Κινεζική «απόβαση» στην Ευρώπη

Πριν την τριήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάγκ θα κάνει πρώτα μία στάση στην Βρετανία όπου θα υπογράψει συμφωνίες ύψους 30 δισ. δολ.

kineziki-apobasi-stin-eurwpi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάγκ για επίσημη επίσκεψη, ενώ πρώτα θα επισκεφτεί το Λονδίνο μαζί με 200 επιχειρηματίες, όπου αναμένεται να υπογραφούν πάνω από 40 συμφωνίες, αξίας 30 δισ. δολαρίων τουλάχιστον.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, όπως λένε οι πληροφορίες, θα επισκεφθεί και την Κρήτη, μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς η Κίνα φέρεται να φλερτάρει το αεροδρόμιο στο Καστέλι στο Ηράκλειο

Η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρεται έντονα για νέες επενδύσεις κυρίως στον κλάδο των μεταφορών και των αεροδρομίων, αλλά και στις εισαγωγές, την ενέργεια, την ναυτιλία και τα ακίνητα.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, όπως λένε οι πληροφορίες, θα επισκεφθεί και την Κρήτη, μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς η Κίνα φέρεται να φλερτάρει το αεροδρόμιο στο Καστέλι στο Ηράκλειο.

Ο Γουάν Τσάο, υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι ο Κινεζός Πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον αντιπρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Υπολογίζεται ότι η κινεζική αποστολή που θα προσγειωθεί στην Ελλάδα θα ξεπερνά τα 100 άτομα.

Κίνα και Βρετανία την επόμενη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Λι Κετσιάγκ στο Λονδίνο, θα υπογράψουν επιχειρηματικές συμφωνίες αξίας τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Αξίζει να σημειώσουμε, πως στα μέσα Ιουλίου αναμένεται και η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κ. Κάρολο Παπούλια στη Ρόδο.

Εν τω μεταξύ, Κίνα και Βρετανία την επόμενη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Λι Κετσιάγκ στο Λονδίνο, θα υπογράψουν επιχειρηματικές συμφωνίες αξίας τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η συνολική αξία των deals μπορεί να αγγίξει επίπεδα ρεκόρ», όπως δήλωσε ο Λιου Ξιαομίνγκ, ο πρέσβης της Κίνας στη Βρετανία, σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι θα υπογραφούν πάνω από 40 ξεχωριστές συμφωνίες των οποίων η συνολική αξία θα διαμορφωθεί στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια τουλάχιστον.

Οι συμφωνίες θα καλύπτουν μια σειρά από κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, της εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης, πρόσθεσε. «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί προτεραιότητα για την Κίνα και τη Βρετανία. Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές», είπε, επισημαίνοντας πως τον Κινέζο Πρωθουπουργό θα συνοδεύσουν 200 Κινέζοι ηγέτες επιχειρήσεων.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν πιθανές κινεζικές επενδύσεις στο προγραμματισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Βρετανίας, HS2, το οποίο θα συνδέει το βόρειο τμήμα της Αγγλίας με το Λονδίνο. Θα υπάρξουν, επίσης, τραπεζικές συμφωνίες αλλά και deals στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook