Κλειδώνει το πακέτο στήριξης δύο δισ. ευρώ τον Απρίλιο - Τι θα περιλαμβάνει, ποιους αφορά

"Κλειδώνει" το πακέτο μέτρων στήριξης που θα τρέξει από τον Απρίλιο, προκειμένου να στηριχτούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα πληγούν και τον Μάρτιο λόγω του lockdown.

"Κλειδώνει" και το πακέτο μέτρων στήριξης που θα τρέξει από τον Απρίλιο, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα πληγούν και τον Μάρτιο λόγω του ολοένα και αυστηρότερου lockdown.

To πακέτο του Απριλίου θα περιλαμβάνει την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής με προϋπολογισμό 1 δις. ευρώ, το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών με το κονδύλι να φτάνει στα 500 εκατ. ευρώ.

Αν προστεθούν και τα περίπου 200 εκατ. ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας οι οποίες θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο για να μην υπάρξει απότομη μεταβίβαση του μισθολογικού κόστους στους εργοδότες, το κονδύλι των μέτρων στήριξης θα φτάσει στα 2 δις. ευρώ.

Στόχος, να καλυφθεί ένα μέρος από τη ζημιά που προκαλεί η παράταση του lockdown στην οικονομία. Ένα κόστος που είναι τεράστιο. Μόνο από τις 12 ημέρες του αυστηρού lockdown μέχρι τις 16 Μαρτίου που ισχύει από σήμερα, το κόστος για την οικονομία ανέρχεται στα 1,2 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ βαραίνουν το λιανεμπόριο όπως υποστήριξε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα:

1. Η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 θα τρέξει μέσα στον Απρίλιο και θα έχει προϋπολογισμό 1 δις. ευρώ. Θα καλύπτει τις απώλειες εσόδων για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ θα αποκλειστούν και πάλι οι επιχειρήσεις που είχαν αύξηση εσόδων το 2020 συγκριτικά με το 2019. Λόγω του ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2020 είχε ξεκινήσει το lockdown -άρα η σύγκριση του α’ τριμήνου του 2020 συγκριτικά με αυτή του 2019 δεν είναι εύκολη- ακόμη αναζητείται το ποιο θα είναι το βασικό κριτήριο. Δηλαδή το αν θα πρέπει να υπάρχει μείωση 20% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020 ή κάτι διαφορετικό.

2. Το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 5-10 ημέρες και θα αρχίσει να τρέχει από το τέλος Απριλίου αφού έχουν ολοκληρωθεί οι επιστρεπτέες προκαταβολές. Με το πρόγραμμα επιδότησης δαπανών θα μπει για πρώτη φορά "ρήτρα ζημιών" καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει και να έχουν μείωση εσόδων 30% και να μην έχουν παρουσιάσει κέρδη μέσα στην πανδημία.

3. Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 θα καλύψει την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο και θα χρηματοδοτήσει τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων σε ποσοστό που θα φτάνει και στο 80-90%. Τα ποσά των επιδοτήσεων θα κυμαίνονται από τα 600 έως τα 50.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος της δόσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ" 12 Απρ 2021 | 14:14

Βερολίνο: Πρωτότυπη διαδήλωση μπροστά από την καγκελαρία - Ζητούν... αυστηρότερο lockdown

Μέλη οργάνωσης διαδηλώνουν μπροστά από την καγκελαρία στο Βερολόνιο για πιο αυστηρό lockdown.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 12 Απρ 2021 | 12:34

Τζανάκης: Τα 500 κρούσματα από τα self test θα οδηγούσαν σε πάνω από 8.500 νέα κρούσματα στα σχολεία

"Μέχρι και πάνω από 8.500 κρούσματα θα μπορούσαν να δώσουν τα άτομα, μαθητές κι εκπαιδευτικοί, που διαγνώστηκαν θετικά με τα self test", σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ 12 Απρ 2021 | 12:12

Ξεχύθηκαν στις παμπ οι Βρετανοί από νωρίς το πρωί - Τεράστιες ουρές εξω από τα καταστήματα [εικόνες]

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η Αγγλία εισήλθε σε τρίτο lockdown.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 12 Απρ 2021 | 11:35

Πέτσας: Αυτός ο μήνας θα είναι δύσκολος, αλλά μετά το Πάσχα θα είμαστε καλύτερα

"Όταν ανοίξουμε τον τουρισμό θα πρέπει να προσφέρουμε και ένα εύρος υπηρεσιών", τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Γ.Γ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ 12 Απρ 2021 | 10:48

Σταμπουλίδης: Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα

"Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν και μεγάλα πολυκαταστήματα, τα οποία λειτουργούν κάτω από ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο και δεν είναι είναι εμπορικά κέντρα", είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β´ ΜΕΘ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" 12 Απρ 2021 | 10:24

Δραματική πρόβλεψη Καπραβέλου: Θα φτάσουμε 1.000 διασωληνωμένους τέλος Απριλίου

"Μας έχει ξεφύγει για ακόμη μια φορά η πανδημία", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 12 Απρ 2021 | 10:12

Γεωργιάδης: Θα εισηγηθώ άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων & κέντρων αισθητικής

Ο Αδ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμη πως η κινητικότητα του κόσμου συνδέεται με την ανάγκη να ανοίξει η εστίαση με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ 12 Απρ 2021 | 08:49

Λινού: Να γίνουν δειγματοληπτικά rapid test σε παιδιά αρνητικά μετά τα self test

Για το άνοιγμα των σχολείων με δύο self test την εβδομάδα για μαθητές και καθηγητές, μίλησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΞΑΝΑ 12 Απρ 2021 | 08:35

Η Βρετανία χαλαρώνει τα μέτρα: Ανοίγουν εστίαση έξω, λιανεμπόριο και γυμναστήρια - Η επιτυχία των εμβολιασμών

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τρία εθνικά lockdown από τον Μάρτιο του 2020 στη Βρετανία, έχουν κοστίσει 30 δισεκατομμύρια λίρες από απώλειες πωλήσεων.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 12 Απρ 2021 | 08:25

Βασιλακόπουλος: Τα κορονο-πάρτι στις πλατείες μπορεί να κοστίσουν το Πάσχα

Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου και ότι με τα self test θα βρούμε αρκετούς ανθρώπους που θα είναι θετικοί.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 11 Απρ 2021 | 14:33

Παπαθανάσης: Μετά το Πάσχα ανοίγει η εστίαση - Ιδιαίτερη στήριξη στους κλάδους που επλήγησαν

"Οι κλάδοι που έχουν πληγεί θα τύχουν ιδιαίτερης στήριξης. Δεν θα σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει την οικονομία", είπε ο κ. Παπαθανάσης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Απρ 2021 | 13:10

Ποιοι είναι οι "τυχεροί" που θα πάρουν 100.000 κουπόνια για να πληρώσουν τους φετινούς φόρους

Έκδοση ακόμη και 100.000 "κουπονιών" - Ποιοι επαγγελματίες θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αποπληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 11 Απρ 2021 | 09:41

Lockdown... τέλος: Προκλητικά κορονοπάρτι στην Αθήνα στην Πλατεία Βαρνάβα, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη

Παρά το lockdown και τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού καθημερινά τα κορονοπάρτι σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη δίνουν και παίρνουν