Κίνδυνος να επιστρέψουν και αυτά που πήραν από τις λίστες

Από τα 919 εκατομμύρια ευρώ που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τώρα σε 1934 φορολογούμενους, από τις λίστες με τους φοροφυγάδες, έχουν εισπραχθεί ως τώρα μόλις 107 εκατ. ευρώ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κίνδυνος να επιστρέψουν και αυτά που πήραν από τις λίστες

Από τα 919 εκατομμύρια ευρώ που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τώρα σε 1934 φορολογούμενους τα ονόματα των οποίων έχουν εμφανιστεί στις λίστες με τους φοροφυγάδες, έχουν εισπραχθεί μέχρι τώρα μόλις τα 107 εκατ. ευρώ. Και τι έγινε; Θα εισπραχθούν σταδιακά και τα υπόλοιπα, λένε από την κυβέρνηση. Μόνο που αυτή η εκτίμηση δεν έχει και πολύ μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα.

Είναι πολύ μεγάλο το ενδεχόμενο, ακόμη και από αυτά τα 107 εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία, το υπουργείο Οικονομικών να αναγκαστεί τελικώς να επιστρέψει κιόλας αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο λόγος, δεν είναι άλλος από τις μαζικές προσφυγές που έχουν γίνει από τους φορολογούμενους των… λιστών στα διοικητικά δικαστήρια με το επιχείρημα (εξαιρετικά βάσιμο κιόλας μετά την απόφαση του ΣτΕ) ότι έχουν παραγραφεί οι φορολογικές υποθέσεις πριν το 2011 και ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών δεν δικαιούται να καταλογίσει πρόστιμα για τις συγκεκριμένες χρονιές.

Τα στοιχεία που εστάλησαν στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν περιέχουν ανάλυση των προστίμων και των πρόσθετων φόρων που έχουν βεβαιωθεί ανά οικονομική χρήση. Είναι όμως δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος, αφορά σε οικονομικά έτη προγενέστερα του 2012 τα οποία και έχουν παραγραφεί. Έτσι, όσοι εκ των 1934 φορολογούμενων κράτησαν ανοικτές τις υποθέσεις τους προσφεύγοντας στα διοικητικά δικαστήρια έχουν τώρα τη δυνατότητα να διαγράψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις ποινές που τους επιβλήθηκαν.

Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν ήδη πληρώσει. Πώς λοιπόν προκύπτει ο κίνδυνος της επιστροφής; Χρήματα έχουν καταβάλλει κατά κύριο λόγο όσοι ήθελαν μεν να προσφύγουν στα δικαστήρια αλλά ταυτόχρονα να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν αν βεβαιωθούν οφειλές άνω των 50.000 ευρώ (για ΦΠΑ) ή 100.000 ευρώ (για φόρο εισοδήματος). Για να παγώσουν τα ποινικά μέτρα, πρέπει να καταβληθεί το 50% του φόρου που βεβαιώνεται. Όσοι το έκαναν μπορούν να πάρουν τα χρήματα πίσω.

Η απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή στην 5ετία έχει ρίξει ακόμη περισσότερο τους συντελεστές εισπραξιμότητας των προστίμων κατά το β’ εξάμηνο του 2017 ενώ αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Μετά τον Μάιο αν και βεβαιώθηκαν 320 εκατ. ευρώ, τελικώς εισπράχθηκαν μόλις 19,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικά από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, από τον Μάιο και μετά το υπουργείο Οικονομικών έχει εισπράξει μόλις 1,14 εκατ. ευρώ (ή το 1,71% του ποσού που βεβαιώθηκε) ενώ αντίστοιχη ήταν η επίδοση και από τη λίστα των εμβασμάτων (σ.σ βεβαιώθηκαν 149,44 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 1,65 εκατ ευρώ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 08 Ιαν 2021 | 10:20

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Οι πληρωμές για τον Δεκέμβριο του 2020 - Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού,.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 07 Ιαν 2021 | 17:14

Καταβολή επιδόματος θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε αν δεν βρίσκετε τον οικισμό σας - Mέχρι πότε μπορούμε να κάνουμε αίτηση

Στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχουν ξεκινήσει από τους ενδιαφερόμενους για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

ΟΜΟΦΩΝΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΣΚ 07 Ιαν 2021 | 13:24

Υπόθεση Novartis: Αποζημίωση για ζημία και ηθική βλάβη θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών από την εταιρεία

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα για πραγματοποίηση συγκεκριμένων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών στην υπόθεση Novartis.

ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΙΤΣΙΛΗ 01 Ιαν 2021 | 10:22

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή το 2021 - Σχέδιο για 25.500 ελέγχους

Στο επίκεντρο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ βρίσκονται οι φορολογικές υποθέσεις των τελευταίων πέντε ετών αλλά και οι εκκρεμείς υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ 17 Ιαν 2021 | 16:47

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Την άμεση καταβολή του ζητούν εννέα επιστημονικοί σύλλογοι

"Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι επιστήμονες έχουν φτάσει στα όριά τους" προειδοποιούν οι σύλλογοί τους.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 15:14

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση ετοιμάζει πλάνο για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων

"Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται για όσο χρειαστεί", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Ιαν 2021 | 12:44

Αλέξης Πατέλης στο Capital.gr: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, μόλις το 10% θέλει να επιστρέψει στο γραφείο

"Η πανδημία φέρνει μαζί της δομικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Η βασικότερη, θα έλεγα, είναι αυτή της ψηφιοποίησης", τονίζει ο Αλέξης Πατέλης.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Ιαν 2021 | 12:20

Επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η τελική "συνταγή" υπολογισμού - Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

Το ανώτατο πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 11:52

Παπαθανάσης: Δάνεια 30.000 - 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις με 90% εγγύηση Δημοσίου

Για το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι "πρέπει όλοι να τηρήσουν τα μέτρα για να έχουμε διάρκεια. Πρέπει να δουλέψει η αγορά για να μπορέσει να καλύψει κάποια από τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί".

"ΓΕΛΟΙΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ" 17 Ιαν 2021 | 09:12

Γεωργιάδης: Αν πάνε όλα καλά, σε 2-3 βδομάδες θα δούμε τα επόμενα βήματα - Πληττόμενες οι επιχειρήσεις παρά το άνοιγμα

"Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, κάνει όσους τα λένε εξαιρετικά αντιπαθείς έως και γελοίους", είπε δηκτικά ο κ. Γεωργιάδης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 17 Ιαν 2021 | 08:38

Ανοιγμα καταστημάτων τη Δευτέρα: Το χρονικό όριο, τα SMS και οι αλλαγές για τις "κόκκινες" περιοχές

Ξαναζωντανεύει από αύριο, Δευτέρα, το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα. Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα, τι πρέπει να προσέχουμε.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 16 Ιαν 2021 | 13:30

Προειδοποίηση Παπαθανάση: Αν υπάρξει συνωστισμός θα επιστρέψουμε στο click away

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ 16 Ιαν 2021 | 13:28

Λαικές αγορές: Από Δευτέρα επιστρέφουν πλαστικά και βιομηχανικά προιόντα στους πάγκους

Τι ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.