Κινητές Επικοινωνίες: Έξι κινήσεις που δίνουν 3 δισ. στο ΑΕΠ

Νέα μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για τις Κινητές Επικοινωνίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κινητές Επικοινωνίες: Έξι κινήσεις που δίνουν 3 δισ. στο ΑΕΠ

Η ψηφιακή σύγκλιση με την ΕΕ-28 με καταλύτη τις Κινητές Επικοινωνίες αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος με την ΕΕ, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για τις Κινητές Επικοινωνίες. Η ομάδα των μελετητών με επικεφαλής τον καθηγητή Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του ιδρύματος Γιώργο Γιαγλή εντοπίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την Ελληνική οικονομία με αύξηση της συμβολής των Κινητών Επικοινωνιών στο ΑΕΠ κατά €3,06 δισ. (+2,05%) και τα δημόσια έσοδα κατά €1,62 δισ. έως το 2021, εφόσον η χώρα συγκλίνει με την ΕΕ-28 στη διείσδυση του mobile broadband και με το μέσο όρο της Ισπανίας, της Ιταλίας και Πορτογαλίας στη χρήση δεδομένων και διαμορφώσει παράλληλα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον.


ΟΠΑ: 6 προτάσεις για ταχεία ψηφιακή ανάπτυξη
Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη καταλήγει σε έξι απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν από την Κυβέρνηση για την επιτάχυνση της ψηφιακής ανάπτυξης και το κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας με την ΕΕ:
1. Απλοποίηση και εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ψηφιακών υποδομών
2. Επίλυση των εκκρεμοτήτων για την αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα νέες επενδύσεις
3. Απόδοση φασματικών περιοχών, έτοιμων προς χρήση με την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ
4. Άρση της στρέβλωσης του ειδικού τέλους στην Κινητές Επικοινωνίες, καθώς ο καταναλωτής επιβαρύνεται έως 48,8% στον τελικό λογαριασμό, όταν η μέγιστη επιβάρυνση στην ΕΕ είναι 25%
5. Εκστρατεία ενημέρωσης αρμοδίων φορέων και πολιτών για τη σημασία των υποδομών και υπηρεσιών ψηφιακής τεχνολογίας στο πλαίσιο της υλοποίησης της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και
6. Ενίσχυση της ζήτησης με θέσπιση κινήτρων για την υιοθέτηση καινοτόμων κινητών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση.

€351 εκατ. επενδύσεις το 2016 από τις Κινητές Επικοινωνίες

Ο κλάδος των Κινητών Επικοινωνιών κατόρθωσε όχι μόνο να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του εν μέσω κρίσης, να περιορίσει τον τραπεζικό δανεισμό και να αυξήσει τη συνολική παραγωγικότητα +122,7%, αλλά και να σταθεροποιήσει την πτωτική πορεία των εσόδων του το 2016,διαμορφώνοντας τις προοπτικές για αύξησή τους τα επόμενα έτη. Επιπρόσθετα αναδείχθηκε σε σταθερό επενδυτή της Ελληνικής οικονομίας, επενδύοντας σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών. Το 2016 επενδύθηκαν €351 εκατ. στη γεωγραφική και πληθυσμιακή επέκταση των δικτύων 4G, αγγίζοντας το 50% του EBITDA και το 19,7% των συνολικών εσόδων των εταιρειών. Οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών έχουν ανακοινώσει επιπλέον επενδύσεις €2,5 δισ. σε σταθερά και κινητά δίκτυα την τετραετία 2017-2020, ώστε να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την ευρυζωνικότητα.
39% -49% η έμμεση φορολογία-εμπόδιο στη χρήση υπηρεσιών κινητής επικοινωνίας
Ωστόσο, περίπου 5 χρόνια χωρίζουν την Ελλάδα αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, με τη χώρα να κατατάσσεται 26η στα 28 κράτη μέλη στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI). Οι μελετητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί η διεύρυνση του ψηφιακού χάσματος, , χωρίς να λαμβάνονται οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, η συμβολή των Κινητών Επικοινωνιών στο ΑΕΠ θα περιοριστεί μόλις στο 1,25% και στα δημόσια έσοδα μόλις στα €992,9 εκατ. έως το 2021. Οι ελληνικές επιχειρήσεις στερούνται των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία αφενός σε όρους μείωσης του λειτουργικού κόστους, αφετέρου σε εξωστρέφεια, δυνατότητες οι οποίες θα εκτόξευαν τη σχετική ανταγωνιστική θέση τους ακόμα και σε σύγκριση με τις πολύ μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού στην παγκοσμιοποιημένη αγορά. Τροχοπέδη στη χρήση καινοτόμων υπηρεσιών Κινητών Επικοινωνιών αποτελεί, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα το κόστος της επικοινωνίας, η οποία υπερφορολογείται. Η φορολογία στην Ελλάδα είναι η 2η υψηλότερη στην ΕΕ-28 με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να κυμαίνεται από 39% -49%, συμπεριλαμβανομένων ειδικού τέλους και ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά την υψηλή αύξηση στη χρήση δεδομένων το 2016 (58,3%), η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση στον ΟΟΣΑ, πριν το Μεξικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20 Ιαν 2022 | 13:44

ΤτΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό στους 11 μήνες Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ 20 Ιαν 2022 | 12:59

Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ - Από το δικαστήριο της ΕΕ

Η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΥ 20 Ιαν 2022 | 11:34

Γεωργιάδης: Το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 5%

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ 20 Ιαν 2022 | 07:28

Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο γ΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 15.125 κενές θέσεις εργασίας.

ΔΥΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 20:43

Σταϊκούρας: Θα κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Έχουν ενισχυθεί οι καταθέσεις των πολιτών, το διαθέσιμο εισόδημα τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Νέο 10ετές ομόλογο: Υπερέβησαν τα 15 δισ. ευρώ οι προσφορές - 3 δισ. άντλησε το Δημόσιο

Με ισχυρή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου με το Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

ΜΕ 23 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2022 | 15:14

Μείωση μισθού για τους εργαζόμενους που παίρνουν άδεια για τα παιδιά τους που νόσησαν από κορονοϊό- Εντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που προβλέπει μείωση μισθού για τους γονείς που παίρνουν άδεια να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν από κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ RAFALE 19 Ιαν 2022 | 13:52

Φοροbonus Mητσοτάκη στους ένστολους: Απαλλάσσονται από τη φορολογία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 19 Ιαν 2022 | 13:18

Η Ελλάδα στις αγορές: Ξεπερνούν τα €11 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

30 ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 13:01

Douleutaras Pros Academy: Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Επαγγελματιών με τη σφραγίδα του ΟΠΑ

Ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επαγγελματίες συνεργάτες της δημοφιλούς πλατφόρμας Douleutaras, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους χιλιάδες πελάτες που εξυπηρετούν καθημερινά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 19 Ιαν 2022 | 11:42

Ποια είναι τα "Απάτητα Βουνά" της Ελλάδας που απαγορεύεται πλέον να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες

Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που καθιερώνει τα "Απάτητα Βουνά".