε 1934 φορολογούμενους τα ονόματα των οποίων έχουν εμφανιστεί στις λίστες με τους φοροφυγάδες, έχουν εισπραχθεί μέχρι τώρα μόλις τα 107 εκατ. ευρώ. Και τι έγινε; Θα εισπραχθούν σταδιακά και τα υπόλοιπα, λένε από την κυβέρνηση. Μόνο που αυτή η εκτίμηση δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.

Είναι πολύ μεγάλο το ενδεχόμενο, ακόμη και από αυτά τα 107 εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία, το υπουργείο Οικονομικών να αναγκαστεί τελικώς να επιστρέψει κιόλας αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος, δεν είναι άλλος από τις μαζικές προσφυγές που έχουν γίνει από τους φορολογούμενους των… λιστών στα διοικητικά δικαστήρια με το επιχείρημα (εξαιρετικά βάσιμο κιόλας μετά την απόφαση του ΣτΕ) ότι έχουν παραγραφεί οι φορολογικές υποθέσεις πριν το 2011 και ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών δεν δικαιούται να καταλογίσει πρόστιμα για τις συγκεκριμένες χρονιές.

Τα στοιχεία που εστάλησαν στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν περιέχουν ανάλυση των προστίμων και των πρόσθετων φόρων που έχουν βεβαιωθεί ανά οικονομική χρήση. Είναι όμως δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος, αφορά σε οικονομικά έτη προγενέστερα του 2012 τα οποία και έχουν παραγραφεί. Έτσι, όσοι εκ των 1934 φορολογούμενων κράτησαν ανοικτές τις υποθέσεις τους προσφεύγοντας στα διοικητικά δικαστήρια έχουν τώρα τη δυνατότητα να διαγράψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις ποινές που τους επιβλήθηκαν.

Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν ήδη πληρώσει. Πώς λοιπόν προκύπτει ο κίνδυνος της επιστροφής; Χρήματα έχουν καταβάλλει κατά κύριο λόγο όσοι ήθελαν μεν να προσφύγουν στα δικαστήρια αλλά ταυτόχρονα να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν αν βεβαιωθούν οφειλές άνω των 50.000 ευρώ (για ΦΠΑ) ή 100.000 ευρώ (για φόρο εισοδήματος). Για να παγώσουν τα ποινικά μέτρα, πρέπει να καταβληθεί το 50% του φόρου που βεβαιώνεται. Όσοι το έκαναν μπορούν να πάρουν τα χρήματα πίσω.

Η απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή στην 5ετία έχει ρίξει ακόμη περισσότερο τους συντελεστές εισπραξιμότητας των προστίμων κατά το β’ εξάμηνο του 2017 ενώ αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Μετά τον Μάιο αν και βεβαιώθηκαν 320 εκατ. ευρώ, τελικώς εισπράχθηκαν μόλις 19,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικά από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, από τον Μάιο και μετά το υπουργείο Οικονομικών έχει εισπράξει μόλις 1,14 εκατ. ευρώ (ή το 1,71% του ποσού που βεβαιώθηκε) ενώ αντίστοιχη ήταν η επίδοση και από τη λίστα των εμβασμάτων (σ.σ βεβαιώθηκαν 149,44 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 1,65 εκατ ευρώ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Σεπ 2023 | 07:55

Τι αλλάζει στο Airbnb - Ποιοι θα πληρώσουν τέλος διαμονής και ΦΠΑ, τι προβλέπεται

Τέλος διαμονής σε 170.000 ακίνητα, ΦΠΑ σε 7.440 φυσικά πρόσωπα που θα υποχρεωθούν να ανοίξουν βιβλία, και αυστηρότερα πρόστιμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Σεπ 2023 | 14:24

AirBnB: Συμφέρει να είμαι ιδιώτης ή να ανοίξω εταιρεία; - Η απάντηση ανάλογα με τα ακίνητα

Όποιος θέλει να διαθέτει περισσότερα από δύο ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, θα πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος, να ανοίξει δηλαδή… βιβλία

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 19 Σεπ 2023 | 10:58

Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες των πυρκαγιών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου

Είναι πλέον επίσημο. Δόθηκε εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών σε όλους τους πληγέντες από τις φωτιές Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 17 Σεπ 2023 | 11:13

Τα νέα όπλα κατά της φοροδιαφυγής: Airbnb με φόρο, μετρητά τέλος στις αγοραπωλησίες ακινήτων - Ηλεκτρονικές πληρωμές παντού

Ταμειακές μηχανές και POS γίνονται ένα - Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης.

ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΕ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ 15 Σεπ 2023 | 19:17

Επιασαν 57χρονο για απάτη, πλαστογραφία και φοροδιαφυγή 2.100.000 ευρώ στη Ν. Ερυθραία

Οι απώλειες εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από τη μη καταβολή φόρων ανέρχονται στο ποσό των 2.100.000 ευρώ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ 14 Σεπ 2023 | 12:05

ΥΠΟΙΚ: Αρχές του νέου χρόνου το επίδομα προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις - Τέλος το Market Pass από Νοέμβριο

Ισχύουν οι αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό, καθώς και κάθε παροχή που έχει εξαγγελθεί, σύμφωνα με τον Όμηρο Τσάπαλο.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 13 Σεπ 2023 | 12:04

Υπουργείο Οικονομικών: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και αναστολή οφειλών για τους πυρόπληκτους του Έβρου

Με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών στον Έβρο

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2027 03 Οκτ 2023 | 20:42

Νέες φοροελαφρύνσεις δεν υπάρχουν - Γιατί βλέπει μεγάλη μείωση της φοροδιαφυγής το ΥΠΟΙΚ

"Λεφτόδένδρο" δεν υπάρχει και οι προσπάθειες πλέον έχουν στραφεί στα μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

OΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 03 Οκτ 2023 | 19:53

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για την κάλυψη εξόδων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων πλημμυροπαθών

Εντός των επόμενων ημερών θα ληφθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία για τους πληγέντες από την κακοκαιρία "Elias".

03 Οκτ 2023 | 19:51

Η Κωτσόβολος βρίσκει "Δεύτερο Σπίτι" για τη συσκευή που δεν χρειαζόμαστε, προσφέροντάς τη στους πληγέντες της Θεσσαλίας

Εμείς δίνουμε τη συσκευή που δε χρειαζόμαστε και η Κωτσόβολος την παραλαμβάνει, τη φροντίζει και την προσφέρει σε οικογένειες που προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

ΒΡΑΒΕΙΑ 03 Οκτ 2023 | 19:40

Supermarket Awards 2023: Η Lidl Ελλάς στην κορυφή του λιανεμπορίου ως Retailer of the Year

Κατέκτησε 18 βραβεία, συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των υποψηφιοτήτων για τις καινοτόμες και πολυεπίπεδες δράσεις της.

03 Οκτ 2023 | 16:30

Η JYSK στηρίζει τη Θεσσαλία

Η JYSK δεν θα μπορούσε παρά να συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πολλών προβλημάτων που προέκυψαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 03 Οκτ 2023 | 16:21

Προϋπολογισμός 2024: Μέτρα ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών

Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει σε 12 ερωταπαντήσεις τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών